Yeni çıkan kitaplar ve editörün seçtikleri / 16 Mayıs 2016

Yeni çıkan kitaplar ve editörün seçtikleri / 16 Mayıs 2016

Yeni çıkan kitaplar ve editörün seçtikleri /... ABC Kitap'a ulaşmak için iletişim:abcgazetesikitap@gmail.com-------------------------------------------ABC Kitap editörleri, bu hafta da sizler için "Yeni çıkanlar / Editörün Seçtikleri / Haftanın Kitabı / ABC En Çok Satanlar Listesi" oluşturdular.'Profesör'...

ABC Kitap'a ulaşmak için iletişim:
[email protected]

-------------------------------------------

ABC Kitap editörleri, bu hafta da sizler için "Yeni çıkanlar / Editörün Seçtikleri / Haftanın Kitabı / ABC En Çok Satanlar Listesi" oluşturdular.

'Profesör' ünvanı taşıyan akademi yöneticilerinin cehalete övgüler düzdüğü ve okuyan sayısının artışı karşısında 'hafakanlar bastığını' açıkladığı günümüz Türkiyesinde, kitaba ve kitabın aydınlığına daha çok ihtiyacımız olduğu çok açık!

Ülkemizin sürüklenmeye çalışıldığı karanlığa karşı en etkili direniş alanlarından birinin 'okumak' olduğunu düşünüyor ve sizlere daha aydınlık günlerde daha çok kitaplı gelecek günler diliyoruz.

Editörlerimizin seçkisinde edebiyattan, tarihe, inceleme-araştırma kitaplarından politik eserlere ve hatıra kitaplarına kadar pek çok türde okunmaya değer kitaplar ve yayınevlerinin okurlarla buluşturdukları yeni eserler yer alıyor.

Kitap dünyasındaki son gelişmelerden haberdar olmak için ABC Kitap sayfalarını takip etmeniz sizin için yeterli.

ABC Kitap sayfalarını okumadan kitapçı ve sahaf turuna çıkılmaz.

ABC izleyicilerine keyifli okumalar diliyoruz.

YENİ ÇIKANLAR

yemek.jpg

Evelio Rosero
ÖĞLE YEMEKLERİ
Can Yayınları

Kolombiyalı yazar Evelio Rosero, Öğle Yemekleri'nde sadece kutsalı kutsallaştıranı değil, kutsalın kendisini de günah çıkarmaya davet ediyor.

Muhtaçlara her gün öğle yemeği hazırlayıp dağıtan bir kilise. Kilisenin önünde biriken kuyruklar. Herkes içeri doluşuyor. Kilisenin kamburu Tancredo kan ter içinde masadan masaya koşuyor. Birkaç gün sonra yaşanacaklardan habersiz. Pederin acilen kiliseden ayrılması gerekince pazar ayinini ilk kez başka bir peder yapacak ve kilise birer birer fısıldayacak sırlarını.

"Bunak erkek ve kadınlardan bahsediyorum," dedi rahip yardımcısı çabucak. "Yersiz yurtsuz, yorgun insanlardan. Gün boyu Bogotá'nın dört bir yanında amaçsızca dolanan tiplerden. Dehlizlerde uyuyanlardan. Peder Almida'nın mesajlarını dinlemek istemiyorlar. Yine de ara sıra onlara bütün bu mesajları okuyorum. Sadece öğle yemeği yemek istiyorlar, hepsi bu. Ve uyumak. Hiçbir şeyle ilgilenmiyorlar. Yalnızca tabaklarının peşindeler."

120 s. İstanbul 2016

swetlana.jpg

Svetlana Boym
BAŞKA BİR ÖZGÜRLÜK
BİR FİKRİN ALTERNATİF TARİHİ
Metis Yayıncılık

Adını Puşkin'in bir şiirinden alan kitap, Aiskhylos ve Euripides, Tocqueville ve Dostoyevski, Berlin ve Ahmatova, Kafka ve Kierkegaard, Heidegger ve Arendt dahil birçok yazar ve düşünürün özgürlük hakkındaki görüş ve tavırlarını özgün bir bakış açısıyla değerlendiriyor.

Özgürlüğün kutsallıkla ilişkisi, özgürlük ile özgürleşme arasındaki fark, totaliter rejimlerde baskı ve sansür, "kötülüğün sıradanlığı", özgürlüğün vatansızlığı, aşkta özgürlük, en katı hapis koşullarında bireysel muhakeme ve hayal gücü gibi konuların ele alındığı bu kapsamlı eser, her şeyden önce özgürlüğün değerini ve ona sahip çıkmanın gerekliliğini hatırlatıyor bizlere.

"Peki nasıl yeniden başlamalı? 'Ne olduğu' üzerine değil 'ne olabileceği' üzerine düşünerek özgürlüğü hayal etmeyi deneyelim. Kaçırılmış tarihi fırsatları araştıralım ve alternatif özgürlük alanlarına ışık tutalım. Başka bir özgürlük tarihini yıkıntının altından kurtarma girişimi olan bu kitap, bugünün siyasi tartışmalarının ötesine giden yeni bir sözdağarcığı öneriyor. Özgürlük deneyimini, dünya üzerinde bir birlikte yaratma süreci olarak; siyasi eylem, bireysel yargı, kişisel ve kamusal hayal gücü ve düşünce alanlarında bir macera olarak ele alıyor."

440 s. İstanbul 2016

dumas.jpg

Alexandra Dumas
SİYAH LALE
İş Bankası Kültür Yayınları

Alexandre Dumas (père) (1802-1870): On dokuzuncu yüzyılda Avrupa'yı saran siyasal ve sosyal çalkantıları yaşamasına rağmen daha çok on altıncı ve on yedinci yüzyılın tarihi olaylarını konu alan üç yüzden fazla roman yazdı. Yaşadığı dönemin sevilen ve en çok okunan romantik yazarlarından biridir.

Siyah Lale romanı, yazarın Monte Cristo Kontu, Demir Maske gibi en tanınmış eserleri arasında yer alır. Hollanda tarihinde "lale çılgınlığı" olarak bilinen dönemin üzerinden otuz yıl geçmiştir. Johan de Witt ve kardeşi Cornelis idam edilmiştir; Hollanda, tarihinin en sancılı günlerini yaşamaktadır, bu sırada Çiçek Üreticileri Derneği ilk siyah laleyi yetiştiren kişiyi ödüllendireceğini ilan eder. Cornelis van Baerle adındaki genç bir doktor, ilk siyah laleyi yetiştirmek için harekete geçer, ama yazgısı onun bu arzusunu hapisle, aşkla ve fedakârlıkla sınayacaktır.

256 s. İstanbul 2016


sebnem.jpg

Şebnem İşigüzel
GÖZYAŞI KONAĞI
İletişim Yayınları

Şebnem İşigüzel, “Gözyaşı Konağı''da neşeli, aşk dolu, hayat dolu bir romanla yeni bir ses katıyor, sesine… edebiyata…

1876 yılı baharında gayrimeşru bebeğimi doğurmak üzere evin erkeklerinden habersiz Büyükada'ya gönderildim. Yanıma Bedriye Kalfa'yı verdiler. Evin kadınları baba ve ağabeyime küçük bir hikâye takdim ettiler. Para kazanma hırsıyla yaşayan babam yokluğumu dikkate alacak vaziyette değildi zaten.

Sadece ağabeyim bir süre uzaklarda olacağımı duyunca şaşırmış. Sofrada kızılcık hoşafını kaşıklarken bir an donup kalmış. Ona öyle anlatıldığı üzere, güya, talihsiz bir kaza neticesinde saçlarım tutuşup yandığından, Bedriye Kalfa ile halamın Beyazıd'daki konağına gideceğime, bu sayede kendimi biraz olsun toparlayacağıma inanıvermiş.

Böyle başlıyor Gözyaşı Konağı. Gencecik bir kadın, karnında bebeği, kederli ve mağrur, adaya geliyor. Kaderden, ayıp arayan gözlerden, hayata hükmeden erkeklerden uzağa… Bir yanda ahlâka hürmet ve fikri mukaddes masalları, diğer yanda kıpır kıpır hürriyet meseleleri…

250 s. İstanbul 2016

hasut.jpg

A.Sırrı Özbek
HASUT
Doğan Kitap

Ferhat'ın, henüz küçük bir çocukken, Anadolu'nun ücra bir ilinde, babasının vilayet konağı önündeki katafalka konmuş tabutunun önünde başlayan ve İstanbul'da bir sokakta biten aşk ve kıskançlık macerasıdır Hasut.

A. Sırrı Özbek, kıskançlığın sarstığı bir aşk öyküsü anlatmıyor sadece Hasut'ta; İki Herifli Yıldız'ın, Dört Avratlı Sülo'nun, Anadolu'nun kadim bir kasabasında dede ve babası tarafından diri diri gömülerek katledilen ceylan karası gözlü kızın hikâyesini, menkıbe ve destanları, bir Doğu masalının büyülü havası içinde nakış gibi işliyor romanına... 

Yazar, okuru, insanın yeryüzü serüveninin Anadolu'daki önemli duraklarına doğru bir yolculuğa davet ediyor.

242 s. İstanbul 2016

60c9c7ef-136f-4c3f-97bd-54a6b04358ae.png

Kolektif
KARŞI-İŞGAL
Siyah Beyaz Yayınları

Son dönemde, işgal eylemleri ve işgal hareketlerinin sıklıkla gündeme geldiği görülüyor. Ev işgalleri, toprak işgalleri, fabrika işgalleri gibi birçok işgal deneyimi daha çok dikkat çekiyor; çünkü artık işgal daha görünür, daha kitlesel ve daha sık başvurulan bir eylem biçimi.

Bu konuda Türkiye için Gezi Direnişi’ nin bir milat olduğunu belirtmek gerek. Gezi Direnişi, hükümetin ve sermayenin işgali karşısında bir “karşı-işgal'' olarak patlak vermişti. Doğanın, kentin ve insanın metalaştırılmasını kapsayan ve farklı yaşam tarzlarına tahammül edemeyen bir büyük işgale, işgalciye karşı doğa ile insanın uyumuna, doğa ile insanın uyumunu sağlamaya yönelecek başka bir kent tahayyülüne, kamusala, müştereklere, farklı yaşam tarzlarına ve kimliklerin zenginliğine sahip çıkmak anlamında bir “karşı-işgal''. Ezilenlerin, sömürülenlerin ve dışlananların “karşı-işgali''…

Bu kitap, artık sadece oy kullanmak, protesto etmek, miting düzenlemek, greve gitmekle sınırlı kalmayanların, kalamayanların, yani yerinde duramayanların; işgal ederek, müşterekleştirerek, mesullenerek geleceği bugünden kurmaktan söz edenlerin ve bu sözü gerçekleştirmek için bir araya gelenlerin, şu anda dahi yazılmaya devam eden öyküsüdür.

ilker.jpg

İlker Özmestçi
BİTTİN OĞLUM SEN
Destek Yayınları

İlker Özmestçi kadın-erkek ilişkilerini yeni romanında farklı bir bakışla işliyor.

Etkileyici bir adamla tanışıyorsun, tanımaya karar veriyorsun. İlk buluşma heyecanını yaşıyor, ardından el ele tutuşuyor, öpüşüyor, saatlerce telefonda konuşuyor, sürekli mesajlaşmaya başlıyorsun. Ondan önce nasıl yaşadığına hayret ediyorsun. Artık onun doğru erkek olduğundan eminsin. 

Ondan bir şeyler duymak, gelecek planları işitmek istiyorsun. Fakat ne yazık ki adamın duygularını bir türlü çözemiyor, ne istediğini anlayamıyorsun. "Bu ilişki nereye gidiyor?" sorusu içini kemirmeye başlıyor ve sonunda dayanamayıp "gelecek" konusunu açıyorsun. Sonra ne mi oluyor? Adam senden kaçarak uzaklaşıyor. O ilk zamanlarda gözüne muhteşem görünen adam öküze dönüşüyor ve pır pır atan kalbini taşlarla doldurup çekip gidiyor.
 

224 s. İstanbul 2016

genclik.jpg

Alice Munro
GENÇLİK ARKADAŞIM
Can Yayınları

Olaylara ve insanlara çok farklı açılardan ve perspektiflerden bakabilen Alice Munro'nun bu bakış açısıyla yazdığı öyküler, dünyanın hangi coğrafyasında ve toplumunda olursa olsun bütün insanların ortak özünü yakalamayı başarıyor.

Gençlik Arkadaşım'daki on öykü; insanların geçmişlerinden bugüne uzanan etkileri, bu etkilerin farklı kişilerin yaşamını biçimlendirişini, çok eskilerde kalmış çiftlik yaşamlarını ama öncelikle insan ilişkilerini ve insanların bir yandan kendileriyle öte yandan başkalarıyla yüzleşmelerini Munro'nun benzersiz anlatımıyla aktarıyor.

360 s. İstanbul 2016

mavi.png

Songül Ünsal
AŞKIN MAVİ TONU
Epsilon Yayınları

Songül Ünsal’ın “Aşkın Mavi Tonu'' adlı romanı Epsilon Yayınları’ndan çıktı.

Ağır ağır topladım valizimi. Yanaklarımdan süzülen yaşları elimin tersiyle silip boğazımda düğümlenen jilet gibi hıçkırığı yutmaya çalıştım. 

Kendimi habersizce yeni bir başlangıcın sonuna hazırlıyordum. Ufak bir sıyrıktan kaçıp, yara bere içinde bırakıyordum içimdeki umutları. 

Valizime doldurduğum gözyaşlarımı da alıp geri dönüyordum yeni bir başlangıcın kötü sonuyla.

Sevgilim, biz mümkün olandan kaçarken imkânsıza tutulduk.

Biz birbirimize ne kadar yaklaşsak o kadar uzaklaştık mutluluktan. Kollarımı iki yana açıp, içimdeki boşluktan bırakıyorum şimdi.  

Ben mavinin en karanlık tonunu yaşıyorum... 

Gidişini izlerken kalbimin orta yerine Azrail bir bıçak sapladı. 

Ölmedim ama yaşamıyorum da… 

256 s. İstanbul 2016

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ

pencere.jpg

Julien Barnes
PENCEREMDEN
17 Deneme+ 1 Kısa Öykü
Ayrıntı Yayınları

Julian Barnes'ın "Önsöz"de çarpıcı bir betimlemesini yaptığı Sempé karikatürü ve o karikatürde öne çıkan "pencere" metaforu Penceremden başlıklı bu denemeler toplamının da simgesi.

Kitapta yer alan denemelerin neredeyse tamamı "kurmaca" denilen türün öteki yazınsal türlere oranla başatlığı fikrinden yola çıkıyor: Julian Barnes'a göre, bizi hayata ilişkin hakikate en çok yaklaştıran, roman ve öykülerin ta kendisidir. Bizler hayatı "nasıl yaşadığımızı, hayatın ne için yaşanabileceğini, ondan nasıl zevk alabileceğimizi, ona nasıl değer verebileceğimizi, onun nasıl aksayabildiğini ama aynı zamanda onu nasıl kaybedeceğimizi" kurmaca sayesinde keşfederiz.

Barnes, "kurmaca" kavramına odaklanırken, bu kavram sayesinde öne çıkan "deneme" türüne de hakkını fazlasıyla teslim etmiş oluyor. Kitaptaki denemelere konu olan yazar, şair ya da sanatçılar çok büyük bir çeşitlilik sunmakta: Değeri yeterince anlaşılmamış Penelope Fitzgerald'ın "aldatıcılığı"ndan erken modernizmin temsilcisi "şairane olmayan" şair A.H.Clough'a, George Orwell'in doktriner edebiyat anlayışından Ford Madox Ford'un kendine özgü "uydurmacalığı"na, Rudyard Kipling'in emperyal duygularla yüklü ulusalcı yazarlığından 18. yüzyılın özdeyiş yazarı Chamfort'un "bilgeliği"ne, Carmen yazarı Mérimée'nin kültürel varlıkları koruma tutkusundan nev-i şahsına münhasır resim eleştirmeni Félix Fénéon'un "profil"ine kadar geniş bir yelpaze söz konusu.

Julian Barnes, kitabında ayrıca, Fransa'da bir çeşit tartışmalı edebiyat fenomenine dönüşmüş olan Michel Houellebecq'in yazarlığıyla dünya görüşünü de masaya yatırıyor; Madam Bovary'nin şimdiye kadar yapılmış çeşitli İngilizce çevirilerinin ayrıntılı bir karşılaştırmasını ortaya koyuyor; biri geçen yüzyıl başından ötekisi çağdaş, sevdiği iki Amerikalı kadın yazarın, yani Edith Wharton ile Lorrie Moore'un yazarlıklarına eğiliyor; bir başka gözde yazarı olan John Updike'ın romancılığının derin bir çözümlemesini yapıp ona olan kişisel edebiyat hazzı borcunu ödüyor. Denemeciliği kurmaca yazarlığıyla her zaman kıyasıya bir yarış halinde olan Julian Barnes, bu on yedi denemenin arasına "kurmaca" kavramını sorguladığı bir de kısa öykü sıkıştırmış: "Hemingway'e Saygı."

272 s. İstanbul 2016

mbuyrukcu.jpg

Muzaffer Buyrukçu
HER ŞEY BİTTİĞİ YERDE BAŞLAR
Kırmızı Kedi

2006 yılında aramızdan ayrılan edebiyatımızın önemli ismi Muzaffer Buyrukçu'nun bütün eserleri Kırmızı Kedi'de.

Sait Faik, Yunus Nadi ve Haldun Taner gibi önemli edebiyat ödüllerini kazanan Buyrukçu'nun, işçilerin ve işsizlerin, serserilerin ve kabadayıların, ev kadınlarının ve fahişelerin, sakatların ve delilerin, toplumda ve hatta edebiyatta pek görünmeyen insanların öykülerini anlatmadaki ustalığı, yakından tanıdığı karakterleri ve öykülerini son derece özgün bir üslupla kurgulamasında yatar. 

Her Şey Bittiği Yerde Başlar'daki öyküler, ülkemizde hâlâ çözülememiş olan toplumsal sorunları, yalnızca gerçekçi ya da psikolojik bir zeminde değil, varoluşsal bir derinlikte de sorgular. Bu ilk öykülerinde, bugün bile erkek yazarlarda eşine pek rastlayamadığımız derinlikte bir cinsiyetçilik eleştirisiyle karşılaşmamız dikkat çekicidir. Bunlar Türk edebiyatında bir erkek yazarın kaleminden okumaya alışık olmadığımız keskinlikte öykülerdir. Sıradan bir sistem eleştirisinin ötesine geçen Buyrukçu, daha ilk öyküden itibaren insan doğasını, insanın insanı sömürmesinin nedenlerini ve bunları yaratan koşulları sorgular.

272 s. İstanbul 2016

freud.jpg

Sigmund Freud
GÜNLÜK YAŞAMIN PSİKOPATOLOJİSİ
İthaki Yayınları

Yayımlanışının üzerinden yüz yılı aşkın bir süre geçmiş olmasına rağmen, Günlük Yaşamın Psikopatolojisi hâlâ Freud'un en çok okunan metinlerinden biri.

"Özel Adların Unutulması", "Dil Sürçmeleri", "Yanlış Okumalar ve Kalem Sürçmeleri", "İzlenimlerin ve Tasarıların Unutulması" gibi konu başlıkları bu ilginin nedenini açıklıyor. Çarpıcı anekdotlar ve olgularla dolu olan Günlük Yaşamın Psikopatolojisi, aynı zamanda Freud'u okumaya başlamak için en elverişli metinlerden biri.

"Yaratıcı dâhi yazarların, zihinsel süreçler hakkında bölük pörçük içgörüleri olmuştur ama Freud'dan önce hiçbir sistematik araştırma yöntemi bulunmamaktadır. Onun bu aracı mükemmelleştirmesi yavaş yavaş olmuştur, çünkü böyle bir araştırmanın önündeki güçlükler de yavaş yavaş ortaya çıkmıştır." 
-James Strachey-

360 s. İstanbul 2016

"Yeni çıkan kitaplar ve editörün seçtikleri / 16 Mayıs 2016" haberi, 16 Mayıs 2016 tarihinde yazılmıştır. 16 Mayıs 2016 tarihinde de güncellenmiştir. ABC Kitap kategorisi altında bulunan Yeni çıkan kitaplar ve editörün seçtikleri / 16 Mayıs 2016 haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Yeni çıkan kitaplar ve editörün seçtikleri / 16 Mayıs 2016 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. ABC Kitap konusunda 19 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 05:12 Kraliyetin Sessizliği: Kate Middleton’un Akıbeti İnsanları Neden Endişelendiriyor?
  2. 05:05 Elektrikli Araçlar: Şarj Altyapısının Geleceği Belirsiz
  3. 05:02 Trump Davası: Cezaya Tepki ve Finansal Engeller
  4. 04:57 Hızlı Teşhis, Etkili Tedavi: Tayland’da Yapay Zeka’nın Rolü
  5. 03:37 Biden'dan Netanyahu'ya Refah iletisi: "Refah'ın işgali hata olur"
  6. 03:37 İsrail basını duyurdu: İsrail ve Hamas arasında esir takası gerçekleşecek mi?
  7. 01:56 Nvidia, yeni yapay zeka çipini duyurdu
  8. 01:56 Para sayma görüntülerine ilişkin Canan Kaftancıoğlu "şüpheli" sıfatıyla ifadeye çağrıldı
  9. 01:17 İsrail Şifa Hastanesi'ne Dördüncü Kez Baskın Düzenledi: 20 Ölü, 200 Tutuklu!
  10. 01:12 İzlanda'da Olağanüstü Hal İlan Edildi: Son Üç Ayda Dördüncü Patlama Yaşandı!
  11. 01:00 Canan Kaftancıoğlu İfade Vermek Üzere Çağrıldı!
  12. 00:54 Murat Kurum: İstanbul Depreme Hazır Değil, İmar Barışı Tartışması
  13. 00:48 Borsa İstanbul'da dört hafta sonra bir ilk yaşandı!
  14. 00:47 Meteorolojiden uyarı! 19 Mart hava durumu: Bir tarafa yağmur bir tarafa kar yağışı
  15. 00:47 Bakan Göktaş’tan Kadın İstihdamına Destek: Güçlü Adımlar Atılıyor!
  16. 00:47 Nepal Bayrağı: Mirası ve Geleceği Yansıtan Sembol
  17. 00:38 Erbakan ve Kılıç’tan AKP’ye Tepki: Yerel Seçimlerde Siyasi Şantaj!
  18. 00:33 Kate Middleton'tan iyi haber: 83 gün sonra ilk kez görüntülendi
  19. 00:27 Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılmış olan atama kararları Resmi Gazete’de yayımlandı
  20. 00:26 Survivor'da Dramatik Anlar: Yarışmacı Ambulansla Hastaneye Kaldırıldı!
ABC Kitap Haberleri