Yeni kabinenin şifreleri: Saray’ın harp divanı!

Yeni kabinenin şifreleri: Saray’ın harp divanı!

Yeni kabinenin şifreleri: Saray’ın harp divanı! Tayip Erdoğan tarafından hükümeti kurma görevi verilen Binali Yıldırım, 65 hükümetin bakanlar kurulu listesini Ak Saray’da açıkladı.Yarın Meclis Genel Kurulu’nda hükümet programı okunacak, Cuma günü ise güven oylaması...

Tayip Erdoğan tarafından hükümeti kurma görevi verilen Binali Yıldırım, 65 hükümetin bakanlar kurulu listesini Ak Saray’da açıkladı.

Yarın Meclis Genel Kurulu’nda hükümet programı okunacak, Cuma günü ise güven oylaması yapılacak.

Açıklanan bakanlar kurulu listesinde bazı bakanların çizik yediği görülürken, bazıları ise kabine içinde farklı koltuklara kaydırıldı.

65. Hükümette Başbakan Yardımcıları Nurettin Canikli, Mehmet Şimşek, Numan Kurtulmuş, Tuğrul Türkeş ve Veysi Kaynak oldu. Listede Yalçın Akdoğan, Sema Ramazanoğlu, Volkan Bozkır gibi 8 isim yok. Merak edilen isimlerden Mehmet Şimşek kabinedeki yerini korudu. Recep Akdağ, Sağlık Bakanı olarak geri döndü. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Milli Eğitim Bakanlığı görevine getirildi. Milli Savunma Bakanlığı ise Fikri Işık'a emanet. Berat Albayrak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olarak devam edecek.

YENİ KABİNENİN ŞİFRELERİ
Binali Yıldırım’ın açıkladığı 65. Hükümetin üyelerine bakıldığı zaman, Erdoğan’ın nasıl bir hükümet istediği açıkça görülüyor.

ABC Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ’ın “Bırakın düşük profili, yeni Bakanlar Kurulu'nun bir profili bile yok. Olası Davutoğlu'ları da tasfiye edilmiş. Bu bir hükümet değil, divan. Hükümet değil, Sarayın divanı kuruldu.. Bu bir 'savaş kabinesi' aynı zamanda. Halka, sola, cumhuriyetçilere, muhaliflere karşı bir savaş!'' dediği kabinede yapılan değişiklikler, yeni kabinenin Saray’ın ''savaş divanı’ olduğunun açık işaretlerini taşıyor.

''ÇÖZÜM SÜRECİ’ 2 KELLE ALDI
Bakanlar kurulunda çizik yiyen iki isim özellikle dikkat çekiyor. Biri, Dolmabahçe Sarayı’nda HDP heyeti ile birlikte ''mutabakat metnini’ açıklayan Yalçın Akdoğan. Peki, MKYK listesinden çıkartılan Akdoğan’ın, bakanlar kuruluna da girememesi ne anlama geliyor?

Tayyip Erdoğan’ın 7 Haziran seçimlerine günler kala çözüm sürecini sona erdirerek HDP’yi Meclis dışında bırakma ve başkanlığa giden yolu açma stratejisinin hayata geçirilmesi ile, Dolmabahçe mutabakatı ve çözüm sürecindeki rolü nedeniyle Yalçın Akdoğan ''istenmeye adam’ oldu. Aynı toplantıda yer alan İçişleri Efkan Ala ise, sahip olduğu sırlar ve Erdoğan’a mutlak itaati ile koltuğunu korumayı başarsa da, son dönemde Davutoğlu’na yakın olduğu gerekçesi ile Saray çevresinin şimşeklerini üzerine çeken Yalçın Akdoğan, Saray tarafından üstü çizilerek etkisiz eleman haline getirildi.

''ÇÖZÜM SÜRECİ BOYNUMUZUN BORCUDUR’ DİYEN BOZKIR DA GİTTİ
65. Hükümette çizik yiyen bir diğer isim ise AB Bakanı Volkan Bozkır oldu. Bozkır’ın Erdoğan tarafından üstünün çizilmesinin nedeninin AB ile imzalanan ancak Erdoğan’ın açıklaması ile askıya alınan vize muafiyeti anlaşması olduğu ileri sürülse de, aynı anlaşmaya imza atana ve Bozkır’la birlikte açıklamayı yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu koltuğunu korudu. Bu durumda Bozkır’ın vize muafiyeti anlaşması nedeniyle değil, başka bir sebeple tasfiye edildiği anlaşılıyor. O neden ise Volkan Bozkır’ın ''çözüm süreci’ konusundaki çıkışları. AB’deki muhataplarının çözüm sürecinin yeniden başlatılması konusundaki çağrıları karşısında, yeniden masaya dönülebileceği yönünde mesajlar veren Bozkır’ın bu mesajlarının Saray’ı rahatsız ettiği biliniyor. Bozkır, 1 Kasım seçimleri öncesinde de İstanbul’da STK’larla yaptığı bir toplantıda  "Çözüm süreci bizim boynumuzun borcudur. Silahlar bırakılır, teröristler ülkeyi terk ederse çözüm sürecinden bizim zaten sıkıntımız yok. Tekrar bunu başlatırız" ifadelerini kullanmıştı.

Başkanlığa giden yolda milliyetçi oylara ihtiyaç duyan ve bu nedenle krize sokma pahasına MHP kongresinin yapılmasını bile engelleyen Erdoğan’ın, milliyetçi oylar için sona erdirdiği çözüm süreci konusunda verilen bu mesajları cezasız bırakmaması ise, yeni dönemin bir ''Savaş Kabinesi’ ile ve daha da yoğunlaşan bir çatışmalı süreçle götürüleceğini de gösteriyor.

NABİ AVCI NEDEN KOLTUĞUNU KAYBETTİ?
Kabinede yapılan bir başka rotasyon da oldukça dikkat çekiciydi. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz Milli Eğitim Bakanlığına getirilirken, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ise Kültür ve Turizm Bakanlığına kaydırıldı.

Nabi Avcı’nın Milli Eğitim Bakanlığı görevinden alınmasında ise, Erdoğan’ın ''paralel yapı ile mcüadele’ konusunda yeterince kararlı bir mücadele ortaya koymadığını düşünmesinin etkili olduğu öğrenildi. Cemaatin eğitim camiasındaki gücünü bilen Erdoğan’ın, eğitim camiasından cemaati tasfiye etme konusunda ''beklediği kadar kararlı ve acımasız olmadığını’ düşündüğü Avcı’yı Milli Eğitim Bakanlığı’ndan aldığı öğrenildi.

Ancak, Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminden bu yana yanında yer alan ve uzun yıllar danışmanlığını yapan ve ''Nabi Hoca’ diye seslendiği Prof. Nabi Avcı’yı kabine dışı bırakmak yerine Kültür ve Turizm Bakanlığı’na kaydırıldığı ve bu şekilde gönlünü almayı tercih ettiği düşünülüyor.

KOLTUĞUNU KAYBEDEN BAKANLAR
Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, AB Bakanı Volkan Bozkır, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan

KABİNEYE YENİ GİREN BAKANLAR
Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli,  AB Bakanlığı'na Ömer Çelik, Ekonomi Bakanlığı'na Nihat Zeybekci, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na Fatma Betül Sayan Kaya, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na Mehmet Özhaseki, Başbakan Yardımcılığı'na Veysi Kaynak, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na da Faruk Özlü, Sağlık Bakanlığı'na Recep Akdağ, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na Ahmet Arslan.

YERİ DEĞİŞENLER
Kabinedeki bazı isimler ise farklı bakanlık koltuğuna oturdu.

Lütfi Elvan: Başbakan Yardımcılığı’ndan ayrıldı, Kalkınma Bakanı oldu.
Nabi Avcı: Milli Eğitim Bakanlığı’ndan ayrıldı, Kültür ve Turizm Bakanı oldu.
İsmet Yılmaz: Milli Savunma Bakanlığı’ndan ayrıldı, Milli Eğitim Bakanı oldu.
Fikri Işık: Bilim sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan ayrıldı, Milli Savunma Bakanı oldu.

İLK TOPLANTI SARAY'DA
Binali Yıldırım başbakanlığında kurulan 65. Hükümetin ilk bakanlar kurulu toplantısı yarın Ak Saray'da yapılacak.

"Yeni kabinenin şifreleri: Saray’ın harp divanı!" haberi, 24 Mayıs 2016 tarihinde yazılmıştır. 24 Mayıs 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Yeni kabinenin şifreleri: Saray’ın harp divanı! haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Yeni kabinenin şifreleri: Saray’ın harp divanı! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 16:38 Hasan Can Kaya'dan Şaşırtan Açıklama: 'Hayranımla Birlikte Olurum'
  2. 16:34 Brad Pitt ve Penelope Cruz, Fransız Moda Devi İçin Unutulmaz Bir İşbirliğine İmza Attı
  3. 16:29 Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'dan Çarpıcı Açıklamalar: Terör Saldırısı ve Ukrayna'nın Barış Planı
  4. 16:27 Gurur Verici Başarı: Dev Türk Şirketi NATO'dan Dev İhale Kazandı!
  5. 16:27 İstanbul'da CHP'ye Yelken Açan İlçeler: Artıbir Araştırma'dan Çarpıcı Veriler
  6. 16:26 Huawei, 2023'te Gelirlerini Artırarak Başarıyı Yakaladı
  7. 16:23 Balıkesir'in 'Kirli Hanım' Peyniri Norveç'te Bronz Madalya Kazandı
  8. 16:12 Goldman Sachs Türkiye analizi yaptı: Yerel seçimler Türkiye'nin ekonomisini nasıl etkileyecek?
  9. 16:12 Yeniden Refah Partisi'nin adayı, AKP'nin lehine geri adım attı!
  10. 16:04 Fenerbahçe'nin Transfer Hızı: Lorran ve Rodriguinho Gündemde!
  11. 15:58 ABD'de Şubat Ayında Tüketim Harcamaları Yükseldi, Ancak Gelirler Beklentilerin Altında Kaldı
  12. 15:55 Mossad Başkanı Hamas ile Rehine Takası Önerdi, Netanyahu Reddetti
  13. 15:52 Güven Hokna'nın Set İtirafı: Yaprak Dökümü'nde Tuvalet Temizliği!
  14. 15:47 Kırlangıçların Uzun Mesafeli Uçuş Yetenekleri: İsveç Araştırması Detayları Ortaya Çıktı
  15. 15:33 RTÜK, Yerel Seçim Öncesi Siyasi Reklamların Yasaklanacağını Duyurdu!
  16. 15:28 Fiorentina, Zaniolo Hamlesiyle Transfer Pazarında Hareketlilik Yaratıyor
  17. 15:21 İsrail'in Halep'e Hava Saldırısında 38 Kişi Öldü
  18. 15:15 Beşiktaş, 2024-2025 Sezonu İçin Transfer Komitesi Kurdu
  19. 15:10 Xabi Alonso, Gelecek Sezon İçin Kararını Verdi: Leverkusen'de Kalacak!
  20. 15:05 Kurtuluş Kuş'un Evlilik Heyecanı Acı Haberle Karıştı: Eşi Nezaket Şimşek'in Düşük Haberi
Politika Haberleri