'Yenikapı fotoğrafından demokrasi çıkmaz; Bu bir aldatmacadır!'

'Yenikapı fotoğrafından demokrasi çıkmaz; Bu bir aldatmacadır!'

'Yenikapı fotoğrafından demokrasi çıkmaz; Bu... Aralarında CHP Eski Milletvekili Hüseyin Aygün, Yarsav ve Yargıçlar Sendikası Kurucu Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, Alevi Bektaşi Federasyonu ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Önceki Başkanı Fevzi Gümüş, CHP'li Devrimci...

Aralarında CHP Eski Milletvekili Hüseyin Aygün, Yarsav ve Yargıçlar Sendikası Kurucu Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, Alevi Bektaşi Federasyonu ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Önceki Başkanı Fevzi Gümüş, CHP'li Devrimci Demokratlar Grubundan Necdet Saraç, bazı sivil toplum kurluşları, sendikalar ve vakıfların da olduğu bir grup, kamuoyuna ortak açıklama yaparak "Sahte Atatürk ve demokrasi söylemleriyle güçlendirilen gerici ve piyasacı tehlike karşısında yurttaşlarımızı ve siyasileri uyarıyor, dikkatli olmaya çağırıyoruz!" uyarısı yapıldı.

İşte o açıklama:

Emperyalist bağları açık olan ''’Cemaat’’ menşeli darbe girişimine de, sonrasında ''’Allah’ın Lütfu’’ olarak değerlendirilerek Yenikapı’da somut hale gelen “yeni cemaatleşme'' veya sivil darbe süreci olarak karşımıza çıkan dayatmaya da aynı ölçüde karşıyız.

Bu nedenle sahte Atatürk ve demokrasi söylemleriyle güçlendirilen gerici ve piyasacı tehlike karşısında yurttaşlarımızı ve siyasileri uyarıyor, dikkatli olmaya çağırıyoruz!

Aşağıda imzası bulunan kişi ve kurumlar olarak, Yenikapı’da düzenlenen miting ve sonrasında ortaya çıkan fotoğrafın demokrasiyle uzak-yakın ilgisi olmadığını, İslamlaştırma ve piyasalaştırma hedefinin sürdürüldüğünü, aktörlerin yer değiştirerek, amacın aynı kaldığını biliyoruz. Bu bir aldatmacadır!

Çünkü;

Sistemi elinde tutanların, yıllar boyunca müttefiki oldukları FETÖ’nün girişiminden “ders çıkarmaları'' bir yana, krizi fırsata çevirerek oradan boşalan yeri doldurmaya çalıştıkları açıktır. Bu bağlamda Yenikapı mitinginin içeriği ve fotoğrafı, Anayasa’nın 2. Maddesi’nde yer alan laik, demokratik ve sosyal hukuk devletine karşıdır ve en az FETÖ örgütü kadar kötüdür, militaristtir, demokrasi ve laiklik karşıtıdır, şeriat özlemcisidir, tehlikelidir!

Genelkurmay Başkanı’nın mitingde konuşturulması yeni bir cunta görüntüsü verirken, TSK’nın siyasi bir temsiliyetle sivil iradeye eklemlendiğine işaret etmektedir. Askerin kışla dışına çıkarılarak miting meydanlarında konuşturulması yeni bir çürümeyi işaret etmekte; darbe girişimi sonrası kanunsuz şekilde görevden almalar, uzaklaştırmalar, yaşanan işkenceler 12 Eylül 1980 darbesi ve 12 Mart dönemini anımsatmaktadır.

Adaletsizliğin her türlüsüne karşı olduğumuzu bir kez daha belirterek, yetkilileri uyarıyoruz;

Tarih bu tür uygulamalar, toplumsal geçmişimiz de travmalarla doludur. Bu nedenle bizler, bugüne değin olduğu gibi bundan böyle de her türlü hukuksuzluğa sonuna kadar karşı durmaya devam edeceğiz.

Daha önceleri farklı gündemler gerekçe gösterilerek kutlanması hükümetçe engellenen ulusal bayramların iptaline bu kez de darbe girişimi bahane edilerek, Anadolu topraklarında emperyalizme karşı bağımsızlık mücadelesinin adı olan Kurtuluş Savaşımızı taçlandıran 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları eklenmektedir.

Devlet kurumlarına ek olarak YARSAV gibi ilerici kurumlar da kapatılırken, başta TSK olmak üzere, Devlet Tiyatroları, Devlet Opera ve Balesi, TÜBİTAK, Atatürk Orman Çiftliği, Devlet Su İşleri gibi birçok kamu kurumunun taşınmazları ile arazilerine el konulması için düzenlemeler yapılmakta, Cumhuriyet'in mirası olan kurumlar ve halka ait olan varlıklar bir kez daha ve zincirlerinden boşanırcasına sermayenin talanına açılmaktadır.

''’Allah’ın lütfu’’ olarak ifade edilenin son sürat piyasacılık, tam boy gericilik ve karşı-devrim süreci olduğu açıktır!

Bütün bu uygulamaların önünü açan ve 15 Temmuz 2016 günü yaşanan darbe girişiminden sonra çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameler Anayasa’ya ve yasalara aykırıdır. Bu kararnameler ile Türkiye Cumhuriyeti’nin idari yapısının tamamen değiştirilmesinin, bütün erklerin ve kurumların “tek merkeze'' bağlanarak ''Başkanlık’ sisteminin önü açılmaktadır.

Darbelere karşı olduğumuz gibi Cumhuriyet değerlerini hedef alan bir karşı-devrim sürecine de karşı olduğumuzu ilan ediyoruz. Bu gidişe sessiz kalmayacağız.

Darbe girişiminden sonra çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnamelerle, "olağanüstü halin gerekleri aşılmış" Anayasa’ya ve yasalara aykırılık ortaya çıkmıştır. Yapılan düzenlemelerde “olağanüstü halin gerekleri aşıldığında'', bu düzenlemelere karşı Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yolunun açık olduğu yine Anayasa Mahkemesi kararları ile güvence altında olmasına rağmen, bu durumun görmezden gelinmesi kabul edilemez.

Mecliste bu gidişe “dur'' diyecek bir siyasi irade olduğu iddia ediliyorsa, AKP’nin bu karşı devrim sürecine eklemlenmek yerine, bu kararnamelerin iptali için adım atmalıdır.

Biz, aşağıda imzası olan kurum ve bireyler olarak, toplumun korkutulduğu-sindirildiği bu dönemde, laiklik ve aydınlanmanın zemini olan Cumhuriyet değerlerine sahip çıkmaya devam edeceğiz.

Kamuoyunun bu konuda duyarlı bütün kesimlerini hep beraber yürümeye, 1923 Cumhuriyetini hedef alanlara, şeriata, diktaya, kamu varlıklarına göz koyanlara ve darbelere karşı durmaya davet ediyoruz.

17.08.2106
Saygılarımızla,

• Ankara CUMOK
• Eğitim-İş Sendikası Genel Merkez
• İlerici Kadınlar Derneği
• Karaözü Şahruhlular Platformu
• Kültür Sanat Emekçileri Derneği
• Pir Sultan Abdal 2 Temmuz Kültür Ve Eğitim Vakfi
• Yargıçlar Sendikası
• Emel Sungur
• Fevzi Gümüş- Alevi Bektaşi Federasyonu ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Önceki Başkanı
• Galip Karakuş
• Hüseyin Aygün-Önceki Tunceli Milletvekili
• Mahmut Aslan
• Necdet Saraç- Gazeteci/Yazar
• Ömer Faruk Eminağaoğlu- Yarsav ve Yargıçlar Sendikası Kurucu Başkanı

NOT: Kurumlar ve kişiler alfabetik dizilmiştir.

"'Yenikapı fotoğrafından demokrasi çıkmaz; Bu bir aldatmacadır!'" haberi, 18 Ağustos 2016 tarihinde yazılmıştır. 18 Ağustos 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan 'Yenikapı fotoğrafından demokrasi çıkmaz; Bu bir aldatmacadır!' haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 'Yenikapı fotoğrafından demokrasi çıkmaz; Bu bir aldatmacadır!' 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 24 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 00:25 Ünlü düdüklü tencere markası iflas etti: Hanımların düdüklü tencerede favorisiydi!
  2. 00:24 WhatsApp'a yeni özellik getirildi: Artık o özellik internetsiz kullanılabilecek
  3. 00:22 New York Borsası günü yükselişle kapattı
  4. 00:22 Fatih Karagümrük Başkanı Süleyman Hurma açıkladı: FIFA ve UEFA Türk futbolunu takibe aldı
  5. 00:19 Aliyev, 3 ülkeyi işaret gösterdi: Ermenistan'ı bize karşı silahlandırıyorlar
  6. 00:19 Kağıthane’de drift atan sürücüye 32 bin lira ceza!
  7. 00:19 Fatih Erbakan: "AKparti'ye seçimi biz kaybettirmedik, bazı yerlerde MHP kaybettirmiş oldu"
  8. 00:17 Herkesin alışveriş yaptığı o dev market zinciri iflas etti!
  9. 00:17 Teleferik faciasında 23 saniye ayrıntısı açıklandı: Anbean kameralara yansıdı
  10. 00:15 Öğretmen atamaları ne zaman? Milli Eğitim Bakanı Tekin'den açıklama geldi
  11. 00:12 Erdoğan yarın Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier ile bir araya gelecek
  12. 00:12 CHP Genel Başkanı Özel açıkladı: Erken seçim çağrım yok
  13. 00:12 Erdoğan, Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier ile bir araya gelecek
  14. 00:05 Serenay Sarıkaya ve Mert Demir aşkı sobelendi!
  15. 23:59 Yağmur Çevik ve Hande Sarıoğlu arasında canlı yayında buz kesen kavga!
  16. 23:31 Hadise'nin bir mekanda olduğunu öğrenen gazeteciler şok oldu! Hadise taninmaz halde yakalandı!
  17. 23:31 Kayadikavlak Köyünde Yangın: Bir Kişi Hayatını Kaybetti, Bir Kişi Yaralandı
  18. 23:28 Çin'de Akıllı Telefon Pazarında Devrim: Huawei Yükselişte, Apple Geriliyor!
  19. 23:17 Batman Gültepe Mahallesi'nde Kırmızı Işık İhlali Kazası: Bebek ve Üç Kadın Yaralandı
  20. 23:14 'Anti Fenerbahçe' lobisi intikam aldı! li Koç'tan Suudi Arabistan ve Süper Kupa'nın intikamı!
Gündem Haberleri