Yiğit Bulut, AKP'nin ülkeyi nasıl soydurduğunu anlattı

Yiğit Bulut, AKP'nin ülkeyi nasıl soydurduğunu anlattı

Yiğit Bulut, AKP'nin ülkeyi nasıl soydurduğu... ABC Gazetesi/HABER ANALİZ-Yiğit Bulut'un analizleri kadar 'derin' olmasa da, kendisi hakkında bir günde iki hanaliz haber yapmamızın sebebini ilk haberimizde belirtmiştik. İlk haberimizde Yiğit Bulut'un dolar kuru konusunda yaptığı...

ABC Gazetesi/HABER ANALİZ-Yiğit Bulut'un analizleri kadar 'derin' olmasa da, kendisi hakkında bir günde iki hanaliz haber yapmamızın sebebini ilk haberimizde belirtmiştik. 

İlk haberimizde Yiğit Bulut'un dolar kuru konusunda yaptığı analizde nasıl yanıldığını ve buna rağmen toplumun unutkanlığına güüvenerek doğru analiz yapmış gibi anlattığını göstermiştik. 

Bu haberimizde ise, Bulut'un başdanışmanı olduğu Tayyip Erdoğan'ın en çok övündüğü icraatları arasında yer alan bir icraatın, aslında ülkeyi  ve halkı soyma aracı olduğunu Yiğit Bulut'un ağzından dinleyeceksiniz.

"BU ÜLKEDE DOĞALGAZ LOBİSİ VAR"

Bakın ne diyor Yiğit Bulut TRT Haber'de yorumcuuluk yaptığı 'Derin Anazli' isimli programında:

"Bu ülkede bir doğalgaz lobisi vardı, hala var. Bunları söylemek istemezdim ama söylemek zorundayım. Her eve bir kombi taktık. Gazı mavi akımlarla, beyaz akımlarla, kırmızı akımlarla Rusya'dan getirdik. Kombinin tanesi bin 500 euroydu. Her eve bir kombi taktık. Kombilerin tamamı Alman malıydı. Kim kazandı? Bütün bunları konuşmamız lazım. Sadeece Ergene havzasında 50 milyar dolarlık kömür var. Diyorlar ki 'bizim kömür düşük kalite, çok yanıyor az ısı üretiyor.' O zaman 1 yerine 2 yakarsın, 2 yerine 3 yakarsın, 3 yakacağına dört yakarsın. Ama sonuçta yerli kömürü kullanırsın. Bu ülkede bir doğalgaz lobiisi var"

DOĞALGAZ LOBİSİNİ KİM BÜYÜTTÜ?

Yukarıdaki sözler Erdoğan'ın başdanışmanı Yiğit Bulut'a ait. Aşağıdaki sözler ise bizzat Erdoğan'ın kendisine:  

"Ah benim sevgili kardeşlerim, yağ kuyruklarında az mı durduk, gazyağı kuyruklarında az mı durduk, benzin almak için istasyonlarda az mı durduk? Kim vardı o zaman iktidarda? CHP vardı. Bakanlar Kurulu'nda toplantı yaparlardı paltoyla, çünkü kaloriferler yanmıyordu. Ama şimdi bak benim Bayburt'uma hamd olsun doğalgaz geldi, doğalgaz. Kiminle? AK PARTi iktidarıyla. Niye? Benim Ayşe kardeşim, Hatçe kardeşim, Fatma kardeşim, Ahmet'im, Mehmet'im, Hasan'ım, Hüseyin'im, yahu Helga kalkacak hemen doğalgazla ısınacak da, George doğalgazla ısınacak da, benim Ayşem, Fatmam niçin ısınmasın? Niçin hala apartmanın 5 kat bodrumuna inip oradan kömür taşısın? Artık geçiyor onlar, geçiyor. Şimdi kombinin düğmesine basacaksın bütün ev ısınacak, kombinin düğmesine basacaksın evde sıcak su; işte modern olmak bu, gelişmek bu, kalkınmak bu, işte bunu başardık. Onun için Bayburt'ta bugün ayrıca mutluyum, çünkü doğalgazı aldınız." (4 Nisan 2011 Bayburt mitingi)

"Doğalgaz'ı Yozgat'a kim getirdi. Artık pislik yok. Bunları niye yaptık, batının Helgası buna layık da bizim kadınlarımız buna layık olmasın. 69 ilde doğalgaz kullanılıyor." (17 Mayıs 2011 Yozgat mitingi)

"Doğalgazda biraz sıkıştık, geciktik, ondan dolayı biraz üzgünüm. Ama doğalgazın da Muş'a arzını inşallah bu yıl planlamasında var, bu yıl onu da veriyoruz." (30 Nisan 2011 Muş mitingi)

Hatta Erdoğan bu doğalaz işine o kadar önem veriyordu ki, 8 Haziran 2011 Bingöl mitinginde henüz doğalgaz verilmeyen Bingöl'e doğalgazı AKP'nin getirdiğini söylüyordu!

TÜRKİYE'DE DOĞALGAZ PİYASASI
Tayyip Erdoğan'ın yıllarca seçim meydanlarında övündüğü bütün şehirlerin doğalgaza kavuşturulması, meğer bu ülkenin çıkarına bir hizmet değil, ''Doğalgaz lobisinin' ülkeyi soyma planıymış!

Aslında Yiğit Bulut'un bir anda doğalgaz karşıtı olması ve yeniden kömür yakılmasını önermesi tesadüf değil. Tayyip Erdoğan da Rusya ile yaşanan uçak krizinin ardından ''Biz hayat boyu doğalgazla yaşamadık, bu millet çileye alışıktır, gerekirse soba yakarız" çıkışı, Yiğit Bulut'u kömürcü yapmaya yetmiş olabilir. Çünkü AKP döneminde sadece ülke doğalgaza bağlı hale getirilmemiş, doğalgaz konusunda Rusya'ya olan bağımlılık da artmıştı.

Türkiye'nin Gaz İthalatının Kaynak Bazında Dağılımı (2010 – 2013)
Kaynak 2010 (milyar m3) 2010 (yüzde) 2013 (milyar m3) 2013 (yüzde)
Rusya17,576%46,226,212%58
İran7,765 %20,4 8,730 %19
Azerbaycan4,521 %11,9 4,245 %9
LNG (Cezayir + Nijerya + Spot)8,174 %21,5 6,083 %15
Toplam38,036 %100 45,269 %100

Tablodan da anlaşıldığı gibi, Türkiye'nin doğalgaz ithalatı 2010-2013 yılları arasında 38,036 milyar metreküpten, 45,269 milyar metreküpe çıkmış. Doğalgazda Rusya'nın payı ise yüzde 46,2'den yüzde 58'e çıkmış. Yani, Yiğit Bulut'un 'Doğalgaz lobisi' dediği lobi sıkı çalışmış!

AKP GELDİĞİNDE 9 İLDE DOĞALGAZ VARDI

Doğal gaz şehiriçi evsel ve ticari olarak ilk kez 1988’de Ankara’da kullanıldı. 1992 yılında İstanbul, Bursa, Eskişehir ve İzmit’te doğal gaz pazarı genişledi. AKP'nin iktidara geldiği 2002 yılında sadece 9 ilde doğalgaz kullanılırken, bugün doğu ve güneydoğudaki bazı illerde ihalesi yapılmasına rağmen evlere verilmese de ticari kullanım illerin tamamında yapılıyor. Halen yapımı devam eden Hakkari, Şırnak ve Artvin'deki çalışmalar da 2016 yılı içerisinde bitirilecek. Böylece bütün şehirlere doğalgaz ulaşmış olacak. 

2002 yılı Aralık ayından 2012 yılı sonuna kadar Konya, Kayseri, Çorum, Erzurum, Kütahya, Uşak, Sivas, Samsun, Kırıkkale, Kırşehir, Aksaray, Balıkesir, Malatya, Bilecik, Manisa, İzmir, Niğde, Kahramanmaraş, Denizli, Yozgat, Gaziantep, Kırklareli, Şanlıurfa, Amasya, Erzincan, Afyonkarahisar, Düzce, Yalova, Çanakkale, Elazığ, Van ve Karaman illerimizde konut ve sanayide, Mersin, Adana, Antalya, Burdur, İsparta, Osmaniye, Kastamonu ve Ağrı İllerimizde sadece sanayide, Kars, Ardahan, Bayburt, Adıyaman. Diyarbakır, Aydın, Edirne, Ordu, Tekirdağ, Çankırı, Rize, Karabük, Nevşehir, Trabzon, Gümüşhane. Bolu ve Tokat İllerimize ise teknik olarak doğalgaz arzı sağlandı, 2009 yılında Zonguldak, Giresun ve Bartın olmak üzere toplam 66 İlimize, 2009 yılından sonra; Hatay, Siirt, Muğla, Iğdır, Batman, Kilis, Bingöl, Bitlis, Muş, Şırnak, Mardin, Sinop, Hakkari, Artvin ve Tunceli olmak üzere toplam 81 İlimize, bütçe imkanları çerçevesinde doğalgaz arzı sağlandı.

Görüldüğü gibi, Türkiye'de doağlgaz kullanımı AKP döneminde birincil enerji kaynağına dönüşmştür. Tabii ki, gelinen süreçte tüm dünyada en yaygın ve temiz enerji kaynağı olan doğalgazın kullanımında bir yanlış yok. Ancak, doğalgaz ihtiyacının ağlanması konusunda alternatiflerin çoğaltılarak risklerin azaltılması yanlış olarak değerlendirilebilir. Fakat,AKP'nin yıllardır 'Yeni Türkiye' propagadasının en güçlü araçlarından biri olarak kullandığı doğalgaz, Erdoğan'ın danışmanı tarafından 'lobi' faaliyeti olarak komplo teorisine konu olabiliyor!

DAĞITIM ŞİRKETLERİ YABANCILARA GEÇTİ

Aslında dediğimiz gibi, doğalgazın sanayide ve konutlarda kullanılması hem ekonomik açıdan hem de çevre açısından şu anda en verimli alternatif olarak görülüyor. Doğalgazda asıl yanış ise, dağıtım şirketlerinin büyük tekellere ve yabancı şirketlere devredilmesi. Üstelik bu süreçte, aralarında Erdoğan'ın son kabinede Enerji Bakanı olan damadı Berat Albayrak'ın yıllarca CEO olarak çalıştığı Çalık Enerji de büyük karlar sağladı.

 2004’de Bursagaz’ı ve 2007’de Kayserigaz’ı devralan Çalık Enerji, bu şirketlerdeki hisselerini bu şirketlerde azınlık hissesi olan Alman enerji devi EWE'ye hisselerin yüzde 90'ının devrederken bu satıştan yüzde 145 kar sağladı. Üstelik yüksek maliyetli doğalgaz dağıtım alt yapısı bir çok bölgede kamu tarafından yapılırken, yeterli abone sayısına ulaşıldıktan sonra imtiyaz yabancı şirketlere satılarak yüksek karları kasalarına koymalarının da önü açıldı.

BONUS VİDEO: FAİZ SONUÇTUR

Yiğit Bulut konusuna girmişken, okurlarımız için bir Yiğit Bulut bonusu da bizden. İktisat literatüründe yer almayan ve ilk kez Tayyip Erdoğan tarafından ortaya atılan "Faiz sonuç değil nedendir?" şeklindeki teori, ekonomi ve finans çevreleri tarafından 'şaka' olarak değerlendirilse de Yiğit Bulut Bilkent Üniversitesi'nde aldığı Bankacılık ve Finans bölümü lisans eğitimi ve Sorbonne Üniversitesi'nde yüksek lisans eğitimine rağmen bu teoriyi desetklemişti. Yiğit Bulut, faiz konusunu değerlendirirken "Cumhurbaşkanımızın da söylediği gibi faiz sonuçtur" diyerek başladığı analizini "Pardan faiz nedendir, enflasyon sonuçtur" şeklinde düzeltti. Üstelik aynı cümleyi üç kez peş peşe tekrarladı. Başdanışman, aldığı eğitimin gereği doğruyu yanlışlıkla söylese de, bulunduğu konum gereği doğru söylediği sözü yalanlamak zorunda kaldı. 

Sosyal medyada çok kullanılan bir klişeyle Yiğit Bulut faslını bitirelim: Türkiye aslında eğlenceli bir ülke. ama içinde yaşamıyorsanız!  

"Yiğit Bulut, AKP'nin ülkeyi nasıl soydurduğunu anlattı" haberi, 24 Şubat 2016 tarihinde yazılmıştır. 24 Şubat 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Yiğit Bulut, AKP'nin ülkeyi nasıl soydurduğunu anlattı haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Yiğit Bulut, AKP'nin ülkeyi nasıl soydurduğunu anlattı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 11:40 AKP'li belediye emeklilere 2 bin TL’lik alışveriş kartı vermek için sokakta isim listesi oluşturdu
  2. 11:34 Ebru Şallı'nın eşi Uğur Akkuş'tan 'hapis cezası' iddialarına yanıt
  3. 11:26 Galatasaray Yöneticisi Erden Timur'dan hamle! Şimdi de Medya Patronu!
  4. 11:26 Jülide Kural: Kadir İnanır büyük bir hızla iyileşme yoluna girdiğini kanıtlamıştır
  5. 11:20 Murat Kurum, bakanların seçim çalışmasına katılmasını savundu: Cumhur ittifakının bakanları
  6. 11:17 Ekrem İmamoğlu: AK Parti kendisine oy verenlerin beklentilerini karşılayamıyor
  7. 11:15 Balıkesir Adayları Sosyal Medya İle Seçmene Ulaşıyor
  8. 11:05 Madonna Brezilya'ya Ücretsiz Konser Verecek! Son Konseri Mi?
  9. 11:05 Altın Fiyatları Hareketli: Gram Altın Ne Kadar?
  10. 11:02 Fenerbahçe'nin Eski Yöneticisi'nden şok hamle! Başkanlığa Aday Olacak!
  11. 11:00 Sakarya’da 796 bin 924 Seçmen Oy Kullanacak
  12. 10:54 MediaMarkt Türkiye'de Otomatik Kahve Makineleri Trendini Belirliyor
  13. 10:52 Yunanistan'da 6.0 büyüklüğünde deprem
  14. 10:51 GAÜN Öğrencileri Gaziantep Adalet Sarayında Duruşma Seyrine Katıldı
  15. 10:49 CHP İzmir Adayı Tugay: "1 Nisan'da Yeni Bir Sayfa Açılacak"
  16. 10:46 Mehmet Şimşek: Dünya Bankası’ndan 1,5 milyar dolarlık kaynak temin ettik
  17. 10:42 Nejat İşler: Ben her gün ölümü düşünüyorum
  18. 10:39 Seçil Erzan davasında yeni gelişme: Selçuk İnan’a verilen belgelerdeki imza sahte çıktı
  19. 10:31 Murat Yetkin yazdı: İmamoğlu bu kadar eşitsiz bir seçimi kazanırsa siyasi iklim nasıl değişir
  20. 10:25 EPDK deprem bölgesinde avans ödemelerini erteledi: 1 Nisan'da resmileşecek
Ekonomi Haberleri