Yıldırım-Bahçeli zirvesinde 5 pürüz

Yıldırım-Bahçeli zirvesinde 5 pürüz

Yıldırım-Bahçeli zirvesinde 5 pürüz AKP ve MHP arasında yedek milletvekilliği, Cumhurbaşkanı yardımcıları, yardımcının nitelikleri, cumhurbaşkanı genel başkan da olsun, 18 yaşta vekillik konularındaki pürüzler görüşüldü.Başbakan Binali Yıldırım ile...

AKP ve MHP arasında yedek milletvekilliği, Cumhurbaşkanı yardımcıları, yardımcının nitelikleri, cumhurbaşkanı genel başkan da olsun, 18 yaşta vekillik konularındaki pürüzler görüşüldü.

Başbakan Binali Yıldırım ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli dün akşam, Çankaya Köşkü’nde Anayasa değişikliği teklifini görüşmek için üçüncü kez bir araya geldi. Toplantıya ilişkin herhangi bir açıklama yapılmazken, Yıldırım ve Bahçeli’nin Meclis’te görüşülmeye devam edilen anayasa değişiklik teklifini masaya yatırdığı ve dikkat çeken tartışmalı maddelerle ilgili rötuş yapılıp yapılmayacağını ele aldığı öğrenildi.

Cumhurbaşkanlığı sistemi ile ilgili değişiklik teklifinde yer alan “yedek milletvekilliği'' ve “doğuştan Türk'' konusuna bazı milletvekilleri eleştiri yapmıştı. Yıldırım ise “Mahsurlu olan şeyin üzerinde inat etmenin anlamı yok'' demiş ve MHP ile görüşülerek değişikliğe gidilebilineceğini söylemişti.

Teklifin içinde yer alan bu düzenleme maddesinin, bugün TBMM AnayasaKomisyonu’nda görüşülmesi bekleniyor. Bunun gibi bazı tartışmalı maddelerde rötuş yapılabileceği, Yıldırım ve Bahçeli’nin de bu konuları ele aldığı öğrenildi.

Ayrıca, HSYK’nın yapısıyla ilgili değişiklik de tartışılan maddeler arasında yer almıştı. Görüşmede milletvekilleri tarafından eleştirilen bu maddeler de masaya yatırıldı.

Başbakanlık kaynakları ayrıca her iki liderin terörle mücadele konusunda bilgi alışverişi yaptığını da belirtti.

2 SAAT 45 DAKİKALIK RÖTAR

Başbakan Yıldırım ile MHP Lideri Bahçeli arasında 18.30’da yapılacağı duyurulan görüşme, Başbakan Yıldırım’ın Ankara’ya gelişi sarkınca saat 21.15’te başladı ve 40 dakika sürdü.

KRİTİK 5 MADDE
İki liderin görüşmesinde gündemde 5 madde vardı.

Sürpriz olmaması istenen ve Yıldırım tarafından Bahçeli'nin dikkatini çektiği 5 madde şöyle:

Yedek milletvekilliği: Bahçeli bu maddeden rahatsız. Bu maddenin mevcut üyeler üzerinde baskıya dönüşebileceğini, parlamenter saygınlığına zarar vereceğini, Türkiye şartlarında can güvenliğine kadar uzanan riskler doğuracağını savunuluyor.

Cumhurbaşkanı Yardımcıları: Cumhurbaşkanı yardımcıları ile yardımcı sayısı ve yeminleri teklifte düzenlenmiyor. Bahçeli bu konuda yürürlükteki mevcut durumun korunmasını istiyor. MHP, TBMM Başkanı'nın Cumhurbaşkanı'na vekalet etmesini savunurken, kulislere yansıyan bilgilere yeni pakette maddenin Cumhurbaşkanlığı’nda yapılan sonucu önerildiği belirtiliyor. Bu konuyla bağlantılı metinde açık ifade edilmeyen diğer bir madde de: "yardımcının nitelikleri". Bu konuda metinde netlik olmaması komisyonda tartışmalara neden olacağı yönünde değerlendiriliyor.

Genel başkan Cumhurbaşkanı olsun: Bazı AKP'liler, gelecekte öngörülmeyen sorunlarla karşılaşmamak için cumhurbaşkanının parti üyeliğinin yanı sıra genel başkan olabileceğinin de teklife açıkça yazılmasını talep ediyor. Bu görüşmede Yıldırım ve Bahçeli arasında en çok tartışılan maddelerden biri olduğu ifade ediliyor.

18 yaşta vekillik: Bahçeli vekillik için 18 yaşın erken olduğu görüşünde.

Gizli oylama: Meclis’teki oylamanın gizli yapılacak olması liderlerin diğer bir gündem maddesiydi. Anayasa referandumu, 330 milletvekili sayısına ancak MHP'nin 39 milletvekilinden 14'ünün "evet" demesiyle mümkün olacak. Şimdiden 5 milletvekili "hayır" diyeceğini ilan etti. AKP'nin bu konuda fire verip vermeyeceği de diğer bir tartışma konusu.

20 Aralık günü AKP ve MHP'nin üzerinde uzlaştığı 'Başkanlık sistemi' teklifi 20 Aralık Salı günü Anayasa Komisyonu'nda görüşülmeye başlandı. Komisyon üyeleri arasında görüşülen maddeler sık sık tansiyonun yükselmesine neden oluyor.

AKP'nin tabanından Başbakan Yıldırım'a iletildiği ifade edilen 5 maddeye özel önem verildiğine dikkat çekildi. Bu 5 maddede AKP ile MHP arasında farklı yaklaşımın önüne geçmek için görüşme teklifinin Yıldırım'dan Bahçeli'ye geldiği belirtildi.

"Yıldırım-Bahçeli zirvesinde 5 pürüz" haberi, 27 Aralık 2016 tarihinde yazılmıştır. 27 Aralık 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Yıldırım-Bahçeli zirvesinde 5 pürüz haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Yıldırım-Bahçeli zirvesinde 5 pürüz 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 05:03 25 Nı̇san 2024 günlük burç yorumları
  2. 01:30 Mobil operatör abone sayısı şaşırttı: Türkiye nüfusundan fazla!
  3. 01:28 Yeni robot hem hazırlayacak hem de pişirecek
  4. 01:15 Range Rover'ın Yerine Göz Atın! Jeep'in 2 Milyon Satış Barajını Aşan Modeli Artık Türkiye'de!
  5. 00:42 Evlilik Gününüz Hayatınızı Etkileyebilir: Astrolog Günlerin Anlamlarını Açıklıyor!
  6. 00:40 'Bahçeli' Paylaşımı! 'Ben Sana Dost Oldum, Sen Bana Düşman'
  7. 00:35 Kupada gol düellosunu Trabzonspor elde etti!
  8. 00:31 Fatih Terimli Panathinaikos'a, AEK'dan Fark!
  9. 00:25 Yepyeni Tesla Model 3 Performance modeli resmi olarak duyuruldu!
  10. 00:21 ABD üniversitelerindeki Filistin gösterileri, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun endişesini uyandırdı
  11. 00:18 Fenerbahçe Beko'dan; Final Four'a Dev Adım Atıldı!
  12. 00:17 Mehmet Yılmaz değerlendirdi: "Erdoğan’ın MHP’yi itekleme gücü yok!"
  13. 00:14 Batman'da, DEM Parti'nin il binasında arama gerçekleştirildi
  14. 00:03 Özgür Özel'in Steinmeier Görüşmesi Detayları Tek Tek Ortaya Çıktı!
  15. 23:56 Ali Koç'tan Ahmet Ketenci'ye sitem geldi!
  16. 23:44 Estetik Yaptıran Selen Görgüzel Beğeni Yağmuruna Tutuldu!
  17. 23:39 BM, Gazze'deki toplu mezarlarla ilgili bağımsız bir soruşturma yapılması çağrısında bulundu
  18. 23:34 Valilik, iki gün boyunca Kuzey Afrika'dan toz taşınacağını bildirdi: Halkı uyardı
  19. 23:26 Koç Ailesi'ne büyük bir darbe geldi: Bir haftada 150 milyon dolarlık bir değer kaybı yaşadılar
  20. 23:19 Yeliz Yeşilmen'den Hadise'ye Tam Destek!
Politika Haberleri