Yıllar sonra altın fiyatlarında bir ilk yaşandı!

Yıllar sonra altın fiyatlarında bir ilk yaşandı!

Yıllar sonra altın fiyatlarında bir ilk yaşa... Altın ithalatı, geçen yılın aynı dönemine kıyasla 4.2 kat düşüş gösterdi. Türkiye'de yatırımcı alışkanlıkları, ekonomi politikalarındaki değişimlerle birlikte farklılık gösteriyor. İthalat kısıtlamaları, altın fiyatlarında dikkate değer bir değişikliğe neden oldu.

Son yıllarda, Çin ve Türkiye gibi birçok ülkenin merkez bankaları, yatırımlarını değerli madenlere kaydırmış durumda. Özellikle altına olan talep artışı, döviz birikimlerini etkileyerek altın fiyatlarında önemli bir artışa sebep oluyor. Rusya-Ukrayna savaşı ve Orta Doğu'daki jeopolitik gerilimler gibi faktörler, altın piyasasında yeni bir kriz beklentisine yol açarak fiyatlarda yeni bir dengelenme sağlıyor.

ALTINDA 50 YIL SONRA BİR İLK

resim-2024-04-23-200316810.png

Son yıllarda Türkiye'de yaşanan yüksek enflasyon, altını güvenli bir liman olarak kabul eden vatandaşların birikimlerini koruma isteğini artırdı. Bireysel altın alımları rekor seviyeye yükselirken, özel şirketlerin altın talepleri de tarihin en yüksek seviyesine çıktı. Geçtiğimiz yıl Türkiye, ortalama 319 ton altın ithalatı gerçekleştirerek son 50 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Yeni ekonomi yönetimi, göreve başladıktan sonra parasal sıkılaşma politikalarını uygulamaya koydu ve altın ithalatına yönelik yeni kısıtlamalar getirdi. Bu tedbirlerin etkileri, 2024 yılının ilk üç ayına ilişkin paylaşılan verilerde açıkça görüldü.

ALTIN İTHALATINDA REKOR DÜŞÜŞ YAŞANDI

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler Piyasası verilerine göre, altın ithalatı Ocak, Şubat ve Mart aylarında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla 4 katın üzerinde bir düşüş gösterdi. 2023 yılında bu dönemde 147.452 kg altın ithalatı gerçekleşirken, 2024 yılının ilk çeyreğinde bu rakam 35.520 kg olarak kaydedildi.

KISITLAMA KARARLARININ ETKİSİ SERT OLDU!

resim-2024-04-23-200335203.png

Temmuz ayında Resmi Gazete'de yayımlanan kararla, Türkiye-AB Gümrük Birliği kapsamı dışındaki ülkelerden yapılan altın ithalatına yüzde 20 vergi getirilirken, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından alınan bir kararla kota uygulaması genişletilmiş ve yurt dışından altın alımında bildirim zorunluluğu getirilmişti.

Bu adımların ardından Eylül ayında ithal edilen altın miktarı 14 bin 961 kilograma gerileyerek Mayıs ayından bu yana en düşük seviyeye ulaştı. Ağustos ayında ise yapılan 21 bin 223 kilogramlık ithalatta büyük bir düşüş yaşanmıştı ve bu düşüş, kısıtlayıcı önlemler olarak nitelendirilmişti. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın, altınla ilgili yeni bir yasak daha getirdiği biliniyor.

Maliye Bakanlığı, geçtiğimiz aylarda gram altın üretimine yönelik kota uygulamaları getirerek, piyasalarda serbest kur ile gösterge kur arasındaki makasın açılmasına neden olmuştu. Bu kararlar, cari açık verilerine olumlu bir etki yapmıştı.

Bu bağlamda, Borsa İstanbul A.Ş. Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası Direktörlüğü tarafından 3 Ekim itibarıyla, şirketlerin yurt dışından yapacakları altın alımlarına 25 kg üst limit getirilmişti. Bu uygulama, Maliye Bakanlığı'nın sektör kaynaklarının istediği miktarda altın ithalatı yapmasını engelleyen bir yasak getirdiğini resmen belirtmişti.

KUYUMCULAR İSYAN ETTİ, ALTIN İÇİN ARZ SORUNU KAPIDA!

resim-2024-04-23-200415193.png

Altın üreticileri ve kuyumcular, kota uygulamalarının genişletilmesinin üreticileri olumsuz etkileyebileceğini ifade ederek, altın alım-satım işlemlerinde fiyat farkının artabileceğini ve arzın talebi karşılayamayabileceğini dile getirdi.

YÜZYILLARDIR REFERANS ALINAN GRAFİK KIRILMIŞ DURUMDA

Ekonomistlere göre, altın fiyatlarını etkileyen faktörler arasında ABD gerçek faizleri ve küresel ekonomik krizlerin önemli bir rol oynamaktadır. Özellikle geçmişte, ABD faiz oranları ile altın fiyatları arasında güçlü bir ilişki gözlemlenirken, 2022 yılından itibaren bu durum değişmeye başladı. Son yıllarda, ABD'nin gerçek faizlerindeki düşüşe rağmen, ons altın fiyatlarının yükseliş eğiliminde olduğu gözlemlenmektedir.

Bu değişimin nedeni, Asya başta olmak üzere birçok ülkenin dolar yerine altına olan talebinin artmasıdır. Altına olan bu artan ilgi, emtia fiyatlarında yeni rekor beklentilerine yol açmaktadır.

resim-2024-04-23-200355216.png

"Yıllar sonra altın fiyatlarında bir ilk yaşandı!" haberi, 23 Nisan 2024 tarihinde yazılmıştır. 23 Nisan 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Yıllar sonra altın fiyatlarında bir ilk yaşandı! haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Yıllar sonra altın fiyatlarında bir ilk yaşandı! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 04 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 00:56 Galatasaray, 60 bin euroya forvet transfer ediyor! İcardi'nin konforu artık sarsılacak!
  2. 00:51 Ali Çamdalı açıklama yaptı! "Şampiyonluk yarışında neler oluyor bizi hiç ilgilendirmiyor"
  3. 00:30 Türkiye'nin Kredi Notu Yükseldi!
  4. 00:24 Türkiye'nin İsrail'le Ticareti Durdurma Kararı Dünya Basınında Nasıl Yankılandı?
  5. 00:18 Fenerbahçe-Monaco maçının hemen ardından gerginlik!
  6. 00:11 Otomotiv satışları, 21 ayın ardından sert bir düşüş yaşadı
  7. 00:10 Jonas Svensson'dan başarı sözleri! "Hak ettiğimiz bir galibiyet aldık"
  8. 00:09 Koltuk Fabrikasının İflas Haberiyle Alacaklılar Eşyaları Yağmaladı!
  9. 00:09 Mobilya firması iflas etti: Alacaklılar tır ile kapıya dayanıp ne buldularsa aldılar!
  10. 00:06 40 Yıllık enerji devinin şirketinden kötü haber geldi! 3 aylık iflas erteleme istedi
  11. 00:05 AKP'nin kanun teklifi, fahiş fiyat ve stokçuluk cezalarının 10 kat artırılmasını öngörüyor
  12. 00:04 New York Borsası, enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından güçlü bir şekilde kapandı
  13. 00:03 Öğrencilerin İsteği, Mansur Başkan'ın Hizmeti! Yeni Bir Hizmetle Öğrencilerin Hizmetinde!
  14. 00:02 Meyve Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler: En Sağlıklı 3 Meyve Önerisi!
  15. 00:01 Karamollaoğlu, genel başkanlıktan ayrılacağını duyurdu
  16. 00:00 Borçlarını ödeyemeyenler bu yönteme başvuruyor!
  17. 23:57 Hatayspor, yeni teknik direktörü belli oldu!
  18. 23:57 Aşkta şanslı olan 3 burç! Aradıkları aşkı çok daha kolay bulup mutlu olacak
  19. 23:50 Telefonunuzu yatarken şarjda bırakmayın!
  20. 23:48 Kayısı çekirdeklerini çöpe atmayın: Bakın 1 avuç yenilirse ne oluyor
Ekonomi Haberleri