Yoğun ağrı kesici kullanan erkekler tehdit altında

Yoğun ağrı kesici kullanan erkekler tehdit altında

Yoğun ağrı kesici kullanan erkekler tehdit a... Ağrı kesiciler, başta baş ağrısı olmak üzere vücut genelinde oluşan basit ağrıların giderilmesi için toplum genelinde yaygın olarak ilk aşamada başvurulan çözüm seçeneği. Ülkemizde farklı çeşit ve etkin madde içerikleri...

Ağrı kesiciler, başta baş ağrısı olmak üzere vücut genelinde oluşan basit ağrıların giderilmesi için toplum genelinde yaygın olarak ilk aşamada başvurulan çözüm seçeneği. Ülkemizde farklı çeşit ve etkin madde içerikleri ile eczanelerin raflarını süsleyen, bazı batı ülkelerinde ise marketlerde satılması serbest olan bu ürünlerin içerdiği etkin maddelerin genel sağlık üzerindeki etkileri uzun yıllardır yapılan çalışmalarda gösterilmekte. Bilim camiasının en prestijli yayın organlarından olan “Proceedings of the National Academy of Sciencies'' dergisinde yayınlanan ve ağrı kesicilerde etkin madde olarak kullanılan 3 molekül (aspirin, asetomiofen ve ibuprofen) üzerinde gerçekleştirilen çalışma, yüksek doz ağrı kesici kullanımının erkeklerde kısırlık oluşturucu hormon bozuklukları meydana getirebildiğini gösterdi.

YÜZDE 30-50 ORANINDA SORUN ERKEKTE
Yapılan çalışma sonuçlarının son derece önemli bir bulgu olduğunun altını çizen Bahçeci Sağlık Grubu Başkanı Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Bahçeci, “Dünyada evli çiftlerin yaklaşık %15’i çocuk sahibi olamama yani kısırlık problemi ile karşı karşıya. Bu çiftlerin %30-50’sinde sorun sperm üretimi ile yani erkek kısırlığı ile ilgili. Farklı hastalık ve sorunların çözümünde kullandığımız endüstriyel olarak üretilen ilaçların pek çoğu kapsamlı olarak değerlendirildikten sonra piyasaya sürülüyor olsa da çok azı kısırlık yapıcı etkileri yönünden inceleniyor. Gerçekleştirilen bu son çalışma da göstermekte ki, basit bir ağrı kesici kullanımı bile, kullanılan doz ve süreye bağlı olarak erkek bireylerde kısırlık yapıcı etkiye sahip'' diyerek ağrı kesicilerin bilinçsizce ve doktor tavsiyesi olmadan kullanımında ortaya çıkabilecek sorunlara dikkat çekti.

Gebelik döneminde kontrolsüz olarak alınan ağrı kesicilerin doğan erkek bebeklerin testis gelişimlerini etkileyebildiğini ve hatta doğum öncesi oluşan anomali riskini arttırabildiğini ifade eden Bahçeci, “En basit ağrı kesicilerin bile yanlış kullanımının hem bizim hem de doğacak bebeklerimizin sağlığında olumsuz etkileri olabilir. Bu nedenle toplumda son derece yaygın olarak kullanılan ağrı kesicilerin kullanımı konusunda vatandaşların ve özellikle çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin duyarlı olması gerek'' diyerek gebe veya emzirme döneminde olan annelerin diğer konularda olduğu gibi bu konuda da gerekli hassasiyeti göstermesi ve uzmanına danışması gerektiğine vurgu yaptı.

"Yoğun ağrı kesici kullanan erkekler tehdit altında" haberi, 10 Ocak 2018 tarihinde yazılmıştır. 10 Ocak 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Sağlık kategorisi altında bulunan Yoğun ağrı kesici kullanan erkekler tehdit altında haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Yoğun ağrı kesici kullanan erkekler tehdit altında 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 00:13 Bakan Vedat Işıkhan'dan Emeklilere Maaş Açıklaması Geldi!
  2. 00:03 Dikkat! Gelir Vergisi Beyanname Süresi Değişti!
  3. 00:03 Erdoğan'dan seçmene çağrı: Sandıklar namusumuza emanet
  4. 00:03 Ekrem İmamoğlu, 14. Kent Lokantası'nın açılışını gerçekleştirdi: "Cumhurbaşkanı bile gelebilir"
  5. 00:01 Korkunç Zincirleme Kaza: 3 Can Kaybı, 8 Yaralı!
  6. 00:00 İspanya, Nelson Kasırgası'nın etkisi altında: 4 kişi hayatını kaybetti
  7. 23:48 Son Dakika: Oy Kullanmayanlar 300 TL ceza ödeyecek
  8. 23:37 Akşener'in öfkesi neden seçimlere yakın zamanda arttı?
  9. 23:27 Avcılar'da Korkunç Olay: Tartıştığı Eşini Çocuklarının Gözü Önünde Öldürdü!
  10. 23:07 Uraz Kaygılaroğlu ve Berna Koraltürk'ten Paylaşımlar Soru işareti Uyandıran Cinsten!
  11. 22:33 Kazakistan, Doğal Felaketin Pençesinde: Binlerce Kişi Tahliye Edildi!
  12. 22:10 Akşener: “Mansur Yavaş, artık CHP Genel Merkezi’nin ev kölesi olmuştur"
  13. 22:06 Koç Holding'in hisselerindeki hızlı yükselişin nedeni açıklandı!
  14. 22:04 Banyonuzdaki Lekeler İçin Aspirinle Kolay Çözüm!
  15. 21:47 İmamoğlu seçime katılımın önemini vurguladı: "Oy kullanacaksınız, oyun bozacaksınız"
  16. 21:40 Yatırımcıların dikkatine: Dolar kurunda tehlike çanları çalıyor!
  17. 21:34 Akşener'den "Oyları bölmeyelim" açıklamalarına tepki geldi
  18. 21:22 Türkiye'nin Uzay Yolculuğu: Türksat 6A Tamamlanma Aşamasında!
  19. 21:21 Erdoğan'dan kendi adayına şaşırtıcı sözler: Boya bak boya!
  20. 21:20 Meral Akşener'in İmamoğlu ve Yavaş'a Sert Eleştirileri: "Hain ve Zorba!"
Sağlık Haberleri