'YPG onlarca Arap köyünü dümdüz etti'

'YPG onlarca Arap köyünü dümdüz etti'

'YPG onlarca Arap köyünü dümdüz etti' İngiltere'de yayımlanan haftalık The Economist dergisi son sayısında Suriye'nin Rakka kentini Irak Şam İslam Devleti'nden (IŞİD) geri alan PKK’nın Suriye yolu YPG’nin öncülük ettiği Suriye Demokratik Güçleri'nin (IŞİD)...

İngiltere'de yayımlanan haftalık The Economist dergisi son sayısında Suriye'nin Rakka kentini Irak Şam İslam Devleti'nden (IŞİD) geri alan PKK’nın Suriye yolu YPG’nin öncülük ettiği Suriye Demokratik Güçleri'nin (IŞİD) bölünebileceğini yazdı ve "Kürt Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) baskıcı yönetimine" dikkat çekti. Dergiye göre bu durum uzun vadede, "IŞİD'i doğuran yeni bir Sünni Arap yabancılaşmasına da neden olabilir."

BBC Türkçe’nin aktardığına göre, IŞİD'in 2014'teki "halifelik" ilanına atıfla "Halifelik sonrası Kürtler"in değerlendirildiği yazıda Rakka'nın IŞİD'den geri alınmasının, SDG nasıl son birkaç yıldaki en etkin Amerikan destekli güç olduğunu gösterdiği belirtiliyor.

SDG'nin omurgasını, PYD'nin silahlı kanadı olan Halk Savunma Birlikleri (YPG) oluşturuyor.

Economist, Suriye Kürtlerinin Esad rejiminde kendi dillerini öğretemediğini ve yüz binlercesinin "devletsiz" olduğunu belirtiyor. PYD'nin geçen yıl bölgede özerklik ilan ettiğini ekleyerek...

Birçok kişinin özerk Rojava bölgesini "acımasız ayrımcılığın sonu" olarak gördüğünü söyleyen Economist şöyle devam ediyor:

"Ancak bölgenin otokratik yöneticileri, bir tür baskıyı bir diğeriyle değiştirmeye niyetli görünüyor. Son birkaç yılda Kürt milisler, Kuzey Suriye genelinde onlarca Arap köyünü dümdüz etti veya boşalttı. Ayrıca yüzlerce kişiyi SDG saflarında askere aldılar. BM, askere ya da gözaltına alınma korkusu yüzünden ülke içinde yerlerinden olmuş mültecilerin kaldığı kamplarda genç Arap erkeklerin çok az olduğunu söylüyor.

PYD'nin diğer Kürtlerin muhalefetine de tahammülü yok. Geçen Mayıs'ta PYD'nin polis gücü Asayiş, Kamışlı'daki muhalefet partilerinin ofislerini bastı ve onlarca aktivisti tutukladı. Aktivistler, yarım milyona yakın Kürt'ün PYD'nin hâkimiyeti altında yaşamak yerine komşu ülkelere kaçtığını söylüyor."

'SÜNNİ ARAP DIŞLANIŞINI ORTAYA ÇIKARTACAK'
Economist, nüfusunun çoğu Arap olan Rakka'daki okullarda, hala Esad ailesinin yırtılmış fotoğraflarının bulunduğu kitapların kullanıldığını belirtiyor.

Ancak bazı yerel Kürt yetkililerin PYD'nin kendi yönetimindeki alanlarda kullandığı yeni bir müfredatı önerdiğini vurgulayan dergi, yeni müfredatın fazla siyasi olduğunu, PYD'nin sol dünya görüşünü yansıttığını ve herhangi bir resmi üst kurul tarafından onaylanmadığını aktarıyor. Ayrıca Haseke'deki Arap öğretmenlerin, yeni müfredatı protesto ettiğini de hatırlatıyor.

Yer yer görülen protestolar dışında PYD'ye karşı fazla bir iç muhalefet olmadığını aktaran Economist, "Asayiş insafsızca etkin bir güç ve bölge halkı savaştan yorgun düşmüş halde. Ancak uzun vadede, PYD'nin baskıcı yönetimi, aynı IŞİD'in doğuşuna yol açan bir Sünni Arap dışlanışını ortaya çıkartacak" yorumunu yapıyor.

Dergiye konuşan bölgeden bir aktivist de, "Kürtler tarihi iyi öğrenememiş. Yaptıkları sadece diğer aşırılık yanlılarının geri gelmesini sağlayacak" şeklinde konuşuyor.

Economist, bu durumun SDG içinde de bölünmelere yol açabileceğini ve binlerce Arap'ın çoktan diğer güçlerin saflarına geçtiğini yazıyor.

'TÜRKİYE'YLE UZLAŞMA ZOR'
Dergi, SDG'nin Amerikan desteği sayesinde rejim güçlerine ve Rus savaş uçaklarına karşı bir tür muafiyeti de olduğunu aktarıyor ancak Rakka'nın alınmasıyla birlikte, ABD'nin büyük ihtimalle özel güçlerini geri çekeceğini vurguluyor ve şöyle devam ediyor:

"SDG'den daha fazla kopuş olmasa bile, 50 bin kişilik grup tüm bölgeyi savunmak için çok az. Petrol rezervlerinin çoğu ülkenin doğusunda olduğundan, bu bölgelerin bir kısmı rejim için de önemli. Bazı SDG komutanları rejimle savaşmaktansa, müzakereye açık. SDG saflarına rejim yanlısı milisleri de aldı ve sesi fazla çıkan Esad karşıtı aktivistleri de tutukladı."

SDG'nin Türkiye'yle herhangi bir uzlaşmaya varmasının daha zor olacağını kaydeden Economist, yazıya şu satırlarla son veriyor:

"PYD, Türkiye'ye karşı onyıllardır savaşan Kürdistan İşçi Partisi'le (PKK) bağlantılı. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, PYD'nin bir terör örgütü olduğunu söylüyor ve savaş uçakları Irak ve Suriye'de PYD'nin silahlı kanadına ait kampları bombaladı.

(Erdoğan) Görünüşte cihatçı gruplarla savaşmak için İdlib bölgesine asker konuşlandırdı. Asıl hedef Kürtler olabilir. Irak Kürtlerinin bağımsız bir devlet hayallerini gerçekleştirmeyi başaramayabileceği gibi, Suriye'deki akrabalarının kendi özerklikleri daha da kısa ömürlü olabilir."

"'YPG onlarca Arap köyünü dümdüz etti'" haberi, 20 Ekim 2017 tarihinde yazılmıştır. 20 Ekim 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan 'YPG onlarca Arap köyünü dümdüz etti' haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 'YPG onlarca Arap köyünü dümdüz etti' 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 19 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 12:46 Müge Anlı’nın Programında Şok İtiraf: Eşim Annemle Kaçtı!
  2. 12:40 Uzaylı Yumurtası mı? Oklahoma Gölü’nde Bulunan Bryozoa Keşfi
  3. 12:32 Bayram Tatili Rotası: Doğadan Tarihe, Kaz Dağları'ndan Roma'ya!
  4. 12:27 Mide Sağlığı İçin Kahve Tüketiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
  5. 11:42 Akaryakıta Çifte Zam Geliyor:19 Mart Akaryakıt fiyatları!
  6. 11:39 MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın: Ya erken seçim ya da anayasa değişikliği
  7. 11:36 Gençlik Sırları: Doğal Yağlarla Ciltte Botoks Etkisi!
  8. 11:32 Kanye West’in konserinde ortalık karıştı: Trans birey önüne geçen herkesi yumrukladı
  9. 11:28 Kredi Kartı ve Nakit Avans Faizleri Yükseldi: Yeni Dönem Başlıyor
  10. 11:24 Savcı Özlem'in ölümünde yeni gelişme: Astsubayın cezası onandı
  11. 11:23 SGK’nın Geri Ödeme Listesine 47 İlaç Eklendi!
  12. 11:20 Halkın Kurtuluş Partisi Erdoğan ve bakanlar hakkında suç duyurusunda bulundu
  13. 11:17 Fenerbahçe ligden çekilirse ne olur?
  14. 11:16 Milli Eğitim Bakanlığı, öğrencilere beslenmeyi çok gördü
  15. 11:10 İsrail Saldırısında Hamas’ın Üst Düzey Lideri Hayatını Kaybetti
  16. 11:04 Ocak 2024’te Türkiye’nin Net UYP’si Eksi 300 Milyar Dolara Düştü
  17. 11:01 Tarihe ışık tutacak keşif! Sahra Çölü'nün altında gizlenen dünya!
  18. 11:01 Şok gelişme! Ünlü banka Türkiye'den çekiliyor!
  19. 11:01 Altın fiyatları yükselişte! Gram altın ve çeyrek altın ne kadar oldu?
  20. 10:59 Gizli İttifak: SpaceX, ABD İstihbaratıyla Casus Uydular İçin Hamle Yapıyor
Dünya Haberleri