Yunanistan'a kaçan askerler savcılığa sevk edildi

Yunanistan'a kaçan askerler savcılığa sevk edildi

Yunanistan'a kaçan askerler savcılığa sevk e... Yunanistan’ın Dedeağaç Havalimanı'na dün saat 11.50’de askeri helikopterle indikten sonra rütbelerini çıkarak Türkiye’de can güvenliği olmadıkları gerekçesi ile iltica talebinde bulunan 8 darbeci subay, geceyi Fere Polis...

Yunanistan’ın Dedeağaç Havalimanı'na dün saat 11.50’de askeri helikopterle indikten sonra rütbelerini çıkarak Türkiye’de can güvenliği olmadıkları gerekçesi ile iltica talebinde bulunan 8 darbeci subay, geceyi Fere Polis Merkezi’nde geçirdi.

Dedeağaç Adliyesine bugün saat 12.00’de sevk edilmesi beklenen darbeci subaylar, Yunan polisi tarafından sabah saat 09.00’de geniş güvenlik önlemleri altında getirildi. Elleri kelepçeli olarak ikişerli gruplar halinde ring aracından indirilen ve elleri ile yüzlerini kapatan darbeci subaylar, adliyenin giriş katındaki boş duruşma salonuna alındı. Dedeağaç adliyesine gelen Yunanlı Avukat İliya Marinaki duruşma salonunda bekleyen askerlerle görüştü. 

İŞTE YUNANİSTAN'A KAÇAN DARBECİ ASKERLER

8 askerin sorgulamasına yapacak savcının adliyeye gelmesi beklenirken, Avukat Marinaki müvekkilleri darbeci subaylara Yunanistan’ın meşhur Frape kahvesi ikram etti. Yunanlı çok sayıda gazeteci ve televizyon muhabirinde Dedeağaç Adliye binası önünde bekleyişi sürüyor. 

Dedeağaç Savcısı bugün darbeci subayları ülkeye kaçak girmek, iki ülke arasındaki dostluğu tehlikeye düşürmek suçlamasından sorgulayacak ve ardından suçüstü mahkemesine sevk edecek. Ancak Avukat Marinaki savcıdan ve mahkemeden ek süre talebinde bulunacağını açıkladı.

Kaçak darbeci subayların Türkiye'de can güvenlikleri olmadığı gerekçesi ile yaptıkları talep ise daha sonra ele alınacak. Bugün sadece ülkeye kaçak girme suçlaması ile sorgulanacaklar.

HELİKOPTERLE KAÇMIŞLARDI

Darbe girişiminin ardından Sikorsky tipi askeri helikopterle, Yunanistan'ın Dedeağaç Havalimanı'na iniş yapan 8 asker, rütbelerini sökerek siyasi sığınma talebinde bulunmuştu. 

Yunanistan'a askeri helikopterle kaçan 8 askeri personelin Dedeağaç Emniyet Müdürlüğü’ndeki sorgusuna katılan Avukat Lia Marinaki, gözaltındaki darbecilerin ifadelerinde can güvenliği gerekçesi ile Türkiye’ye aide edilmek istemediklerini söyleyerek, "Darbeye katılmamışlar ve İstanbul’da darbe girişimi sırasında yaralananları ambulanslara götürdüklerini söylediler" dedi.

İstanbul’dan helikopterle Yunanistan’ın Dedeağaç kentine kaçarak iltica talebinde bulunan 8 darbecinin Dedeağaç Emniyet Müdürlüğü’ndeki sorguları sürüyor. Emniyet Müdürlüğü’nün bulunduğu sokak güvenlik gerekçesi ile araç trafiğine kapatıldı. Merkezin önünde çelik yelek giyen ve ağır silahlar taşıyan polisler nöbet tutmaya başladı. Polisler bölgeye kimseyi yaklaştırmıyor. DHA ekibi özel izinle polis merkezinden görüntü alıp Türkiye’den 8 darbecinin avukatı ile görüştü.

DARBECİLERİN SAVUNMASI: YARALI TAŞIYORDUK

Dedeağaç Polis Merkezindeki sorgudan çıkarak DHA’nın sorularını yanıtlayan Yunanlı Avukat Lia Marikani, polislerin saat 13.30’dah beri helikopterle gelen 8 Türk askerini sorguladığını söyledi. Türkiye’den gelen askerlerin, ''ülkeye kaçak girmek’ ve ''iki ülke arasında dostluğu tehlikeyle sokmak’ ile suçlandığını söyleyerek ifadelerinde, "İstanbul’da yaşanan olaylar sırasında 4 helikopter ile yaralıları taşımak için görevlendirilmişler. Yaralıları olay yerinden alıp ambulanslara götürmek istedikleri sırada yerden ateş açılmış. Üçü helikopterden inerek 8’i bir helikoptere binmiş. Daha sonra Yunanistan’a yakın ormanlık bir bölgede helikopter ile iniş yapmışlar. Burada ne yapacaklarını aralarında tartışarak Yunanistan’a gelmeye karar vermişler. Bu sırada cep telefonundan aileleri ile görüştüklerinde darbe girişiminden haberleri olmuş. Daha sonra Yunanistan’a geçmişler" dedi.

BAŞKA YERE SEVK EDİLECEKLER

Ailelerinin Türkiye’de olduğunu ve dönmek istediklerini ancak kendilerinin can güvenliği endişesi taşadıkları ve darbeci olarak suçlandıkları için Yunanistan’a iltica talebinde bulunduklarını anlatan Avukat Lia Marinaki, Dedeağaç Polis merkezinde bir ay önce meydana gelen bir yangın nedeniyle nezarethanelerinin yetersiz olması üzerine 8 Türk askerinin geceyi Fere Polis Merkezi’nde geçireceğini de açıkladı.

AMERİKAN ASKERİ BENZETMESİ

Dedeağaç havaalanına indiklerinde son derece tedirgin, üzgün ve korkmuş oldukları gözlenen 8 darbeciyle ilgili olarak avukatları Lia Marinaki, sorgudaki tavır ve hareketlerine ilişkin soruya "Ben kendilerini Amerikan filmlerinde izlediğimiz operasyonel askerlere benzettim" değerlendirmesi yaptı. 

TSK PERSONELİ DEDEAĞAÇ'TA

Darbe girişiminin ardından Yunanistan'a kaçan askerlerin kullandığı Sikorsky tipi helikopteri almak üzere Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin Dedeağaç Havalimanı'na geldiği bildirildi.

HELİKOPTER TÜRKİYE'YE GETİRİLİYOR

Bu sabah saatlerinde 8 askerin bulunduğu helikopter, Dedeağaç Havalimanı'na acil durum çağrısı yaparak inmişti.Yunanistan'a siyasi sığınma talebinde bulunan ve gözaltına alınan askerlerin, pazar günü savcılığa sevk edileceği öğrenildi.

Öte yandan, Dedeağaç Havalimanı'na giden TSK personeli, helikopteri Türkiye'ye getirmek için yola çıktı.

"Yunanistan'a kaçan askerler savcılığa sevk edildi" haberi, 17 Temmuz 2016 tarihinde yazılmıştır. 17 Temmuz 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Yunanistan'a kaçan askerler savcılığa sevk edildi haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Yunanistan'a kaçan askerler savcılığa sevk edildi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 05:47 Sadettin Saran açıkladı: Göreve gelirsek Fenerbahçe’yi şampiyon yapacağız
  2. 05:35 Başkentte ucuz alışverişin adresi! Markette fiyatlar artarken orada düşüyor
  3. 05:31 Otomobillerde Nisan ayı kampanyasını başlattı! Bu listeye bakmadan karar vermeyin
  4. 05:29 Hyundai fiyatlamalarını güncelledi! Türkiye'nin en ucuz aracıydı
  5. 05:27 Bakan Şimşek para politikaları hakkında konuştu: Harcamalarda kesintiye gideceğiz
  6. 05:25 Tesla'dan Türkiye'ye özel ucuz model sunuldu: Tek motorlu Model Y satışta
  7. 05:17 Tesla'dan Türk müşterilere müjde geldi: Model Y'ye özel 1,3 milyon lira indirim sunuyorlar
  8. 05:15 AYM'den ek vergi kararı verildi: 75 bin mükellef bunu bekliyordu
  9. 05:11 Mehmet Şimşek'e 'yerel halk' tepkisi: Sömürge valisi böyle konuşur
  10. 05:08 Zamanaşımına uğrayan hesaplarda önemli değişiklik yapılacak
  11. 05:02 CHP’den Et ve Süt Kurumu'na tepki geldi: Zam geri alınmalı
  12. 04:59 Merkez Bankası'nın rezervlerinde artış gözlemlendi
  13. 04:57 Tüketici kredilerinde artış gözlemlendi
  14. 04:54 Kafe ve restoranlardaki fahiş fiyat boykotuna ticaret odasından tepki geldi
  15. 04:52 Ekvador'da son 2 günde 2 belediye başkanı suç çeteleri tarafından öldürüldü
  16. 04:48 Ünlü oyuncu sette kaza geçirdi: Chris Pratt film setinde ayağını yaraladı
  17. 04:46 AB yetkilisinden Trump’a yanıt geldi: Putin'den korkmayın
  18. 04:43 İspanyol bakan uluslararası topluma seslendi: Gazze'ye odaklanın!
  19. 04:41 MB açıklamasından sonra planlar değişti! Temmuz zamları ne kadar olacak?
  20. 04:39 Türkiye'de eğitim gören yabancı öğrenci sayısı belli oldu: işte o rakamlar
Gündem Haberleri