Yunanistan'dan Müslüman Türk Azınlıklar hakkında yeni açıklama

Yunanistan'dan Müslüman Türk Azınlıklar hakkında yeni açıklama

Yunanistan'dan Müslüman Türk Azınlıklar hakk... 'AA'nin aktardığı, Yunanistan Eğitim ve Din İşleri Bakanı Kostas Gavroğlu'nun Vouli TV'ye yaptığı açıklamada Batı Trakya'daki müftülük meselesi ve hükümetin azınlık mensuplarıyla ilgili miras meselelerinde İslami kuralların...

'AA'nin aktardığı, Yunanistan Eğitim ve Din İşleri Bakanı Kostas Gavroğlu'nun Vouli TV'ye yaptığı açıklamada Batı Trakya'daki müftülük meselesi ve hükümetin azınlık mensuplarıyla ilgili miras meselelerinde İslami kuralların yanı sıra Yunanistan Medeni Kanunu'nun geçerli olması yönünde hazırladığı yasal düzenlemeye değindi.

Batı Trakya'da, müftülerin yetkileri dahilinde olan azınlık mensuplarıyla ilgili aile hukuku ve miras meselelerinde İslami kuralların kaldırılmasının hükümetin azınlık politikasıyla ilgili stratejisinin bir parçası olduğunu ifade eden Gavroğlu, bu konuda yapılması planlanan değişiklikler kapsamında müftülerin seçimle iş başına getirilmesi düşüncesinin de bulunduğunu belirtti.

Gavroğlu, "Azınlık geçmişte çılgınca politikalar, baskılar ve kabul edilemez yasalara maruz kaldı. Bu nedenle devlete güvenmiyor." dedi.

Müslüman Türk azınlığa yönelik saygılı bir politika izlemek istediklerine işaret eden Gavroğlu, "Bu nedenle adım adım götürmek istiyoruz. Bu adımlar çerçevesinde mutlaka müftülüklerin akılcı bir düzeye getirilmesi de masaya konmalı. Bunun içinde müftülerin seçimi meselesi de yer almalı." diye konuştu.

İstanbul'da, Patrikhanede yapılan patrik seçiminin San Sinod kurulu üyeleri tarafından yapıldığını ifade eden Gavroğlu, müftülerin iş başına gelmesinde ise farklı yöntem uygulandığını belirtti.

Gavroğlu, "Tarih boyunca bu öyle oldu. Ancak burada bir fark var. Eskiden olduğu gibi, Osmanlı döneminde müftüleri atayan devlet kurumları artık bulunmuyor. Bu nedenle yapılacak düzenlemede seçim kurulunun kimlerden oluşacağı, hak ve yetkilerinin neler olacağına bakmalıyız." ifadelerini kullandı.

Hükümetin azınlık mensuplarıyla ilgili miras meselelerinde İslami kuralların yanı sıra Yunanistan Medeni Kanunu'nun geçerli olması yönünde hazırladığı yasal düzenlemeye değinen Gavroğlu, "hükümetin bu konuda cesur bir adım attığını ancak, alınacak kararlarda azınlığın geleneklerine saygılı olunması" gerektiğini kaydetti.

Gavroğlu, hükümetin yasal düzenlemeyle ilgili azınlık çevreleriyle istişarelerde bulunduğunu belirterek şunları kaydetti:

"Oylamak istediğimiz yasal düzenleme onlarca yıl geç kalmış bir düzenlemedir. Bu düzenleme demokrasiyi güçlendiriyor. Ancak, Batı Trakya'da, Müslüman azınlığın yoğun olarak yaşadığı illerde son üç yıl içerisinde 2 bin 200 evlilik yapıldı. Bunlardan sadece 680'i siyasi evlilik (müftülerin katılmadığı, belediyelerde yapılan nikah) şeklinde oldu. Yani, burada yüzde 70'inin gelenekleri sürdürdüğü bir azınlık olduğunu görüyoruz. Bu gerçeğe saygılı olunması gerekir." diye konuştu.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras da, Brüksel'deki AB Liderler Zirvesi'nin ardından düzenlediği basın toplantısında, Yunan devletince atanan müftülerin Türk Azınlık tarafından tanınmadığına işaret ederek, konunun bir an önce halledilmesi gerektiğini belirtmişti. 

"Yunanistan'dan Müslüman Türk Azınlıklar hakkında yeni açıklama" haberi, 16 Aralık 2017 tarihinde yazılmıştır. 16 Aralık 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Yunanistan'dan Müslüman Türk Azınlıklar hakkında yeni açıklama haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Yunanistan'dan Müslüman Türk Azınlıklar hakkında yeni açıklama 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 10 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 11:40 Alkoçlar Otelcilik kredi vurgunu mu yaptı: Kredi kaçırma iddiası gerçek mi?
  2. 11:39 Ünlü yönetmenin köpeği senaristin parmağını kopardı ve yedi!
  3. 11:33 Heidi Klum'un kuzeni iç çamaşır mankeni oldu! Babası sosyal medyayı ayağa kaldırdı!
  4. 11:30 Dolar kuru sabitlendi, temkinli bekleyiş devam ediyor
  5. 11:27 Öğretmenler bugün derslere girmedi
  6. 11:17 Bakan Şimşek, kapsamlı paket açıklayacak: Kamu harcamaları dondurulacak
  7. 10:58 MHP'den Sinan Ateş haberlerine tepki geldi: Ocağımıza saldırıyorlar
  8. 10:51 TÜİK verileri: İşsiz sayısı mart ayında azaldı
  9. 10:45 İnci Taneleri dizisi final yapmayacak
  10. 10:39 Oğuz Murat Aci'nin babası 'sansür' iddialarının ardından sessizliğini bozdu: Aradı günah çıkardı
  11. 10:33 Erdoğan ile Bahçeli'den sürpriz görüşme: 11 gün sonra yeniden bir araya geliyorlar
  12. 10:26 Eski Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Poyraz kendi açıklamasına yayın yasağı getirtti
  13. 10:22 Murat Yetkin yazdı: Sinan Ateş dosyasında bir kilit soru, 06 AT 5021 plaka kime ait
  14. 10:17 Okullar 1 hafta erken mi kapanacak: MEB'den açıklama
  15. 09:50 Sahneyi terk ettiği iddia edilmişti: Cem Yılmaz'dan açıklama geldi
  16. 09:45 Fikret Bila: İktidar fakiri daha fakir, zengini daha zengin yapacak
  17. 09:41 Ali Yerlikaya duyurdu: 'BOZDOĞAN-37' operasyonlarında 92 mağara imha edildi
  18. 09:35 Gizlice evlenmişlerdi: Sessiz sedasız boşandılar
  19. 09:31 Carlos Sainz, Mercedes ve Audi arasında seçim mi yapacak?
  20. 09:25 AK Parti'de seçim yenilgisi tartışmaları: Kamuda mülakat sistemi ve ekonomik sorunlar masada
Gündem Haberleri