Yunanistan'dan Türkiye'ye göçmen iadeleri başladı

Yunanistan'dan Türkiye'ye göçmen iadeleri başladı

Yunanistan'dan Türkiye'ye göçmen iadeleri ba... Yunanistan'ın Midilli Adası'nda yapılan son hazırlıkların ardından bugün aralarında Suriyeli mültecilerin de bulunduğu yüzlerce göçmenin İzmir'in Dikili ilçesine gönderilmesi bekleniyor. Dikili halkı ise beldelerine mülteci...

Yunanistan'ın Midilli Adası'nda yapılan son hazırlıkların ardından bugün aralarında Suriyeli mültecilerin de bulunduğu yüzlerce göçmenin İzmir'in Dikili ilçesine gönderilmesi bekleniyor. Dikili halkı ise beldelerine mülteci kampı yapılmasına karşı çıkıyor.

İLK GRUP GELDİ: 131 PAKİSTANLI MÜLTECİ İADE EDİLDİ

AB ile Türkiye arasındaki sığınmacılara ilişkin geri kabul anlaşmasında çoğunluğu Pakistanlı 131 göçmen iki tekneyle Türkiye'ye gönderildi.

Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasındaki sığınmacılara ilişkin geri kabul anlaşma kapsamında, Yunan adalarına geçen göçmenlerin iadesine başlandı.

Sabah erken saatlerde Midilli Adası'ndaki Moria kampından, AB sınır güvenlik ajansı Frontex'e bağlı güvenlik güçleri eşliğinde limana getirilen 131 göçmen, kiralanan teknelerle İzmir'in Dikili ilçesine gönderildi.

Frontex yetkilisince yapılan açıklamada, 5 otobüsle limana getirilen göçmenlerin çoğunluğunun Pakistan uyruklu olduğu bildirildi.

Frontex tarafından kiralanan "Nazlı Jale" ve "Lesvos" adlı teknelerle taşınan sığınmacıların her birisine, bir Frontex polisi de yolculukta eşlik ediyor.

thumbs_b_c_5eb696b84e5901780b9bdb38b5748eb6.jpg

EFKAN ALA'DAN AÇIKLAMA

İçişleri Bakanı Efkan Ala, bugün 500 göçmenin gelişi için gerekli hazırlıkların tamamlandığını söyledi ve "Yunan yetkililerle temas halindeyiz. 500 kişiyi alabileceğimizi söyledik. Şu ana kadar bize 400 isim verdiler" diye konuştu.

Ala, Türkiye'ye gelen Suriyelilerin kayıtlarının alınmasının ardından mülteci kamplarına yerleştirileceğini, diğer ülke vatandaşlarının ise kendi ülkelerine gönderileceğini söyledi.

Sınır 72 bin Suriyeli

AB ve Türkiye arasında varılan anlaşma kapsamında 20 Mart tarihinden sonra Yunan adalarına giden her göçmen Türkiye'ye iade edilecek.

AB ülkeleri ise Türkiye'ye gönderilen her bir Suriyeli karşılığında, Türkiye'deki mülteci kamplarında kalan bir Suriyeliyi kabul edecek.

AB'nin alacağı Suriyeli sayısı için azami sayı 72 bin olarak belirlenmişti.

Yunan devlet haber ajansı ANA, bugünden itibaren gelecek 3 gün içerisinde her gün yaklaşık 250 Bangladeşli, Pakistanlı, Sri Lankalı ve Afrika ülkelerinden göçmenalerin Türkiye'ye iade edileceğini yazdı.

Göçmenlerin gönderileceği Dikili'de bulunan BBC muhabiri Mark Lowen, "Hem Yunanistan hem de Türkiye 4 Nisan'da göçmen nakillerinin başlayabilmesi için son dakikaya kadar çalıştı. Ancak her iki ülke de bu operasyona hazır gözükmüyor" diyor.

grafik-2016-04-1_1_2.jpg

BM'nin endişeleri sürüyor

BM'nin uluslararası göç özel temsilcisi Peter Sutherland, Yunanistan'dan Türkiye'ye göçmen nakilleri konusunda hala soru işaretleri bulunduğunu belirtiyor.

Anlaşmanın yasal temeli konusunda Birleşmiş Milletler'in (BM) hala kuşkuları var.

BM'nin uluslararası göç özel temsilcisi Peter Sutherland, "Göçmen nakillerinin nasıl gerçekleşeceğini bilemiyoruz. Ancak eğer iltica başvurusu hakkı tanınmadan kitlesel bir sınır dışı etme eylemi gerçekleştirilirse bu tamamen yasalara aykırı olur" diye konuştu.

Yunanistan mülteci koordinasyon masası sözcüsü Yorgos Kritsis ise bugün Türkiye'ye gönderilecek olan kişilerin iltica başvurusunda bulunmadığını aktardı.

Fransız haber ajansı AFP ise Yunan adalarına gelen çok sayıda göçmenin kendilerine hiçbir şekilde iltica başvurusu imkanının tanınmadığını ifade ediyor.

Sakız Adası'nda ajansa konuşan Suriyeli bir mühendis olan Anas el Bekir, 19 Mart'ta Yunanistan'a gelmiş olmasına rağmen polisin ülkeye girişini 20 Mart olarak kaydettiğini söylüyor.

El Bekir, "Bize o gün bilgisayar sisteminin çalışmadığını söylüyorlar" diyor.

"Yunanistan'dan Türkiye'ye göçmen iadeleri başladı" haberi, 04 Nisan 2016 tarihinde yazılmıştır. 04 Nisan 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Yunanistan'dan Türkiye'ye göçmen iadeleri başladı haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Yunanistan'dan Türkiye'ye göçmen iadeleri başladı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 09:07 Ali Yerlikaya'dan seçim güvenliği açıklaması
  2. 09:02 Meral Akşener'in ardından Ülkü Ocakları ve MHP de Mansur Yavaş'ı hedef aldı
  3. 08:54 İmamoğlu'na ilginç sözler: 17 bakan 1 Cumhurbaşkanı tek başına hakkından geliyorsun
  4. 08:51 Bakan Yerlikaya duyurdu: Kırmızı bültenle aranan 2 kişi İstanbul'da yakalandı
  5. 08:45 Eski bürokrat hakkında soruşturma başlatıldı
  6. 08:39 Oyunculuğu bırakıp maneviyata yönelen Yaşar Alptekin 4 katlı evini gösterdi
  7. 08:32 Film çekimleri başlamadan durdu: Kerem Bürsin koronavirüse yakalandı
  8. 08:25 Borcun çoğu AK Parti'de: Belediyelerin verileri, Bakan’ı yalanladı
  9. 08:21 Depremzede çadırda, Diyanet yöneticileri lüks salonda orucunu açtı
  10. 08:17 Bir polis görevden alındı: Ayhan Bora Kaplan dosyasında ‘köstebek’ skandalı
  11. 08:10 İsmail Saymaz: ‘Solüsyonu kestik’ deyip kesmemişler
  12. 08:06 Fehmi Koru yazdı: Cumartesi akşamı seçim yasakları başlayacak, fakat şapkadan tavşan hala çıkacak
  13. 08:03 İsmail Saymaz: İmamoğlu, AK Parti’nin anketinde 5.3 puan önde
  14. 08:01 Meteoroloji uyardı: Meteoroloji’den yağış ve toz uyarısı
  15. 05:24 Instagram'a yeni özellik: Blend ile Reels algoritması değişiyor!
  16. 05:14 Ev sahipleri için 1 Nisan son gün: Kira gelirlerinizi bildirin!
  17. 04:18 2024 YDS-1 sonuç tarihi ne zaman?
  18. 04:03 Şarkı Sözlerindeki Evrim: 1980'den 2020'ye İngilizce Müziğin Dönüşümü
  19. 01:19 Yavaş, Altınok'a Cumhuriyet Kulesi'ni sordu
  20. 01:18 Yavaş’tan Altınok’a çağrı: "Çocuklarınızın KPSS’de kaç puan aldıklarını bir açıklayın"
Gündem Haberleri