Yurtsever misiniz?

Yurtsever misiniz?

Yurtsever misiniz? Coşkun ÖzdemirGerçek bir yurtsever dünyaca ünlü sanatçı Bedri Baykam yıllar önce yurtsever hareketi başlattı. Buna gerek olduğu konusunda görüş birliği içinde idik. Ülkenin bilgili, bilinçli yurtseverlere çok ihtiyacı vardı....

Coşkun Özdemir

Gerçek bir yurtsever dünyaca ünlü sanatçı Bedri Baykam yıllar önce yurtsever hareketi başlattı. Buna gerek olduğu konusunda görüş birliği içinde idik. Ülkenin bilgili, bilinçli yurtseverlere çok ihtiyacı vardı. Önceki yıllarda bazı otel salonlarında, daha sonra Taksim'deki PİRAMİD adlı sanat merkezi ve resim atelyesinde sık sık buluştuk ve yurtseverlerle Baykam'ın organize ettiği toplantılar yaptık. Katılımcılar yurdunu, halkını, sanatı, bilimi seven insanlardı. Yazık ki bir ortak özellikleri de yıllardır ciddi kaygılar içinde yaşamakta oluşları idi. Onlarca yıl önce başlayan ve AKP iktidarı ile ivme kazanan laiklik ve çağdaşlık karşıtı tehlikeli bir gidişe karşı ne yapılabilirdi? Bunu tartışıyor bir umut yaratmanın yollarını arıyorduk.

Hiç kuşkusuz AKP iktidarı umutsuzluğu ve cumhuriyetçi yurtseverlerin kaygılarını arttıran bir politika izliyordu. Onların bizlerden çok farklı bir dünyaları vardı. Bu iktidar çağdaşlığı,modernizmi,aklı bilimi bilimselliği, sanatı hatta gerçek bir demokrasiyi sevmiyor, benimsemiyordu. Ama halktan oy almayı rakipsiz bir şekilde iktidarda kalmayı başarıyorlardı. Yurtseverlik önemli bir nitelik, hiç kuşkusuz fıtrattan kazanılan bir nitelik değildi, öğrenilmesi gerekiyordu. Aileden başlayarak, okullarda, iyi bir eğitimle, okuyarak ve öğrenerek, sizden daha iyi daha geniş ufuklu insanları okuyarak. Yurtseverlik zor bir öğreti. Yurdunuzu duygusallığın ötesinde sevebilmeniz için çok şeye sahip olmalıydınız ve ben yurdumu seviyorum demek hiçbir şey ifade etmiyordu...

Bir tarih bilincine sahip olmalıydınız. Dünyayı tanımanız ve yurdunuzun bu dünyanın neresinde olduğunu, hangi etkiler altında olduğunu, neden geri kalmış olduğunuzu, ülkenizin niçin Nobel kazanamadığını, (sadece 2) neden insani gelişmişlikte en gerilerde olduğunu anlayabilmeliydiniz. Çocuğunuzu niçin dil öğreneceği iyi bir okula gönderemiyorsunuz? Kolej ücretleri 100 binlere dayanıyor. Bu büyük adaletsizlik nedendir? Neden pahalı lokantalarda yemek yiyemiyorsunuz. En çok sigara içen en çok kadın cinayetleri işlenen bir ülkedir benim yurdum. Seçimleri neden hep muhafazakar partiler kazanıyor, ülkenin en iyi yetişmiş en yiğit yazar ve düşünürlerin ardı sıra öldürülmesi nedendir? Dogma ve önyargıların ülkemizin gelişmesineki rolü nedir? Yöneticilerimiz Darwin'i niçin görmezden geliyor ve dışlıyor; bilim karşıtlığı değil mi bu? Size bir şey söylüyor mu? Halk niçin bu kadar ayrışıyor? Halkımızın bu kadar ayrı dünyalara sahip olmaları nedendir? Daha yüzlerce soru var...

Yurdumuzu sevebilmemiz için bunları anlayabilmeli ve sağlıklı gerçekci analizler yapabilmeliyiz. Bugün milli iradenin ülke yararına oluşabilmesi için halkımızın gerekli bilince sahip olduğunu kim ileri sürebilir. Ama yazık ki bu halka bu fırsat verilmemiştir. Ekranlarda bu tartışılmaz. Benim kuşağımın tanık olduğu 40'larda başlayan ve eğitime, aydınlanmaya toprak ağaları ve geri kafalı politikacılar işbirliği ile vurulan yıkıcı darbe konuşulmaz. Bu yoksunluğun kasıtlı bir şekilde yaratıldığını söylemek abartma değildir. 40'lardan başlayarak halkın iyi aydınlanmacı, hümanist, bilimselliğe dayanan bir eğitim görmesi engellenmiştir. Bu yüzden Türkiye Cumhuriyeti, halkının çoğunluğunun gerçek bilinçli yurtseverler olarak yetişmesi, kendisinin ve ülkesinin çıkarlarının nerede olduğunu algılamasını başaramamış ve adeta emperyalistlerin yararına bu fırsatı ondan esirgemiştir. Yurtsever hareket yıllardır ülkenin bu açmazına çare aramaktadır.

Bugün aydınlanmacı, bilimden, çağdaşlıktan, laiklikten, hümanizmden yana olan bu fırsatı bu şansı bulmuş olanların büyük bir uğraş vermesi gerekiyor. Kırk yıl arkadaşlık ettiğim Türkan Saylan örnek bir yurtseverdi. O büyük bir aydınlanmacı ve hümanistti. Fırsat verilseydi bütün dünya halklarına hizmet ederdi. Ona “Onu cehennemde zabaniler karşılayacak, Atatürkçüleri yanına çağırsın'' diye seslenenler dahil. Avrupada atletizm yarışlarında 110 engellide şampiyon olan Nevin Yanıt'a “Utanmıyor musun o kıyafetinden, atletizm şampiyonu olacağına islamın şampiyonu olsaydın'' diyen zavallı dahil. Müziğin her türlüsünü günah, örtünmeyen kadınları fuhuş eğilimli ilan eden ilahiyat profesörleri dahil. Uğur Mumcu, Server Tanilli, Muammer Aksoy büyük yurtseverlerdi, vurdular onları. İlhan Selçuk, Uğur Mumcu, Oktay Akbal, Melih Cevdet, Cavit Orhan Tütengil, Tanilli, Sabahattin Eyüpoğlu, Azra Erhat, Vedat Günyol, Yaşar Kemal benim yakınlarında olduğum dostluklarından onur duyduğum yurtseverlerdi. Burada isimlerini sayamadığım yitirdiğimiz ve yaşayan daha niceleri var.

Aydınlanma, demokrasi, adalet, çağdaşlık savaşımı daha uzun yıllar devam edecek. CHP'nin yürüyüşünün bu soylu çabanın bir parçası olmasını diliyorum. Atatürk Türkiye'si aydınlarının umudu tükenmeyecektir.     

"Yurtsever misiniz?" haberi, 18 Haziran 2017 tarihinde yazılmıştır. 18 Haziran 2017 tarihinde de güncellenmiştir. ABC Kritik kategorisi altında bulunan Yurtsever misiniz? haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Yurtsever misiniz? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. ABC Kritik konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 14:38 Galatasaray'ın Transfer Hareketi: Davy Klaassen İle Anlaşma Sağlandı!
  2. 14:33 Küresel Isınma Avrupa'da Sivrisinek Kaynaklı Hastalıkları Artırıyor: Uzmanlar Uyarıyor
  3. 14:29 Çocukluk İstismarı ve Beyin: Yapay Zeka İncelemesi, Travmanın Genç Beyinleri Nasıl Etkiliyor?
  4. 14:25 Orta Akdeniz'de Düzensiz Göç: 23 Nisan Kazasıyla Ölü Sayısı 510'a Yükseldi
  5. 14:22 ABD'nin Asya'daki Stratejik Hareketi: USS George Washington Japonya'ya Yola Çıktı
  6. 14:18 Mangalın Vazgeçilmezi: Enfes Mangal Sosu Tarifi!
  7. 14:11 Süper Lig'de Heyecan Dorukta: 34. Hafta Mücadeleleri Başlıyor!
  8. 14:08 ABD Stokları Düşerken Brent Petrol Fiyatları Yükselişte
  9. 13:58 TFF, Euro 2024'ü takip etmek isteyen vatandaşlara Schengen uyarısında bulundu
  10. 13:53 İzmir'de Çöl Tozu Bulutu: Görüş Mesafesi Azalırken Hava Kalitesi Değişiyor
  11. 13:53 Getir, o ülkede faaliyetlerini durdurma kararı aldı!
  12. 13:52 BAE Başbakanı, Dubai'deki Şiddetli Yağışlar İçin 545 Milyon Dolarlık Yardım Onayladı
  13. 13:48 O Banka 15.000 TL'lik nakit emekli promosyonunu resmen açıkladı!
  14. 13:46 Emeklilerin Alım Gücü Azalıyor: TÜED'den Çağrı
  15. 13:45 Rusya, THY'nin Latin Amerika uçuşlarına kabul etmemesinde ABD baskısını iddia ediyor
  16. 13:42 Pratik ve Lezzetli: Ev Yapımı Patatesli Rulo Börek Tarifi!
  17. 13:41 Borsa İstanbul günün ilk yarısını yükselişle tamamladı
  18. 13:38 Max Kruse'un Sıra Dışı Geri Dönüşü: BSV Al-Dersimspor'un Yeni Takım Kaptanı
  19. 13:34 AB'den Çevre İçin Önemli Adım: Tek Kullanımlık Plastikler Yasaklanıyor
  20. 13:34 Gazze'de yaşam savaşı devam ediyor: Can kaybı 34 bin 305, yaralı sayısı ise 77 bin 293'e yükseldi
ABC Kritik Haberleri