Zennupya: Direnişin kadını

Zennupya: Direnişin kadını

Zennupya: Direnişin kadını Ömer ÖdemişTedmor, Palmera Suriye’nin ''Çöl Gelini’ olarak bilinir. Şam, Humus, Musul, Mari (Deyr El-Zor), Bağdat ticaret yolunun kesiştiği noktadadır. Palmera, Babil bahçeleri gibi bağları ve her biri bir şaheser olan taş...

Ömer Ödemiş

Tedmor, Palmera Suriye’nin ''Çöl Gelini’ olarak bilinir. Şam, Humus, Musul, Mari (Deyr El-Zor), Bağdat ticaret yolunun kesiştiği noktadadır. Palmera, Babil bahçeleri gibi bağları ve her biri bir şaheser olan taş yapıları, mabetleri, tiyatroları ve görkemli yerüstü mezarlarıyla tarihi kenttir. Tedmor’un büyük kafileleri ve orduyu içine alacak büyüklükte onlarca gizli yer altı güzergâhları vardı. Zennubya işte bu harika kentin Kralı Safto-Mayo ''Idda Nakhus karısıdır. (M.S. 258)

odemisdetay1.png

Kral ve Zennubya’nın oğlu Wahbat El-Alakh henüz bir yaşındayken, Kral ve birinci eşinden olan oğlu M.S. 267’de suikasta kurban gider. Tahtın tek varisi bir yaşında olduğundan anne Zennubya Tedmor Kenti Konseyi tarafından oğlu yerinekrallık görevine seçilir.

odemisdetay2.png

M.S. 269-273 yılları arasında hüküm süren Zennubya, Roma askeri nüfuzunu Büyük Şam coğrafyasından (Anadolu, Irak, Suriye, Lübnan, Filistin ve Mısır’dan) söküp atmıştır. M.S. 272’de Antakya yakınlarında Roma ordusuyla yapılan son savaşta yenilmiş ve Tedmor’a geri dönmek zorunda kalmıştır.

odemisdetay3.png

Uzun bir zaman kenti savunan Zennubya kente gizlice giren Roma askerleri ile son gücüne kadar savaşır. Yaralanır ve esir alınır. Altın zincirlere vurulur ve Roma’ya götürülür. Roma’daki esaret yılları ile ilgili farklı hikâyeler vardır. Ancak burada önemli olan, Roma imparatoru ve valisinin sundukları imtiyazlar ve vaatleri neden kabul etmediği ve sonuna kadar savaşmayı yeğlediği çıkışına verdiği tarihi cevabıdır: “Hiçbir şey bağımsızlık ve özgürlük kadar kıymetli değildir. Bunları kaybederseniz vatansız kalırsınız. Vatansız kalırsanız onursuz yaşarsınız. Vatansız ve onursuz yaşamaktansa ölmek daha şereflidir.'' (Kaynak M. Yuva)

odemisdetay4.png

Suriye tarihi direnme tarihidir. Dün Romlılara, Osmanlılara, Fransızlara direnen Suriyehalkı Bugün dünya gericiliği ve emperyalizme karşı direniyor. Bu direnişin ön safranlarında, savaşan onurlu askerlerin yanıbaşında Zennupya gibi yiğit kadınlar yer alıyor. “Vatansız ve onursuz yaşamaktansa ölmek daha şereflidir.'' diyerek Romakralına kafa tutarak, esaret altında yaşamaktansa intihar etmeyi seçen Zennupya, bu günün Suriyesinde mücadele eden kadınların direnişini beslemektedir.

Zennupya (Zeynep) yüzlerce yıl önce esareti kabullenmeyerek, özgürlük için ölmeyi, vatanı onur olarak benimsemeyi Suriye halkına miras olarak bırakmıştır. Bu gün Suriyeli kadınlar yaşamın her alanında özgürlükleri için savaşıyorlar. Saçlarını kesip erkeklerine “vatan özürleşmeden ben senin için kadın değilim'' diyerek savaş azim ve kararlılıklarını duruşlarıyla motive ediyorlar. Bütün bir halk ülkelerini özgürleştirmek için elde silah bir biçimde vatan savunmasında görev alıyorlar. Kadınlar, erkekler, yaşlılar ve tabi ki gençler. Tarihlerinden beslenen direnme ruhuyla yedi yıldır tüm dünyaya öenek olacak şekilde, her şey pahasına direniyorlar.

odemisdetay5.png

Ruh hastası cihatcı çetelere karşısavaşan Suriye de kadınlar üç kez ölüyorlar. Anne olarak ölüyorlar, kadın olarak tacavüz edilerek ölüyorlar, cariye olarak satılarak ölüyorlar. Pek çok Alevi kadının çantasında el bombası taşımasının nedeni budur. Canlı ele geçmemek için, üç kez ölmek yerine onuru için bir kez ölmeyi tercih ediyorlar. Cihatcı çeteler esir aldıkları kadınları savaş ganimeti olarak kabul ediyor ve onlara aylarca yıllarca tacavüz ediyor, esir alan bir başkasına satabiliyor yada canı istediği zaman öldürebiliyor. Binlerce kadın kayıp Suriye de. Yıllardır nerede oladukları, yaşayıp yaşamadıkları bilinmiyor. Yakınları umutlarını kesmiş.. Yaşatmazlar deyip, acılarını yüreklerinde canlı tutuyorlar. Onurlu bir yaşam için direnişte daha bir bileniyorlar. Biliyorlar ki onurları özgürlüklerine ve direnişlerine bağlı. İnançla savaşıyorlar. Tarihe not düşme adına belirtmek gerekir ki, Suriye özgürlüğünü yeniden yakalayabilmiş ise, bu kazanımın mimarları kesinlikle kadınlardır.

Zennupyalardır.

"Zennupya: Direnişin kadını" haberi, 31 Ağustos 2017 tarihinde yazılmıştır. 31 Ağustos 2017 tarihinde de güncellenmiştir. ABC Kritik kategorisi altında bulunan Zennupya: Direnişin kadını haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Zennupya: Direnişin kadını 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. ABC Kritik konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 22:10 Akşener: “Mansur Yavaş, artık CHP Genel Merkezi’nin ev kölesi olmuştur"
  2. 22:04 Banyonuzdaki Lekeler İçin Aspirinle Kolay Çözüm!
  3. 21:47 İmamoğlu seçime katılımın önemini vurguladı: "Oy kullanacaksınız, oyun bozacaksınız"
  4. 21:40 Yatırımcıların dikkatine: Dolar kurunda tehlike çanları çalıyor!
  5. 21:34 Akşener'den "Oyları bölmeyelim" açıklamalarına tepki geldi
  6. 21:22 Türkiye'nin Uzay Yolculuğu: Türksat 6A Tamamlanma Aşamasında!
  7. 21:21 Erdoğan'dan kendi adayına şaşırtıcı sözler: Boya bak boya!
  8. 21:20 Meral Akşener'in İmamoğlu ve Yavaş'a Sert Eleştirileri: "Hain ve Zorba!"
  9. 21:19 Erdoğan: "Millî iradenin tecelli aracı olan sandık, 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir"
  10. 21:19 Sağlıklı Yaşamın Anahtarı: Doğal Detoks ve Beslenme Bilgileri
  11. 21:11 Bakan Işıkhan, emekli aylıklarıyla ilgili yeni bir değerlendirme yapılacağını açıkladı
  12. 21:11 Lübnan, İsrail saldırılarını BM'ye resmen şikayet edecek
  13. 21:10 Cevdet Yılmaz: "İkinci bir 5 yıla daha İstanbul'un tahammülü yok"
  14. 21:10 Fenerbahçe Beko, ALBA Berlin'i Ağırlıyor: Rövanş Heyecanı Başlıyor!
  15. 21:09 Bakan Işıkhan'dan emeklilere müjde: Temmuz ayında yeniden değerlendireceğiz!
  16. 21:07 FTX'in kurucusu 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı!
  17. 21:07 200'den Fazla Şubesi Olan Dev Bakliyat ve Kuruyemiş Firması İflas Etti!
  18. 21:05 Gelir İdaresi, Vergi Beyannameleri ve Elektronik Defter İşlemlerinin Süresini Uzattı
  19. 21:00 Gazze hükümeti: "İsrail, Şifa Hastanesi'nde 200 Filistinliyi infaz etti"
  20. 20:59 Sağlık Bakanı Koca: Malpraktis Yasası Türkiye'de Kökten Değişim Getiriyor
ABC Kritik Haberleri