12 bin yıllık Hasankeyf’in mezarları da taşınıyor

12 bin yıllık Hasankeyf’in mezarları da taşınıyor

12 bin yıllık Hasankeyf’in mezarları da taşı... Batman’ın Ilısu Barajı’nın suları altında kalacak olan tarihi Hasankeyf İlçesinde tarihi eserlerden sonra mezarlar da taşınmaya başlandı.

Batman’ın Ilısu Barajı’nın suları altında kalacak olan tarihi Hasankeyf İlçesinde tarihi eserlerden sonra mezarlar da taşınmaya başlandı. Yüzlerce mezardaki kemikler, yakınlarının hüzünlü bakışları arasında yeni mezarlarına taşınıyor.

12 bin yıllık geçmişe sahip Hasankeyf artık son günlerini yaşıyor. Önce tarihi eserler bir bir yeni yerlerine taşındı. Tarihi eserlerin taşınmasının ardından bu kez mezarlara sıra geldi. Önce ilçe merkezine uzak köylerdeki mezarlar taşındı. Daha sonra ise ilçe merkezindeki mezarlığa sıra geldi. Yapılan duyurunun ardından başvuran ailelerin mezarları taşınmaya başlandı.

İş manikaları tarafından kazılan mezarlardaki kemikler, dikkatle yerlerinden alınarak kefenlere sarıldı. Tabutlara konan kemikler, yeni Hasankeyf’te daha önce hazırlanan mezarlara nakledildi. Mezarlardaki kemikler çıkarılırken yakınları da hüzünlü gözlerle mezarın başında bekledi. Bir yandan mezarlar açılırken, bir yandan da çıkarılan kemikler yeni yerlerine doğru yola çıkarıldı.

Annesi ve babasının mezarlarını yeni yerlerine taşımak için gelen Mehmet Fidan, mezarları görevlilere gösterdikten sonra VOA Türkçe’nin sorularını yanıtladı. Mezarları arada bir ziyaret edebilmek için taşıdıklarını söyleyen Fidan, “Su altına kalmaması için yeri belli olsun diye taşıyoruz. Zaten ölen ölmüş ruhu başka yere gitmiş geriye kemikleri kalmış. Maksat yeri belli olsun ara ara gidip Yasin okuyalım onlara” dedi.

Adnan Mahmutoğlu’nun ise 10 yakını bu mezarlıkta yatıyor. VOA Türkçe’ye konuşan Mahmutoğlu, geçmişlerine sahip çıkma adına mezarları taşıdıklarını vurgulayarak, “Bu insanlar bizim manevi değerlerimizdir. Oraya götürürseniz çok bir şey değişir mi? Onlara, ölülere, toprak altındakilere aslında değişen bir şey yok. Ha suyun altında ha toprağın altında onlara fark etmez. Ama bize sağlara fark eder aslında. Kısmen rahatlama sağlıyor. Bayram akşamı, cuma akşamı, mübarek günler var. Öldüğü günü insan hatırlıyor, insan geçmişini unutmuyor” diye konuştu.

Hasankeyf Kültür Derneği Başkanı Ahmet Akdeniz ise üzgün olmasına rağmen, mezarların taşınmasından teselli bulmuş. VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Akdeniz, “Mezar taşındığı zaman insan biraz üzülüyor. Ama suyun altında kalmasındansa buraya getirmek bir nebze olsun üzüntümüzü giderdi. Eski Hasankeyf’te mezarlar bakımsızdı. Şimdi herkesin adı üzerinde yazılı, özel taştan yapılmış, herkes gidip mezarını bulabiliyor” şeklinde konuştu.

"12 bin yıllık Hasankeyf’in mezarları da taşınıyor" haberi, 16 Eylül 2019 tarihinde yazılmıştır. Yaşam kategorisi altında bulunan 12 bin yıllık Hasankeyf’in mezarları da taşınıyor haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 12 bin yıllık Hasankeyf’in mezarları da taşınıyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yaşam konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 21:43 Koç Holding, Romanya'daki Ford Otosan Fabrikasında Seri Üretime Geçti!
  2. 21:37 Bakan İbrahim Yumaklı duyurdu: Ödemeler hesaplara yatırılıyor
  3. 21:36 ABD Dışişleri Bakanı Blinken açıkladı: “Refah’ta askeri operasyonlar desteklemediğimiz bir şey”
  4. 21:33 Pamuklu nevresimler nasıl düzgün şekilde yıkanır?
  5. 21:13 Galatasaray'ın hedefi 60 milyon avro
  6. 20:53 Hızlı Uyumanın Sırları: Sadece Birkaç Dakikada Uykuya Dalmanın Yolları!
  7. 20:49 ECB Başkanı Lagarde açıkladı: "Dezenflasyon sürecinin devam etmesi bekleniyor"
  8. 20:49 Tarım Bakanlığı, çiftçilere yönelik yeni destekler açıkladı!
  9. 20:49 İstanbul'da toprak kayması yaşandı: 3 gecekondu kullanılamaz hale geldi!
  10. 20:45 Biden Yönetimi İsrail'e 1,3 Milyar Dolarlık Silah Satışı İçin Hazırlık Yapıyor
  11. 20:42 Gaziosmanpaşa'da Toprak Kayması: 14 Gecekondu Etkilendi, 70 Kişi Tahliye Edildi
  12. 20:38 Görsel Zeka Testi: Hızlı Düşünme ve Algılama Becerilerinizi Ölçün!
  13. 20:37 Sağlık Bakanı Koca açıkladı: Randevu alıp gitmeyenler dikkat!
  14. 20:33 AYM'den ifade özgürlüğü kararı alındı: Bildiri dağıtmak için artık izne gerek yok
  15. 20:33 NATO, Ukrayna'ya Askeri Destekte Kararlı: Savunma Kapasitesi Güçleniyor
  16. 20:27 Alerjik Astım: Semptomları, Tanı ve Tedavi Yöntemleri
  17. 20:19 Isparta'da Uyuşturucu Taciri Kaçmaya Çalışırken Yakalandı
  18. 20:14 Tottenham, Fenerbahçe'nin Yıldızı Sebastian Szymanski İçin Hamle Yapıyor
  19. 20:13 Apple, WhatsApp ve Threats uygulamalarını Çin mağazasından kaldırdı
  20. 20:10 Türkiye'de Yüksek Döviz Kuru: macOS mı, Windows mu? İşletim Sistemleri Karşılaştırması
Yaşam Haberleri