Ağaç katliamının yapıldığı Kaz Dağları’na bir maden sahası daha açılıyor!

Ağaç katliamının yapıldığı Kaz Dağları’na bir maden sahası daha açılıyor!

Ağaç katliamının yapıldığı Kaz Dağları’na bi... Kaz Dağları’nda ÇED raporuna aykırı olarak 195 bin ağacın kesildiğinin ortaya çıktığı madenle ilgili tartışmalar sürerken, bölgede yeni bir maden sahası...

Kaz Dağları’nda ÇED raporuna aykırı olarak 195 bin ağacın kesildiğinin ortaya çıktığı madenle ilgili tartışmalar sürerken, bölgede yeni bir maden sahası açılıyor. 6 bin 886 dönümlük karaçam ormanının ortasındaki alanda kurulacak maden çevreye büyük zarar verecek.

Çanakkale ve Balıkesir bölgesinin ortak değeri Kazdağları’nda ruhsat üstüne ruhsat alan maden şirketlerinin ardı arkası kesilmiyor. Günlerdir Kirazlı Atikhisar bölgesinde 195 bin ağacı kestiği ileri sürülen, yerel yönetimler ve çevre örgütlerinin protestolarıyla gündeme gelen Alamos Gold vakası devam ederken, şimdi de Havran bölgesinde yeni madencilik faaliyeti başlıyor.

Demirtepe Altın madeni ve Açık Ocak İşletmesi, Havran Büyükşapçı bölgesinde altın çıkarmak için gün saymaya başladı. Ticaret Odası’na Bahar Madencilik A.Ş. adıyla kayıtlı şirket 6 Ağustos’ta Ankara’da yapılacak ÇED inceleme değerlendirme toplantısının ardından faaliyete başlayacak.Oda TV’nin haberine göre, Demirtepe Altın Madeni İşletmesi’nin Havran’daki maden sahası Büyükşapçı’ya 1.4, Eğmir’e 3.4, Küçükşapçı’ya 3.3 kilometre mesafede.

BÜYÜK KISMI KARAÇAM ORMANI

Proje alanı 6 bin 886 dönüm. Maden sahasının büyük kısmının karaçam ormanlarıyla kaplı olduğu belirtiliyor. Binlerce ağacın kesileceği, devasa atık havuzlarının açılacağı alandaki köylerin yaşanmaz hale geleceği ileri sürülüyor. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan, bölgedeki Değirmendere ve Gelinderesi aracılığıyla Havran Barajı ve Edremit Körfezi’nin kirleneceğini belirtiyor. Bölgede başka şirketlerin de altın arama ruhsatları var. Dernek yönetimi bölge adına ÇED toplantısına katılacak.

YOĞUN AĞIR METALLER VE SİYANÜRLÜ ATIK SULAR

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan, Havran’da faaliyete geçecek olan yeni madenle birlikte neler olacağını şu sözlerle anlatıyor:“Söz konusu projenin gerçekleştirilmesi planlanan sahanın büyük kısmı başlıca karaçam olmak üzere ormanlıktır. Bu nedenle proje alanında binlerce ağaç kesilecektir. Devasa çukurlar açılacak, yoğun ağır metaller ihtiva eden pasa dağları oluşacak ve siyanürlü atıksular için atıksu barajları yapılacaktır. Proje, ormanlarımızı ve içinde yaşayan yaban hayatını yok edecek, olası asit maden drenajları ile içme suyu kaynaklarımızı, Değirmen Dere ve Gelin Dere’yi ve Havran Barajı’nı ve Edremit Körfezini kirletecektir.

BARAJLARDA BÜYÜK TEHLİKE

Tarım ve hayvancılığımız olumsuz yönde etkilenecek, yakınındaki köylerimizi içinde yaşanılmaz bir duruma getirecektir. Birinci derece deprem bölgesi olan bölgemizde, olası bir deprem durumunda ise siyanürlü atıksu barajları büyük tehlike yaratacaktır. Kurulacak tesisin ne yöremize, ne de ülkemize hiçbir yararı ve maddi katkısı olmayacak, tam tersine ekip biçtiğimiz, hayvanlarımızı yetiştirdiğimiz, geçimimizi sağladığımız, ürünlerinden doyduğumuz topraklarımızı kaybetmemize neden olacaktır.

Bölgemizin ekosistemi tümüyle olumsuz etkilenecektir. Havran, Kalkım ve Yenice’de, Balya’da, İvrindi’de, birbirine yakın yine Büyükşapçı’da, Halılar’da, Eğmir’de ve başka köylerde de altın madeni arama ve işletme ruhsatlarının olduğu bilinmektedir. Bu kadar çok altın madenciliğinin bir arada yapılması Bölgemizi cehenneme çevirecektir ve bir an önce toplam etki değerlendirmesi yapılmalıdır.”

"Ağaç katliamının yapıldığı Kaz Dağları’na bir maden sahası daha açılıyor!" haberi, 01 Ağustos 2019 tarihinde yazılmıştır. Politika kategorisi altında bulunan Ağaç katliamının yapıldığı Kaz Dağları’na bir maden sahası daha açılıyor! haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Ağaç katliamının yapıldığı Kaz Dağları’na bir maden sahası daha açılıyor! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 00:23 Okul Etkinliği Sırasında Tavuk Pilavı Yiyen Öğrenciler Zehirlendi: 48 Öğrenci Hastaneye Kaldırıldı
  2. 00:22 ABD, BM'de Filistin Devleti'nin Tanınmasına "Hayır" Diyor
  3. 00:20 Manisa Selendi'de Okul Servisi ile Kamyonet Çarpıştı: 9 Öğrenci Yaralı
  4. 00:16 UNFPA'nın Raporu: Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Eşitsizlikleri Artıyor
  5. 00:13 1 Mayıs'ın Taksim'de Kutlanması İşçi Sınıfının, Halkın Hakkıdır!
  6. 00:13 İran Cumhurbaşkanı, İsrail ile savaş ortamında sert uyarıda bulundu
  7. 00:10 Bill Gates, ''Milletlerden'' büyülenmiş olduğunu açıkladı
  8. 00:01 İbrahim Tatlıses ve Oğlu Ahmet Tatlıses Arasındaki Mahkeme Süreci Sürüyor: İddialar ve Açıklamalar
  9. 23:57 Netflix'in İlk Çeyrek Geliri Yüzde 15 Arttı: Abone Sayısı 37 Milyon Kişi Arttı
  10. 23:36 UEFA Avrupa'da, Aston Villa ve Fiorentina ilk iki finalist oldu!
  11. 23:26 CHP'li Zeyrek, Manisa'da indirim sözünü yerine getirdi!
  12. 22:58 Bill Gates açıkladı: Yapay zeka işte bu meslekleri yerinden edemiyor!
  13. 22:58 Aston Villa, UEFA Avrupa Konferans Ligi'nde büyük bir etki yarattı
  14. 22:55 Burdur'da Çöl Tozu Etkisi: Kent Tozla Kaplandı, Yetkililer Uyarıyor!
  15. 22:50 NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, G7 Toplantısında Ukrayna'ya Destek Vurgusu Yaptı
  16. 22:44 Tunceli'de PKK'ya Ait 8 Sığınak Tespit Edildi: 'Şehit Savcı Murat Uzun' Operasyonu
  17. 22:40 Diyadin İlçesinde İmamın Öğrencilere Şiddet İddiası: Gözaltı ve Soruşturma Başladı
  18. 22:36 Türkiye'deki Enflasyon Artışı: Ankara Havalimanı'nda Bir Bardak Çay 100 TL!
  19. 22:27 Kenya'da Helikopter Kazası: Genelkurmay Başkanı Ogolla ve 10 Askeri Personel Hayatını Kaybetti
  20. 22:22 Bahar Geldi, Flamingolar Ankara'nın Gölbaşı İlçesine Misafir Oldu!
Politika Haberleri