200 yıldır ilk kez Noel ayini yapılmadı… Kurtulma şansı yüzde 50

200 yıldır ilk kez Noel ayini yapılmadı… Kurtulma şansı yüzde 50

200 yıldır ilk kez Noel ayini yapılmadı… Kur... Nisan ayındaki büyük yangında ağır hasar aldığı için 1803 yılından bu yana ilk kez Noel ayininin yapılamadığı Notre Dame Katedrali tekrardan ...

Nisan ayındaki büyük yangında ağır hasar aldığı için 1803 yılından bu yana ilk kez Noel ayininin yapılamadığı Notre Dame Katedrali tekrardan eski günlerine dönemeyebilir.

Nisan ayındaki büyük yangında ağır hasar aldığı için 1803 yılından bu yana ilk kez Noel ayininin yapılamadığı Notre Dame Katedrali kurtarılamayabilir. Yetkili din adamı Patrick Chauvet, katedralin çok hassas olduğunu ve yangından önce kurulan inşaat iskelesinin kubbeyi tehlikeye atması nedeniyle, yapının ayakta kalma şansının yüzde 50 olduğunu söyledi.

Papaz Chauvet, restorasyonun 2021 yılına kadar başlamasının beklenmediğini ve Fransız Devrimi’nden bu yana ilk defa Noel ayini düzenlenememesinin üzüntü verdiğini söyledi.

"KATEDRAL HALA ÇOK HASSAS"

Amerika'nın Sesi'nde yer alan habere göre, Notre Dame yakınındaki başka bir kilisede düzenlenen geceyarısı ayinine katılan Chauvet, ‘‘Tehlike geçmiş değil. İskelenin kalanını kaldırdığımızda tehlike bitecek. Ancak iskelenin üç kubbenin üzerine çökme olasılığı da yüzde 50. Görüyorsunuz katedral hala çok hassas’’ dedi.

12’nci yüzyılda inşa edilen gotik yapı, yangından önce de renovasyon sürecindeydi. Yangında katedralin çatısı yok oldu ve çan kulesi çöktü. Taş yapıyı stabil tutacak bir çatı olmadığından, kubbeler binanın ayakta kalması için hayati önemde. Ancak kubbeler de dayanıklı değil. Yangın sırasında katedralin arkasında çaprazlamasına yerleştirilmiş 50 bin yapı iskelesi kerestesi vardı. Bunların bir bölümü hasar gördü. Kalanının kaldırılması ise yangın sonrası temizlik sürecinin en zor aşamalarından biri.

Kerestelerin kaldırılmasıyla 2021’de restorasyonun başlayabileceğini öngören din adamı katedralin halka açılmasınınsa bir üç yıl daha alabileceğini o zaman bile restorasyonun tamamlanamayabileceğini belirtti. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 2024 Paris Olimpiyatları öncesi Notre Dame’ın yeniden inşasını tamamlamak istiyor, ancak uzmanlar bu sürenin gerçekçiliğinden şüpheli.

Yangın nedeniyle katedralde biriken tonlarca cıva tozu da ayinlerin yapılamamasının bir başka nedeni. Yetkililer, bir yandan da sağlık risklerini bertaraf etmek için temizlik çalışmalarını sürdürüyor. Yangında ağır hasar görse de Notre Dame turistler için hala önemli bir ziyaret merkezi. Noel ve yılbaşı döneminde dünyanın dört bir yanından yaklaşık iki milyon turistin katedrali görmeye geldiği açıklandı.

Belli bir mesafeye kadar yaklaşmalarına izin verilen turistler, içeri giremese ve yapının mimari özelliklerini yakından göremeseler de fotoğraf çekebiliyorlar. Katedralin cemaati, rahipleri ve korosu ise Noel ayinlerini Louvre Müzesi’nin karşısında Paris'teki en eski kiliselerden biri olan Saint-Germain l'Auxerrois’da yaptı.

"200 yıldır ilk kez Noel ayini yapılmadı… Kurtulma şansı yüzde 50" haberi, 26 Aralık 2019 tarihinde yazılmıştır. Dünya kategorisi altında bulunan 200 yıldır ilk kez Noel ayini yapılmadı… Kurtulma şansı yüzde 50 haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 200 yıldır ilk kez Noel ayini yapılmadı… Kurtulma şansı yüzde 50 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 19:53 Gazze'deki Şifa Hastanesi Baskını: 200'den Fazla Filistinli Öldü
  2. 19:48 Enerji Bakanı: Nisan Ayında Elektrik ve Doğalgaz Fiyatlarında Değişiklik Olmayacak
  3. 19:46 Pratik ve Doğal Çözümlerle Pas Lekelerinden Kurtulun!
  4. 18:17 Işın Karaca’nın Eski Eşi Sedat Doğan'dan Şok Haber! Tanzanya’da Mahsur!
  5. 18:10 İnci taneleri yine bomba gibi! Azem ters köşe yapacak gibi!
  6. 18:00 Icardi, gol sıralamasında tarihi bir geri sayıma mı gidiyor?
  7. 17:52 Amerikalı Tüketicilerin Güveni Endeksi Mart Ayında Yükseldi
  8. 17:48 İzmir'de Zeki Müren'e Özel Heykel: Sanatın Mirası Sonsuza Kadar Yaşayacak
  9. 17:44 Zelyut Yorumuyla: Türkiye'de Dolar ve Sermaye Girişi Tartışmaları
  10. 17:41 İsrail'in Batı Şeria'da Filistin Topraklarına El Koyması: Raporun Şok Edici Bulguları
  11. 17:36 Oyuncu Kadir İnanır İyileşme Sürecinde: Türkan Şoray'dan Destek Mesajı Geldi
  12. 17:32 Fransa'da Milli Takımda Oruç Yasak Tartışması: Diawara Kamptan Ayrıldı
  13. 17:29 Peygamber Efendimiz’in Mukaddes Emanetlerinin Restorasyonu: Şişli’de Bir Mirasın Geleceğe Taşınışı
  14. 17:14 YEO Teknoloji ve Robo Otomasyon İş Birliğiyle Türkiye'nin Enerji Geleceğine Yön Veriyor
  15. 17:08 Salihli'de Şaka Görünümlü Tragedya: Arkadaşını Kazara Vuran Genç Tutuklandı
  16. 17:05 Aile ve Gençlik Fonu'na Başvurular Artıyor: Bakan Göktaş'tan Açıklamalar
  17. 15:51 Çakarlı Konvoyuyla Şov Yapmıştı! O Muhtar Konuştu!
  18. 15:38 Japonya yaşlanmaya karar verdi! Japonya'da büyük hamle!
  19. 15:32 Rıza Sümer’den Kepezlilere Çağrı Var!
  20. 15:32 Toyota'nın Küresel Satışları Şubat Ayında Geriledi: Çin'de Büyük Düşüş
Dünya Haberleri