'24 bin gazetecinin üçte birinden fazlası işini kaybetmiş durumdadır'

'24 bin gazetecinin üçte birinden fazlası işini kaybetmiş durumdadır'

'24 bin gazetecinin üçte birinden fazlası iş... Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı, İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Fethi Açıkel'in başkanlığındaki CHP Bilim Platformu tarafından "Otoriterleşen Türkiye’nin Çölleşen Medyası” başlıklı politika notu hazırlandı.Politika...

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı, İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Fethi Açıkel'in başkanlığındaki CHP Bilim Platformu tarafından "Otoriterleşen Türkiye’nin Çölleşen Medyası” başlıklı politika notu hazırlandı.

Politika notunda, AKP iktidarı döneminde Türk medyasında yaşanan tekelleşme, basın özgürlüğündeki büyük gerileme, medya kurumları ve gazeteciler üzerindeki siyasi ve ekonomik baskılar, kamu kurum ve kaynaklarının AKP propagandası için kullanımı ve ekonomik krizin medya kurumları üzerinde yarattığı sorunlar ortaya konuldu.

Cumhuriyet Halk Partisi’nin, medyada yaşanan sorunlar ile ilgili tespitlerine yer verilen politika notunda, CHP’nin basın özgürlüğünü yeniden sağlamaya yönelik bakış açısına ve sektörde yaşanan sorunlara dair somut çözüm önerilerine yer verildi.

Beyin Göçü, Madde Bağımlılığı, Sağlıkta İthalat, Asgari Ücret, Tank Palet Fabrikası Özelleştirmesi ve Üniversitelerde Yaşanan Gerileme konularında Politika Notlarını kamuoyuyla paylaşan CHP Bilim Platformu, özellikle 31 Mart 2019 tarihinde yapılacak yerel seçimlere kadar ülkenin temel sorunlarıyla ilgili politika notları hazırlamaya devam edecek.

CHP Genel Başkan Yardımcısı, İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Fethi Açıkel'in konuyla ilgili demeci:

“AKP iktidarı döneminde, ülkemizde özgürlükler anlamındaki gerilemeden en çok etkilenen başlıklardan birisi de maalesef basın özgürlüğü olmuştur. AKP’nin otoriter, tekelci ve tahammülsüz politika tarzı sonucunda, Türkiye basın özgürlüğü anlamında Dünya’nın en itibarsız ülkeleriyle birlikte anılır hale gelmiştir. Medya kurumları ve gazeteciler üzerindeki siyasi ve ekonomik baskılar, bağımsız medya faaliyetini yapılamaz bir noktaya sürüklemiştir. Ülkenin saygın gazeteci ve köşe yazarları, siyasi ve keyfi hukuki süreçlere maruz bırakılmakta, haksız bir şekilde tutuklanmaktadır. Saray rejimi, medyayı kumanda etme amacıyla medyada büyük bir tekelleşme yaratmış, kamu kurum ve kaynaklarını da kendi propagandası için adeta seferber etmiştir. CHP olarak, medyada yeni bir başlangıcın gerekliliğine olan inancımızla, hakça temsil ve gerçeklere erişim için demokratik bir medya iklimi yaratacağız. Tutuklu gazeteci ayıbına son verip, kamu gücünü medya dizaynında kullanmayacağız ve ülkemizi yeniden basın özgürlüğü anlamında hak ettiği konuma taşıyacağız.”

POLİTİKA NOTUNDAN BAZI VERİLER:

Türkiye, Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde 2002’den 2018’e onyedi yıllık süre içinde 99 sıradan 157 sıraya gerilemiştir.

Her 5 yurttaşımızdan 3’ü ülkemizde basın özgürlüğünün olmadığını düşünmektedir.

Her 5 yurttaşımızdan 3’ü medyadaki haberlere güvenmemektedir.

Türkiye haberlere güvenmeme açısından, Dünya ülkeleri arasında 2 sırada

AKP iktidarının medyayı kontrol etme oranı %95’lere kadar yaklaşmıştır.

RTÜK, 2018 yılının son üç ayında TV kuruluşlarına 23 kez program durdurma ve 37 kez de para cezası vermiştir. Sadece bu üç aylık dönemde TV kanalları 5 milyon 200 bin TL’nin üzerinde para cezası ödemiştir. RTÜK, adeta bir bedel ödetme kurumuna sadece 2011 ile 2018 yılları arasında 468 habere yayın yasağı getirilmiştir. 2019

yılının ilk iki ayı içinde ise 34 yayın yasağı kararı verilmiştir.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 27 döneminde, 9 aydan az bir sürede muhalefet partileri tarafından verilen 7116 soru önergesinin 4708'i, yani her üç soru önergesinden ikisi yanıtsız bırakılmıştır.

2019 yılı itibarıyla cezaevlerinde 150’ye yakın gazeteci bulunmaktadır.

Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçildiği tarihten itibaren 53 gazeteci “Cumhurbaşkanına hakaret suçundan” mahkûm edilmiştir.

2018 yılında 80’e yakın gazeteci, Türk Ceza Kanunu ve Terörle Mücadele Kanunu kapsamında gazetecilik faaliyetlerinden ötürü mahkûm edilmiştir.

AKP döneminde, ülkemizdeki yaklaşık 24 bin gazetecinin üçte birinden fazlası işini kaybetmiş durumdadır.

Gazete patronları ve yönetimleri de bu baskı ortamında özel haberler yerine Anadolu Ajansı’ndan (AA) ve iktidara yakın diğer haber ajanslarından gelen bültenlerin haberleştirilmesini tercih etmektedir. Bu durumun bir sonucu olarak gazetelerde yapılan haberlerin %90’ı haber ajanslarına bağımlı hale gelmiştir.

Hiç gazete okumayanların sayısında bir yılda % 20’lik bir artış yaşanmıştır.

Gazetelere ilgisizliğin en somut göstergesi günlük ortalama baskı sayısıdır. 2013 yılında günlük ortalama gazete baskı sayısı 6 milyon 290 bin iken, 2017 yılında bu sayı 4 milyon 271 bine düşmüştür. Bir başka deyişle 2013-2017 yılları arasında gazete tirajları 3’te 1 oranında azalmıştır.

Ağustos 2018’den itibaren TL’nin aşırı değer kaybetmeye başlaması ile birlikte matbaa, yayıncılık ve basın sektöründe derin bir kriz yaşanarak, ton bazında gazete kâğıdı fiyatları yaklaşık % 100 artmıştır.

2018 yılının son üç ayında, İnternet alanında çıkan 327 habere erişim engeli kararı

verilmiştir.

TRT’de, 16 yıllık AKP iktidarı sonucunda personel sayısı 2 bin 462 kişi azalmıştır.

"'24 bin gazetecinin üçte birinden fazlası işini kaybetmiş durumdadır'" haberi, 05 Mart 2019 tarihinde yazılmıştır. Politika kategorisi altında bulunan '24 bin gazetecinin üçte birinden fazlası işini kaybetmiş durumdadır' haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. '24 bin gazetecinin üçte birinden fazlası işini kaybetmiş durumdadır' 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 24 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 10:54 CHP'ye iki transfer: Özgür Özel’in bugün iki yeni vekile rozet takması bekleniyor
  2. 10:51 Patent başvurularında yeni ücretler belirlendi
  3. 10:46 Barış Pehlivan: Süleymancıların yeni hedefi Hollanda
  4. 10:42 İnci Taneleri'nde Azem'in kızı Nehir'e hayat verecek oyuncu belli oldu
  5. 10:33 Rusya Savunma Bakanı Yardımcısı yolsuzluk suçlamasıyla tutuklandı
  6. 10:27 Elif Çakır: Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu’ndan “yerel halk” sözlerinin hesabını şimdi soruyor
  7. 10:23 Çimentoya 10 günde yüzde 43 zam geldiğini belirten müteahhitler protestoya hazırlanıyor
  8. 10:18 MESEM gerçeği: 336 öğrenci çıraklık yaptırılırken iş kazası geçirdi
  9. 09:53 Bülent Serttaş'ın son halini görenler şaşkın! Estetik iddiası!
  10. 09:52 M5 Üsküdar-Samandıra metro hattında neler oluyor: Metro İstanbul'dan açıklama
  11. 09:47 AK Parti'den şehir şehir 31 Mart analizi: Detaylı rapor istendi
  12. 09:44 Hande Sarıoğlu ve Yağmur Çevik'i Arto bile ayıramadı!
  13. 09:44 Gece yarısı yasağı geliyor: İtalya'da pizza ve dondurmaya karşı savaş açıldı
  14. 09:39 Yasemin Sakallıoğlu'nun doğum günü pastası eleştirildi: Açıklama geldi
  15. 09:35 Horner: Verstappen dominasyonu sonsuza kadar sürmeyecek
  16. 09:28 Ali Yerlikaya paylaştı: 16 ilde operasyon: 63 gözaltı
  17. 09:24 Yusuf Yazıcı'nın evine yine hırsız girdi
  18. 09:20 Arzu Çerkezoğlu: Özel sektörde çalışan her 100 işçinin 95’i sendikal haklarını kullanamıyor
  19. 09:09 CHP’li Oya Tekin’den Erdoğan’ın başdanışmanı Oktay Saral’a montajlı fotoğraf yanıtı
  20. 09:05 İzmir'de dehşet: Hastaneyi pompalı tüfekle bastı, 'Katliam yapacağım' dedi
Politika Haberleri