Çorlu ‘tren faciası’ davasında ailelere polis engeli! Mahkeme heyeti dosyadan çekildi...

Çorlu ‘tren faciası’ davasında ailelere poli... Geçen yıl 8 Temmuz’da meydana gelen 25 kişinin hayatını kaybettiği Çorlu tren kazası davasının ilk duruşmasında mahkeme heyeti davadan çekildi. Olaylı başlayan davada, yaşamını yitirenlerin yakınları “Hak hukuk adalet...

Geçen yıl 8 Temmuz’da meydana gelen 25 kişinin hayatını kaybettiği Çorlu tren kazası davasının ilk duruşmasında mahkeme heyeti davadan çekildi. Olaylı başlayan davada, yaşamını yitirenlerin yakınları “Hak hukuk adalet kaza değil cinayet” sloganları eşliğinde Çorlu Adliyesi’ne yürüdü. Duruşma salonunun kapısının kilitlenmesi üzerine salona giremeyenler dışarıda tepki gösterdi. Davada 4 kişi yargılanırken, kazada yaşamını yitirenlerin yakınları ihmaller zincirinin açığa çıkması ve TCDD üst düzey yöneticilerinin de yargılanmasını istiyor.

Avukat Can Atalay: Duruşma salonunda polisler silahla bulunamaz

Duruşma salonu önünde protestonun ardından aileler içeri alındı. Mahkemede söz alan avukat Can Atalay, salon önünde sivil giyimli bazı kişilerin avukatlara saldırdığını, suç duyurusunda bulunulacağını söyledi. Atalay, mahkeme öncesi, salon girişinde kamera kaydı alınması, ailelerin darp edilmesi gibi yaşanan hukuksuzlukları sıraladı. Polislerin kimlik tespitinin yapılması talep edildi. Avukat Atalay, şunları söyledi: “Bizim evlatlarımız öldü kapıda yine dayak yiyen biziz. Duruşma salonunda polisler silahla bulunamaz. Heyetiniz suç duyurusunda bulunmalı olay bir suç üstü hali”

Kazada kızını ve üç yakınını kaybeden Zeliha Bihter Bilgin duruşma salonunda sinir krizi geçirdi.

Gazeteci Elif Ilgaz olay yerinden anlık gelişmeleri şu sözlerle aktardı:

Mısra Öz Sel feryat ediyor “ben bir yıldır bunun için mi bekledim. Gitmiyorum bir yere”

Aileler çok öfkeli. Bağıranlar, ağlayanlar… “içimiz yanıyor bizim aylardır içimiz yanıyor. Aylardır hesap soracağım güneş bekliyordum. Burada bize terörist muamelesi yapıyorlar

Salondakiler mahkeme heyetinin çekilme kararını alkışlarla protesto ediyor. “Memlekette hukuk bırakmadınız. Dalga mı geçiyorsunuz bizimle”

Mahkeme heyeti çekilme kararı aldı.

Mahkeme heyeti davadan kimsenin talebi olmaksızın çekilme kararı aldı.

Avukat Mürsel Ünder “Çocuğu ölen Hüseyin bey yerlerde sürüklendi. Ben tekmelendim” diyerek itiraz etti.

Heyet tüm talepleri red etti. Bunun üzerine Can Atalay “az önce bizi darp edenler şimdi mahkeme salonunda silahları bellerinde karşımızda duruyorlar” diye itirazını yineledi. Hakim silahsız olanlarla değiştirimesini istedi. Silahlı güvenlik görevlileri gitti.

Ailelerin avukatları söz alarak suç duyurusunda bulunuyorlar. Salona almayan, salondan çıkarmayan ve bizleri ve aileleri darp edenler hakkında suç duyurusunda bulundu. Mahkeme salonunu kapılarının kilitlenmesi suretiyle mahkemenin aleniyeti ilkesinin ihlal edildiğini belirtti

Av.Can Atalay duruşma öncesi yaşananların tutanaklara geçmesini istedi.Kapıda avukatlara ve aileleri darp edenlerin ve yürüyüş esnasındaki emniyet görevlerinin kimliklerinin tespitine,duruşma salonunda silahlarıyla bulunanların salondan çıkarılmasını talep etti

Mahkeme heyeti başkanı “duruşma inzibatına uyulmazsa duruşmayı yapamayız” dedi ve kimlik tespitine geçildi

Olaylar ailelerin “kapıları hemen açacaksınız, hem de hemen” diye bağırması üzerine mahkeme görevlilerinden birinin “daha çok beklersiniz” demesi üzerine başladı.

Salondakiler “aylar önce bu duruşmanın kalabalık olacağını söyledik. Niye önlem almadınız. Yazıklar olsun” diye bağırıyorlar. Tansiyon giderek yükseliyor.

Dışarıdakiler yumruklaya yumruklaya kapıyı açtılar. Güvenlik engellemeye çalışıyor. İtişmeler bağrışlar. Salon ayakta. Neler yaşandığını göremiyoruz.

Dışarıdakiler kapıları yumrukluyor. İçeridekiler dakikalardır alkışlıyor. “Kapıları açın” diye bağırıyorlar.

“yeter artık kararttığınız, daralttığınız açın kapıları”

Duruşma konferans salonunda yapılacak. Salona giremeyenler var.Kapılar kapatıldı.Aileler “kapıları açın” diye itiraz etti.Dışarıdakiler güvenlikle tartışmaya başladı.İçeridekiler onlara alkışlarla destek veryor “hak hukuk adalet,kaza değil cinayet”

Çocuğunun yırtık pantolonunu sanıklara gösterdi

Çorlu tren faciasında kızını kaybeden Zeliha Bilgin, mahkeme salonundan sanıklara kızından kalan ve kazada yırtılan pantolonu gösterdi.

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) görevlisi 4 kişinin, “Taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma” suçlamasıyla yargılanmasına başlamadan önce kazada yaşamını yitirenlerin yakınları Çorlu Adliyesi’ne toplu şekilde yürüdü. Aileler “Hak hukuk adalet kaza değil cinayet” ve “Çorlu’nun hesabı sorulacak” sloganları eşliğinde Çorlu Adliyesi’ne geldi.

DURUŞMA SALONUNUN KAPISI KİLİTLENDİ AİLELER ALKIŞLARLA PROTESTO ETTİ

Konferans salonunun duruşma salonuna dönüştürüldüğü Çorlu Adliyesi’ndeki ilk celsede mağdur ve müştekileri 40’ın üzerinde avukat temsil etti. Uzun süre koridorda tutulan aileler konferans salonunda da bekletildi. Duruşma salonunun kapısının kilitlenmesi üzerine salona giremeyenler dışarıda tepki gösterdi.

Kilitli kapının açılmaması üzerine salonu dolduran aileler alkışlarla kapının kilitli olmasını protesto etti. Ailelerin “Yeter bizi mahvettiniz” diye bağırdığı sırada bir görevli, “Siz daha çok beklersiniz” dedi. Alkışlar sırasında bazı kişiler sinir krizi geçirdi.

Duruşma saat 11.00 itibariyle henüz başlamadı ve ailelerin protestosu devam etti. Aileler duruşma salonunda, “Hak hukuk adalet, kaza değil cinayet” sloganları attı.

POLİS DURUŞMA SALONUNA GİRİŞİ ENGELLEDİ

“Biz terörist miyiz? İçimiz daralmış zaten, açın şu kapıları ya” sözleriyle kapının açılması talep edildiği sırada duruşma salonunun kapısı kırıldı. Duruşma kapısını girişinde bekleyen ve içeriye girişi engelleyen polis, yaşamını yitirenlerin ailelerine engelledi.

Ailelerin içeriye giremediği sırada içeride baygınlık geçirenler oldu ve mağdur avukatlarıyla savcı arasında tartışma yaşandı.

KİMLER YARGILANIYOR?

8 Temmuz 2018 tarihinde meydana gelen kazadan 8 ay sonra, 5 Mart 2019 tarihinde savcılığın hazırladığı iddianame Çorlu 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İddianameye göre “taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma” suçlamasıyla 2 yıl ile 15 yıl arasında ceza istenen isimler şu şekilde; TCDD 1’inci Bölge Müdürlüğü Halkalı 14’üncü Demir Yolu Bakım Müdürlüğü Demir Yolu Bakım Müdürü Turgut Kurt, Çerkezköy 143 Yol Bakım Şefliği Yol Bakım ve Onarım Şefi Özkan Polat, Köprüler Şefi Çetin Yıldırım ve Hat Bakım Onarım Memuru Celaleddin Çabuk.

İDDİANAME KAZAYA DAİR NE DİYOR?

Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, kazanın ray ve traverslerin altındaki menfezin üst tarafında bulunan balast ve dolgu zeminin boşalması ve hareket halindeki lokomotifin ağırlığı ile altı boş rayların esnemesi ve açılması, ikinci vagondan itibaren dizinin devrilerek sürüklenmesi neticesinde gerçekleştiği belirtilmişti. Öte yandan iddianamede, askıda kalan travers ile hat dolgusu arasındaki kot farkının 65 ile 104 santimetre arasında değiştiği, altı boşalan kesimde sadece dolgu zeminin kaldığı bilgisine de yer verilmişti.

YAŞAMINI YİTİRENLERİN YAKINLARI NE TALEP EDİYOR?

Başsavcılığın tren şefi, 2 makinist, siyasetçiler, bürokratlar ve TCDD’nin üst yönetiminde yer alan isimler hakkında kovuşturmaya yer olmadığı yönündeki kararın ardından kazada yaşamını yitirenlerin yakınları Çorlu Adliyesi önünde geçtiğimiz nisan ayında eylem başlattı. ‘Adalet Nöbeti’ni Ankara’ya taşıyan ve kazada sorumluluğu bulunan tüm kişilerin yargılanmasını talep eden aileler Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) dilekçe verdi. AYM önünde açıklama yapmak isteyen ailelere izin vermeyen polis aileleri müdahale etti ve müdahale sosyal medyada tepki topladı.

Çorlu tren faciasında kızını kaybeden Zeliha Bilgin: Yanıyorum ben, yeter!

"Çorlu ‘tren faciası’ davasında ailelere polis engeli! Mahkeme heyeti dosyadan çekildi..." haberi, 03 Temmuz 2019 tarihinde yazılmıştır. Son Dakika kategorisi altında bulunan Çorlu ‘tren faciası’ davasında ailelere polis engeli! Mahkeme heyeti dosyadan çekildi... haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Çorlu ‘tren faciası’ davasında ailelere polis engeli! Mahkeme heyeti dosyadan çekildi... 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Son Dakika konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 02:23 Trump mahkemede uyuya kaldı: Bu durum ona zarar verebilir
  2. 01:57 IFacebook ve MSN'de bulunan nostaljik bir özellik Instagram'a geliyor!
  3. 01:51 Google haritalar, elektrikli araç sahiplerine güzel haber: Sürücüleri sevindirecek özellik geliyor
  4. 01:47 Jeep'in TOFAŞ hamlesi Türkleri heyecanlandırdı: Düşük fiyatlara hazır olun!
  5. 01:42 Dünya Bankası'ndan Türkiye'ye bir kredi daha geldi
  6. 01:40 CHP'li Durmaz'dan Tokat açıklaması: Tokat’taki HES’ler fay hattı üzerinde
  7. 01:33 Mobil tabanlı birinci şahıs nişancı oyunu artık bilgisayarlara geliyor!
  8. 01:22 AK Parti'de ıstakozun ardından Rolex krizi gündemde
  9. 01:22 Hamas ve İslami Cihad, Filistinlilere İsrail askerlerine karşı mücadele çağrısı yaptı
  10. 01:22 Zeybekci'den İsrail açıklaması: "Bebek katliamını kınıyoruz ama ticaret anlaşmamız var"
  11. 01:16 CHP'li Durmaz açıkladı: Tokat’taki HES’ler fay hattı üzerinde
  12. 01:14 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan enflasyon açıklaması geldi
  13. 01:11 Sayılar hayatınızı mahvedebilir!
  14. 01:09 Elazığ'da kan dondurucu olay! Okul müdürü 9 kız öğrenciyi taciz etti
  15. 01:07 Tokat depreminin ardından gözler oraya çevrilmişti: Büyük bir deprem olacak mı?
  16. 01:05 Colorado’da yeni yasa: Beynimizin yeni haklara ihtiyacı var
  17. 01:04 ‘Ben köy sevmem’ diyenler bile buraya hayran kalıyor: Giden yerleşme planı yapıyor!
  18. 01:00 Trabzonspor'un yeni orta sahası, İskoçya'da bulundu! Kulüp, İngiliz orta saha oyuncusuna adım attı
  19. 00:56 Tasarrufu kim yapacak? Bakan Şimşek açıkladı
  20. 00:49 Fed'in belirttiğine göre, enflasyon finansal istikrar açısından en büyük risk olarak algılanıyor
Haberleri