642 senelik caminin o özelliğini duyan resmen şok oldu!: Bunlara rağmen hala ayakta!

642 senelik caminin o özelliğini duyan resmen şok oldu!: Bunlara rağmen hala ayakta!

642 senelik caminin o özelliğini duyan resme... Bolu’da bulunan 642 senelik caminin o özelliğini duyan inanamadı. 3 büyük deprem, 2 yangından sonra bile ayakta. İşte seneler önce düşünülerek yapılan o süper sistem…

Bolu’da Büyük Cami Mahallesi’nde yer alan ve 1382’de Yıldırım Bayezid’in yaptırdığı 642 senelik tarihi Yıldırım Bayezid Camii, mihrabının her iki yanında yer alan denge sütunları ile görenleri hayran bırakıyor.

O dönemde ahşap olan cami 1891’de yanmış ve 1899’da ise kubbeli olarak yeniden yapılmıştır. 1944’te hasar görmesinin peşinden orijinali yer yer bozularak onarılmıştır. Çift minareli, tek kubbeli olan caminin iç mekanları Türk motifleriyle süslendi.

642 senedir ayak kalan caminin en büyük özelliği mihrabın her iki kısmanda dönen denge sütunları. Sütunlar caminin statik dengesini ve depremlerde herhangi bir hasar alıp almadığını gösteriyor. Yaşanan afetin peşinden eğer sütunlar dönmezse, caminin temelinde ya da dengesinde bir bozukluk olduğunu anlaşılıyor.

cami-2.jpg

650 YILLIK BİR YAPI

Yıl içinde yerli ve yabancı binlerce turiste Bolu’yu tanıtan turist rehberi Levent Kahveci, "Şu anda 650 senelik bir yapının içerisindeyiz. Yıldırım Bayezid Camii, Bolu’da bilinen ismiyle Büyük Cami’deyiz.

Büyük Cami denmesinin sebebini açıklayayım. Osmanlı döneminde hüküm sürülen her yere ‘Cuma Camisi’ yapılırmış. Hanefi mezhebine göre ‘Cuma Camisi’ Cuma namazları en büyük camide ve hep birlikte kılınmalıdır.

Eğer en büyük cami dolmaz ise diğer camilerde kılınan namazlar geçersizdir. Bu yüzden Cuma namazının sonunda Zuhr-i âhir namazı da kılınır ki Cuma namazı kabul olmazsa o günkü öğle namazının yerine geçsin diye. O dönemde Cuma namazının ana amacı, yöneticiler namazı kıldırır, minbere çıkarak hutbeyi okurlar. Duyurulması gereken ne var ise halka duyururlar" ifadelerine yer verdi.

cami-1.jpg

DEPREM SÜTUNLARI SAĞLAMLIĞINI GÖSTERİYOR

Caminin çevresine yapılan hamamlar ve dükkanlara da değinen Kahveci, "Bu camiyi Yıldırım Bayezid, şehzadeliği döneminde yaptırmıştır. Bayezid, camiyi yakınında bulunan orta hamamla birlikte yaptırmıştır. Eskiden camiler külliye şeklinde yapılırdı. Yani caminin yanında kesinlikle ya hanlar yapılır ya da dükkanlar yapılırdı. Oranın geliriyle cami kendini idame ettirirmiş.

Bu cami 2. Abdülhamit döneminde bir tadilat geçirmiştir. Camiye birkaç ekleme de yapılmıştır. Bu caminin en güzel özelliklerinden bir tanesi mihrapta bulunan deprem sütunları. Anadolu’da birkaç camide daha bunların örneğini görmekteyiz. Buradaki sütunlar eğer hareket edebiliyorlarsa temelleri sağlam demektir" dedi.

Caminin mihrabında bulunan 2 sütunun, caminin sigortası olduğunu dile getiren Levent Kahveci, "Bu sütunlar, aslına bakarsak camimizin sigortası olarak da adlandırılabilir. Temelinde herhangi bir kayma veya hasar oluştuğunda bu sütunlar dönmez hale gelir. Sütunlar dönmez hale geldiğinde de mimarlar anlarlar ki caminin temeli bakıma ihtiyacı vardır" şeklinde konuştu.

"642 senelik caminin o özelliğini duyan resmen şok oldu!: Bunlara rağmen hala ayakta!" haberi, 02 Mayıs 2024 tarihinde yazılmıştır. 02 Mayıs 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan 642 senelik caminin o özelliğini duyan resmen şok oldu!: Bunlara rağmen hala ayakta! haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 642 senelik caminin o özelliğini duyan resmen şok oldu!: Bunlara rağmen hala ayakta! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 17 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 10:34 Cihangir Ceyhan: Dilber rolünü Hazar'dan başkası oynayamazdı
  2. 10:31 TL ibaresini koymamanın bedeli ağır oldu
  3. 10:31 Merkez Bankası Enflasyon Tahminini Açıklayacak: Emekliler İçin Zam Beklentisi Yükseliyor
  4. 10:23 31 Mart seçimlerinde Saadet Partili sandık görevlilerini öldürmüştü: Aftan yararlandı
  5. 10:22 Fenerbahçe, Deplasmanda Galatasaray'ı Yenerek Şampiyonluk Şansını Sürdürmek İstiyor
  6. 10:21 'Hazırlığınızı yapın' diyen İslam Memiş, gram altında dip ve zirve iki rakam verdi
  7. 10:17 Tel Aviv yönetiminden hamle geldi: İsrail'den Türkiye'ye ticaret misillemesi
  8. 09:53 Karar yazarı Mehmet Ocaktan: AK Parti’nin ‘önce Hukuk’ demeden değişmesi hayal
  9. 09:48 Yunan basını duyurdu: Panathinaikos’ta Fatih Terim dönemi sona erdi
  10. 09:43 Çorum'da polis memuru uzman çavuşu öldürdü
  11. 09:37 GTA 6'nın Çıkış Tarihi ve İlk Resmi Ödülü Açıklandı
  12. 09:35 Evinde uyuşturucu bulunmuştu: Şarkıcı Kalben’i arkadaşı ele vermiş! Önce şantaj sonra ihbar
  13. 09:30 Aston Martin'in yeni güncellemelerinde, yeni ön kanat fikri dikkat çekti
  14. 09:24 Çöp konteynerine atılan çuvaldan 6 köpek yavrusu çıktı
  15. 09:20 Yeni Şafak yazarı Aydın Ünal: Ankara’da vekâletler çekişmesi
  16. 09:12 Mehmet Tezkan: Örtülü Faşizm Yasası geliyor
  17. 09:07 Canlı yayında 8 yaşındaki kızı için 'müstehcen' ifadeler kullanan kadına gözaltı
  18. 09:01 Bakan Yerlikaya duyurdu: Silah kaçakçılarına 'Mercek-19' operasyonu
  19. 08:52 Depremzede Orhan Erdoğan kimseye sesini duyuramadığı için yaşamına son verdiği ortaya çıktı
  20. 08:48 AK Partili belediye köy okulu için ayrılan ödenekle cip alacak
Gündem Haberleri