ABC Forum | Mustafa İlker Gürkan | Andımız ve ulus sorunu

ABC Forum | Mustafa İlker Gürkan | Andımız ve ulus sorunu

ABC Forum | Mustafa İlker Gürkan | Andımız v... Andımız tartışması devam ediyor... Türkiye Cumhuriyeti'nin 100 yıla yaklaşan tarihi, öncesi ve sonrası ile herhangi bir bilim dalı açısından irdelediğinizde anlamsız bir tartışma. Türk ulusunun hücrelerine nüfuz etmiş bir...

Andımız tartışması devam ediyor... Türkiye Cumhuriyeti'nin 100 yıla yaklaşan tarihi, öncesi ve sonrası ile herhangi bir bilim dalı açısından irdelediğinizde anlamsız bir tartışma. Türk ulusunun hücrelerine nüfuz etmiş bir düşünce bir inanç, ulusun tarihsel bilincinden kazınmak isteniyor.

Çok basit bir saptama ile konuya girmek gerekiyor… Her ulusun bir adı vardır... Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde yaşayan ulusun adı “Türk ulusudur.”

Ve bilimsel anlamda -BM tarafından da kabul gören-ulus tanımını gözden geçirirsek

Ulus; ortak bir kara parçası (Vatan ) üzerinde... Ortak bir dili konuşan...Ortak  bir kültürü olan... Ortak bir ekonomik pazar etrafında örgütlenmiş... Ortak bir tarihi olan istikrarlı insan topluluklarına ... Denir...

Her kavim, ulus değildir. Kavimlerini kültürleri ayrıca vardır ama Ulus bünyesindeki bütün kavimlerinde hepsi tarafından kabul edilen ortak ve egemen bir üst kültürleri mutlaka vardır (Ulusun bayrağına saygı gibi. Örneğin; Bütün Amerikan ulusu ya da Fransız ulusu... Hangi etnik kökten gelirse gelsin bayrağına saygı gösterir ve gösterilmesini ister)

Ulus tarihsel, “Kavim” biyolojik bir kategoridir... Ulus yurttaşlık ile ikiz kardeşdir. Uluslaşma süreci şüphesiz çok önceleri kavimler yapısı içinde oluşmaya başlamış olabilir - ve genellikle de öyledir.- ancak tamamlanması bu beş unsurun oluşmasıyla gerçekleşir. Neden imparatorluklar çökmüş, dağılmış ve sonra kurulan devletlere “Ulus Devletler” denilmişdir? “İstikrarlı insan topluluklarının” üzerinde düşünmesi gereken önemli, bir sorudur bu.

Hangi etnik/kavimsel kökten gelirsek gelelim... Çok yazdım bir daha yazıyorum... Kafkaslar'dan gelen Çerkesler, Anadolu’nun dört bir yanına yayılıyor da göç ettikleri/ettirildikleri bölgede kalmıyor veya yeniden Kafkasya'ya dönmüyorlar.. Neden? Daha bariz ve tayin edici bir örnek; Mardin'deki Kürt yada Arap köylüsü, 5-6 km ötede Kuzey Irak Bölgesel Yönetimine göç etmiyor... İzmir'e, Ankara'ya, Mersin'e, Ordu'ya yüzlerce binlerce km öteye göç ediyor... Neden? Çünkü, onlar aidiyetini Türkiye'de, Türk ulusu içinde buluyor. TC. vatandaşları doğal olarak,  yaşamlarının gereği olarak “Ben Türk ulusunun evladıyım” diyor… Birileri yüzyıl sonra “Hayır değilsin” diyor…

Mesele budur...

"ABC Forum | Mustafa İlker Gürkan | Andımız ve ulus sorunu" haberi, 25 Ekim 2018 tarihinde yazılmıştır. 25 Ekim 2018 tarihinde de güncellenmiştir. ABC Kritik kategorisi altında bulunan ABC Forum | Mustafa İlker Gürkan | Andımız ve ulus sorunu haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. ABC Forum | Mustafa İlker Gürkan | Andımız ve ulus sorunu 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. ABC Kritik konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 08:32 Film çekimleri başlamadan durdu: Kerem Bürsin koronavirüse yakalandı
  2. 08:25 Borcun çoğu AK Parti'de: Belediyelerin verileri, Bakan’ı yalanladı
  3. 08:21 Depremzede çadırda, Diyanet yöneticileri lüks salonda orucunu açtı
  4. 08:17 Bir polis görevden alındı: Ayhan Bora Kaplan dosyasında ‘köstebek’ skandalı
  5. 08:10 İsmail Saymaz: ‘Solüsyonu kestik’ deyip kesmemişler
  6. 08:06 Fehmi Koru yazdı: Cumartesi akşamı seçim yasakları başlayacak, fakat şapkadan tavşan hala çıkacak
  7. 08:03 İsmail Saymaz: İmamoğlu, AK Parti’nin anketinde 5.3 puan önde
  8. 08:01 Meteoroloji uyardı: Meteoroloji’den yağış ve toz uyarısı
  9. 05:24 Instagram'a yeni özellik: Blend ile Reels algoritması değişiyor!
  10. 05:14 Ev sahipleri için 1 Nisan son gün: Kira gelirlerinizi bildirin!
  11. 04:18 2024 YDS-1 sonuç tarihi ne zaman?
  12. 04:03 Şarkı Sözlerindeki Evrim: 1980'den 2020'ye İngilizce Müziğin Dönüşümü
  13. 01:19 Yavaş, Altınok'a Cumhuriyet Kulesi'ni sordu
  14. 01:18 Yavaş’tan Altınok’a çağrı: "Çocuklarınızın KPSS’de kaç puan aldıklarını bir açıklayın"
  15. 00:35 Korkunç kaza: 45 kişi hayatını kaybetti
  16. 00:28 Oy Kullanmayanlara 31 Mart'ta 475 TL Para Cezası Geliyor!
  17. 00:19 YSK duyurdu: “Oy sayımında iftar molası olmayacak”
  18. 00:13 Fed, faiz indirmek için aceleye gerek olmadığını belirtti
  19. 00:13 Bakan Vedat Işıkhan'dan Emeklilere Maaş Açıklaması Geldi!
  20. 00:05 Lahana: Faydaları ve zararları hazırlama yöntemine göre değişiyor!
ABC Kritik Haberleri