Yeni Çıkanlar | 17 Aralık 2018

Yeni Çıkanlar | 17 Aralık 2018

Yeni Çıkanlar | 17 Aralık 2018 ABC Kitap''a ulaşmak için iletişim: [email protected]

ABC Kitap editörleri, bu hafta da sizler için "Yeni çıkanlar / Editörün Seçtikleri / Haftanın Kitabı / ABC En Çok Satanlar Listesi" oluşturdular. Editörlerimizin seçkisinde edebiyattan, tarihe, inceleme-araştırma kitaplarından politik eserlere ve hatıra kitaplarına kadar pek çok türde okunmaya değer kitaplar ve yayınevlerinin okurlarla buluşturdukları yeni eserler yer alıyor.

YENİ ÇIKANLAR

Haluk Gerger

CANAVARIN AĞZINDA-ABD KOMÜNİST PARTİSİ TARİHİ 1919-1959

Cilt-3 Çürüme ve Çözülüş

Yoram Kitap

Haluk Gerger'in, emperyalizmin merkezinde, yani tam da canavarın ağzında ABD Komünist Partisi'nin 40 yıllık olağanüstü macerasını anlatan özgün ve kapsamlı eseri üçüncü kitabıyla birlikte tamamlanıyor.

 

ABD Komünist Partisi tarihi anlatısı, bu kitapta, yıkıma sürüklenişin hikâyesine, “çürümenin farklı hallerine” odaklanıyor. Komünist Parti tarihi olduğu kadar kapitalizmle mücadelenin tarihi, bir o kadar Üçüncü Enternasyonal'in ve ideolojik tartışmaların tarihi olan bu anlatı, yenilginin nesnel nedenlerini bilimsel sosyalizmin ışığında arıyor.

 

Daha önce büyük bunalımın ve “cephe faaliyetleri”nin verdiği moralle güçlenen Komünist Parti, İkinci Dünya Savaşı, Hitler'in Sovyetler Birliği'ne saldırısı, ABD'nin savaşa katılması, peşinden Soğuk Savaş, Stalin'e dönük “algı”nın değişmesi, Kore Savaşı vb. tarihsel olayların yaşandığı dönemde tasfiye sürecine girecek ve önce partiden derneğe gerileyecek, ardından yeraltına inerek yok olacaktır.

 

Bu sürecin analizini yine tarihî belge ve kişilerin tanıklığında yapıyor Haluk Gerger. Yıllarca içeride ve dışarıda yargılanmaktan kurtulamamış kahramanları, tartışmaları, eylemleri şimdi okurun yargısına teslim ediyor; adalet için. Ancak burada adalet, gelecek için ders çıkarmak demek.

Zira Gerger'in de belirttiği gibi, “Öğrenmek, sorgulamak, eleştirmek, yenilgiden dersler çıkartarak kazanmaya yeni baştan koyulmak için gereklidir…”

464 s.

İstanbul 2018

John Steinbeck

MEKTUPLARDA BİR YAŞAM

Çevirmen:Sevim Gündüz

Sel Yayıncılık

Dünya edebiyatına kazandırdığı başyapıtları ve politik duruşunun yanı sırasinemadan tiyatroya kadar pek çok alanda çağının entelektüel hayatına damgavurarak ölümsüzleşmiş olan John Steinbeck'in yaşamöyküsüne ölümünün 50.yılında nadide bir tanıklık: Mektuplarda Bir Yaşam.

 

Durmaksızın üretmiş, altmış altı yıllık ömrüne onlarca kitap, Nobel ve Pulitzerde dahil olmak üzere sayısız ödül ve başarı sığdırmış, ancak çalışırkenrahatlayabilen bu keskin aklın gündelik alışkanlıklarının başında mektup yazmakgeliyordu. Kaliforniya'daki gençlik döneminden yaşamının son günlerine kadaryazmayı sürdürdüğü binlercesi arasından derlenen, hem mesleki hem de özelyaşamının dökümü niteliğindeki bu seçki, Steinbeck'in gerçek utkusununödüllü, otorite sahibi, göz önünde bir şöhret olmaktan ziyade yalnızca üretenyalnız bir “yazar” olmak olduğuna birincil ağızdan şahitlik ediyor.

 

Mektuplarda Bir Yaşam, Steinbeck'in güvendiği ve çatıştığı insanlara; edebiyatotoriteleri, eleştirmenler, ödüller, yayıncılar, kadınlar ve çocuklarla ilgiligörüşlerine, dünyanın geçirdiği değişim, savaşlar ve politik gelişmeler karşısındatakındığı tutuma ayna tutakla kalmıyor, yazarın kendi yaratım sürecine dair deson derece gerçekçi bir portre sunuyor.

493 s.

İstanbul 2018

Scott McCloud

ÇİZGİ ROMANI ANLAMAK

M. Cem Ülgen

Sırtlan Kitap

Çizgi roman hikâyeciliğinin gizli dünyasına yapılmış müthiş bir yolculuk.

Bu kitapta, çizgi romanın 3000 yılı aşan tarihine tanıklık edecek, paneller arasındaki gizemi araştıracak, çizgi ve rengin enerjisini hissedecek, sembollerin gücüne erişecek, kelime ve resimlerin savaşını en ön sıradan seyredeceksiniz.

Daha da önemlisi, hayranlık verici bir süreç sonunda çizgi romanı gerçekten anlamaya giden yolda, bu mecranın neden sinema, düzyazı veya başka bir sanat formu kadar önemli olduğunu göreceksiniz.

Scott McCloud'un bu başyapıtı, tüm dünyada güzel sanatlar fakültelerinin müfredatına girmiş, binlerce yazara ve çizere yol göstermiş, binlerce çizgi roman okuruna ışık kaynağı olmuştur.

“Bu kitabı okumak zorundasınız.”

- Neil Gaiman

224 s.

İstanbul 2018

Mary Shelley

MATHİLDA

Çeviren:Nagihan Çakır

İthaki Yayınları

Frankenstein'ın yazarı Mary Shelley'nin, öldükten sonra ardında müsvedde halinde bıraktığı bütün romanları ve öyküleri arasında tamamlanmış yegane eser olan Mathilda, ilk kez Türkçede.

1819'da yazılmasına rağmen aksaklıklar sebebiyle yayımlanamayan ardından da unutulan bu gotik novella ilk kez 1959 yılında okur karşısına çıktı. Mary Shelley'nin tüm yazılarında olduğu gibi yine pek çok otobiyografik öğe barındıran eser, muhtemelen Shelley'nin kendi hayatından en çok esinlendiği eseri.

Mathilda, yazarın annesi Mary Wollstonecraft, babası William Godwin ve eşi Percy Bysshe Shelley ile olan ilişkilerini anlamak için önemli bir belge niteliği taşıyor. Bir babanın kızına olan aşkı, toplumdan soyutlanma ve ölüm gibi anlatması zor konular hiçbir şekilde otobiyografik olmayan olaylar üzerine kurgulansa da, üç ana karakter açık bir şekilde Mary'nin kendisi, Godwin ve Percy Shelley olarak görülebilir ve kitap içerisindeki rolleri de kolaylıkla gerçeklere tekabül edecek şekilde yorumlanabilir.

Bu kitapta Mathilda ile birlikte, kitabın ilk taslağı olan Hayaller Âlemi de okur karşısına çıkıyor.

128 s.

İstanbul 2018

M.C. Lyons, D.E.P. Jackson

SELAHATTİN EYYUBİ

Din Savaşları Siyaseti

Çeviren:Aydın Çavdar

Ayrıntı Yayınları

Destekçileri açısından Selahattin Eyyubi, İslam'ın kahramanı, Latin Krallığı'nı yıkan lider ve Kudüs'teki mabetleri yeniden ayağa kaldıran kişi olarak görülebilir. Ancak hakkında bu gibi methiyeler olmakla birlikte böylesi bir görüşün çok sayıda Müslüman çağdaşı tarafından kabul edilmediğini de belirtmek gerekir. Karşı cephesinde yer alanlar tarafından, kendisi ve ailesi için güç kazanmak adına İslam'ı manipüle eden, yalnızca bu gücü elde ettikten sonra bir maceraya atılan ama yine de ardında Avrupa'nın desteklemesi halinde her an karşı saldırıya geçmeye hazır bir Frenk devleti ve ağır bir yükün altında kalmış yoksul bir Müslüman imparatorluğu bırakan bir hükümdar olarak tasvir edilebilir.

Tüm bu karşıt düşünceler çerçevesinde Eyyubi'nin hayatı, bugüne kadar göz ardı edilmiş Arapça kaynakların yol göstericiliği de kullanılarak o dönemdeki Ortadoğu coğrafyasının dinamiklerini gözler önüne seriyor, günümüzde de devam eden din savaşı tartışmalarının önemli bir evresine ışık tutuyor...

480 s.

İstanbul 2018

David Spiegelhalter

SAYILARLA SEKS

Cinsel Davranışların İstatistiği

Çeviren: Selim İ. Kabak

Ayrıntı Yayınları

Cinsel davranışlar hakkında bilgi sahibi olmak istememiz için birçok sebep vardır. Cinsellik yaşadığımız toplumları şekillendirir: Nüfus değişimlerini araştıran nüfus bilimcileri; cinsel aktivite, doğum kontrol yöntemlerinin kullanımı ve kürtaj oranlarını kullanarak hangi bireylerde ne kadar yeni doğumun olacağını tahmin etmeye çalışır. Cinsel aktivite nüfusun cinsiyet dağılımını da şekillendirir. Doktorlar ve sağlık araştırmacıları, hastalıkların bulaşma olasılıklarını araştırmak ve şanssız kişilere yönelik sağlık hizmetlerini planlamak adına insanların neler yaşadıklarını ve hangi önlemleri aldığını bilmek isterler. Psikologlar, insanların cinsel hayat kalitesini ve hayata dair memnuniyetlerini öğrenmek isteyebilir. Psikiyatristler, akıl hastalıklarını tespit etmek ve rahatsızlıkların tedavisini yapmak, ilaç firmaları da yeni tedaviler geliştirmek ve ürün satışını gercekleştirmek ister.

 

Bizim gibiler ise yalnızca olağanüstü insan davranışları ölçeğinin neresinde olduğumuzu merak ediyor olabilir. Çok mu seks yapıyorum? Yeterince yapmıyor muyum? Doğru insanla mı yapıyorum? Erken mi başladım, geç mi? Benim deneyimlerim farklı mı? Ya da en azından başkaları gerçekten farklı mı?

Cinsel davranışlarımızın hayatımıza ciddi bir etkisi var: toplumun bize bakış açışı, kiminle evlendiğimiz, ilişkilerimizin kalıcılığı, sağlığımız, çocuk sahibi olup olmadığımız. Tüm bunlar seks ile şekilleniyor ve bize seks ile ilgili söylenenlerin (hükümet istatistiklerinden koca karı masallarına kadar) gerçekten sayıların söylediği şey olup olmadığını merak etmekte haklıyız…

- David Spiegelhalter

Sayılarla Seks, bireylerin olduğu kadar toplumların da yaşamlarında önemli bir yere sahip olan cinsellik meselesini, kılı kırk yaran bir titizlikle, sayılara ve oranlara başvurarak tartışmaya açıyor. Bu nadide çalışmada cinsel davranışlar özenle masaya yatırılırken seks olgusunun insani edimler arasında hâlâ kapalı bir kutu olduğu gözler önüne seriliyor. Sözünü gözlemlere ve verilere yaslayarak kurup ilerleten cüretkar bir kitap...

352 s.

İstanbul 2018

Meg-John Barker

QUEER-RESİMLİ BİR TARİH

Çeviren:Utku Özmakas

Dipnot Yayınları

Queer teori nedir? Genellikle LGBT hareketine dair bir kimlik politikası olarak yorumlanan ve toplumsal cinsiyet rollerini alt üst eden bu düşüncenin temelleri nelerdir? Feminizm ve postyapısalcılık gibi kuramlarla birleşme ve ayrışma noktaları hangileridir? Akademisyen-aktivist Meg-John Barker ile çizer Julia Scheele bu grafik kitapta bir süredir dünyada çığır açan queer düşüncenin ve LGBTQ+ hareketinin tarihçesine tüm yönleriyle ışık tutuyorlar.

Pop kültüründen sinemaya, militan hareketlerden akademiye, James Bond ve Judith Butler'dan Oz Büyücüsü'ne önemli isimler ve karakterler aracılığıyla queer kuramı biçimlendiren insanları, düşünce ve olayları irdeliyorlar.

Queer: Resimli Bir Tarih, kimlik politikası ve toplumsal cinsiyet rollerinden imtiyaz ve dışlamaya, “normal” kavramını oluşturan statükonun boyunduruğundan kurtulma yollarından cinsiyet ve cinselliğe ilişkin yaklaşımların kültürle ilişkisine ve değişim ihtimallerine dair ufuk açıcı bir gezinti.

Verili olan ve dayatılanla yetinmeyip her zaman farklılaşma cüretini gösterebilenlere...

176 s.

İstanbul 2018

Aslıhan Aykaç

DAYANIŞMA EKONOMİLERİ

Üretim be Bölüşme Alternatif Yaklaşımlar

Metis Yayınları

Son otuz yılda sosyal bilimlerin en temel konularından biri kapitalist üretim biçiminin küreselleşmesi oldu. Farklı disiplinlerden ve disiplinlerarası perspektiflerden kaynaklanan geniş bir literatür ortaya çıktı. Bu kitabımın, benim gibi küreselleşmenin “Başka bir alternatif yok” söyleminin boğucu iklimi içinde yetişmiş bir sosyal bilimcinin “küresel” olanın dışında yeni bir alan arayışı olarak okunmasını arzu ederim.

Uzun dönemli tarihsel analizlerle sistemin kendini yenileme potansiyelini vurgulayan yazarlar dahi bugün geldiğimiz aşamada kapitalist sistemin ve sisteme dayalı uygarlığın tehlikeli belirsizliklerle karşı karşıya olduğunu öne sürüyorlar. Bu belirsizliklerin bir kısmı kapitalist üretim ağının tüm gezegene yayılmış olmasından, bu yayılmanın çevre ülkeler üzerindeki etkilerinden ve bütün bunlara eşlik eden toplumsal sonuçlardan kaynaklanmaktadır.

Dayanışma Ekonomileri, üretimde ve bölüşümde dayanışmayı odağına alan ekonomilerin ve ağların imkânlarını ve sınırlarını inceliyor. Bu bağlamda günümüzün çürüyen demokrasileri karşısında “işyeri demokrasisine” vurgu yapıyor. İş ve çalışmanın niteliğinde ortaya çıkan güncel değişimleri tartışan kitap, küresel ekonomi içinde emeğin bugünkü durumunu değerlendiriyor, dünyanın farklı yerlerinden dayanışma ekonomilerine örnekler getiriyor ve küresel ekonomiye devlet ve piyasa dışındaki alternatifleri tartışıyor.

–Aslıhan Aykaç

280 s.

İstanbul 2018

Fernando Pessoa

BAŞIBOŞ BİR YOLCULUKTAN NOTLAR

Çeviren:Işık Ergüden

Sel Yayıncılık

Başıboş Bir Yolculuktan Notlar, yirminci yüzyıl edebiyatının köşe taşlarındanFernando Pessoa'nın geride bıraktığı on binlerce sayfanın satırlarından metinlerarası boşluklara seken, kasti bir düzensizlikte çizilmiş baş döndürücü güzergahıylaokurlara ayna sunsun, zaman ve boşluk bıraksın diye derlendi.

Kendinin hem mahkumu hem firarisi çağımız insanının sergüzeştine Pessoa'nıngözünden bakmak isteyen her bir okur, “kendinin meçhulü” Pessoa'nın bubaşıboş yolculuğunun yolcusudur.

87 s.

İstanbul 2018

 

"Yeni Çıkanlar | 17 Aralık 2018" haberi, 17 Aralık 2018 tarihinde yazılmıştır. 17 Aralık 2018 tarihinde de güncellenmiştir. ABC Kitap kategorisi altında bulunan Yeni Çıkanlar | 17 Aralık 2018 haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Yeni Çıkanlar | 17 Aralık 2018 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. ABC Kitap konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:12 Yüzyıllık bir geçmişe sahip olan dondurma fabrikası, beklenmedik bir şekilde iflas etti
  2. 01:00 TBMM'nin İliç Komisyonu üyeleri Resmi Gazete'de yayımlandı
  3. 00:53 Elite World Hotels & Resorts, Van Kahvaltısını Türkiye'nin Dört Bir Yanına Taşıyor
  4. 00:51 ABD, Filistin'in BM'ye tam üyelik başvurusunu veto etti
  5. 00:51 Resmi Gazete 19 Nisan 2024 kararları
  6. 00:50 Dubai'yi Vuran Şiddetli Yağış: Okullar Tatil, Havalimanı Sular Altında
  7. 00:47 Dilan ve Engin Polat'a bir suçtan mahkemeden tahliye kararı çıktı
  8. 00:47 Türk Bilim İnsanlarından Şaşırtıcı Keşif: Beyin Hücrelerinde Mikroplastik Tespit Edildi
  9. 00:44 Bugün yüzde 25 zam gelmişti: Kırmızı ete yüzde 50 zam daha açıklanmış bulundu!
  10. 00:43 Sigorta Sektöründe Önemli Gelişmeler: Kefalet Sigortası ve ZAS'ın Hayata Geçmesi Öngörülüyor
  11. 00:41 Prof. Dr. Naci Görür' den Tokat Depremleri İçin Uyarı: "Dikkatli Olunmalı"
  12. 00:35 Tokat'ta Son 24 Saatte 5 Deprem: Vatandaşlar Büyük Korku Yaşıyor
  13. 00:29 Tokat'ın Sulusaray İlçesinde 4.1 Büyüklüğünde Deprem: AFAD Açıkladı
  14. 00:23 Okul Etkinliği Sırasında Tavuk Pilavı Yiyen Öğrenciler Zehirlendi: 48 Öğrenci Hastaneye Kaldırıldı
  15. 00:22 ABD, BM'de Filistin Devleti'nin Tanınmasına "Hayır" Diyor
  16. 00:20 Manisa Selendi'de Okul Servisi ile Kamyonet Çarpıştı: 9 Öğrenci Yaralı
  17. 00:16 UNFPA'nın Raporu: Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Eşitsizlikleri Artıyor
  18. 00:13 1 Mayıs'ın Taksim'de Kutlanması İşçi Sınıfının, Halkın Hakkıdır!
  19. 00:13 İran Cumhurbaşkanı, İsrail ile savaş ortamında sert uyarıda bulundu
  20. 00:10 Bill Gates, ''Milletlerden'' büyülenmiş olduğunu açıkladı
ABC Kitap Haberleri