Yeni Çıkanlar | 26 Kasım 2018

Yeni Çıkanlar | 26 Kasım 2018

Yeni Çıkanlar | 26 Kasım 2018 ABC Kitap''a ulaşmak için iletişim: [email protected]

ABC Kitap editörleri, bu hafta da sizler için "Yeni çıkanlar / Editörün Seçtikleri / Haftanın Kitabı / ABC En Çok Satanlar Listesi" oluşturdular. Editörlerimizin seçkisinde edebiyattan, tarihe, inceleme-araştırma kitaplarından politik eserlere ve hatıra kitaplarına kadar pek çok türde okunmaya değer kitaplar ve yayınevlerinin okurlarla buluşturdukları yeni eserler yer alıyor.

YENİ ÇIKANLAR

Alev Coşkun

ASKER İNÖNÜ (1884-1922)

Kırmızı Kedi Yayınları

Mustafa Kemal, Mustafa İsmet'in komutanlık niteliklerini şöyle anlatmıştı:

“Savaşta bir tümen bir köprüyü geçecektir.

Ben hemen emir verir, köprüyü geçirtirim.

Fevzi Paşa, önce bir tabur asker geçirtir köprüden. Yıkılmazsa tümeni yürütür.

İsmet Paşa'ya gelince, önce köprünün sağlamlık derecesini ölçmeye, ne kadar yüke dayanabileceğini bulmaya çalışır, sonra tümenin ağırlığını hesaplar. Güven duyarsa tümeni köprüden geçirtir.

Ben zamandan kazanır, kazandığım zamandan yararlanmaya çalışırım. Şansım bana gülmezse, işim zordur.

Fevzi Paşa, bir yandan zamandan kazanmak ister, bir yandan da az yitik vermenin yollarını arar.

İsmet Paşa ise hesap adamıdır. Bir tek eri bile ileri sürerken ölçüyü elden bırakmaz. Ama geç de olsa sonunda kazanmasını bilir.”

Philip T. Hoffman

AVRUPA NEDEN DÜNYAYI FETHETTİ?

Çeviren:Mihriban Doğan

Say Yayınları

1492 ila 1914 yılları arasında Avrupalılar dünyanın yüzde 84'ünü fethettiler. Fakat yüzyıllar boyunca Çinliler, Japonlar, Osmanlılar ve Güney Asyalılar çok daha ileride olmalarına karşın dünya üzerinde egemenlik kurmayı başaran neden Avrupalılar oldu? Bu kitapta Philip Hoffman, (coğrafya, bulaşıcı hastalıklar ve sanayi devrimi gibi) geleneksel açıklamaların bu soruyu yanıtlamakta yetersiz kaldığını gösteriyor. Bunun yerine, ekonomik ve siyasal tarihin bu süreçte çok önemli rol oynadığını öne sürerek, eğer bazı değişkenler farklı olsaydı Avrupa'nın elinin kolunun bağlanacağına ve başka bir gücün dünyanın efendisi olacağına işaret ediyor. Avrupa devletlerini farklı bir gelişme, askeri rekabet ve savaş yoluna sokan iki binyıllık ekonomik, siyasal ve tarihsel değişimlere ışık tutuyor. Hoffman bu farklı gelişim seyrinin Avrupalılara sonradan öğrendikleri ateşli silah teknolojisinde diğer uygarlıkların önüne geçerek, üzerinde dünya egemenliğini kuracakları bir temel atma fırsatını verdiğini belirtiyor.

Tarih, siyaset ve ekonomiye ilgi duyan okurlarımızın bu kitapta “Neden Avrupa?” sorusuna tatmin edici bir yanıt bulacaklarını düşünüyoruz.

Talha Uğurluel

DİNLERİN BAŞKENTİ KUDÜS ESKİ ŞEHİR

İnkilap Kitabevi

Bir Hayalim Vardı!

Sanat tarihi çeşitliliğinde dünyada 1 numaralı şehir…
Dinler tarihinde her köşesinden bir hatıra fışkıran şehir…
Onlarca medeniyetin iç içe, yan yana durduğu şehir…
Siyasi tarih denilince eline su dökülemeyen şehir…
Birçok peygambere ev sahipliği yapmış şehir…
İlkçağ'dan Ortaçağ'a, Yeniçağ'dan Yakınçağ'a, her dönemin dokusuna sahip şehir…
Peygamberlerden krallara, âlimlerden komutanlara nice önemli ismin kabrinin bulunduğu şehir…
İnsanlığın asırlardır paylaşamadığı şehir…

Hayalim buraya gitmeniz. Kendi başınıza. Elinizde bu kitap. Sokak sokak, kimsenin yardımı olmadan dolaşabilmeniz. Her dinin, her medeniyetin ortamına uğrayıp sanat ve yaşam farklılıklarını gözlemleyebilmeniz. Artık bu mümkün! Gidemeseniz bile evinizde, işinizde bu satırların arasına dalarak Kudüs'ü keşfedebilmeniz artık Çok Kolay!

 

Fernonda Baez

KİTAP KIYIMININ EVRENSEL TARİHİ

Çeviren:Tolga Esmer

Can Yayınları

Kitap yakılan bir yerde sonunda insanları yakarlar.

- Heinrich Heine

Kitap Kıyımının Evrensel Tarihi, Sümer tabletlerinden 2003'te Irak Ulusal Kütüphanesi'ndeki elyazmaları ve sanat eserlerinin yok edilişine kadar uzanan bir yelpazede kitap kıyımını ele alıyor.

İskenderiye Kütüphanesi'nin yakılışı, kaybolan büyük Yunan klasikleri, 13. yüzyılda dönemin kültür başkenti Bağdat'ı işgal ettiği sırada kütüphaneleri yakıp yıkan Moğol hükümdarı Hülagu, Avrupalı fatihlere eşlik eden misyonerlerin Aztek ve Maya kodekslerini yakması, Herculaneum'un yanmış papirüsleri, engizisyonun akıldışı acımasızlığı, D.H. Lawrence'tan James Joyce ve Salman Rushdie'ye çeşitli yazarların maruz kaldığı sansürve benzeri uygulamalar, bu ilginç ve ürkütücü çalışmanın konusunu oluşturuyor.

Venezuelalı yazar Fernando Báez, çeşitli ülkelerde kültür kıyımına karşı toplumun her kesimini bilinçlendirmek amacıyla bölgesel vekentsel çalışmalarda danışmanlık yapıyor ve kütüphanecilik alanında bir otorite olarak tanınıyor.

Louis Aragon

BASEL’İN ÇANLARI

Çeviren:Attila İlhan

Yordam Kitap

20. yüzyılın en büyük şairlerindendir Louis Aragon. Dadaist olarak başlayıp sürrealist olarak sürdürdüğü yazın serüveni, 1927 yılında Fransız Komünist Partisi'ne girmesiyle toplumcu gerçekçi anlayışa yönelir. Bu anlayışın ürünü olan Basel'in Çanları,“Gerçek Dünya”başlığıyla yayımlanan dört ciltlik dizinin ilk romanıdır.

Romanda, burjuvazinin şaşaalı kent yaşamının yanı sıra yoksulların, işçi sınıfının en zorlu yaşam koşulları ve “hem coşturan, hem bezdiren” entelektüellerle örülmüş geniş bir panorama çizilir. Düzenin çok yönlü eleştirisi hâkimdirBasel'in Çanları'nda. Öyküleme vetarihî motifler paralel akar. Güncel politik ortam ve tarihî olaylar uyum içinde aktarılır.

Sermaye sahipleri, burjuvazi, siyasiler çirkin yüzleriyle sergilenir; çıkarlar söz konusu olduğunda aniden yön değiştiren politik görüşler, grev entrikaları oyunun bir parçasıdır. Bütün pespayeliğiyle politika ve burjuvazi el eleyken aşk, para ve iktidar ekseninde yerini alır.

Yazar romanın akışı içinde ufak ufak çan seslerini duyursa da, Basel'in çanlarını asıl olarak son bölümde duyarız; Basel'deki Büyük Konsey'i, konseydeki Clara Zetkin'i buluruz birden karşımızda:

“O gözler ki, tam da Hitler fırtınasının arifesinde, Reichstag Başkanlık kürsüsünden, tıklım tıklım düşman sıralarını bir bir dolaşıp yapılacak işin büyüklüğünü hesaplamışlardır... O gözler ki, gerçekten bu yaşlı kadının gözleriyle, aynı zamanda geleceğin bütün kadınlarının gözleri ve geleceğin gözlerinin gençliğidirler…”

Kalemini“gerçek dünya” ve anti-faşist direniş için kullanan Aragon'un bu eşsiz romanı, Attilâ İlhan'ın şiirsel çevirisiyle Yordam Edebiyat'ta.

Riccardo Manzotti, Tim Parks

ZİHNİN UCU BUCAĞI

Bilinç ve Dünya Bir midir?

Metis Yayınları

Bilinç nedir ve nerededir? Beynin içine baktığımızda bilince benzer bir şey göremiyoruz, buna rağmen egemen görüş bilincin “kafamızın içinde” olduğu yönünde. Hatta bütün gerçekliğin beyinde olduğunu, dış dünyanın bir yanılsama olduğunu savunanlar da var.

Filozof ve robotik mühendisi Riccardo Manzotti ise bu egemen “içselci” görüşün insanları ayrıcalıklı bir konuma yerleştirerek doğanın geri kalanından ayırdığını ve dünyaya yabancılaştırdığını öne sürüyor. Ona göre bilinç ya da bilinçli deneyim kafamızın içinde, dünyadan bağımsız bir şekilde “beliriveren” özel ve gizemli bir fenomenden ziyade, doğal, fiziksel dünyanın bir parçası, hatta onun ta kendisi. Bir elma gördüğümde, diyor Manzotti, ben o elmanın ta kendisiyim.

Bu diyaloglarda, roman ve denemelerinden tanıdığımız Tim Parks, Riccardo Manzotti ile bilince dair bu sıradışı teorisinin detayları hakkında konuşuyor. Parks'ın yerinde yorumları ve isabetli sorularıyla hem esprili hem de “zorlu” geçen bu sohbeti, düşündürücü soruları rahatlatıcı cevaplara yeğleyen açık zihinli okurlarımızın keyifle okuyacağını umuyoruz.

Zygmunt Bauman

AVRUPA

Bitmemiş Bir Macera

Ayrıntı Yayınları

Zeus bir boğa kılığına girip Prenses Europa'yı [Avrupa] kaçırınca, Sur [Tyre] Kralı Agenor üç oğlunu kaybolan kızını bulmak için gönderir. İçlerinden Cadmon, Rodos'a doğru yola çıkar, Trakya'da karaya çıkar ve daha sonra talihsiz kız kardeşinin ismini alacak toprakları keşfetmeye başlar. Delphi'de kâhine kardeşinin yerini sorar. O anda Pythia hep yaptığı gibi kaçamaklı konuşmaya

başlar ama Cadmon'a pratik bir tavsiyede bulunma lütfu gösterir: “Onu bulamayacaksın. En iyisi bir inek edin kendine, onu takip et ve hep ileriye it. 

Dinlenmesine izin verme. Yorgunluktan düşüp öldüğü yere bir kent inşa et.” Hikâyeye göre Thebes bu şekilde inşa edilmiştir. Böylece iş işten geçtikten sonra hepimizin gözlemlediği gibi, Avrupalıların hukuk fikrini örerken kullandıkları iplik işlevi gören Euripides ve Sofokles'e hizmet etmiş, Oedipus'un Avrupalıların karakteri, ıstırapları ve yaşam dramlarına çerçeve olmasını sağlayacak hareketlerde bulunmasına imkân vermiş olaylar zinciri başlamıştır. Denis de Rougemont'un, Cadmon'a verilen öğütten çıkardığı yorum: Avrupa'yı aramak onu yaratmaktır! “Avrupa sonsuzluk arayışıyla var olur ve işte bu sebeple ona macera demekteyim.”

- Zygmunt Bauman

Usta ve bilge sosyolog Bauman, kaybolan ama her defasından yeniden bulunup yaratılan “Avrupa” macerasını masaya yatırıyor bu kitabında: Devrimlerle, göçlerle, ekonomik krizlerle sarsılan, suret değiştiren Avrupa'nın dününe ve bugününe ışık tutuyor; ucu açık gelecek olasılıklarına da işaret ederek...

Nihat Behram

ATEŞİ SOLUMAK

Toplu Şiirler (1967-2017)

Everest Yayınları

Nihat Behram’ın 1967 -2017 yılları arasında yazdığı, kimisi seçme şiirlerle zenginleştirilmiş 22 şiir kitabı ve kitaplarında yer almamış son şiirlerini topluca okuruna sunuyor. Bir başka deyişle bu toplu Şiirler, Türk şiirinin seçkin temsilcilerinden Behram’ın 50 yıla yayılan şiir külliyatıdır.

“Hangi dert hangi günün ayazı

Hangi söz hangi aşkın avazı

Her birinin tandaki kızıltı kadar

En sahi tanışıyım,

Kimini çünkü için için yanarak

Hüzünden biçtim

Kiminin közünden çırçıplak geçtim”

Koffi Kwahule

BİRA FABRİKASI-BİG SHOOT-BLUE-S-CAT

Çeviren:Ezgi Coşkun

İmge Kitabevi

Afrika'nın çatışmalarla kuşatılmış topraklarında ayakta kalmayı başarmış bir fabrika, savaştan galip çıkmış iki eli kanlı soytarı, şimdiyi yok edenlerin gelecek düşleri, barış, refah ve demokrasi vaatleri: Bira Fabrikası.

Cellâtla kurbanının, sanatçıyla ilham perisinin, öfkeyle sessizliğin yüzleşmesi. Gösteri toplumunun arzularına seslenen baş döndürücü bir şiddet gösterisi. Deliliğe, kışkırtmaya direnen bir suskunluk: Big Shoot.

Arızalanan bir asansörün sonsuzluğunda mahsur kalan bir adam ve bir kadın. Tahammül etmesi giderek zorlaşan bir zaman ve mekanda kurulan tuhaf bir samimiyet, zapt edilmesi gereken arzular ve teslimiyete zorlayan korkular: Blue-S-cat.

Caz müziğinin özgür ritimlerinden beslenen Koffi Kwahulé tiyatrosu, şiddetli, şaşırtıcı, zengin anlatımıyla, okurunu ve seyircisini, savaşın yıkıcılığına, şiddetin cazibesine ve insanın arzularıyla mücadelesine yüzleşmeye davet ediyor.

Necmi Sönmez

ŞİİR HER YERDEDİR

İlhan Berk 100 Yaşında

Yapı Kredi Yayınları

Modern Türk şiirinin öncülerinden İlhan Berk'in 100. doğum yıldönümü için hazırlanan, 21 Kasım 2018 - 20 Ocak 2019 tarihleri arasında gezilebilecek olan “Şiir Her Yerdedir - İlhan Berk 100 Yaşında” sergisi, İlhan Berk'in üretim sürecine odaklanmış altı bölümden oluşuyor: “Omurga/25 Şiir Kitabı”, “Evren/Resimler”, “Yörünge/Kitaplık”, “Kılavuz/Defterler”, “Kabuk/Eşyalar” ve  “Harfler/Formlandırma Çabaları”.

Şairin 25 şiir kitabının omurgayı oluşturduğu sergide daha önce görülmemiş resim ve desenleri, 1955'lerden itibaren el yazısıyla tutmuş olduğu ve kapaklarını kendi hazırladığı defterleri ve bu defterlerin kapaklarıyla yayımladığı şiir kitaplarının sayfaları, her kitap için günümüzün önde gelen şair ve yazarlarının güncel görüşleri, videolar ve şairin kişisel eşyaları yer alıyor.

Küratörlüğünü Dr. Necmi Sönmez'in, tasarımını ise Yeşim Demir'in yaptığı sergide İlhan Berk'in Bodrum'da yaşamaya başladığı 1970 yılından itibaren bizzat kullandığı kendi kitaplığı da bulunuyor. Şairin dünyaya açılan penceresi olarak da yorumlanabilecek olan bu kitaplık, izleyiciler tarafından interaktif olarak incelenebilecek.

 

 


 


 


 

"Yeni Çıkanlar | 26 Kasım 2018" haberi, 26 Kasım 2018 tarihinde yazılmıştır. 26 Kasım 2018 tarihinde de güncellenmiştir. ABC Kitap kategorisi altında bulunan Yeni Çıkanlar | 26 Kasım 2018 haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Yeni Çıkanlar | 26 Kasım 2018 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. ABC Kitap konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 18:51 Antalya'da Vestel Artistik Cimnastik Dünya Challenge Kupası Heyecanı!
  2. 18:47 Son Dakika: Sonradan taksitlendirme uygulaması kaldırılıyor!
  3. 18:44 Çaykur Rizespor, İstanbulspor Maçı Öncesi Sıkı Hazırlıklara Devam Ediyor
  4. 18:42 Türkiye'de Kart Kullanımı Hızla Yükseliyor: 2023 BKM Verileri
  5. 18:30 30 Mart günlük burç yorumları!
  6. 18:26 Adana'da Bit Pazarından Satın Aldığı Montun İçinden Çıkan Not ve Para, Duygusal Anlar Yarattı
  7. 16:38 Hasan Can Kaya'dan Şaşırtan Açıklama: 'Hayranımla Birlikte Olurum'
  8. 16:34 Brad Pitt ve Penelope Cruz, Fransız Moda Devi İçin Unutulmaz Bir İşbirliğine İmza Attı
  9. 16:29 Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'dan Çarpıcı Açıklamalar: Terör Saldırısı ve Ukrayna'nın Barış Planı
  10. 16:27 Gurur Verici Başarı: Dev Türk Şirketi NATO'dan Dev İhale Kazandı!
  11. 16:27 İstanbul'da CHP'ye Yelken Açan İlçeler: Artıbir Araştırma'dan Çarpıcı Veriler
  12. 16:26 Huawei, 2023'te Gelirlerini Artırarak Başarıyı Yakaladı
  13. 16:23 Balıkesir'in 'Kirli Hanım' Peyniri Norveç'te Bronz Madalya Kazandı
  14. 16:12 Goldman Sachs Türkiye analizi yaptı: Yerel seçimler Türkiye'nin ekonomisini nasıl etkileyecek?
  15. 16:12 Yeniden Refah Partisi'nin adayı, AKP'nin lehine geri adım attı!
  16. 16:04 Fenerbahçe'nin Transfer Hızı: Lorran ve Rodriguinho Gündemde!
  17. 15:58 ABD'de Şubat Ayında Tüketim Harcamaları Yükseldi, Ancak Gelirler Beklentilerin Altında Kaldı
  18. 15:55 Mossad Başkanı Hamas ile Rehine Takası Önerdi, Netanyahu Reddetti
  19. 15:52 Güven Hokna'nın Set İtirafı: Yaprak Dökümü'nde Tuvalet Temizliği!
  20. 15:47 Kırlangıçların Uzun Mesafeli Uçuş Yetenekleri: İsveç Araştırması Detayları Ortaya Çıktı
ABC Kitap Haberleri