ABC Kritik | Prof. Dr. Coşkun Özdemir | Öğretmenler Günü kutlu ve umutlu olsun

ABC Kritik | Prof. Dr. Coşkun Özdemir | Öğretmenler Günü kutlu ve umutlu olsun

ABC Kritik | Prof. Dr. Coşkun Özdemir | Öğre... Prof. Dr. Coşkun Özdemir yazdı...

Kurtuluş savaşı yıllarında bile (1921) o büyük adam, büyük Atatürk bir maarif kongresi   düzenlemekten geri kalmadı. Eğitim o kadar önemliydi. Salona girişinde kadın ve erkeklerin ayrı ayrı oturduklarını görünce erkek öğretmenlere dönüp” siz bu kadın  meslektaşlarınızın iffetine mi  mı yoksa kendinize mi güvenemiyorsunuz” diye sormuştur.  

Bunun üzerine haremlik selamlık düzeninden uygarlık düzenine geçildi Öğretmenlere büyük ilgisi ve güveni vardı. Bunlarla ilgili çeşitli  hitabı var. Büyük devrimci öğretmenlere “yurdumuzu düşman işgalinden biz  kurtardık ama asıl kurtuluşu halkımızı   cehaletten ve eğitim yoksunluğundan kurtararak sizler gerçekleştireceksiniz. Fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür gençler yetiştireceksiniz.

Asıl zaferi sizler kazanacaksınız, irfan ordusunun kurucusu sizler olacaksınız” diyor. Çünkü savaşın ardından kurulan cumhuriyet büyük yoksunluklar içindeydi ama en büyük yoksunluk kuşkusuz  eğitimdi. Osmanlı imparatorluğundan aldığımız başlıca miras hiç abartmasız cehaletti. Onun önderliğinde bu millet büyük bir eğitim hamlesini yaşadı. Cumhuriyet devrimlerinin başarısında öğretmenler öncü bir rol oynamışlardı ama ne yazık, bu yazıya sığdıramayacağım ihanetler yaşadık.

Demokrasiye girişimizle birlikte laik eğitime karşı saldırılar başladı. Köy enstitüleri ve halkevleri, iki aydınlanma odağı kapatıldı. En büyük darbedir bu cumhuriyete. Bu saldırılar ve bunlara karşı mücadelemiz bunca yıldır devam ediyor ama itiraf edelim, halkımızı yanımıza alamıyoruz. Ben  Urfa’da iki ilkokul öğretmeninin evinde doğdum. Bunun ne büyük bir talih olduğunu yaşadıkça çok iyi algıladım. Urfa’da 30’lu yıllarda  7 ilkokul bir ortaokul vardı.

Yedi okuldan dördü trahomluydu. Sıtma %50’yi aşkındı. Kimin Türk, kimin Arap, kimin Kürt, kimin Yahudi olduğunun hiç sorulmadığı o günlerde öğretmenler her türlü etkinlikte öncüydüler. Birbirinden güzel dekorlarla tiyatro yapıyorlar, halka sunuyorlardı. Fon müziği olarak Offenbach, Schubert, Chopin kullandıklarını hatırlıyorum. Offenbach’ın Barcarol’u o günlerden ezberimdedir. Kutsal  iki gölümüzden biri havuz gibi düzenlenmiş, kulvarlar yapılmış.

Anzelhada hafta sonlarında yüzme yarışları yapılıyor, kazananlar Adana’daki Türkiye birinciliklerine gidiyordu. Halk oyunları ekibini babam başöğretmen İhsan Özdemir çalıştırıyordu. Tiyatroyu, halk oyunlarını folklör çalışmalarını nerede nasıl öğrenmişlerdi bunu yazık ki öğrenemedim. 19 Mayıs’lar ortaokul öğrencileri ile çok güzel kutlanırdı. 11 Nisan Kurtuluş Bayramı’nı coşku içinde kutlardık. Halkın eğitime, öğretmenlere ilgisi ve saygısını kolay kolay anlatamam.

Karşıyaka’dan 19 yaşında Urfa’ya gelmiş annem  bir TV programında 30 yıl tek bir kırgınlığım olmadı daima sevgi saygı gördüm demişti. Urfa’daki bu atmosferin bütün yurda egemen olduğunu yaşıtlarımdan öğreniyordum. Şunu da eklemeliyim muhafazakar bir bölgede o günün müslümanları bugünkülerden çok farklıydılar. Dindar ve kindar değil fikir hür, vicdanı hür, irfanı hür kuşaklar yetiştirmek isteyen Atatürk’e saygıları ve minnettarlıkları vardı. Aramızda hiçbir fark yoktu.

Bir meczup fesli aramızda olamazdı o günlerde. Doktorların trahomla sıtma ile salgın hastalıklarla mücadelesini ve o büyük başarıyı da takdirle anacağım. Tüm etkinliklerde de öğretmenlerle birlikteydiler Yukarda değindiğim yıllar boyu çok büyük çok kaygı verici düş kırıklıkları yaşadık ve halen yaşıyoruz ama bugün de yine öğretmenler büyük umudumuzdur. Aydınlık günler özlemi ile öğretmenler gününü ve tüm öğretmenleri kutluyorum.
 

"ABC Kritik | Prof. Dr. Coşkun Özdemir | Öğretmenler Günü kutlu ve umutlu olsun " haberi, 24 Kasım 2018 tarihinde yazılmıştır. 24 Kasım 2018 tarihinde de güncellenmiştir. ABC Kritik kategorisi altında bulunan ABC Kritik | Prof. Dr. Coşkun Özdemir | Öğretmenler Günü kutlu ve umutlu olsun haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. ABC Kritik | Prof. Dr. Coşkun Özdemir | Öğretmenler Günü kutlu ve umutlu olsun 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. ABC Kritik konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 15:07 TCMB Nisan Toplantısında Faizde Değişiklik Beklenmiyor: Deutsche Bank Raporu
  2. 14:59 Türkiye'de Eğitim Alan Yabancı Öğrenci Sayısı 1 Milyonu Aştı: İstanbul'da 185 Bin Öğrenci Okuyor
  3. 14:53 "Oxford Üniversitesi Resim Galerisinden Çalınan Tablo Romanya'da Bulundu"
  4. 14:51 CHP Milletvekili Gürer, Et ve Süt Kurumu'nun Yapılan Zamları Sert Bir Dille Eleştirdi
  5. 14:44 Sağlık Bakanı Koca'dan MHRS Randevularında Yeni Düzenlemeler
  6. 14:40 G7 Bakanlarından İran'a Yeni Yaptırımlar Kararı: İsrail'in Güvenliği Vurgusu ve Ortadoğu Gerilimi
  7. 14:34 "Ukrayna'da Rus Saldırılarında Sekiz Kişi Öldü, İki Çocuk Hayatını Kaybetti"
  8. 14:34 Marmara Bölgesi'nde Şiddetli Yağış Uyarısı
  9. 14:25 "Beylikdüzü'nde Bir Giyim Dükkanına Silahlı Saldırı: Şüpheliler Henüz Yakalanamadı"
  10. 14:22 "Tesla Model Y, Türkiye'de Ön Siparişe Açıldı: İşte Fiyatı ve Özellikleri"
  11. 14:22 Milletvekili Zamı Tartışması: Asgari Ücrete Zam Yok, Milletvekillerine 43.302 TL'lik Artış
  12. 14:19 "Konya'da Oto Hırsızlığı Operasyonu: 13 Milyon Liralık Değerde Araç ve Parçalar Ele Geçirildi"
  13. 14:14 "Diyarbakır'da Kadın Kafa ve Yüzünden Bıçaklandı: Eş Şiddetle Suçlanıyor"
  14. 14:12 TBMM lokantasının fiyatları gündeme bomba gibi düştü: Simitten bile daha ucuz bir menü fiyatı!
  15. 14:11 Tokat'taki deprem, büyük bir depremin habercisi olabilir mi?
  16. 14:09 "Ölümcül Bakteriler İnsan Kanını Hedef Alıyor: WSU'deki Araştırmada Tespit Edildi"
  17. 14:06 "Meteoroloji'den Fırtına Uyarısı: Yurdun İç ve Batı Kesimlerinde Etkili Olacak"
  18. 14:02 "Prens William, Çevre ve Topluluklarla Çalışan Kuruluşları Ziyaret Etti"
  19. 13:54 Beşiktaş'ın yeni teknik direktörü belli oldu! Siyah-beyazlılar, yeni hocayı İngiltere'de buldu
  20. 13:54 Ünlü ekonomist, et fiyatlarına gelecek olan yüzde 50'lik zam için tarih erdi
ABC Kritik Haberleri