Umut ve Doblo''nun Ruhu...

Umut ve Doblo''nun Ruhu...

Umut ve Doblo''nun Ruhu... Ali Şimşek yazdı...

Şu ortada; Muarrem İnce müthiş bir coşku yarattı. Özellikle Maltepe mitingi umudun tarihi bir notu olarak düştü kayıtlara. CHP ya da parti değil de, sanki Gezi'de ortaya çıkan enerjiye benzer bir umut hissettiler insanlar. Kılıçdaroğlu'nun sakin ve ketumluğu düşünüldüğünde; neşeli ve hırçın dili, özgüveni gerektiğinde “mahalleli” ağzı; ama en önemlisi de savunmaya sıkışmayan pozisyonu ile etkiledi insanları.

Rakibi Erdoğan'ın sesindeki özgüven onun sesinde de yankılandı. Son 13 yıldır yıpratılan bilim-sanat alanı onun dilindeki fizikçi söylemi ile (izotop) kalpleri titretti. Zeybek oynaması, Ecevit'i hatırlatan kasketi, bisikleti ve mütevaziliğiyle CHP'nin uzun yıllardır beklediği lider olarak algılandı konuştu.

Ama her şeyden önce; bana göre “buz gibi” köpüklü bira bardağından çıkan ilk liderdi aynı zamanda. AKP'nin yıpratmak için yaydığı sahildeki bira içen fotoğrafı, tam tersine İnce'yi hiç bilmeyen çok büyük bir kitlenin onu tanımasını sağladı.

Binlerce “caps” dolaştı. Ohh... Şerefe yazılı... Son 10 yıldır yaşanan ve hayat tarzını sıkıştıran “kadınlı-erkekli”, masa yasaklı, içki imgesi bambaşka bir sempatiye dönüştü. Biliyoruz ki nereden sıkıştırılırsak direniş oradan geliyor.

Bir de başörtülü anne ve kardeş sosyal demokrat parti liderlerinde görmeye alışık olmadığımız geleneksel-sünni müslümanlık vurgusu bile vermişti İnce'ye... Evet; İnce büyük bir dalga yarattı. Bu rakipleri açısından da apaçık ortada duruyor. “Bir Oy İnce'ye Bir Oy HDP'ye” dillerdeki bir umuda dönüşmüştü.

Ayrıca ek olarak buna; İyi Parti'nin AKP ve MHP'den ya da geleneksel merkez sağdan oy kapma umudu yeşermiş; yaşlı, beyaz sakallı “tonton” Saadet Partisi bile Gezi diliyle ironik animasyonlar üretmeye başlamıştı. İlk defa AKP tabanından oy alınabileceği ya da “küskünler” beklentisi de eklenmişti İnce'nin yarattığı umuda. Ama en önemlisi de; bana göre bu seçimin en büyük kazanımıdır; Sözcü okuyan laik İzmirli bir teyzenin HDP'ye oy vereceğini söylemesidir. Vermiştir de...

İnsanlar 24 Haziran'da müthiş bir umutla çıktılar sandıklara. İşte bu sefer olmuştu... Kurtulacaklardı boğucu muhafazakarlıktan, yolsuzluktan ve her yeri kemiren zevksiz beton ülkesinden.

Geçmişte liberallerin cumhuriyetin altını oymak için yıprattığı bir kavram tekrar olumlu anlamda kullanılıyordu artık: Yeniden, 2. cumhuriyet... 25 Haziran günü için Birinci Meclis binası bile açıklanmıştı zafer konuşması için. Elbette insanlar biliyorlardı zorluğu, usulsüzlükleri ve başta Anadolu Ajansı üzerinden dönecek manipülasyonları ve yandaş basının ağırlığını. Akşam gelen sayımlarla yanılmadılar da; fakat zaman ilerledikçe umutsuzluk baş göstermeye başladı.

Avunmaya çalıştılar elbette “adilseçim” adındaki altenatif bilgi akışının umuduyla. Ama o da olmadı... Saatlerce çalışmadı koca site. Tek umut; açılan sandık ile sayılan sandık fikrinin aynı olmadığı fikriydi. Fakat bilgi akmadı; belki de akamadı... Gece vurduğunda AKP zafer turları atmaya başlamış, İnce'nin verdiği müthiş iyimserlik karamsarlığa dönüşmüştü. İşte yine olmamıştı...

Evet bir kere daha anladık aslında... Şaşkınlıkla! Şunu unutmayalım: AKP tabanda hala büyük bir kesimi çeperinde tutuyor. Bizim sevincimiz, umudumuz, sosyal medyayı kullanma gücümüzün, şenliklerimizin olması onları buharlaştırmıyor.

Hemen birkaç kilometre ötede duruyor onlarca yıla yayılmış ve AKP tarafından konsolide edilmiş Anadolu muhafazakarlığı. Üstelik 15 Temmuz ile kendince bir “estetik” edinmiş ve mobilitesi artmış bir özgüvenle duruyor. Hatta şunu bile söylemek mümkün; sokaklardaki Doblo sayısı ne kadar fazlaysa AKP o kadar güçlü bir tarafıyla. Nedir peki simgeye dönüşmüş bu araba? Hem geniş aileyi pikniğe hem de dükkana mal taşıyan küçük esnaf-işadamı taşıtıdır.

AKP'nin neoliberal sürecinin nemalandırmaya ya da yırttırmaya çalıştığı çok büyük bir kesimden bahsediyoruz. Unutmayın; seküler, cumhuriyetçi taban en çok iki çocuk yaparken, karşımızda çok ama çok kalabalık; sünni dayanışma ağları ve akrabacılık-hemşehricilikle katlanmış çok büyük bir nüfus var. Seçim kafa sayısıdır son tahlilde... Birçoğumuz akrabası olan bir çoğunluk bu...

1950'lerde Demokrat Parti ile mobilize edilmiş, 1970'lerin yükselen toplumsal muhalefetine karşı AP, MSP ve MHP tarafından siyasete dahil edilmiş, 1980 sonrası Özallı ANAP ile “çağ” atlattırılmaya, “köşe dönmeye”çalışılmış kadim Türkiye sağı. Erbakan'ın tekelci sermaye karşıtı, kalkınmacı, küçük esnaf tabanlı İslamcılığı dışında, daha çok seküler tınılı merkez sağ tarafından kafalanmış milyonlardan söz ediyorum.

İşte AKP 2000'lerden itibaren bu kitleyi acımasız bir neoliberalizmin tabanı olarak merkez sağdan kopartmayı bildi. Şunu unutmayalım: Gül ya da Davutoğlu'nun sahneye çıkarılma atakları, en son Meral Akşener'li İyi Parti'de somutlanan temenni, aşırıya kaçmış, sertleşmiş bu kitleyi tekrar merkez sağa dahil edilmesi umududur. Bu sermayenin de (hatta AKP içindeki utangaç işadamlarının bazılarının da, kredi borçları ve Uluslararası sermayeye Necip Fazıl retoriği işlemez) tercih edeceği bir temennidir. Fakat çok zor görünüyor şimdilik.

Bunu bir tarafıyla 2013 Gezi ayaklanmasının AKP ve Erdoğan'da bıraktığı panik duygusu da imkansız kılıyor. Gezi sonrası dönem, AKP'nin şaşkınlaşarak tabanını konsolide etmeye, mobilitesini arttırmaya; sünni islam üzerinden ayrıştırıcı bir dil üretmeye sevk ettiği bir süreci başlatmıştır.

Çünkü şunu anlamıştı Gezi'de; sokağa inecek tabanı henüz yoktu; bunu biliyordu, “evde zor tutuyoruz” sözünün zayıflığını da... Geçen 5 sene ve 15 Temmuz ile edinilen sokak deneyimi ve kendince “direniş estetiği” oraya daha fazla özgüven verdi.

Şunu da unutuyoruz çoğu zaman; Erdoğan ve AKP'yi bu hale Gezi getirdi. Eğer Gezi olmasaydı AKP hala “soft” Avrupa Birliği ya da merkez sağ söylemiyle devam edecekti bir tarafıyla... Belki de merkez sağdan kurtulduk. Rakibi rakip üretir unutmayalım!

Seçimi kazandılar... Türkiye İslami tabanlı, ayrıştırıcı muhafazakar bir kapitalizmi daha da sert yaşayaccak belli. Ama bir tarafıyla bir umutlanmak için birçok neden de var. CHP değiştiği gibi HDP'de değişecek uzun dönemde; değişmek zorundalar, uzun dönemde tabanlar birbirine daha hoşgörülü olacaklar.

İnce, cumhuriyetçi seküler kitledeki müzmin CHP eleştirisini, bıktırıcı rahatsızlığı çözdü bir tarafıyla. Bu da seçimin en büyük kazanımı... Seçim barajını aşan HDP içinde sosyalist mücadeleden gelen milletvekilleri de var unutmayalım. Çünkü 1830'dan sonraki, modernleşen Osmanlı-Türkiye tarihinin en organik ve çetin rakibi var karşımızda. Erdoğan, bir Menderes, Özal, Erbakan ya da Mesut Yılmaz değil.

Son söz; zorlu ve çetin bir rakip iyi öğretir... Yaşayarak bunu göreceğiz işte. Umudu da...

"Umut ve Doblo''nun Ruhu..." haberi, 25 Haziran 2018 tarihinde yazılmıştır. 25 Haziran 2018 tarihinde de güncellenmiştir. ABC Kritik kategorisi altında bulunan Umut ve Doblo''nun Ruhu... haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Umut ve Doblo''nun Ruhu... 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. ABC Kritik konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 00:35 Korkunç kaza: 45 kişi hayatını kaybetti
  2. 00:28 Oy Kullanmayanlara 31 Mart'ta Para Cezası Geliyor!
  3. 00:13 Bakan Vedat Işıkhan'dan Emeklilere Maaş Açıklaması Geldi!
  4. 00:05 Lahana: Faydaları ve zararları hazırlama yöntemine göre değişiyor!
  5. 00:04 250 Bin TL'ye yatırım yapın, maaşınız iki katına çıksın!
  6. 00:03 Endişe verici artış: Gençlerde kolon kanseri vakaları patlıyor!
  7. 00:03 Dikkat! Gelir Vergisi Beyanname Süresi Değişti!
  8. 00:03 Erdoğan'dan seçmene çağrı: Sandıklar namusumuza emanet
  9. 00:03 Ekrem İmamoğlu, 14. Kent Lokantası'nın açılışını gerçekleştirdi: "Cumhurbaşkanı bile gelebilir"
  10. 00:01 Korkunç Zincirleme Kaza: 3 Can Kaybı, 8 Yaralı!
  11. 00:00 İspanya, Nelson Kasırgası'nın etkisi altında: 4 kişi hayatını kaybetti
  12. 23:48 Son Dakika: Oy Kullanmayanlar 300 TL ceza ödeyecek
  13. 23:37 Akşener'in öfkesi neden seçimlere yakın zamanda arttı?
  14. 23:27 Avcılar'da Korkunç Olay: Tartıştığı Eşini Çocuklarının Gözü Önünde Öldürdü!
  15. 23:07 Uraz Kaygılaroğlu ve Berna Koraltürk'ten Paylaşımlar Soru işareti Uyandıran Cinsten!
  16. 22:33 Kazakistan, Doğal Felaketin Pençesinde: Binlerce Kişi Tahliye Edildi!
  17. 22:10 Akşener: “Mansur Yavaş, artık CHP Genel Merkezi’nin ev kölesi olmuştur"
  18. 22:06 Koç Holding'in hisselerindeki hızlı yükselişin nedeni açıklandı!
  19. 22:04 Banyonuzdaki Lekeler İçin Aspirinle Kolay Çözüm!
  20. 21:47 İmamoğlu seçime katılımın önemini vurguladı: "Oy kullanacaksınız, oyun bozacaksınız"
ABC Kritik Haberleri