AKP'nin başvurusuna 5 maddelik yanıt

AKP'nin başvurusuna 5 maddelik yanıt

AKP'nin başvurusuna 5 maddelik yanıt AKP'li Ali İhsan Yavuz YSK'ye yaptıkları olağanüstü itiraz başvurusu konusunda yaptığı açıklamada, "Sandık başkanları üzerinden yürütülen usulsüzlük var" diye konuştu. AKP'den gelen açıklamalara, CHP YSK Temsilcisi Mehmet...

AKP'li Ali İhsan Yavuz YSK'ye yaptıkları olağanüstü itiraz başvurusu konusunda yaptığı açıklamada, "Sandık başkanları üzerinden yürütülen usulsüzlük var" diye konuştu. AKP'den gelen açıklamalara, CHP YSK Temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu 5 madde ile yanıt verdi.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz YSK'ye yaptıkları olağanüstü itiraz başvurusu ile ilgili yaptığı açıklamada, "Sandık başkanlarından kamu görevlisi olmayan toplam sayı 19 bin 623. 62 bin 560 kamu görevlisi görevlendirmemiz gerekirdi. Bunların 19 bin 623'ü kamu görevlisi değil. İçinde engeli olan kişiler var. Kamudan ihraç edilen var 12 kişi. Görevden uzaklaştırılanlar var. Askeri personel var. 32 kişi tespit ettik. Asker değil. İşsiz olanlar var çalışma kaydı hiç yok. Belediye şirketinde işçi olanlar var. Bu seçimlerin temelini sandık sayım döküm cetvelleri oluşturur. Seçim günü torbalar sandık başkanları tarafından teslim alınır. O torbaları ne yapıyor güvenilir değilse ne yapıyor kimsenin bildiği yok. Diyor ki mevzuatımız 2 üye eline sayım döküm cetvelini alır sandık başkanı okur üyeler tık atmaya başlar aynı anda. Sonra bunlar karşılaştırılır çelişki varsa tekrar okunur aynı işlem yapılır. Sandık sonuç tutanaklarına gelmedim. Sayım döküm cetvelinde usulsüzlükler var. Bunlar kasıtlı bir şekilde yapılmıştır. Sandık başkanları üzerinden yürütülen usulsüzlük var. Sayım döküm cetvelinde fazla miktarda hatalar var.'' ifadelerini kullandı.

Yavuz'un açıklamalarını boşa düşüren açıklama CHP YSK Temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu'dan geldi.

Yakupoğlu, AKP’nin İstanbul seçimlerinin yenilenmesi için yaptığı olağanüstü itiraz başvurusunu 5 maddede değerlendirdi. Yakupoğlu, "Biz tüm olağanüstü AK Parti itiraz gerekçeleri ve daha fazlasını, 2014 yılında YSK'ya yaptık, ancak reddedildi. YSK, sandık kurulunun kanuna aykırı oluşması halinde; yapılmış olan iş ve işlemlerin usulüne uygun olmaları halinde sandık sonucunun iptaline karar vermedi" dedi.

Yakupoğlu’nun değerlendirmeleri şöyle:

1- YSK bugüne kadar 298 Sayılı Kanunun 7. ve 8. maddelerinde sayılan oy kullanamayacak veya seçmen olamayacak kişilerin,seçim sonuçlarını etkileyecek sayıda oy kullanmaları ve bu sayının seçim sonucundan fazla olması dışında, seçmen listelerine müdahale ederek,seçim iptal kararı vermedi ve an itibariyle vermiyor. Bunlar,silah altındaki erler ve erbaşlar,askeri öğrenciler,hükümlüler, kısıtlılar ve kamu hizmetlerinden yasaklılar. YSK, kanun koyucu yerine geçerek, bunlara tutukluları ekleyemez.

2- YSK, sandık kurulunun Kanuna aykırı oluşması halinde; yapılmış olan iş ve işlemlerin usulüne uygun olmaları halinde sandık sonucunun iptaline karar vermedi.

3- Tutuklular ve taksirli suçlardan hükümlülerin oy kullanmalarını YSK tarihinde ilk kez bu seçimde yasakladı. Şimdi bu yasaklama kararına dayanarak cezaevi listesinde yer alan kimi kişilerin, kendi adreslerindeki seçmen listelerinde de isimlerinin yer aldığını ileri sürmek, Adalet Bakanlığı ve YSK Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğü’nü suçlamaktır. Zira cezaevi seçmen listeleri, siyasi partilerle paylaşılmaz ve itiraz hakkı yoktur. Bu sebeple oy verme gününden üç gün öncesine kadar seçim takvimine göre 28 Mart 2019 tarihinde YSK, tüm cezaevi seçmen listelerini Adalet Bakanlığı verileriyle yeniledi. 28 Mart 2019 tarihindeki cezaevi seçmen listeleri, Adalet Bakanlığı tarafından Yüksek Seçim Kurulu’na verilen listelerdir. Cumhuriyet Halk Partisi’ne bu fatura kesilemez.

4- Ölen seçmenler, en son 23 Mart 2019 tarihinde seçmen listesinden düşürüldü. Bu tarihten oy verme gününe kadar ölenler seçmen listesinde doğal olarak yer aldılar. Son bir haftada ölenler yerine oy kullanıldıysa AK Parti sandık kurulu üyesi veya müşahidinin, bir tane dahi itirazı var mı ki, seçimin iptali gerekçesi gösteriyorlar.

5- YSK, tutuklulara oy kullandırmama kararını, tarihinde ilk kez 298 Sayılı Kanunun 7. maddesine aykırı olarak 8 kabul, 3 ret oyla kabul etti. Bunun anlamı, AK Parti’nin , yasama organı yerine YSK’yı koymak isteyerek, tutukluların seçmen olmadıklarını ve tıpkı kısıtlılar veya hükümlüler gibi oy kullanmaları ve seçim sonucunu etkilemeleri durumunda seçimi iptal ettirmek. Bunu ilk kez Keskin itirazı üzerinden getirdiler. YSK bu konuda karar vermedi. Ama ısrarla tekrar getiriyorlar.

Biz tüm olağanüstü AK Parti itiraz gerekçeleri ve daha fazlasını, 2014 yılında YSK’ya yaptık ve iddiaları bizzat ben Yüksek Kurula ben sundum.

"AKP'nin başvurusuna 5 maddelik yanıt" haberi, 17 Nisan 2019 tarihinde yazılmıştır. Politika kategorisi altında bulunan AKP'nin başvurusuna 5 maddelik yanıt haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. AKP'nin başvurusuna 5 maddelik yanıt 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

  • YORUM YAZ

    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    SON HABERLER
    1. 17:52 Amerikalı Tüketicilerin Güveni Endeksi Mart Ayında Yükseldi
    2. 17:48 İzmir'de Zeki Müren'e Özel Heykel: Sanatın Mirası Sonsuza Kadar Yaşayacak
    3. 17:44 Zelyut Yorumuyla: Türkiye'de Dolar ve Sermaye Girişi Tartışmaları
    4. 17:41 İsrail'in Batı Şeria'da Filistin Topraklarına El Koyması: Raporun Şok Edici Bulguları
    5. 17:36 Oyuncu Kadir İnanır İyileşme Sürecinde: Türkan Şoray'dan Destek Mesajı Geldi
    6. 17:32 Fransa'da Milli Takımda Oruç Yasak Tartışması: Diawara Kamptan Ayrıldı
    7. 17:29 Peygamber Efendimiz’in Mukaddes Emanetlerinin Restorasyonu: Şişli’de Bir Mirasın Geleceğe Taşınışı
    8. 17:14 YEO Teknoloji ve Robo Otomasyon İş Birliğiyle Türkiye'nin Enerji Geleceğine Yön Veriyor
    9. 17:08 Salihli'de Şaka Görünümlü Tragedya: Arkadaşını Kazara Vuran Genç Tutuklandı
    10. 17:05 Aile ve Gençlik Fonu'na Başvurular Artıyor: Bakan Göktaş'tan Açıklamalar
    11. 15:51 Çakarlı Konvoyuyla Şov Yapmıştı! O Muhtar Konuştu!
    12. 15:38 Japonya yaşlanmaya karar verdi! Japonya'da büyük hamle!
    13. 15:32 Rıza Sümer’den Kepezlilere Çağrı Var!
    14. 15:32 Toyota'nın Küresel Satışları Şubat Ayında Geriledi: Çin'de Büyük Düşüş
    15. 15:28 Simpsons Dizisi ve Baltimore'daki Kargo Gemisi Kazası: Gerçeklik ile Kurgu Arasındaki İnce Çizgi
    16. 15:24 Olympiakos'un Türkiye hakkındaki açıklaması: "Bu söylentiler tamamen hayal ürünü"
    17. 15:23 A Milli Kadın Futbol Takımı 2025 Avrupa Şampiyonası Elemeleri için Kadro Belirledi
    18. 15:18 İş Bankası'ndan heyecan verici duyuru: 16 İl ve 21 ilçede memur alımı başlıyor!
    19. 15:18 Yerel seçimlerde kolaylık: THY'den ücretsiz iade ve değişiklik hakkı
    20. 15:18 BM İnsan Hakları Komiseri: İsrail'in Gazze'de Açlığı Silah Olarak Kullanması Savaş Suçu Olabilir
    Politika Haberleri