Almanya Türk doktoru konuşuyor: Kanser hastaları için umut...

Almanya Türk doktoru konuşuyor: Kanser hastaları için umut...

Almanya Türk doktoru konuşuyor: Kanser hasta... Almanya, geliştirdiği teknolojilerle organların detaylı haritalarını çıkaran ve yine özel olarak geliştirdiği 3 boyutlu yazıcılarla yapay organ prototipleri

Almanya, geliştirdiği teknolojilerle organların detaylı haritalarını çıkaran ve yine özel olarak geliştirdiği 3 boyutlu yazıcılarla yapay organ prototipleri hazırlayan Türk doktoru Ali Ertürk’ü konuşuyor.

Alman medyası, Münih kentinde bulunan Ludwig-Maximilians-Üniversitesi Beyin Felci ve Demans Enstitüsü’nün Araştırma Grubu Müdürü olan Dr. Ali Ertürk’ün çalışmalarının, kanser hastaları için büyük bir umut olduğunu yazdı. Sadece Almanya'da şu anda yaklaşık 10 binden fazla hasta hastanın organın beklediğini; bunların yaklaşık 7 binden fazlasının ise böbrek beklediğini yazan Alman basını, Türk doktorun çalışmaları ile ‘organ bağışı sırası’ ve ‘yaşlanmanın’ da önüne geçilebileceğini yazdı.

Nörobiyoloji uzmanı Dr. Ali Ertürk’ün detaylı organ haritaları çıkararak, ‘3D biyolojik yazıcılar’ ile geliştirdiği organ prototiplerinin bilim dünyasında konuşulmaya başlandığını yazan Alman basını, Türk doktorun çalışmalarını “Üzerinde çalıştığı proje kanser hastaları için umut” başlığı ile okuyucuları ile paylaşıyor.

TÜRK DOKTOR DHA’YA KONUŞTU: HEDEFİMİZDE VÜCUTTAKİ ORGANLARI TEKRAR YAPAY OLARAK ÜRETMEK VAR

Başında bulunduğu laboratuvarda 12 farklı ülkeden 15 kişi ile çalıştığını söyleyen Ludwig-Maximilians-Üniversitesi Beyin Felci ve Demans Enstitüsü Araştırma Grubu Müdürü Dr. Ali Ertürk, “Fizik, kimya, mühendislik gibi farklı alanlardan gelen ekibimizle yeni teknolojiler geliştiriyoruz. Bu teknolojileri hem kanser çalışmalarında, hem de yapay organ çalışmalarında kullanıyoruz. Bizim geliştirdiğimiz teknolojiler detaylı görüntüleme yapabilmek için oluşturulan teknolojiler. Kanserin vücutta nasıl yayıldığını görüntüleyebilmek için kullanılan bilgisayar ve tomografilerin çözünürlüğü aslında çok yüksek değil, çok küçük kanser hücrelerini gösteremiyorlar. Bunları görmek çok önemli. Bizim geliştirdiğimiz teknolojilerle kanser hücrelerini tek hücre seviyesine kadar görüntüleyebiliyoruz. Bunu laboratuvarda hayvanlar üzerinde yaptık. Bunu yapabilmek için de bu dokuları şeffaf hale dönüştürüyoruz. Bunları şeffaflaştırdıktan sonra lazerli tarama yapan mikroskopları kullandıktan sonra bütün hücreleri detaylı şekilde görebiliyoruz. Bu, bize kanserin vücutta nasıl yayıldığını gösteriyor ve de kullanılan kanser ilaçlarının etkisini gösteriyor. İlaçlar, kanser hücrelerini yakalayabilmiş mi, etki edebilmiş mi bunları tek tek görebileceğimiz yeni teknolojiler geliştirdik. Bunları son birkaç yıldır benim laboratuvarımda geliştiriyorduk” diye konuştu.

'YAPTIĞIMIZ TEKNOLOJİLER, KOMPLEKS YAPILARI TEK HÜCRE SEVİYESİNE KADAR GÖSTEREBİLİYOR'

“Kanser çalışmalarının yanında yapay organ üretme üzerine de yoğunlaştık. Hedefimizde vücuttaki organları tekrar yapay olarak üretmek var” diyen Ertürk, “Organlar çok karmaşık ve üretebilmek için en önemli ihtiyaç detaylı haritalar. Bir gökdeleni düşünün, bunun için bir mimari plan gerekiyor. İnsan organları da gökdelenlere göre milyonlarca kez daha karışık. Bizim yaptığımız teknolojiler, bu kompleks yapıları tek hücre seviyesine kadar gösterebiliyor. Bir böbrekte hangi hücre nerede, damarlara göre pozisyonları detaylı olarak görebiliyoruz” dedi.

'HEDEFİMİZDE BİRKAÇ YIL İÇİNDE ORGANLARI ÜRETMEK VAR'

“Umarım önümüzdeki birkaç sene içinde yapay insan organları üreteceğiz ve belki ondan birkaç sene sonra da ilk organ nakli çalışmalarımız başlayacak.

Hedeflerinin bu haritalarla, 3 boyutlu biyolojik yazıcılarla, organları tekrar oluşturmak olduğunu belirten Ertürk, “Umarım önümüzdeki birkaç sene içinde yapay insan organları üreteceğiz ve belki ondan birkaç sene sonra da ilk organ nakli çalışmalarımız başlayacak. Dünya çapında yüzbinlerce insanın böbrek ihtiyacı var ve hedefimiz bunu öncelikle böbreklere uygulamak. Bunun haricinde şeker hastaları için pankreas, kalp hastaları için yeni kalp, yeni kalp kasları yapmak, mide gibi organları tekrar yapabilmek, diş gibi dokuları oluşturmak için çalışmalarımızı başlattık. Hedefimizde tüm organları yapay olarak oluşturmak var ve bunun mümkün olduğunu düşünüyorum. Daha önce hayal gibi görünen bir konsepti, gerçeğe dönüştürüyoruz” dedi.

Araştırma Enstitüsü Grubu Müdürü Dr. Ali Ertürk, 1 Temmuz’dan itibaren oldukça büyük bir bütçeye sahip Neuherberg'deki Helmholtz Merkezi’nde Doku Mühendisliği ve Rejeneratif Tıp Enstitüsü Yöneticisi olarak görev yapacak.

"Almanya Türk doktoru konuşuyor: Kanser hastaları için umut..." haberi, 31 Mart 2019 tarihinde yazılmıştır. Teknoloji kategorisi altında bulunan Almanya Türk doktoru konuşuyor: Kanser hastaları için umut... haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Almanya Türk doktoru konuşuyor: Kanser hastaları için umut... 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Teknoloji konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

  • YORUM YAZ

    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    SON HABERLER
    1. 01:12 Yüzyıllık bir geçmişe sahip olan dondurma fabrikası, beklenmedik bir şekilde iflas etti
    2. 01:00 TBMM'nin İliç Komisyonu üyeleri Resmi Gazete'de yayımlandı
    3. 00:53 Elite World Hotels & Resorts, Van Kahvaltısını Türkiye'nin Dört Bir Yanına Taşıyor
    4. 00:51 ABD, Filistin'in BM'ye tam üyelik başvurusunu veto etti
    5. 00:51 Resmi Gazete 19 Nisan 2024 kararları
    6. 00:50 Dubai'yi Vuran Şiddetli Yağış: Okullar Tatil, Havalimanı Sular Altında
    7. 00:47 Dilan ve Engin Polat'a bir suçtan mahkemeden tahliye kararı çıktı
    8. 00:47 Türk Bilim İnsanlarından Şaşırtıcı Keşif: Beyin Hücrelerinde Mikroplastik Tespit Edildi
    9. 00:44 Bugün yüzde 25 zam gelmişti: Kırmızı ete yüzde 50 zam daha açıklanmış bulundu!
    10. 00:43 Sigorta Sektöründe Önemli Gelişmeler: Kefalet Sigortası ve ZAS'ın Hayata Geçmesi Öngörülüyor
    11. 00:41 Prof. Dr. Naci Görür' den Tokat Depremleri İçin Uyarı: "Dikkatli Olunmalı"
    12. 00:35 Tokat'ta Son 24 Saatte 5 Deprem: Vatandaşlar Büyük Korku Yaşıyor
    13. 00:29 Tokat'ın Sulusaray İlçesinde 4.1 Büyüklüğünde Deprem: AFAD Açıkladı
    14. 00:23 Okul Etkinliği Sırasında Tavuk Pilavı Yiyen Öğrenciler Zehirlendi: 48 Öğrenci Hastaneye Kaldırıldı
    15. 00:22 ABD, BM'de Filistin Devleti'nin Tanınmasına "Hayır" Diyor
    16. 00:20 Manisa Selendi'de Okul Servisi ile Kamyonet Çarpıştı: 9 Öğrenci Yaralı
    17. 00:16 UNFPA'nın Raporu: Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Eşitsizlikleri Artıyor
    18. 00:13 1 Mayıs'ın Taksim'de Kutlanması İşçi Sınıfının, Halkın Hakkıdır!
    19. 00:13 İran Cumhurbaşkanı, İsrail ile savaş ortamında sert uyarıda bulundu
    20. 00:10 Bill Gates, ''Milletlerden'' büyülenmiş olduğunu açıkladı
    Teknoloji Haberleri