Amerikan devi, Türkiye ile masaya oturdu! Milyarlarca dolarlık anlaşmanın son durumu nedir?

Amerikan devi, Türkiye ile masaya oturdu! Milyarlarca dolarlık anlaşmanın son durumu nedir?

Amerikan devi, Türkiye ile masaya oturdu! Mi... Türkiye, milyar dolarlık bir enerji anlaşması için ABD merkezli dev bir şirketle görüşmelerde bulunuyor. Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar'ın açıklamalarına göre, Ankara'nın ABD'li enerji devi ExxonMobil ile masaya oturduğu ve milyarlarca dolarlık bir anlaşma için görüşmelerin sürdüğü öğrenildi.

Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, Financial Times gazetesine yaptığı açıklamada, Ankara'nın ABD merkezli enerji devi ExxonMobil ile milyarlarca dolarlık bir sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) alımı anlaşması için müzakerelerde bulunduğunu belirtti. Bayraktar'a göre, bu anlaşma Rus gazına olan bağımlılığı azaltmayı ve gaz tedarikini çeşitlendirmeyi amaçlıyor. Türkiye, Exxon ile uzun vadeli, yıllık 2,5 milyon ton LNG tedarikini içeren bir anlaşma üzerinde görüşmeler yapıyor.

ENERJİ İHTİYACININ YÜZDE 7'SİNİ KARŞILAYACAK

Argus'un enerji fiyatlamaları üzerine yaptığı değerlendirmelere göre, söz konusu anlaşmanın Türkiye'ye maliyeti yıllık ortalama 1,1 milyar dolar olacak ve ülkenin doğalgaz ihtiyacının yaklaşık olarak %7'sini karşılayacak.

"LNG SEÇENEĞİ DENENEBİLİR"

Bayraktar, Rusya ile uzun vadeli sözleşmelerin 2025'te sona ereceğini ve İran ile ise gelecek yılın sonunda sonlanacağını belirterek, tedarik güvenliği için doğalgaz alımının farklı kaynaklardan da gerçekleştirilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Bayraktar, "Bu Rusya’dan olabilir, Azerbaycan’dan olabilir, İran’dan olabilir ya da LNG seçenekleri denenebilir. Hangi gaz ucuz bakmamız gerekecek" ifadelerini kullandı.
Bayraktar'ın açıklamalarına göre, neredeyse tüm doğalgaz ihtiyacını ithal eden Türkiye, tek bir tedarikçiye olan bağımlılığını azaltmak için yeni bir tedarik portföyü oluşturmayı hedefliyor.

40 MİLYON TONLUK ANLAŞMA PLANLANIYOR

Bayraktar, Exxon ile yapılan anlaşmanın ticari hükümlerinin hala müzakere edildiğini belirtti ve Türkiye'nin geçen yıl ABD spot LNG pazarından 5 milyon ton ithalat gerçekleştirdiğini ifade etti. Enerji devi Exxon, LNG portföyünü 2030'a kadar yıllık 40 milyon tona çıkararak 2020'ye göre katına çıkarmayı planlıyor. Exxon, ABD'de Meksika Körfezi'nde QatarEnergy ile birlikte yeni bir LNG ihracat terminali inşa ediyor ve Papua Yeni Gine ile Mozambik'te de LNG projeleri üzerinde çalışıyor. ABD'deki tesisteki yıllık kapasite 18 milyon tonun üzerinde olup, üretime 2025'in ilk yarısında başlaması bekleniyor.

Bayraktar ayrıca, Türkiye'nin Rusya ile ilişkilerini savunarak, rekabetçi enerji anlaşmalarıyla ülkenin savaş sonrası büyük bir enerji krizinden kaçınabildiğine dikkat çekti.

"Amerikan devi, Türkiye ile masaya oturdu! Milyarlarca dolarlık anlaşmanın son durumu nedir?" haberi, 29 Nisan 2024 tarihinde yazılmıştır. 29 Nisan 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Amerikan devi, Türkiye ile masaya oturdu! Milyarlarca dolarlık anlaşmanın son durumu nedir? haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Amerikan devi, Türkiye ile masaya oturdu! Milyarlarca dolarlık anlaşmanın son durumu nedir? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 14 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 14:20 Fıstıklı Kurabiye: Geleneksel Lezzetin Yeniden Yorumu!
  2. 14:08 Hermes Varisinin Beklenmedik Kararı: Servetin Yarısını Bir Bahçıvana Bırakıyor
  3. 13:51 Evde Lezzet Şöleni: Haşhaşlı Açma Tarifiyle Sofralarınızı Renklendirin!
  4. 13:50 Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Brüksel'de Avrupa İle Temaslarda Bulunuyor
  5. 13:40 Kenya'da Şiddetli Yağışlar: Ölü Sayısı 277'ye Ulaştı
  6. 13:25 Ev kredisi faizleri yükseldi: Nakit parası olanlar için indirim fırsatı
  7. 13:25 Borsa günün ilk yarısında yükseldi
  8. 13:25 Fidan: "Netanyahu dünya için güvenlik problemi haline geldi"
  9. 13:25 14 Mayıs 2024 akaryakıt fiyatları
  10. 13:17 Bulaşık Makinenizi Doğal Yöntemlerle Temizleyin!
  11. 13:16 14 Mayıs döviz kuru tutarları
  12. 13:10 Yeni Yöntemle Taze Fasulyeler 2 Yıla Kadar Taze Kalıyor!
  13. 13:04 Mumbai'de Fırtına Sonucu Reklam Panosu Çöktü: 8 Ölü, 59 Yaralı
  14. 12:59 Çileklerin Tazeliğini Korumanın Sırları: Pratik Çözümlerle Çürümeye Son!
  15. 12:55 El Faşer'deki Çatışmalar ve Sudan'daki İnsani Kriz: BM'den Acil Çağrı
  16. 12:46 Trump'ın 'Sus Payı' Davası: Cohen'ın Şok İfadeleri ve Hapis Cezası Tehlikesi
  17. 12:24 Şeyma Subaşı Sabancılara Gelin mi Gidiyor? Flaş gelişme yaşandı!
  18. 12:15 Kızılcık Şerbeti dizisinde başrol değişikliği yaşanacak mı?
  19. 12:07 Demet Akalın'dan Yıllar Sonra Düet Sürprizi Geldi!
  20. 11:40 Devlet Bahçeli: Kanun dışı ilişki ağlarının farkındayız
Ekonomi Haberleri