Anayasa Mahkemesi’nden, ihraç edilen 3 eski savcı için ‘ihlal’ kararı

Anayasa Mahkemesi’nden, ihraç edilen 3 eski savcı için ‘ihlal’ kararı

Anayasa Mahkemesi’nden, ihraç edilen 3 eski ... Anayasa Mahkemesi  (AYM), FETÖ/PDY ile irtibatlı olduğu gerekçesiyle meslekten ihraç edilen 3 cumhuriyet savcısı ve Can Dündar'ın villasının satışını...

Anayasa Mahkemesi  (AYM), FETÖ/PDY ile irtibatlı olduğu gerekçesiyle meslekten ihraç edilen 3 cumhuriyet savcısı ve Can Dündar'ın villasının satışını organize ettiği iddiasıyla tutuklanan avukat hakkında ihlal verdi.

Anayasa Mahkemesi (AYM), FETÖ/PDY ile irtibatlı olduğu gerekçesiyle meslekten ihraç edilen 3 cumhuriyet savcısı ve Can Dündar'ın villasının satışını organize ettiği iddiasıyla tutuklanan avukat Bekir Mustafa Yılmaz için ihlal kararı verdi. Yüksek Mahkeme, tutuklamaların hukuki olmaması nedeniyle Anayasa’nın 19’uncu maddesinde güvence altına alınan kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine hükmetti.

Serik Cumhuriyet Savcısı Mustafa Açay, Artvin Cumhuriyet Savcısı E.A ve Alaşehir Cumhuriyet Savcısı Ali Aktaş, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra FETÖ/PDY ile irtibatlı olduğu gerekçesiyle HSYK kararlarıyla meslekten ihraç edildi. Tutuklu yargılanan 3 eski savcı Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunarak, hukuka aykırı tutuklandıkları gerekçesiyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğini öne sürdü. Açay, yargılandığı davada 6 Temmuz 2018'de, E.A. 17 Nisan 2018, Aktaş da 13 Şubat 2019 tarihinde beraat etti.

'KİŞİ HÜRRİYETİ VE GÜVENLİĞİ HAKKI İHLAL EDİLDİ'

Anayasa Mahkemesi, Açay ve E.A'nın başvurusunu 3 Temmuz, Aktaş'ın başvurusunu 17 Temmuz’da görüşerek üç başvuru için de ihlal kararı verdi. AYM, tutuklamanın hukuki olmaması nedeniyle Anayasa’nın 19’uncu maddesinde güvence altına alınan kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine hükmetti. Açay ve E.A ile ilgili ihlal kararları, oyçokluğuyla alındı. Mahkeme ayrıca Açay ve E.A’ya 27 bin 500 lira, Aktaş’a ise 20 bin lira manevi tazminat ödenmesine karar verdi. İhlal kararlarının gerekçelerinde şu tespitlere yer verildi:

"Tutuklama kararı ve soruşturma belgelerinde yer alan tespit ve değerlendirmeler kapsamında somut olayda suç işlendiğine dair kuvvetli belirtinin ortaya konulamadığı sonucuna varılmıştır. Kaldı ki bu tespit kovuşturma evresi bakımından da geçerlidir. Varılan bu sonuç karşısında tutuklama nedenlerinin bulunup bulunmadığına ve tutuklamanın ölçülü olup olmadığına ilişkin ayrı bir inceleme yapılmasına gerek görülmemiştir. Açıklanan gerekçelerle suç işlendiğine dair kuvvetli belirtiler ortaya konulmadan başvurucu hakkında tutuklama tedbirinin uygulanmasının kişi hürriyeti ve güvenliği hakkına ilişkin olarak olağan dönemde Anayasa’nın 19’uncu maddesinin 3’üncü fıkrasında yer alan güvencelere aykırı olduğu sonucuna varılmıştır."

AVUKAT YILMAZ İÇİN 'İHLAL' KARARI

Can Dündar’ın villasını satışını organize ettiği gerekçesi ile tutuklanan avukat Bekir Mustafa Yılmaz’ın bireysel başvurusu ise 17 Temmuz’da görüşüldü. AYM, 20 Şubat 2019’da adli kontrol şartıyla cezaevinden tahliye olan Yılmaz hakkında da ihlal kararı verdi. Mahkeme, tutuklamanın hukuki olmaması sebebiyle Anayasa’nın 19’uncu maddesinde güvence altına alınan kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine hükmederken, ihlal kararı oy çokluğu ilealındı. AYM ayrıca başvurucuya net 25 bin lira manevi tazminat ödenmesine karar verdi.

"Anayasa Mahkemesi’nden, ihraç edilen 3 eski savcı için ‘ihlal’ kararı" haberi, 11 Eylül 2019 tarihinde yazılmıştır. Politika kategorisi altında bulunan Anayasa Mahkemesi’nden, ihraç edilen 3 eski savcı için ‘ihlal’ kararı haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Anayasa Mahkemesi’nden, ihraç edilen 3 eski savcı için ‘ihlal’ kararı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 16:45 Antalya'da Çöl Tozu Taşınımı: Görüş Mesafesi Azaldı
  2. 16:41 Kaspersky'den Telegram Kullanıcılarına Toncoin Dolandırıcılığı Uyarısı
  3. 16:36 Dunsborough'da 160 Balina Karaya Vurdu: 26 Hayvan Kurtarılamadı
  4. 16:10 Ekonomik Kriz Türkiye'de Çocuk İşçiliğini Artırıyor
  5. 16:08 Dikkat Edilmeli! Maske Takma Zorunluluğu Geri Dönebilir!
  6. 16:08 Sergen Yalçın İmzasını Attı! Yeni Takımı Resmen Açıklandı
  7. 16:08 Konut Piyasasında Son Dakika Gelişme! Fiyatlar Neden Düşüyor?
  8. 16:08 Yeşilçam'ın Efsanesi Kaza Geçirdi! Yoğun Bakıma Alındı
  9. 16:03 Karasu'da Köpeğin Ezilmesi Olayı: Sürücünün Düyarsızlığı Toplumsal Tepkiyle Karşılandı
  10. 16:00 Fenerbahçe - Beşiktaş Derbisinin Hakemi Belli Oldu: Volkan Bayarslan
  11. 15:52 Fenerbahçe Beko EuroLeague'de Monaco'yu Uzatmada Geçerek Seride 1-0 Öne Geçti
  12. 15:51 Belarus Lideri: Rusya-Ukrayna Barışı İçin İstanbul Anlaşması Önemli
  13. 15:45 Enerji Dönüşümünde Batarya Teknolojilerinin Yükselişi: IEA Raporu
  14. 15:43 Sokak Köpeğinin Saldırısında Yaralanan Genç Kızın Ayağı Kırıldı
  15. 15:32 Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev: Ermenistan'ın İntikamcı Eğilimleri Endişe Verici
  16. 15:29 EURO 2024: Almanya'da Heyecan Dorukta!
  17. 15:25 Tavuk Etinde Fiyat Patlaması: Tedarik Sıkıntısı İstanbul'u Vuruyor
  18. 15:22 Gümrükte Terk Edilen Michael Jordan İmzalı Spor Ayakkabılar İhaleyle Satışa Çıktı
  19. 15:18 Mescid-i Aksa'ya Sabah Baskını: Gerilim Tırmanıyor
  20. 15:14 Sergio Oliveira'nın Galatasaray Macerası: Tartışma ve Beklentilerin Altında Performans
Politika Haberleri