Apple Qualcomm’a muhtaç oldu

Apple Qualcomm’a muhtaç oldu

Apple Qualcomm’a muhtaç oldu İnovasyon anlamında önemli adımlar atan Cupertino merkezli şirket, şimdilerde ise diğer üreticilerin yaptıklarını taklit etmekle meşgul.Qualcomm

Teknoloji dünyasının en güçlü isimlerinden biri olan Apple, şu aralar zor günler geçiriyor. Kısa süre öncesine kadar inovasyon anlamında önemli adımlar atan Cupertino merkezli şirket, şimdilerde ise diğer üreticilerin yaptıklarını taklit etmekle meşgul.Qualcomm’a muhtaç oldu

Genel olarak boy gösterdiği sektörlerde önemli yeniliklere imza atamayan Apple, dışa bağımlı yapısını da günden güne arttırmaya devam ediyor. Bu bağlamda Tim Cook ve ekibi önemli kararlar atsa da CPU ve GPU ünitesi dışında Apple’ın kendi imzasını taşıyan başka bir bileşeni henüz bulunmuyor. Örneğin hali hazırda satışta olan Apple’ın iPhone modellerinde, ekranı Samsung, modem çipini ise Intel ya da Qualcomm üretiyor. İşin kötü yanı ise 3. parti şirketler konusunda Apple’ın alternatifsiz olması. Zira Tim Cook ve ekibi son dönemde bu uğurda ağır bedeller ödedi.

Qualcomm

Apple Qualcomm’a muhtaç oldu

Malum, son dönemde üreticiler arasında bir 5G yarışı aldı başını gidiyor. Henüz 5G dünya genelinde yaygınlaşmış değil. 5G kullanımının başladığı bölgelerde de henüz istenilen verim alınamıyor. Fakat buna rağmen akıllı telefon üreticileri birkaç modelle de olsa bu sektörde ben de varım demek istiyorlar.

Bu bağlamda Samsung, Huawei, LG ve OnePlus gibi isimlerin önemli hamleleri mevcut. Öte yandan Xiaomi, Nokia, Oppo ve Vivo gibi firmalar da 5G destekli modelleri için gün saymaya başladılar.

Genel olarak bakıldığında sektördeki birçok üretici 5G modem konusunda Qualcomm’dan destek alıyor. Samsung ve Huawei ise kendi ürettikleri 5G modemleri kullanıyorlar. Peki ya Apple’ın bu konudaki planı ne?

Hali hazırda Cupertino merkezli şirket kendi 5G modemini üretecek seviyeye gelmiş değil. Son dönemde bu çerçevede bazı planların olduğunu biliyoruz. Fakat en iyi ihtimalle bile Apple’ın kendi 5G modemini üretmesi 2021 yılını bulacak. Peki 2021’e kadar 5G’li iPhone modeli gelmeyecek mi? Bu durum Tim Cook ve ekibi için çok büyük bir risk değil mi?

Qualcomm ile zoraki barış

Tam olarak öyle. Bu durum Apple için büyük risk. Doğal olarak Tim Cook ve ekibi bu riske girmeyi göze alamadı. Çünkü Intel geçtiğimiz gün 5G pazarından çekildiğini açıkladı. Biz bu durumu yeni öğrendik. Fakat Tim Cook ve ekibi muhtemelen bu durumu çok daha önceden öğrenmişti.

Zaten Apple’ın Qualcomm ile mahkeme sürecini beklemeden anlaşmaya varmasının temel nedeni de bu. Çünkü 5G destekli iPhone modelleri için sığınacak başka liman kalmadı. Cupertino merkezli şirket öyle ya da böyle Qualcomm’a muthaç durumda.

Apple sadece günü kurtardı

Apple, Qualcomm’a patent ihlallerinden ötürü 7 milyar dolar ödemeyi kabul etti. Bu sadece iki şirket arasındaki mahkeme sürecini bitirmedi. Çok büyük bir ihtimalle yeni nesil iPhone modellerinde de Qualcomm imzalı modemlerin kullanılacağının ilk göstergesi oldu.

Malum hali hazırda Apple’ın 5G için başka bir dayanağı yok. Huawei’de geçtiğimiz gün Balong 5000 konusunda net bir açıklamada bulunmuştu. Zaten iPhone için talep edilecek olan mobil modem siparişlerini karşılayabilecek firma sayısı hayli kısıtlı. Nitekim Qualcomm bu kısıtlı listenin zirvesinde yer alıyor.

Muhtemelen önümüzdeki süreçte ikili arasındaki ticari ilişkiler daha da gelişecek. Görünen o ki Qualcomm uzun bir süre daha Apple’ın tedarikçisi olmaya devam edecek.

Marvel sinematik evreni kronolojik sıralaması

"Apple Qualcomm’a muhtaç oldu" haberi, 19 Nisan 2019 tarihinde yazılmıştır. Teknoloji kategorisi altında bulunan Apple Qualcomm’a muhtaç oldu haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Apple Qualcomm’a muhtaç oldu 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Teknoloji konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Ecevit Bıktım Teknoloji Editörü

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:12 Yüzyıllık bir geçmişe sahip olan dondurma fabrikası, beklenmedik bir şekilde iflas etti
  2. 01:00 TBMM'nin İliç Komisyonu üyeleri Resmi Gazete'de yayımlandı
  3. 00:53 Elite World Hotels & Resorts, Van Kahvaltısını Türkiye'nin Dört Bir Yanına Taşıyor
  4. 00:51 ABD, Filistin'in BM'ye tam üyelik başvurusunu veto etti
  5. 00:51 Resmi Gazete 19 Nisan 2024 kararları
  6. 00:50 Dubai'yi Vuran Şiddetli Yağış: Okullar Tatil, Havalimanı Sular Altında
  7. 00:47 Dilan ve Engin Polat'a bir suçtan mahkemeden tahliye kararı çıktı
  8. 00:47 Türk Bilim İnsanlarından Şaşırtıcı Keşif: Beyin Hücrelerinde Mikroplastik Tespit Edildi
  9. 00:44 Bugün yüzde 25 zam gelmişti: Kırmızı ete yüzde 50 zam daha açıklanmış bulundu!
  10. 00:43 Sigorta Sektöründe Önemli Gelişmeler: Kefalet Sigortası ve ZAS'ın Hayata Geçmesi Öngörülüyor
  11. 00:41 Prof. Dr. Naci Görür' den Tokat Depremleri İçin Uyarı: "Dikkatli Olunmalı"
  12. 00:35 Tokat'ta Son 24 Saatte 5 Deprem: Vatandaşlar Büyük Korku Yaşıyor
  13. 00:29 Tokat'ın Sulusaray İlçesinde 4.1 Büyüklüğünde Deprem: AFAD Açıkladı
  14. 00:23 Okul Etkinliği Sırasında Tavuk Pilavı Yiyen Öğrenciler Zehirlendi: 48 Öğrenci Hastaneye Kaldırıldı
  15. 00:22 ABD, BM'de Filistin Devleti'nin Tanınmasına "Hayır" Diyor
  16. 00:20 Manisa Selendi'de Okul Servisi ile Kamyonet Çarpıştı: 9 Öğrenci Yaralı
  17. 00:16 UNFPA'nın Raporu: Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Eşitsizlikleri Artıyor
  18. 00:13 1 Mayıs'ın Taksim'de Kutlanması İşçi Sınıfının, Halkın Hakkıdır!
  19. 00:13 İran Cumhurbaşkanı, İsrail ile savaş ortamında sert uyarıda bulundu
  20. 00:10 Bill Gates, ''Milletlerden'' büyülenmiş olduğunu açıkladı
Teknoloji Haberleri