Araplardan Türkiye’de yeni kanal projesi: Kanal Çeşme

Araplardan Türkiye’de yeni kanal projesi: Kanal Çeşme

Araplardan Türkiye’de yeni kanal projesi: Ka... Suudi Arabistan merkezli Albassam Group,'un Urla ve Çeşme'deki "acil kamulaştırma" kararı alınan arazilerin yer aldığı bölgede "Yeni Çeşme" adıyla...

Suudi Arabistan merkezli Albassam Group,'un Urla ve Çeşme'deki "acil kamulaştırma" kararı alınan arazilerin yer aldığı bölgede "Yeni Çeşme" adıyla proje hazırlattığı ortaya çıktı. Havalimanı, marinalar, oteller ve AVM projeleri ile birlikte çok sayıda lüks konut inşaatının da bulunduğu projede Alaçatı Koyu ile Mersin Körfezi arasında bir deniz kanalı planladığı görüldü. Kanalın gemilerin geçeceği genişlikte olması dikkat çekti.

Çeşme ve Urla’da 511 arazinin kamulaştırılması nedeninin bir Arap şirketinin hazırladığı proje olduğu öne sürüldü.

25 Ocak'ta Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı'nın 2054 nolu kararı ile Urla Zeytineli Mahallesi'nde toplam 333 adet parsel, Çeşme Alaçatı bölgesinde ise toplam 178 adet parsel, 'acele' olarak kamulaştırılmıştı. Bu bölgeler bir süre önce 13.Eylül 2019'da 1532 nolu bir Cumhurbaşkanlığı resmi kararnamesi ile "Çeşme Turizm ve Koruma Kapsamı Turizm gelişme Bölgesi" olarak ilan edilmişti.

Çeşme’deki arazilerle ilgili projeler ortaya çıkmaya başladı. Bölgeye, Suudi Albassam Group “Yeni Çeşme” isimli bir şehir kuruyor. Lansman satış katoloğu önceden hazırlanan projede, yüzde 90 lüks konutlar, oteller, havalimanı, marinalar ve AVM’ler yapılacak.

ALAÇATI SÖRF MERKEZİ

Tanıtım projesinde en dikkat çeken etap ise, sörf merkezlerinden birisi olan Alaçatı’nın gelişmesine temel sağlayan Alaçatı Koyu ile Mersin Körfezi arasında açılacak olan deniz kanalı. Gemilerin geçeceği genişlikte olan bu deniz kanalının açılması halinde burada büyük ve yeni bir ada oluşuyor.

Bölgedeki sörf okulları sahipleri, böyle bir kanalın açılması halinde körfezdeki doğal dengenin bozulacağını, rüzgar ve deniz su akımlarının değişeceğini, Alaçatı’ya binlerce sörf turistinin gelmesinin tehlikeye düşeceğini belirtiyor.

Çevreciler aynı bölgede pelikan kuşları vadisinin de yok olacağını, binlerce konut, yol, marina ile bölgenin doğal dengesinin tamamen tehlike altına gireceği endişesini dile getiriyor.

SUSUZLUK TEHLİKESİ..

Albassam Group’un broşüründe, golf alanları, oteller, AVM’ler, yat limanları, marinalar ve esas çok sayıda konut görülüyor. Projede Çeşme’yi Türkiye’nin Mikonos, İbiza Miami yapacakları belirtiliyor.

Albassam Group'un broşüründe projenin “Kültür ve Turizm Bakanlığı ve İzmir Valiliği’nin koordinasyonunda" yapaılacağı, Kamu-Özel Ortaklığı olacağı yazılıyor. Projenin 5 yılda tamamlanması öngörülüyor. Toplam yatırımın 2,5 milyar dolar olacağı projede, 2 lüks otel, 50 butik otel, 2 marina, 4 konser yeri, 700 yat kapasiteli marina da öngörülüyor. Bölgeye 20 bin ek nüfus gelmesi tasarlanıyor.

PROJE VE KAMULAŞTIRMAYA TEPKİ

Urla ve Çeşme Alaçatı sınırları içinde yer alan 511 farklı büyüklükteki parselin acele kamulaştırılması üzerine başta tarlaları giden çiftçiler olmak üzere bölgede mülkleri bulunanlar dava açmaya hazırlanıyor.

Anayasa’nın 151’inci maddesi uyarınca kararın Resmi Gazete’de yayımlanmasından itibaren 60 gün içinde Anayasa’nın 125’inci maddesi kapsamında idarenin her türlü eylem ve işlemlerine karşı yargı yolu açık olduğundan iptal davası açılabiliyor. Yani "Acele Kamulaştırma"ya itiraz edilebilecek.

İzmir – Urla ve Çeşme’deki sivil toplum kuruluşları, bu konuda bir hukuki bilgilendirme toplantısı / panel düzenlemeye hazırlanıyor.

"Araplardan Türkiye’de yeni kanal projesi: Kanal Çeşme" haberi, 30 Ocak 2020 tarihinde yazılmıştır. Son Dakika kategorisi altında bulunan Araplardan Türkiye’de yeni kanal projesi: Kanal Çeşme haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Araplardan Türkiye’de yeni kanal projesi: Kanal Çeşme 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Son Dakika konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

  • YORUM YAZ

    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    SON HABERLER
    1. 01:00 TBMM'nin İliç Komisyonu üyeleri Resmi Gazete'de yayımlandı
    2. 00:53 Elite World Hotels & Resorts, Van Kahvaltısını Türkiye'nin Dört Bir Yanına Taşıyor
    3. 00:51 ABD, Filistin'in BM'ye tam üyelik başvurusunu veto etti
    4. 00:51 Resmi Gazete 19 Nisan 2024 kararları
    5. 00:50 Dubai'yi Vuran Şiddetli Yağış: Okullar Tatil, Havalimanı Sular Altında
    6. 00:47 Dilan ve Engin Polat'a bir suçtan mahkemeden tahliye kararı çıktı
    7. 00:47 Türk Bilim İnsanlarından Şaşırtıcı Keşif: Beyin Hücrelerinde Mikroplastik Tespit Edildi
    8. 00:44 Bugün yüzde 25 zam gelmişti: Kırmızı ete yüzde 50 zam daha açıklanmış bulundu!
    9. 00:43 Sigorta Sektöründe Önemli Gelişmeler: Kefalet Sigortası ve ZAS'ın Hayata Geçmesi Öngörülüyor
    10. 00:41 Prof. Dr. Naci Görür' den Tokat Depremleri İçin Uyarı: "Dikkatli Olunmalı"
    11. 00:35 Tokat'ta Son 24 Saatte 5 Deprem: Vatandaşlar Büyük Korku Yaşıyor
    12. 00:29 Tokat'ın Sulusaray İlçesinde 4.1 Büyüklüğünde Deprem: AFAD Açıkladı
    13. 00:23 Okul Etkinliği Sırasında Tavuk Pilavı Yiyen Öğrenciler Zehirlendi: 48 Öğrenci Hastaneye Kaldırıldı
    14. 00:22 ABD, BM'de Filistin Devleti'nin Tanınmasına "Hayır" Diyor
    15. 00:20 Manisa Selendi'de Okul Servisi ile Kamyonet Çarpıştı: 9 Öğrenci Yaralı
    16. 00:16 UNFPA'nın Raporu: Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Eşitsizlikleri Artıyor
    17. 00:13 1 Mayıs'ın Taksim'de Kutlanması İşçi Sınıfının, Halkın Hakkıdır!
    18. 00:13 İran Cumhurbaşkanı, İsrail ile savaş ortamında sert uyarıda bulundu
    19. 00:10 Bill Gates, ''Milletlerden'' büyülenmiş olduğunu açıkladı
    20. 00:01 İbrahim Tatlıses ve Oğlu Ahmet Tatlıses Arasındaki Mahkeme Süreci Sürüyor: İddialar ve Açıklamalar
    Haberleri