'15 Temmuz gizli servislerin işi'

'15 Temmuz gizli servislerin işi'

'15 Temmuz gizli servislerin işi' 15 Temmuz darbe girişimi nedeniyle tutuklanan ve YAŞ kararıyla ihraç edilen Genelkurmay Plan Prensipler Başkanı Korgeneral Salih Ulusoy'un ifadesi ortaya çıktı.Aydınlık gazetesinden Mehmet Bozkurt'un haberine göre, eski Korgeneral...

15 Temmuz darbe girişimi nedeniyle tutuklanan ve YAŞ kararıyla ihraç edilen Genelkurmay Plan Prensipler Başkanı Korgeneral Salih Ulusoy'un ifadesi ortaya çıktı.

Aydınlık gazetesinden Mehmet Bozkurt'un haberine göre, eski Korgeneral Salih Ulusoy Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nda alınan ifadesinde, "Bu olayın içinde Batı ülkelerinin bir parmağı olduğunu düşünüyorum. Ancak bunu NATO üzerinden değil gizli servisler üzerinden gerçekleştirmişlerdir." dedi. Ulusoy, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nın TSK içindeki FETÖ mensuplarına karşı yürüttüğü soruşturmanın da ordu içinde "ikinci Balyoz" travması yarattığını savundu.  

Ulusoy ifadesinde, darbecilerin atama listesinde adının "göreve devam edecekler" bölümünde yazdığını sonradan öğrendiğini ve 15 Temmuz akşamı karargahta olmadığını söyledi. Ulusoy, 15 Temmuz kanlı darbe girişiminde Batı'nın parmağı olduğunu belirterek, "Bu olayın içinde Batı ülkelerinin bir parmağı olduğunu düşünüyorum. Ancak bunu NATO üzerinden değil gizli servisler üzerinden gerçekleştirmişlerdir." dedi.

Ulusoy, Genelkurmay Plan Prensipler Başkanı olarak darbeyi daha önceden fark etmem gerekirdi diyerek o gece görevinden istifa dilekçesi yazdığını söyledi.

Darbecilerin "Göreve devam edecekler" listesinde adının olmasıyla ilgili şunları söyledi: 

"Listede olduğumu ihtilalden ertesi gün öğrendim. Mesaj ve Evrak Dağıtım Sistemi'ne (MEDAS) gelen atama listesinden benim o an haberim olmadı. Günler sonra öğrendim. Bunun sebebi benim çalıştığım birimin kritik olmasındandır. Bu başkanlığı idare edecek prensip başkanı bulamadıkları için görevde tutulduğumu düşünüyorum. Karışık, zor, ihtisas gerektiren bir başkanlık olduğundan bana ihtiyaç duydukları için devam demiş olabilirler. Ben bu grup içerisinde yer almadım."

TUĞGENERALLER ENDİŞELİYDİ

Ulusoy darbe girişimine İzmir'de FETÖ'ye karşı yürütülen soruşturmanın Tuğgeneraller tarafından ikinci "Balyoz" olarak algılandığı ve travma yarattığını söyledi.

Ulusoy ifadesinde şunları söyledi: 

"Bu askeri darbe girişiminin altında yatan sebep; TSK içerisindeki Tuğgeneral düzeyinde askeri personelin duyduğu endişedir. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı ikisi amiral, toplam 6 denizci subayı hakkında bir  soruşturma başlattı. Bu soruşturma ordu içinde ikinci bir "Balyoz" olduğu şeklinde söylentilere yol açtı. FETÖ savcıları ile Savcı Bato (İzmir Cumhuriyet Başsavcıvekili Okan Bato) arasında fark olmadığını söylemeye başladılar. Bu tutuklamalar infial oluşturdu. O gün planlanmış bir olay değildir. Askeri darbe belki önceden planlanmıştır. Ancak bu olay TSK içinde ben de dahil herkes travma meydana getirdi. FETÖ'cü ve FETÖ'ye yakın Tuğgeneraller sıranın kendilerine geleceği endişesiyle askeri darbeyi erkene almış olabilirler. Askeri darbenin sebebi bu olabilir. Askeri darbe planına bakıldığı zaman; İki-üç ay içerisinde planlanabilir. Bu acemi bir planlamadır. Birkaç mesaj ve atama listesinden ibaret olduğu için kısa sürede hazırlanabilir. Ancak yine de iki-üç aylık bir hazırlık gerektirir. Askeri darbeyi ordu içindeki Fetullah Gülen cemaatine yakın veya bu cemaatten olan askerlerin planlayıp icra ettiği anlaşılmaktadır. Planın icrasından sonra ortaya çıkan fiili durum budur."

"Fetullah Gülen cemaatinin TSK içerisinde bir potansiyeli vardır. Bunlar her şeye rağmen bu cemaatten kopamayan, cemaat amaçlarına bağlı bir gruptur. TSK içerisindeki gençleri bilmem ancak general seviyesindeki kadrolar neredeyse yarısı cemaate mensuptur ya da bu cemaate yakın hisseder. Genel olarak bu gruba yönelik devletin operasyonlarından bir rahatsızlık vardır. Ancak ben bunlara yakın olmadığımdan (darbeyle ilgili) herhangi bir talepleri olup olmadığını söyleyemediler."

PARTİGÖÇ PLANLAMIŞ OLABİLİR

Ulusoy darbe teşebbüsüyle tutuklanan generallerin sorulması üzerine şunları söyledi:

"(Genelkurmay Başkanlığı Personel Başkanı) İlhan Talu korgenerali ben Harbiye'den beri tanırım. Dini cemaatlerle hiçbir bağı yoktur. Ülkücü olarak bilirim. Onunla ilk olarak görüştüm bence İlhan Talu'nun olayda herhangi bir katkısı yoktur. Askeri darbe yapacağını sanmam. Askeri hiyerarşide Talu benden daha kıdemlidir. Mehmet Dişli (Genelkurmay Başkanlığı Stratejik Dönüşüm Dairesi eski Başkanı Tümgeneral) dini gruplara yakındır. İnanç olarak da Fetullah Gülen grubuna kendini yakın hisseder. Ancak açıkça desteklediğini görmedim. Mehmet Partigöç (Genelkurmay Başkanlığı Personel Plan Yönetim Daire Başkanı Tuğgeneral) bu işi planlamış olabilir.Karargaha girdiğimde komutanın (Genelkurmay Başkanı'nın) yerinde onu gördüm. Askeri darbe planı acemice yapılmış. Mehmet Partigöç planlamış olabilir."

O ARTIK YOK

Olay günü 20:40 sıralarında Genelkurmay karargahından ayrıldığını ifade eden Ulusoy, kız kardeşinin evinde yemekte olduğu sırada emir astsubayının telefonla arayarak, "çatışma çıktı, Genelkurmay'da herkes tutuklandı, sizi arıyorlar, sakın gelmeyin" demesiyle olayı öğrendiğini söyledi.

Olayın ciddiyetini televizyonda izledikten sonra anladığını, uçakların alçaktan uçmaya başlamasıyla 23.30'da Genelkurmay'a giden Ulusoy yaşadıklarını şu sözlerle anlattı: 

"Genelkurmay'a yaklaştığımızda nizamiyeden ateş edildiğini gördüm. Kuzey nizamiyesine yaklaştım emir astsubayımı aradım. Karargahtakilerin ona silah verdiklerini ve emniyet görevi verdiğini söyledi. Sivil olduğum için yürüyerek ellerimi kaldırıp nizamiyeye yaklaştım. İçeri kimseyi almıyorlardı. Kapıda Doğan Üstüntaş isimli yarbay sorumluydu, ikna olunca beni içeri aldı. Genelkurmay Başkanı'nın odasına kadar götürdü. O katta çalışanların tamamı silahlıydı. Komutanın odasında Mehmet Partigöç ve Sinan Sürer amiral vardı. Her ikisi de bana soğuk davrandı. Arkamda havacı bir yarbay vardı, ona komutana ne olduğunu sordum, "O artık yok! Bundan sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacak" dedi.

O sırada Baki Kavun'un tutuklanarak götürüldüğünü gördüm. Oradan dönerken Doğan Üstüntaş'a isyancıların başarılı olamayacağını anlattım. Beni halkı nizamiyeden uzaklaştırıp ikna etmem için gönderdiler. Sendikacı arkadaşımı yanıma halkın arasına karıştım. Bu sırada bir helikopter halka ateş açtı. Kimse beni dinlemedi ve umudu kestim."

Ulusoy bir kriz masası oluşturulması için Özel Kuvvetler Komutanı Tümgeneral Zekai Aksakallı, eski Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Başbakanlık'tan Ömer Sertbaş ve çeşitli isimlerle görüştüğünü söyledi. 

"'15 Temmuz gizli servislerin işi'" haberi, 07 Ağustos 2016 tarihinde yazılmıştır. 07 Ağustos 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan '15 Temmuz gizli servislerin işi' haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. '15 Temmuz gizli servislerin işi' 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 05:47 Sadettin Saran açıkladı: Göreve gelirsek Fenerbahçe’yi şampiyon yapacağız
  2. 05:35 Başkentte ucuz alışverişin adresi! Markette fiyatlar artarken orada düşüyor
  3. 05:31 Otomobillerde Nisan ayı kampanyasını başlattı! Bu listeye bakmadan karar vermeyin
  4. 05:29 Hyundai fiyatlamalarını güncelledi! Türkiye'nin en ucuz aracıydı
  5. 05:27 Bakan Şimşek para politikaları hakkında konuştu: Harcamalarda kesintiye gideceğiz
  6. 05:25 Tesla'dan Türkiye'ye özel ucuz model sunuldu: Tek motorlu Model Y satışta
  7. 05:17 Tesla'dan Türk müşterilere müjde geldi: Model Y'ye özel 1,3 milyon lira indirim sunuyorlar
  8. 05:15 AYM'den ek vergi kararı verildi: 75 bin mükellef bunu bekliyordu
  9. 05:11 Mehmet Şimşek'e 'yerel halk' tepkisi: Sömürge valisi böyle konuşur
  10. 05:08 Zamanaşımına uğrayan hesaplarda önemli değişiklik yapılacak
  11. 05:02 CHP’den Et ve Süt Kurumu'na tepki geldi: Zam geri alınmalı
  12. 04:59 Merkez Bankası'nın rezervlerinde artış gözlemlendi
  13. 04:57 Tüketici kredilerinde artış gözlemlendi
  14. 04:54 Kafe ve restoranlardaki fahiş fiyat boykotuna ticaret odasından tepki geldi
  15. 04:52 Ekvador'da son 2 günde 2 belediye başkanı suç çeteleri tarafından öldürüldü
  16. 04:48 Ünlü oyuncu sette kaza geçirdi: Chris Pratt film setinde ayağını yaraladı
  17. 04:46 AB yetkilisinden Trump’a yanıt geldi: Putin'den korkmayın
  18. 04:43 İspanyol bakan uluslararası topluma seslendi: Gazze'ye odaklanın!
  19. 04:41 MB açıklamasından sonra planlar değişti! Temmuz zamları ne kadar olacak?
  20. 04:39 Türkiye'de eğitim gören yabancı öğrenci sayısı belli oldu: işte o rakamlar
Gündem Haberleri