28 ilde dev şike kumpası operasyonu: 58 gözaltı kararı

28 ilde dev şike kumpası operasyonu: 58 gözaltı kararı

28 ilde dev şike kumpası operasyonu: 58 göza... İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, Fetullahçı Terör Örgütü / Paralel Devlet Yapılanmasının (FETÖ/PDY) "Futbolda şike" soruşturmasında kumpas kurduğu gerekçesiyle yürütülen soruşturma kapsamında İstanbul merkezli...

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, Fetullahçı Terör Örgütü / Paralel Devlet Yapılanmasının (FETÖ/PDY) "Futbolda şike" soruşturmasında kumpas kurduğu gerekçesiyle yürütülen soruşturma kapsamında İstanbul merkezli 28 ilde düzenlenen operasyonda, 43 şüpheli gözaltına alındı.

Soruşturma çerçevesinde "terör örgütü kurmak", "terör örgütüne üye olmak", "yasa dışı dinleme" gibi iddialara yönelik 6'sı tutuklu 64 kişi hakkında işlem başlatıldı.

28 İLDE OPERASYON

İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, İstanbul merkezli Adana, Adıyaman, Ağrı, Amasya, Artvin, Bartın, Bursa, Diyarbakır, Düzce, Erzincan, Erzurum, Gümüşhane, Hakkari, Hatay, İzmir, Kahramanmaraş, Kars, Kocaeli, Malatya, Mardin, Muş, Niğde, Siirt, Sivas, Sinop, Şanlıurfa, Şırnak ve Van'da eş zamanlı operasyon gerçekleştirdi.

Operasyonda, Sivas'ta 2 polis memuru, Malatya'da eski bir polis memuru, Şanlıurfa'da Hassas Bölgeleri Koruma Şube Müdürlüğünde görevli 5 polis memuru, Van'da 1 polis memuru, Bartın'da 1 Şube Müdürü ve eski Adana Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Danışmanının da aralarında bulunduğu 43 şüpheli gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan 3'ünün avukat, 1'inin gazeteci, 1'inin iş adamı ve 38'inin polis olduğu ifade edildi.

Hakkında gözaltı kararı alınanlar arasında, eski Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı, eski Fatih Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şerif Ali Tekalan, eski Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Osman Karakuş, eski Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Mutlu Ekizoğlu, eski Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdür Yardımcısı Ahmet Davulcu, eski Emniyet Amiri İbrahim Emre, avukat Orhan Erdemli, avukat Cemalettin Mutlu, eski Zaman gazetesi muhabiri Muhammet Fatih Uğur ile eski Kanal D muhabiri Ekrem Açıkel'in de bulunduğu öğrenildi. 

Bu arada, gözaltı kararı bulunan 58 kişiden 48'inin polis, 5'inin avukat, 3'ünün gazeteci, 2'sinin de vatandaş olduğu kaydedildi.

Tutuklu şüphelilerin ise 5'inin polis, 1'inin gazeteci olduğu, Dumanlı, Tekalan, Karakuş ve avukat Halil İbrahim Koca'nın da yurt dışında bulunduğu belirtildi.

Ayrıca, soruşturma kapsamında gözaltı kararı bulunan eski Şanlıurfa Emniyet Müdürü Mehmet Likoğlu ile eski Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Mutlu Ekizoğlu'nun ikametlerinde bulunamadığı ve Ekizoğlu hakkında 3 ay önce yurt dışına çıkış yasağı konulduğu öğrenildi.

28 İLDE OPERASYON

Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, İstanbul merkezli Adana, Adıyaman, Ağrı, Amasya, Artvin, Bartın, Bursa, Diyarbakır, Düzce, Erzincan, Erzurum, Gümüşhane, Hakkari, Hatay, İzmir, Kahramanmaraş, Kars, Kocaeli, Malatya, Mardin, Muş, Niğde, Siirt, Sivas, Sinop, Şanlıurfa, Şırnak ve Van'da eş zamanlı operasyon gerçekleştirdi.      

1fda0050edf58ec44005e7cd6b3b5679_1226944_ff9e6f42396715ac21d302053f0687d4jpg_610x375.jpeg

Gözaltına alınanlar arasında eski Kanal D muhabiri Ekrem Açıkel de bulunuyor

Dev operasyonu İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne (2011) bağlı Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri gerçekleştirdi. Baskınlara dönüşen süreç, 2014 yılında Şike Kumpası mağduru Fenerbahçe (FB) Başkanı Aziz Yıldırım ve arkadaşlarının İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptığı suç duyurusu üzerine başladı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekill Fuzuli Aydoğdu’nun talimatı doğrultusunda harekete geçen Organize Şube Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, 2 yıl boyunca, terör örgütü FETÖ/PYD’ye yönelik geniş çaplı bir soruşturma yürüttü. Büyük bir gizlilik içerisinde yapılan soruşturma dün gece, sonuçlandı.

ŞAFAK VAKTİ, BASKIN

Eldeki deliller ışığında, futbol kulüplerini ele geçirmek isteyen terör örgütü FETÖ/PDY üyesi isimler bir bir belirlendi. Buna göre kamuoyunda “Futbolda Şike'' olarak bilinen kumpası aralarında 48 polis, 5 avukat ve 3 gazetecinin de bulunduğu 6'sı tutuklu 64 şüpheli organize etti. İşte bu isimlere yönelik, bugün “şafak vakti'', dev operasyon gerçekleşti. Özel Harekat, İstihbarat TEM Şube, Siber Suçlarla Mücadele, Spor Güvenliği ve Çevik Kuvvet desteğinde önceden belirlenen adreslere giren ekipler, şüphelileri gözaltına aldı. Şüpheliler, büyük bir güvenlik önlemi altında sağlık kontrolü için Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne götürüldü. Hakkında gözaltına kararı çıkarılanlar arasında eski İstanbul Organize Suçlarla Şube Müdürü ve aynı şubeden sorumlu İl Emniyet Müdür Yardımcısı Mutlu E. ve Kanal D eski muhabiri Ekrem Açıkel de bulunuyor. Eski polis müdürü Mutlu Ekizoğlu'nun şu ana kadar adresinde bulunamadığı öğrenildi.

Gözaltı listesinde olduğu iddia edilen isimler şöyle;

• KPSS soruşturmasında da adı geçen Fatih Üniversitesi Rektörü Şerif Ali Tekalan
• Fethullah Gülen’in avukatı Orhan Erdemli
• Ergenekon, Balyoz, Casusluk, Odatv ve Şike gibi operasyonları yöneten emniyet müdürleri Nazmi Ardıç, Tufan Ergüder, Mutlu Ekizoğlu ve Yurt Atayün gibi emniyet müdürlerinin avukatlığını yapan avukat Cemalettin Mutlu (Şike Davası’ndaTrabzonspor eski Başkanı Sadri Şener’in de avukatıydı)
• Eski Emniyet Müdür Yardımcısı Osman Karakuş (Aynı zamanda TFF eski Tahkim Kurulu üyesi)
• Mutlu Ekizoğlu (Şike operayonunu gerçekleştiren eski Organize Suçlar Şubesi Müdürü)
• Ekizoğlu’nun o dönem yardımcılığını yapan şube müdür yardımcısı Ahmet Davulcu
• Eski Organize Suçlar Şubesi Müdür Yardımcısı Emniyet Amiri İbrahim Emre (Ergenekon soruşturmasında Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök’ün İzmir’de Zekeriya Öz ile birlikte tanık olarak ifadesini alan isim)
* Kanal D eski muhabiri Ekrem Açıkel

NEYLE SUÇLANIYORLAR

Vatan Caddesi’ndeki Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nde sorguya alınacak olan FETÖ/PDY üyeleri, “Silahlı Terör Örgütü Kurmak ve Yönetmek'',  “Silahlı Terör Örgütüne Üye Olmak'', “Haberleşmenin Gizliliğini İhlal'', “Özel Hayatın Gizliliğini İhlal'', “Soruşturmanın Gizliliğini İhlal'' ve “İftira'' ile suçlanıyorlar. Gözaltı dalgalarının ifadeler doğrultusunda artması bekleniyor.

HSYK DA SORUŞTURMA AÇTI

Kumpasa yönelik bir önemli gelişme ise 6 gün önce gerçekleşti. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), Şike Davası’na bakan hakim ve savcılar hakkında soruşturma başlattı. Şike Davası’nın hakimi Mehmet Ekinci ile savcılardan Mehmet Berk daha önce görevden uzaklaştırılmıştı. Paralel Yapı iddiaları kapsamında yapılacak incelemede, sözkonusu iddiaları araştırmak üzere müfettiş görevlendirildi. 2011 yılında düzenlenen operasyonla aralarında Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım’ın da olduğu 40 kişi gözaltına alınmıştı. Yıldırım yaklaşık 1 yıl cezaevinde kaldıktan sonra tahliye edilmişti. 2015 yılında sona eren davada tüm sanıkların beraatine karar verilmişti. Şike Davası’nın hakimi Mehmet Ekinci ve savcısı Mehmet Berk, Selam Tevhid soruşturmasında, Temmuz ayında görevden uzaklaştırılmışlardı. Davanın ilk savcısı ise yurtdışına kaçan dönemin “Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı'' Zekeriya Öz’dü.

KULÜPLERE CEZA YAĞDI

UEFA, 10 Haziran 2013 tarihinde Fenerbahçe ve Beşiktaş kulüpleri hakkında “Doğrudan veya dolaylı olarak maç sonucuna etki etmek'' suçlamasıyla ,disiplin soruşturması başlattı. Kulüpler, ayrıca UEFA Kontrol, Etik ve Disiplin Kurulu’na sevk etti. Ayrıca FB’nin Başkanı Aziz Yıldırım, yöneticileri Mehmet Şekip Mosturoğlu, İlhan Yüksel Ekşioğlu, eski asbaşkanı Ali Yıldırım ve kulüp çalışanı Cemil Turhan ile Beşiktaş’ın (BJK) eski Asbaşkanı Serdal Adalı ve eski Teknik Direktörü Tayfur Havutçu “hak mahrumiyeti cezası'' alma talebiyle aynı suçlamaya dayanarak, Disiplin Kurulu’na sevk etti.

CEZALAR ONANDI…

UEFA Kontrol, Etik ve Disiplin Kurulu, 25 Haziran 2013 tarihinde Fenerbahçe’yi katılım hakkı elde ettiği 3 sezon, Beşiktaş’ı katılım hakkı elde ettiği 1 sezon UEFA turnuvalarından men etti. Fenerbahçe ve Beşiktaş kulüplerinden toplamda 7 kişi hak mahrumiyeti cezası alma talebiyle sevk edilmesine karşın kurul, bu kişiler hakkında karar vermedi ve disiplin müfettişinden ek rapor istedi.

Kulüplerin yaptığı itiraz sonucunda dosya UEFA Temyiz Kurulu’na taşındı. UEFA Temyiz Kurulu, 15 Temmuz 2013 tarihinde Fenerbahçe’nin cezasını 2 sezona düşürdü, Beşiktaş’ın 1 sezonluk cezasını onadı.

İTİRAZLAR REDDEDİLDİ

UEFA soruşturması sonucunda Fenerbahçe katılım hakkı elde ettiği 2 sezon, Beşiktaş katılım hakkı elde ettiği 1 sezon UEFA turnuvalarından men edildi. İki kulüpte UEFA Temyiz Kurulu’nun verdiği bu cezalara karşı Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi’ne (CAS) başvurdu. CAS, 18 Temmuz 2013 tarihinde UEFA’nın verdiği kararın yürütmesini durdurdu ve her iki takımın da CAS’taki yargılama bitene kadar turnuvalarda oynamasına karar verdi. CAS, 28 Ağustos 2013 tarihinde Fenerbahçe’nin, 30 Ağustos 2013 tarihinde de Beşiktaş’ın davalarını karara bağladı. CAS, her iki kulübün de itirazlarını reddetti ve UEFA Temyiz Kurulu’nun verdiği cezaları onadı. Bu doğrultuda Fenerbahçe ve Beşiktaş takımları katılım hakkı elde ettikleri 2013-14 UEFA Avrupa Ligi gruplarından ihraç edildiler.

"28 ilde dev şike kumpası operasyonu: 58 gözaltı kararı" haberi, 19 Nisan 2016 tarihinde yazılmıştır. 19 Nisan 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan 28 ilde dev şike kumpası operasyonu: 58 gözaltı kararı haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 28 ilde dev şike kumpası operasyonu: 58 gözaltı kararı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 27 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 00:16 New York Borsası günü yükselişle tamamladı
  2. 00:09 Darphane 1 TL ve 50 kuruşların gramajını azaltacak
  3. 23:55 Arda Güler Real Madrid'te ilk golünü attı
  4. 23:43 Okan Buruk'dan efsane sözler; “Büyük rekorlara imza atıyoruz”
  5. 23:34 Fernando Muslera'nın rekoru! Çok konuşulacak rekor!
  6. 23:28 Yıldız Tilbe Yepyeni Görünümüyle Hayranlarını Şaşırttı: Tanıyamayacaksınız!
  7. 23:19 Okan Buruk'tan derbi açıklaması geldi!
  8. 23:04 Safiye Soyman-Faik Öztürk çiftinden kötü haber geldi! Faik Öztürk felç geçirdi!
  9. 22:09 Galatasaray, Adana'dan 3 puanla ayrılıyor!
  10. 22:02 Cinsel Organına Salatalık Sıkışan Kolombiyalı Pes Dedirtti!
  11. 21:38 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'tan Tarihi Görüşme! Romanya Cumhurbaşkanı Lohannis Buluşması!
  12. 21:35 Altın Yatırımcıları Dikkat! Dünya Bankası'ndan Altın Fiyatları Hakkında Son Dakika Tahmini!
  13. 21:34 Gonca Vuslateri'nin Mutluluğu Taçlandı! Kızını Kucağına Aldı!
  14. 21:28 Pendikspor - Kayserispor maçında hakem değişikliği!
  15. 21:19 Kanser tedavisi gördüğü açıklanmıştı! Kral Charles Geliyor!
  16. 21:18 ATV'de Final Şoku! En Çok Sevilen Dizi Yayından Kaldırıldı!
  17. 21:15 Real Madrid O Gerçeği Açıkladı! Arda Güler 11'de!
  18. 21:09 CHP'li Akay'dan Mehmet Şimşek'e Sert Tasarruf Eleştirisi: "CHP Yapınca Mı Aklınıza Geldi?"
  19. 21:08 Bankalarda Devrim! 24 Yıllık Dolar Talimatında Değişiklik Yapıldı
  20. 21:08 Araba Hayalleri Yerle Bir! Türkiye'de Fiyatlar Durdurulamaz Hale Geldi!
Gündem Haberleri