ABD ile anlaştılar: Rakka'da YPG yok!

ABD ile anlaştılar: Rakka'da YPG yok!

ABD ile anlaştılar: Rakka'da YPG yok! ABD Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon) internet sitesinde yer alan habere göre, iki genelkurmay başkanı, Suriye'de terör örgütü IŞİD'a karşı yürütülecek işbirliğine dair uzun vadeli bir plan ele aldı.Haberde Dunford'un şu...

ABD Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon) internet sitesinde yer alan habere göre, iki genelkurmay başkanı, Suriye'de terör örgütü IŞİD'a karşı yürütülecek işbirliğine dair uzun vadeli bir plan ele aldı.

Haberde Dunford'un şu sözlerine yer verildi:

"Koalisyon ve Türkiye, Rakka'nın ele geçirilmesi, elde tutulması ve yönetilmesi için uzun vadeli bir plan üzerinde birlikte çalışacak."

"Görüşme, uluslararası koalisyonun, Rakka’nın ele geçirilmesi aşamasına Türkiye ve Türkiye’nin ABD’nin planları hakkındaki perspektifi dahil edilmeden ilerlenmeyeceği yönündeki uzun vadeli sözünü pekiştirdi" denilen haberde; Dunford'un, “Türkler, bunu yapacak doğru güçleri belirlemede yardımcı olacak'' ifadesini kullandığı aktarıldı.

“SDG’NİN ÇÖZÜM OLMADIĞINI BİLİYORDUK''

Dunford, Rakka’nın elde tutulması ve sonrası ile alakalı Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) yeterli olmayacağının farkında olduklarını belirtti ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Rakka’nın elde tutulması ve yönetilmesi konusunda SDG’nin çözüm olmadığını her zaman biliyorduk. Şu anda üzerinde çalıştığımız konu operasyon için doğru olan kuvvetler karışımını bulmak.''

General Dunford, yerel güçler ve Rakka yakınlarındaki diğer kişilerden oluşacak "doğru kuvvetlerin", operasyona öncülük edeceğini ve şehir IŞİD’den kurtarıldığı takdirde de kentin elde tutulması ve yönetilmesine katkı sunacağını belirtti.

Rakka operasyonunda ağırlıklı olarak Arap güçlerine ihtiyaç olacağına vurgu yapan Dunford, “Bunun gibi güçler var. Ilımlı Suriyeli muhalifler var, taramadan geçirilmiş Suriyeli güçler ve Özgür Suriye Ordusu kuvvetleri var'' ifadesini kullandı.      

ABD'Lİ SUBAY ÇIKMAZI

Pentagon'un sitesindeki haberde, görüşmede ayrıca, Ankara'daki Genelkurmay Karargâhı’nda ABD’li üst düzey bir subayın görevlendirilmesinin kararlaştırıldığı belirtildi. ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı General Joseph Votel’e rapor verecek olan bu subayın, IŞİD'e karşı yürütülen operasyonlar için sağlanacak irtibat konusunda rol alacağı ifade edildi. Dunford’un, “Bu konuda Türk müttefiklerimizle tamamen şeffaf olmak istiyoruz'' dediği de belirtildi.

TSK ABD SUBAYINI GENELKURMAY'DA GÖRMEK İSTEMİYOR

Ancak DHA’nın haberine göre, Türk askeri kaynaklar, söz konusu subayın, Genelkurmay Karargâhı’nda görev yapacağı yönündeki haberlerin gerçek dışı olduğunu belirtti.

Edinilen bilgiye göre, Suriye ve Irak konularıyla ilgili olarak ABD ve Türkiye arasında daha hızlı bir koordinasyonun sağlanabilmesi amacıyla TSK’nın yaptığı teklif, ABD tarafından da uygun görüldü. Her iki tarafın belirleyeceği heyetlerin, Ankara’da gerektiği zaman toplanabilecek şekilde bir tedbir alınması ve ihtiyaç duyulduğunda hemen bir araya gelinerek, sorunların görüşülmesi için heyetlerin başına üst rütbeli bir ismin belirlenmesi teklif edildi. ABD’nin de bu kapsamda üst düzey bir personelini görevlendirdiği; ancak bu kişinin hiçbir şekilde Genelkurmay Karargahı’nda görev yapmayacağı öğrenildi. Görevlendirilen personelin, ’ODC’ veya ABD’nin Ankara’daki askeri ataşeliklerinde bulunacağı ve görevini orada yürüteceği bildirilirken, ihtiyaç olduğunda bu heyetlerin bir çalışma grubu şeklinde bir araya gelerek, görüşeceği öğrenildi.

GENELKURMAY'DAN YAPILAN AÇIKLAMA

Akar-Dunford görüşmesine ilişkin Genelkurmay Başkanlığı’ndan dün akşam yapılan açıklamada şöyle denilmişti:

"Suriye ve Irak'ın toprak bütünlüğünün korunmasının ve terörizmle mücadelenin müştereken yürütülmesinin öneminin altı bir kez daha çizilmiştir.

İcrası başarı ile devam eden Fırat Kalkanı Harekatı'na Koalisyon'un hava desteği vermesinin önemi vurgulanmıştır. Ayrıca, yerinden edilmiş halkın Cerablus ve diğer yerleşim yerlerine geri dönüşünün bölgede istikrarın sağlanmasına katkısı dile getirilmiştir.

Menbiç'ten PYD/YPG terör örgütünün çıkarılması ile Rakka'daki son durum, Musul Harekatı, PYD/YPG terör örgütünün Suriye ve Irak'taki faaliyetleri ve bölgedeki mezhepsel çatışma riski konularında karşılıklı bilgi ve görüş alışverişinde bulunulmuştur. Müteakip dönemde El Bab ve Rakka başta olmak üzere, Suriye ve Irak'ta IŞİD'e karşı ortak mücadele yolları görüşülmüştür.

Ülkemizin Telafer ve Sincar'daki hassasiyetleri ve konunun tarafımızdan yakinen takip edildiği karşı tarafa iletilmiştir."

"ABD ile anlaştılar: Rakka'da YPG yok!" haberi, 07 Kasım 2016 tarihinde yazılmıştır. 07 Kasım 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan ABD ile anlaştılar: Rakka'da YPG yok! haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. ABD ile anlaştılar: Rakka'da YPG yok! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 17 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:40 Cumhurbaşkanı Erdoğan temel sorunumuz enflasyon olduğunu açıkladı
  2. 01:38 İngiliz General Ukrayna'yı uyardı: 2024’te yenilebilir
  3. 01:35 Gelecek-Saadet'in 'hayat pahalılığı araştırılsın' teklifinin reddedildiği açıklandı
  4. 01:33 Fenerbahçelilere Müjde geldi: Olympiakos Maç o kanaldan şifresiz yayınlanacak
  5. 01:30 IFC'den Ülker Bisküvi'ye 75 milyon avroluk kredi sağlayacağını açıkladı
  6. 01:27 İsrail Ordu Sözcüsü açıkladı: İran'ın saldırısına yanıt vermemek mümkün değil
  7. 01:03 Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan öğretmen ataması açıklaması geldi
  8. 00:49 Bakan Şimşek yatırımcıları uyardı: "temkinli olun"
  9. 00:47 Lokanta ve kafelerde KDV düzenlemesi geldi
  10. 00:42 İçişleri Bakanlığı'ndan APP plaka uyarısı geldi
  11. 00:40 AB'de yeni otomobil satışları aralıkta düşüş yaşadı
  12. 00:28 2023'te Trafikteki araç sayısı 2,3 milyon arttığı gözlemlendi
  13. 00:26 Gözler BTK'da: X platformuna ceza yolda
  14. 00:22 iPhone 16'nın renkleri sızdırıldı: işte tüm renkleri
  15. 00:19 İsrail güvenlik sitelerinin siber saldırıya uğradı
  16. 00:17 Kuzey Kore'nin, Çin'den dijital teknoloji satın aldığı iddia edildi
  17. 00:13 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy sıkılaştırılmış seferberlik yasasını imzaladığını açıkladı
  18. 00:12 Dünya Bankası'nın Türkiye için yeni CPF planı: 18 milyar dolarlık yatırım paketi
  19. 00:09 Avrupa Parlamentosu seçimleri ne zaman gerçekleşecek? İşte tüm detaylar
  20. 00:08 Erdoğan: "Sayın Özgür Özel'e kapımız açık, ele alacağımız konu başlıklarımız çok"
Gündem Haberleri