ABD uyarısına rağmen Suriye hava kuvvetleri PYD’yi vurdu

ABD uyarısına rağmen Suriye hava kuvvetleri PYD’yi vurdu

ABD uyarısına rağmen Suriye hava kuvvetleri ... ABD güçlerinin uyarısına rağmen Suriye hava kuvvetlerinin perşembe günü YPG'ye (Halk Savunma Birlikleri) karşı ilk kez savaş uçaklarını kullandığı çatışmalar alevlendi. Suriye uçaklarının Haseke'deki YPG ve Demokratik...

ABD güçlerinin uyarısına rağmen Suriye hava kuvvetlerinin perşembe günü YPG'ye (Halk Savunma Birlikleri) karşı ilk kez savaş uçaklarını kullandığı çatışmalar alevlendi. Suriye uçaklarının Haseke'deki YPG ve Demokratik Suriye Güçleri'nin merkezi üzerindeki uçuşlarını sürdürdüğü bildirildi. Cihatçılara yakın Suriye İnsan Hakları Gözlem Örgütü’nden yapılan açıklamada uçuşların sabah saatlerine kadar devam ettiği belirtildi.

PYD ABD'ye üs vererek işgalci konumuna getirdi!

ABD liderliğindeki koalisyonun IŞİD'e karşı mücadelede en önemli müttefiki konumundaki YPG Türkiye tarafından terör örgütü olarak görülüyor. Türkiye de son yaptığı açıklamada, Suriye'deki savaşın sona ermesi için daha 'aktif' rol üsleneceğini duyurdu. Halk Savunma Birlikleri (YPG), ülkenin kuzeyinde ele geçirdiği bölgelerde kendi yönetimini kurarken, Suriye Kürtlerin özerklik ilanına karşı olmasına rağmen şimdiye kadar YPG güçleriyle doğrudan savaşmaktan kaçınmıştı.

Rusya ve İran tarafından desteklenen Suriye, şimdiye kadar Türkiye, Suudi Arabistan ve ABD tarafından desteklenen, ülkenin batısındaki cihatçı terör örgütlerine karşı mücadeleye odaklandı. Türkiye'deki PKK ile bağlantıları bulunan YPG ise son dönemde Suriye'nin kuzeyinde Kürtlerin de yoğunluklu olduğu bölgelerdeki kontrolünü pekiştirmeye öncelik verdi.

Haseke vilayetinin önemli bir bölümü PYD'nin hâkimiyetinde bir bölümüyse Suriye ordusunun elinde bulunuyor. PYD, elinde bulunan topraklarda ülkeyi felakete sürükleyen cihatçıların en büyük destekçisi ABD'ye askeri hava üssü vermişti. 

ABD'den YPG'ye destek

Suriye Ordusu'nun hava bombardımanın ardından ABD Savunma Bakanlığı perşembe günü karadaki koalisyon güçlerinin korunması için Haseke'ye savaş uçakları gönderdiklerini açıkladı. Suriye İnsan Hakları Gözlem Örgütü, ABD uçaklarının Suriye jetleriyle doğrudan karşı karşıya gelmediklerini ancak ABD Hava Kuvvetlerinin Suriye savaş uçaklarının bu girişimine ilk kez doğrudan tepki verdiğini duyurdu.

Pentagon'dan cuma günü yapılan açıklamada, koalisyon güçlerini korumak için uçakların bölgeye sevk edildiği belirtildi ve "Tehdit altında olmaları durumunda, ABD hava araçlarının yerdeki birlikleri koruyacağını açık bir şekilde belli ettik'' denildi.

Ancak ABD'nin uyarısı karşısında Suriye hava kuvvetlerine bağlı jetler Haseke'deki uçuşlarına bu sabaha karşı da devam etti. Suriye İnsan Hakları Gözlem Örgütü, savaş uçaklarının bölgeyi bombalayıp bombalamadığı konusunda kesin bir bilgi vermezken, çarşamba gününden bu yana Haseke'de 10'u çocuk 15'i sivil toplam 41 kişinin öldürüldüğünü duyurdu.

Yıldırım: Suriye de anladı!

Başbakan Binali Yıldırım, Haseke'deki saldırılarla ilgli olarak yabancı gazetecilerle bir araya geldiği görüşmede şu ifadeleri kullanmıştı;

"Yeni bir gelişme. Uzun süreden beri rejim, PYD üzerinde herhangi bir hareketi yoktu. Geçtiğimiz hafta Haseke'yi bombaladılar. Bu, yeni bir durum ve gelişmedir. Çok ilginç. Bu konuda belli ki artık rejim de anladı ki kuzeyde oluşturulmaya çalışılan Kürt yapılanması Suriye'nin tehdidi olmaya başladı. Öyle okuyoruz biz." Yıldırım, Suriye'nin geleceğinde ne Esad'ın ne PKK'nın ne de IŞİD'in olmamasını istediklerini belirterek sözlerini şöyle sürdürmüştü;

"Bugün ABD de Rusya da biliyor ki uzun vadede Esed'in toparlayıcı olması, birleştirici olması pek mümkün gözükmüyor. Geçiş için oturulur, konuşulur, yani bir suhulet içerisinde bir geçiş sağlanabilir. Biz Suriye'nin geleceğinde PKK da DAEŞ de Esed de olmamalı diye düşünüyoruz, buradaki huzurun tam olarak sağlanması için. Fakat istesek de istemesek de şu anda aktörlerden biri Esed'tir. Diğer etnik gruplar da kendi çapında mücadele etmektedir. PYD unsurları, DAEŞ unsurları, diğer örgütler, rejim yanlıları... Bir şekilde ABD, Rusya, Türkiye, İran, diğerleri de çözüm adına orada varlıklarını sürdürmekteler."

Aşiretlerden açıklama

Haseke'de bulunan aşiretler meclisi de bir açıklama yaparak PYD'yi kınadı ve mensuplarına YPG kuvvetlerinden ayrılarak Suriye Ordusu ve müttefiklerine dahil olmaları talimatını verdi. Haseke Valisi de yaptığı açıklama ile bölgede yaşanan çatışmaların sonlanmasını istedi. Vali açıklamasında Kürt düşmanlığı yapılmaması gerektiğini, ancak PYD'nin de kendisine verilen silahları IŞİD'e karşı kullanması gerektiğini, bu silahları halka karşı kullanmaktan vazgeçmeye çağırmıştı. 

"ABD uyarısına rağmen Suriye hava kuvvetleri PYD’yi vurdu" haberi, 21 Ağustos 2016 tarihinde yazılmıştır. 21 Ağustos 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan ABD uyarısına rağmen Suriye hava kuvvetleri PYD’yi vurdu haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. ABD uyarısına rağmen Suriye hava kuvvetleri PYD’yi vurdu 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 08:18 DEM Parti'den Bakan Yerlikaya'ya tepki: Kayyum yolsuzluklarını ve bıraktıkları borçları inceleyin
  2. 08:11 Fehmi Koru: AK Parti’ye yakın yazarlar ‘Bayrak değişimi yaşanacak’ diyorlar
  3. 08:07 Murat Ağırel yazdı: ‘Belediyenin içinden geçmişler’
  4. 08:05 Meteoroloji uyardı: Meteoroloji'den çok sayıda kente kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı
  5. 05:47 Sadettin Saran açıkladı: Göreve gelirsek Fenerbahçe’yi şampiyon yapacağız
  6. 05:35 Başkentte ucuz alışverişin adresi! Markette fiyatlar artarken orada düşüyor
  7. 05:31 Otomobillerde Nisan ayı kampanyasını başlattı! Bu listeye bakmadan karar vermeyin
  8. 05:29 Hyundai fiyatlamalarını güncelledi! Türkiye'nin en ucuz aracıydı
  9. 05:27 Bakan Şimşek para politikaları hakkında konuştu: Harcamalarda kesintiye gideceğiz
  10. 05:25 Tesla'dan Türkiye'ye özel ucuz model sunuldu: Tek motorlu Model Y satışta
  11. 05:17 Tesla'dan Türk müşterilere müjde geldi: Model Y'ye özel 1,3 milyon lira indirim sunuyorlar
  12. 05:15 AYM'den ek vergi kararı verildi: 75 bin mükellef bunu bekliyordu
  13. 05:11 Mehmet Şimşek'e 'yerel halk' tepkisi: Sömürge valisi böyle konuşur
  14. 05:08 Zamanaşımına uğrayan hesaplarda önemli değişiklik yapılacak
  15. 05:02 CHP’den Et ve Süt Kurumu'na tepki geldi: Zam geri alınmalı
  16. 04:59 Merkez Bankası'nın rezervlerinde artış gözlemlendi
  17. 04:57 Tüketici kredilerinde artış gözlemlendi
  18. 04:54 Kafe ve restoranlardaki fahiş fiyat boykotuna ticaret odasından tepki geldi
  19. 04:52 Ekvador'da son 2 günde 2 belediye başkanı suç çeteleri tarafından öldürüldü
  20. 04:48 Ünlü oyuncu sette kaza geçirdi: Chris Pratt film setinde ayağını yaraladı
Dünya Haberleri