ABD'den terörü daha fazla destekleme ve Rusya'ya yayma tehdidi!

ABD'den terörü daha fazla destekleme ve Rusya'ya yayma tehdidi!

ABD'den terörü daha fazla destekleme ve Rusy... ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Blinken, ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesindeki "Suriye Krizinin Bölgesel Etkisi: Suriye, Türkiye ve Irak" başlıklı oturuma katıldı.Suriye'de savaşın büyümesinden Rusya'yı sorumlu tutan...

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Blinken, ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesindeki "Suriye Krizinin Bölgesel Etkisi: Suriye, Türkiye ve Irak" başlıklı oturuma katıldı.

Suriye'de savaşın büyümesinden Rusya'yı sorumlu tutan Blinken, ateşkesin sürdürülememesinde Moskova'yı taahhütlerini yerine getirmemekle suçladı. Blinken, "Rusya, Suriye'deki adımlarının ciddi sonuçlarını görecek." diye konuştu.

"RUSYA, SURİYE'DE BATAKLIĞA SAPLANABİLİR"

Suriye'deki iç savaşın tansiyonunun artmasının en sonunda Rusya'yı vuracağını iddia eden Bakan Yardımcısı, "Rusya, Suriye'de bataklığa saplanabilir. Eğer iç savaş devam ederse dışarıdaki aktörler Rusya'ya karşı Suriye'ye (cihatçılara) daha fazla silah gönderebilirler." dedi.

Suriye nüfusunun büyük bölümünün Sünni olduğuna dikkat çeken Blinken, mezhepçiliği körükleyeceklerinin işaretini vererek Suriye hükümetinin Sünnileri hedef alıyor olması sebebiyle Rusya'nın Sünni dünyadan büyük tepki topladığını iddia etti.

"Şu anda Rusya'nın girdiği pozisyondan çıkması çok zor; çünkü Esad kazanamaz. Ruslar sadece Esad'in kaybetmesini önleyebilir. Dolayısıyla ikisi de sıkışmış durumda." şeklinde konuşan Blinken, Moskova'nın Ortadoğu'daki en önemli kozunu kaybetmemek için gücünü "fazlasıyla iyimser" bir şekilde Suriye'ye yığdığı görüşünü savundu.

"SURİYE'DEKİ DİĞER SEÇENEKLERİ AKTİF ŞEKİLDE DEĞERLENDİRİYORUZ"

ABD Başkanı Barack Obama'nın, Suriye'deki şiddeti sona erdirebilmek için tüm seçenekleri değerlendirdiğini kaydeden Blinken, ne tür olasılıklar olduğuna ilişkin detay vermedi.

Blinken, "Başkan Obama'nın talimatıyla iç savaşı sona erdirme amacına ulaşmak ve Suriye'de siyasi bir geçiş sürecini başlatmak için diğer seçenekleri aktif bir biçimde değerlendiriyoruz." dedi.

"ABD'NİN SURİYE'DE B PLANI YOK, HİÇBİR ZAMAN DA OLMADI"

Buna karşılık komite üyeleri, Obama yönetiminin Suriye politikasına ağır eleştiriler getirdiler.

Komite Başkanı ve Tennessee Senatörü Cumhuriyetçi Bob Corker, Obama'nın Suriye ile ilgili ateşkes planlarının başarısız olduğunu savunarak, "ABD'nin Suriye'de B planı yok, hiçbir zaman da olmadı." değerlendirmesini yaptı.

UÇUŞA YASAK BÖLGE KONUSUNDA TÜRKİYE CEVAP ALAMADI

Corker, Türkiye'nin, Suriye'nin kuzeyinde "uçuşa yasak bölge" (no-fly zone) talebini uzun süre yüksek sesle dile getirdiğini, ancak Beyaz Saray'dan bir cevap alamadığını vurguladı.

Bakan Yardımcısı Blinken, Suriye'de IŞİD'le mücadele kapsamında, Rakka'nın geri alınması da dahil, birçok konuda Türkiye ile beraber çalıştıklarını belirtti.

ABD'nin, YPG'ye verdiği desteğin Ankara'da rahatsızlığa neden olduğunun farkında olduklarını dile getiren Blinken, "Suriye'de sahada etkili olan unsurlarla çalışabiliyor olmalıyız. Yaptığımız ve yapmaya devam edeceğimiz şey budur. Ancak bunu, müttefikimiz Türkiye'nin kaygı ve çıkarlarına saygı gösterdiğimiz bir yolla yapmalıyız." şeklinde konuştu.

"MUSUL'A PEŞMERGE GÜÇLERİ VE Şİİ MİLİSLER GİRMEYECEK"

Hazırlıkları devam eden Musul operasyonu hakkında bilgi veren Blinken, operasyonun Irak güvenlik güçleriyle koordine edildiğini vurgulayarak, "Musul'un geri alınması operasyonunun çekirdeğini, koalisyonun desteklediği ve Peşmerge'nin de desteğini alan Irak güvenlik güçleri oluşturacak. Musul'a Peşmerge güçleri ve Şii milisler girmeyecek." dedi.

Blinken ayrıca, Musul'un geri alınmasının ardından kentin güvenliğinin sağlanması için 15 bin Sünni Arap'tan oluşan bir gücün oluşturulması için çalışma yaptıklarını da ifade etti.

"ABD'den terörü daha fazla destekleme ve Rusya'ya yayma tehdidi!" haberi, 29 Eylül 2016 tarihinde yazılmıştır. 29 Eylül 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan ABD'den terörü daha fazla destekleme ve Rusya'ya yayma tehdidi! haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. ABD'den terörü daha fazla destekleme ve Rusya'ya yayma tehdidi! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 16:38 Hasan Can Kaya'dan Şaşırtan Açıklama: 'Hayranımla Birlikte Olurum'
  2. 16:34 Brad Pitt ve Penelope Cruz, Fransız Moda Devi İçin Unutulmaz Bir İşbirliğine İmza Attı
  3. 16:29 Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'dan Çarpıcı Açıklamalar: Terör Saldırısı ve Ukrayna'nın Barış Planı
  4. 16:27 Gurur Verici Başarı: Dev Türk Şirketi NATO'dan Dev İhale Kazandı!
  5. 16:27 İstanbul'da CHP'ye Yelken Açan İlçeler: Artıbir Araştırma'dan Çarpıcı Veriler
  6. 16:26 Huawei, 2023'te Gelirlerini Artırarak Başarıyı Yakaladı
  7. 16:23 Balıkesir'in 'Kirli Hanım' Peyniri Norveç'te Bronz Madalya Kazandı
  8. 16:12 Goldman Sachs Türkiye analizi yaptı: Yerel seçimler Türkiye'nin ekonomisini nasıl etkileyecek?
  9. 16:12 Yeniden Refah Partisi'nin adayı, AKP'nin lehine geri adım attı!
  10. 16:04 Fenerbahçe'nin Transfer Hızı: Lorran ve Rodriguinho Gündemde!
  11. 15:58 ABD'de Şubat Ayında Tüketim Harcamaları Yükseldi, Ancak Gelirler Beklentilerin Altında Kaldı
  12. 15:55 Mossad Başkanı Hamas ile Rehine Takası Önerdi, Netanyahu Reddetti
  13. 15:52 Güven Hokna'nın Set İtirafı: Yaprak Dökümü'nde Tuvalet Temizliği!
  14. 15:47 Kırlangıçların Uzun Mesafeli Uçuş Yetenekleri: İsveç Araştırması Detayları Ortaya Çıktı
  15. 15:33 RTÜK, Yerel Seçim Öncesi Siyasi Reklamların Yasaklanacağını Duyurdu!
  16. 15:28 Fiorentina, Zaniolo Hamlesiyle Transfer Pazarında Hareketlilik Yaratıyor
  17. 15:21 İsrail'in Halep'e Hava Saldırısında 38 Kişi Öldü
  18. 15:15 Beşiktaş, 2024-2025 Sezonu İçin Transfer Komitesi Kurdu
  19. 15:10 Xabi Alonso, Gelecek Sezon İçin Kararını Verdi: Leverkusen'de Kalacak!
  20. 15:05 Kurtuluş Kuş'un Evlilik Heyecanı Acı Haberle Karıştı: Eşi Nezaket Şimşek'in Düşük Haberi
Dünya Haberleri