Abdülkadir Selvi: Obama Erdoğan'ı kandırdı

Abdülkadir Selvi: Obama Erdoğan'ı kandırdı

Abdülkadir Selvi: Obama Erdoğan'ı kandırdı ABD Başkanı Barack Obama ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında gerçekeleşen son telefon görüşmesinde YPG skandalı yaşanmıştı. Telefon görüşmesinin ardından Cumhurbaşkanlığı açıklamasında, "Suriye rejiminin...

ABD Başkanı Barack Obama ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında gerçekeleşen son telefon görüşmesinde YPG skandalı yaşanmıştı. Telefon görüşmesinin ardından Cumhurbaşkanlığı açıklamasında, "Suriye rejiminin ve YPG’nin son dönemde Suriye’nin kuzey-batısındaki ilerlemesine ilişkin kaygılarını dile getiren ABD Başkanı Obama...",  Beyaz Saray ise "Obama YPG'nin IŞİD'e yönelik mücadeleyi Suriye'de yeni bölgeler ele geçirerek istismar etmemesi gerektiğini vurguladı" ifadeleri yer almıştı.

Ancak Beyaz Saray bu açıklamayı yalanlar nitelikte bir açıklama yapmış, Beyaz Saray'ın açıklamasında Obama'nın Türkiye'ye YPG'ye yönelik top atışlarını durdurması çağrısı yer almıştı. 

Yeni Şafak yazarı Abdülkadir Selvi yaşanan skandalla ilgili bugün kaleme aldığı yazısında, Cumhurbaşkanlığı açıklamasının karşı tarafla anlaşarak yapıldığını öne sürerek, 'Obama Erdoğan'ı kandırdı' dedi. 

İşte Selvi'nin yazısı; 

Ankara'da 28 vatandaşımızın hayatını kaybettiği canlı bomba eyleminden sonra ise Başkan Obama ile Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'ye yönelik terör saldırıları, Suriye ve Irak olmak üzere üç konuyu ele alıyorlar. Kapsamlı bir görüşme gerçekleştiriliyor. Görüşme bittiğinde her iki tarafta, son dönemlerin en verimli diyaloglarından biri yaşandı havası oluşuyor. Ancak açıklamalar yapıldıktan sonra, başarılı görüşmeye gölge düşürmeyi amaçlayan bazı gayretkeşlikler ortaya çıkıyor.

Açıklamalarda üç temel konuda farklılıklar dikkat çekiyor.
 

1-YPG
2-Türkiye'nin meşru müdafaa hakkı
3-Top atışları


Görüşmenin başında Obama, Ankara saldırısından duyduğu üzüntüyü paylaşırken, Türkiye'nin hassasiyetlerine vurgu yapıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''Saldırı YPG tarafından gerçekleştirildi. Bilgileri bir dosya şeklinde büyükelçinize ilettik'' diyor.

Erdoğan-Obama görüşmesine ilişkin Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Deniz Zeyrek başarılı bir habercilik yaptı. Bir bölümünde onun haberinden yararlanacağım.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Suriye'nin kuzeybatısında Esed ve YPG güçlerinin muhaliflere yönelik saldırılarının DEAŞ'la mücadeleye zarar verdiğini anlatıyor. Obama'dan bu saldırıların durdurulması için çağrı yapmasını ve bunun ortak açıklamayla duyurulmasını istiyor. Görüşmede Erdoğan “DEAŞ''ı, Obama ise ''IŞİD''i kullanmayı tercih ediyor. Obama, Esed ve YPG'nin Suriye'nin kuzeybatısından doğuya doğru ilerlemeden duyduğu rahatsızlığı ifade ediyor ve ortak açıklamaya konulmasına olumlu karşılık veriyor.

Türkiye'nin meşru müdafaa hakkını gündeme getiriyor Cumhurbaşkanı Erdoğan. Türkiye'nin DEAŞ, PKK ve YPG saldırılarına maruz kaldığını belirterek, terörle mücadele kapsamında meşru müdafaa hakkını gündeme getiriyor. Başkan Obama, Türkiye'nin meşru müdafaa hakkının altını çiziyor. 11 Eylül saldırılarından sonra önleyici terörle mücadele kapsamında Afganistan ve Irak'ı işgal etmiş bir ülkenin başkanı, meşru müdafaa hakkının ne anlama geldiğini bilecek en önemli isimlerden biri.

YPG ve DEAŞ hedeflerine yönelik topçu atışları Obama tarafından gündeme getiriliyor. Tabii tahmin edileceği üzerine YPG üzerinden.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Esed, Rusya ve YPG Münih'te varılan anlaşmaya uyarsa top atışları duracaktır'' karşılığını veriyor.

İki lider olumlu bir görüşme gerçekleştirmenin verdiği huzurla telefonları kapatıyorlar.

Bundan sonra karşılıklı olarak ofisler devreye giriyor. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ve Beyaz Saray.

Buraya çok dikkat etmenizi isteyeceğim. Çünkü o gecenin hikayesini bulacaksınız. İki liderin 1 saat 20 dakika süren konuşmasından sonra karşılıklı olarak ofisler gece saat 22'ye kadar “Açıklama metni'' üzerinde çalışıyorlar. Saat 22'de son kez teyitler yapılıyor, karşılıklı olarak açıklama üzerindeki mutabakat bildiriliyor. Beyaz Saray, açıklama metniyle ilgili ''okey''ini bildirdikten sonra, “Bu metni basın odasına gönderiyoruz'' mesajını geçiyor. Cumhurbaşkanı da “Biz üzerinde mutabık kaldığı şekilde bu metni yayınlıyoruz'' diyor. Son kez teyitleşiliyor. Bundan sonra görüşmeye ilişkin açıklama Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılıyor. Bir saat geçiyor bir sorun yok. İki saat geçiyor bir sorun yok. Zaten metin üzerinde ortak bir çalışma yürütüldüğü ve karşılıklı teyitler alındığı için bir sorun beklenmiyor. 19 Şubat günü böylece tamamlanıyor. Saat farkı nedeniyle Türkiye uykuya çekiliyor. Bizim saatimizle 20 Şubat saat 02'00'de Beyaz Saray'dan basın odasına farklılıklar içeren bir açıklama gönderiliyor.

Türkiye'nin gece 22'de ABD'nin ise 02'de yaptığı açıklamada üç noktada farklı ifadeler dikkati çekiyor.
 

1-ABD, Obama'nın sadece Suriye rejiminin ilerlemesinden endişe duyduğunu açıklıyor. ABD'nin metninde YPG yok. Kuzey Batı Suriye'den Esed ve YPG güçlerinin muhalifleri yönelik saldırılarının IŞİD'le mücadeleye zarar verdiği iki lider tarafından dile getirilmemiş, sanki YPG ibaresi hiç geçmemiş ve ortak açıklamaya girmesi için 4 saat önce üzerinde uzlaşmaya varılmamış gibi hareket ediliyor.
2-ABD'nin açıklamasında Türkiye'nin meşru müdafaa hakkına atıf yapılmıyor.
3- Topçu atışlarının durdurulması isteniyor.


Başkan Obama ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında yapılan görüşmenin tutanakları iki ülkenin arşivinde de yerini aldı. Ayrıca ortak metin oluşturulması ve teyitleşmeler iki ofisin bilgisayarlarında, iletişim halindeki yetkililerin maillerinde duruyor.

Türkiye, karşılıklı teyitleşmelerden sonra gece 22'de ortak açıklamayı yaparken, ABD'nin 4 saat sonra saat 02'de Türkiye'ye haber vermeden, bazı bölümlerini çıkararak bir açıklama yapması devlet ciddiyetine sığıyor mu? Bu son derece yanlış ve devletler arası ilişkiler açısından şık bir tavır değil.

ABD, YPG'nin metinde yer almasını istemiyorsa, döner iki liderin konuşma tutanaklarını inceler, gerekirse süre talep eder, talepler karşılıklı olarak ifade edildikten sonra bir açıklama yapılıyor.

O gece ilginç bir şey yaşanıyor. ABD her cümlesini, harfini, hatta noktalama işaretlerini bile gördüğü, karşılıklı olarak oluşturulan ortak metnin yayınlanması için önce onay veriyor sonra Türkiye'den habersiz bazı bölümleri çıkararak, ayrı bir açıklama yapıyor. Sonra da bazı gazetecilere iki açıklama arasında farklar olduğuna dair uyarı mesajı gönderiliyor.

Dünyanın süper gücünden devlet ciddiyetine yakışmayan bir durum.

"Abdülkadir Selvi: Obama Erdoğan'ı kandırdı" haberi, 22 Şubat 2016 tarihinde yazılmıştır. 22 Şubat 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Medya kategorisi altında bulunan Abdülkadir Selvi: Obama Erdoğan'ı kandırdı haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Abdülkadir Selvi: Obama Erdoğan'ı kandırdı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Medya konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 20:52 Erbakan AKP'ye 3 koşul sundu: "Yapılırsa seçimlerden çekilmeye hazırız"
  2. 20:52 Akşener'den, İmamoğlu ve Yavaş'a Sert Eleştiriler: "Parti İhanete Uğradı"
  3. 20:48 Moskova'daki Crocus City Hall'da Gerçekleşen Terör Saldırısı İçin ABD Rusya'yı Uyardığını Belirtti!
  4. 20:46 Birleşmiş Milletler: "Gazze'de siviller için güvenli hiçbir yer kalmadı."
  5. 20:41 Edirne'de Jandarma Operasyonu: FETÖ ve PKK-KCK Üyeleri Yakalandı
  6. 20:22 ABD, IŞİD saldırısından önce Rusya'ya uyarı gönderdi
  7. 20:22 İpek Kıraç, bir haftada elde ettiği 174 milyon dolarlık gelirle Türkiye'nin en zengin kadını oldu
  8. 20:22 Altın sahiplerini endişelendiren uyarı: 200 lira düşüş yolda!
  9. 19:53 Gazze'deki Şifa Hastanesi Baskını: 200'den Fazla Filistinli Öldü
  10. 19:48 Enerji Bakanı: Nisan Ayında Elektrik ve Doğalgaz Fiyatlarında Değişiklik Olmayacak
  11. 19:46 Pratik ve Doğal Çözümlerle Pas Lekelerinden Kurtulun!
  12. 19:20 Ekonomistler uyarıyor: Seçim sonrası dolar kurunda tsunami riski!
  13. 18:17 Işın Karaca’nın Eski Eşi Sedat Doğan'dan Şok Haber! Tanzanya’da Mahsur!
  14. 18:10 İnci taneleri yine bomba gibi! Azem ters köşe yapacak gibi!
  15. 18:00 Icardi, gol sıralamasında tarihi bir geri sayıma mı gidiyor?
  16. 17:52 Amerikalı Tüketicilerin Güveni Endeksi Mart Ayında Yükseldi
  17. 17:48 İzmir'de Zeki Müren'e Özel Heykel: Sanatın Mirası Sonsuza Kadar Yaşayacak
  18. 17:44 Zelyut Yorumuyla: Türkiye'de Dolar ve Sermaye Girişi Tartışmaları
  19. 17:41 İsrail'in Batı Şeria'da Filistin Topraklarına El Koyması: Raporun Şok Edici Bulguları
  20. 17:36 Oyuncu Kadir İnanır İyileşme Sürecinde: Türkan Şoray'dan Destek Mesajı Geldi
Otomotiv Haberleri