Abdullah Gül: Türkiye Esad'ın da dahil olduğu çözümü destekleyecek

Abdullah Gül: Türkiye Esad'ın da dahil olduğu çözümü destekleyecek

Abdullah Gül: Türkiye Esad'ın da dahil olduğ... 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Russia Today'den Sophie Shevardnadze'nin sorularını yanıtladı. Aydınlık'tan Mustafa Birol Güger'in haberine göre, Suriye'deki gelişmelerle ilgili önemli açıklamalarda bulunan Abdullah Gül, Suriye'de...

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Russia Today'den Sophie Shevardnadze'nin sorularını yanıtladı. Aydınlık'tan Mustafa Birol Güger'in haberine göre, Suriye'deki gelişmelerle ilgili önemli açıklamalarda bulunan Abdullah Gül, Suriye'de Başkan Beşar Esad'ın da dahil olduğu bir çözümde mutabakat sağlandığı takdirde, Türkiye'nin de bu çözümü destekleyeceğini söyledi. Abdullah Gül'ün Shevardnadze'ye verdiği röportajın satırbaşları: 

"POLİTİK BİR ÇÖZÜM BULUNURSA TÜM TARAFLAR ONU KABUL ETMEK DURUMUNDA"

Shevardnadze: Türkiye, Cumhurbaşkanı Esad'a karşı savaşan Suriyeli isyancıları destekliyor. Peki, Esad iktidarda kaldığı takdirde onunla ilişkileri onarmaya hazır mısınız? 

Gül: Bölgede barışa askeri araçlarla ulaşılamayacağı gerçeğini iyi biliyorum. Savaş yoluyla barışa ulaşılamaz ve sadece politik diyalog bizlere umut vaat edebilir. Şayet politik bir çözüm bulunursa, tüm taraflar onu kabul etmek durumundadır. Bundan hoşlanır ya da hoşlanmazsınız, isteklerinize uygun ya da değildir fakat barış ve uzlaşı için tüm taraflar tavizler vermek durumunda kalacaktır.

"TÜRKİYE BÖYLESİ BİR ÇÖZÜME (ESAD'IN İKTİDARDA KALDIĞI) HAYIR DEMEYECEKTİR"

Shevardnadze: O halde Türkiye’nin, Suriye ile ilişkileri geliştirmeye ve Cumhurbaşkanı Beşar Esad iktidarda kaldığı takdirde onunla diyalog başlatmaya istekli mi olacağını söylüyorsunuz?

Gül: Benim bakış açıma göre, uzlaşma koşulları sağlanır ve bu durumu politik bir çözüm takip ederse Türkiye bunu destekleyecektir... Bizler, tüm tarafları az ya da çok tatmin edebilecek bir çözümü şekillendirebilmeye muktediriz. O halde, Türkiye [böylesi bir çözüme] hayır demeyecektir.

ÖSO, SURİYE ORDUSU İLE KARŞI KARŞIYA GELİRSE NE OLACAK?

Shevardnadze: Türkiye'nin müttefiki olan Özgür Suriye Ordusu'nun sahada Suriye Ordusu'yla karşılaşması durumunda, Türkiye'nin tutumu ne olacak?

Gül: Türkiye, Suriye'de bir savaş yürütmüyor. Türkiye, Suriye devlet güçleriyle savaş halinde değil. Türkiye milyonlarca mülteci için sınırda bir güvenli bölge yaratmak istiyor. Bizler sadece Türkiye'nin karşı karşıya olduğu tehditlere karşı korunmaya çalışıyoruz.

"TÜRKİYE HERHANGİ BİR TERÖR ÖRGÜTÜYLE MÜCADELEYE DAİMA HAZIRDIR"

Shevardnadze: Türkiye ABD’ye rağmen, Suriye'de otonomi peşinde olan Kürt güçleriyle mücadeleye devam edecek mi?

Gül: Türkiye dünyaya yönelik tehdit teşkil eden herhangi bir terör örgütüyle mücadeleye daima hazırdır. Gördüğünüz gibi bu mücadeleye öncülük ediyoruz. Fakat tabii ki uluslararası koalisyon, Rusya ve diğer ülkelerle de işbirliği yapmaya da kararlıyız. Suriye ile sınır komşusu olduğumuz için diğer ülkelerden daha fazla tehdit altındayız.

"TÜRKİYE TOPRAK KAZANMA PEŞİNDE DEĞİL"

Shevardnadze: Türk ordusu Halep'e ilerleyecek mi?

Gül: Türkiye toprak kazanmak peşinde değil. Suriye'nin mevcut yasal sınırlarını tanıyoruz. Sınırları yeniden dizayn etmek ya da toprak kazanmak gibi bir durum söz konusu değil. Türkiye'nin tek hedefi terör gruplarının Türkiye sınırında kontrol sağlamalarını engellemektir.

"BATININ TAVRI BİZİ HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRATTI"

Shevardnadze: ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, "Türkiye'nin NATO üyeliği mercek altına alınmalı" dedi. Batı medyası da bu yoruma yer verdi, şimdi sizler de konudan haberdarsınız; o halde, bu tür tehditlere ilişkin düşünceleriniz nelerdir?

Gül: Türkiye'de çeşitli kesimlerin de NATO'ya ilişkin seçim ve düşünceleri mevcut. Fakat gerçeklere bakmalıyız. ABD ve Avrupalılar darbe sonrası Türklerle dayanışma içinde olmadı. Batı'nın tavrı bizi hayal kırıklığına uğrattı. [Buna karşın] Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin Türkiye Cumhuriyeti ve Türklere kesin ve net olarak desteğini sundu. Türkler Putin'e duruşu için minnettardır.

"Abdullah Gül: Türkiye Esad'ın da dahil olduğu çözümü destekleyecek" haberi, 07 Ekim 2016 tarihinde yazılmıştır. 07 Ekim 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Abdullah Gül: Türkiye Esad'ın da dahil olduğu çözümü destekleyecek haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Abdullah Gül: Türkiye Esad'ın da dahil olduğu çözümü destekleyecek 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 23:32 Trump'ın yargılandığı bina önünde kendini ateşe verdi
  2. 23:29 BM açıkladı: Sudan'da insan eliyle oluşturulan kriz çok büyük boyutta
  3. 23:08 Dünya Bankası, Türkiye'ye milyonlarca dolarlık bir borç verme kararı aldı!
  4. 23:01 Trump'ın yargılandığı mahkeme önünde bir kişi kendini yaktı!
  5. 22:53 Fenerbahçe'nin Avrupa'dan elde ettiği gelir açıklandı!
  6. 22:49 Türkiye pazarı için özel olarak geliştirilen Tesla Model Y'nin satış fiyatı netleşti!
  7. 22:15 Gazze'deki Çatışmalar Çevre ve Sağlık Felaketine Yol Açıyor: BM Uyarısı
  8. 22:14 Kulüpler Birliği, TFF'ye seçim için bir çağrıda bulundu!
  9. 22:14 Beşiktaş, ligdeki beş maçlık galibiyet hasretine son verdi
  10. 22:11 Beşiktaş, MKE Ankaragücü'nü 2-0 Mağlup Ederek Galibiyet Hasretine Son Verdi
  11. 22:06 Okul müdürünü tacizle suçlayan lise öğrencilerinin şikayetleri sonucunda müdür tutuklandı
  12. 22:06 İstenmeyen tüylerden acısız nasıl kurtulunur?
  13. 22:05 Teknik direktör değişikliklerinin Beşiktaş'a fayda sağladığı görülüyor
  14. 22:02 Evde uygulayacağınız bu yöntemle herkes dişlerinizin beyazlık sırrını soracak!
  15. 21:56 Tokat'taki depremin yol açtığı hasarın detayları kamuoyuna sunuldu
  16. 21:56 Hamas, Blinken'ı İsrail'in yanında olmakla suçladı
  17. 21:44 Kızartma yapmadan önce yağa bir parça ekmek koyun
  18. 21:43 Koç Holding, Romanya'daki Ford Otosan Fabrikasında Seri Üretime Geçti!
  19. 21:37 Bakan İbrahim Yumaklı duyurdu: Ödemeler hesaplara yatırılıyor
  20. 21:36 ABD Dışişleri Bakanı Blinken açıkladı: “Refah’ta askeri operasyonlar desteklemediğimiz bir şey”
Politika Haberleri