'Ahmet Davutoğlu ailesi ile birlikte Gülen'in evinde kaldı'

'Ahmet Davutoğlu ailesi ile birlikte Gülen'in evinde kaldı'

'Ahmet Davutoğlu ailesi ile birlikte Gülen'i... Fetullah Gülen'in de arasında bulunduğu 73 kişi hakkında "Anayasa'yı ihlale teşebbüs etmek, silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek, hükümeti yıkmaya teşebbüs etmek" suçlamalarıyla açılan davanın tutuklu sanıklarından...

Fetullah Gülen'in de arasında bulunduğu 73 kişi hakkında "Anayasa'yı ihlale teşebbüs etmek, silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek, hükümeti yıkmaya teşebbüs etmek" suçlamalarıyla açılan davanın tutuklu sanıklarından eski milletvekili İlhan İşbilen, Fetullah Gülen'in 'terör örgütü yöneticisi' olduğunu kabul etmedi.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada dün savunmasını tamamlayan İşbilen'in çapraz sorgusuna devam edildi.

İşbilen'e ilk soruyu davanın sanıklarından Silivri Cezaevi'nde tutuklu olan Hidayet Karaca yöneltti. Karaca önce avukatının salonda olup olmadığını sordu. Mahkeme başkanı avukatının salonda olduğunu belirtmesi üzerine Karaca, "Ben nasıl hukuki yardım alacağım, ben Silivri'deyim, avukat Ankara'da" dedi. Mahkeme başkanı da gerekirse nakil için yazı yazabileceklerini söyledi.

Karaca, İstanbul'da alındığı belirtilen bir ifadede İlhan İşbilen'e Ali Babacan'a, BDDK'ya (Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu) götürülmek üzere bir mektup verdiğinin iddia edildiğini belirtilerek "Ben böyle bir mektup verdim mi?" diye sordu. İşbilen ise "Ben öyle bir mektup götürmedim" dedi. Karaca bu durumun Ali Babacan'a da sorularak teyit ettirilmesi gerektiğini talep etti.

''4 YIL İÇİNDE ORADAN HERKES UĞRADI GEÇTİ, DAVUTOĞLU...'

Duruşmada Mahkeme Başkanı Selfet Giray, İşbilen'in ifadesindeki çelişkileri gidermek üzere çeşitli sorular yöneltti. Giray, İşbilen'e özellikle ABD ziyaretlerinin sebebini sordu. İşbilen ise "AKP'nin eski Teşkilattan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem'le birlikte, 4 yıl süreyle o konferanslar yapılırken,devlet olarak milletvekilleri olarak gidilirdi. Davutoğlu'nun ailesi ile birlikte 4-4 buçuk saat Gülen'in evinde kaldığını biliyorum. 4 yıl içinde oradan herkes uğradı geçti" dedi.

Mahkeme başkanı, İşbilen'e ABD'ye hangi amaçla gittiğini sordu "Ziyaret amaçlı" diye yanıt vererek "AKP'nin kendisine çok ciddi teveccühü vardı, ondan gidiliyordu" dedi.

 ''OBAMA'YI 'BABA' OLARAK YAZMIŞLAR'

İşbilen'e dava dosyasında yer alan eski Kültür Bakanı Ertuğrul Günay'la yaptığı telefon konuşmaları da soruldu. İşbilen bir başka telefon görüşmesinde, ABD Başkanı Barack Obama'nın Antalya ziyaretinin güvenlik açısından bir sıkıntılı olup olmayacağı, Obama'nın zırhlı gemide kalacağının konuşulduğu ancak polislerin Obama'yı tutanağa "Baba" olarak geçirdiğini belirterek "Baba'dan da hareket ederek gitmişler" dedi.

Mahkeme Başkanı'nın üzerinde durduğu konulardan biri ise dinler arası diyalog ve Fethullah Gülen'le birlikte gerçekleştirilen Vatikan ziyareti oldu. Mahkeme Başkanı Giray, Vatikan'a neden gidildiğini sorması üzerine İşbilen "Dinler arası diyalog, sonradan Cumhurbaşkanı, Başbakan tarafından resmiyete döküldü. Bunun devlet eliyle yapılması için girişim oldu. Sayın Erdoğan sanırım 10 yıldır bunu destekliyor. Eline aldı bu işi" dedi.

''GÜLEN'İ TERÖR ÖRGÜTÜ LİDERİ OLARAK KABUL ETMİYORUM'

Mağdur müştekilerden Ahmet Tatar, İşbilen'e TUSKON üyesi olup olmadığını sordu. İşbilen, "Hayır ama İstanbul Deniz Ticaret üyesiyim. İşadamıyım tüm etkinliklerine katılıyordum herkes gibi. Kendileri kaydettiyse bilemem" dedi. Mağdur müştekilerden Önder Gökçekaya, İşbilen'e "Gülen'i terör örgütü lideri olarak kabul ediyor musunuz?" diye sordu İşbilen "Hayır etmiyorum" diye yanıtladı. İşbilen'in avukatı eski CHP Milletvekili Atilla Kart, 15 Temmuz'un darbe ve işgal girişimi olduğunu, cumhuriyetin milli kimliğinin de hedef aldığını belirterek "Evet bu kalkışmayı yapan herkes yargılanmalı. İç ve dış bağlantıları var ama birileri bu maddi gerçeğin ortaya çıkmasını istemiyor" dedi.

''KUDDİSİ OKKIR'IN ADINI AĞZINA ALMA'

12 Eylül ve Silivri yargılamalarını anlatan Kart, Silivri'nin tam bir kumpas dönemi olduğunu, Kuddisi Okkır'a ilk sahip çıkan kişi olmanın özgüveniyle konuştuğunu söyleyince Ahmet Tatar, "Adını ağzına alma" diye tepki gösterdi. Kart savunmasının devamında FETÖ yapılanmasının ivedilikle yargılanması, Genelkurmay, Akıncılar, Özel Kuvvetler, Marmaris'te olan bu kişilere ibreti alem için en ağır cezaların verilmesi gerektiğini vurgulayarak "Ama ne görüyoruz, diğer davalardaki örgüt soruşturmaların da bu yargılamayla birlikte yapılmak istendiğini" diye konuştu. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Giray, "Bizim davamızda 15 Temmuz yok. O başka bir mahkemenin konusu" karşılığını verdi.

İŞBİLEN İÇİN TAHLİYE TALEBİ

Kart, Türkiye Cumhuriyeti hükümetlerinin cemaate yasallık, meşruiyet dahası imtiyaz tanırken birilerinin bugünkü 1986-1989'daki vakıf faaliyetleri yüzünden suçlandığını belirterek İşbilen'in suç tarihinin 17 Aralık 2013 ve sonrası gösterildiği, öncesine ait hiç suç teşkil eden bir faaliyeti olmadığı gibi sonrasında da ortaya konan herhangi bir suçlama bulunmadığını söyledi. Silivri'den sonra Sincan'lar yaratıldığını ileri süren Kart, İşbilen hakkındaki delillerin toplandığını, kaçma şüphesinin olmadığını, yargılamanın ister istemez zaman alacağını dikkate alınarak tahliyesini talep etti.

''BUNLARLA AYNI ORTAMDA BULUNMAKTAN HİCAP DUYUYORUM'

İddanameye göre ''FETÖ'nün gayri resmi işlerini yapmakla' suçlanan Dilaver Azim savunmasına Özbek asıllı olduğunu, Türkçe konusunda sıkıntı olabileceğini, ağzından yanlış kelime çıkması konusunda peşinen özür dilediğini belirterek başladı. Ardından 15 Temmuz'u kınayan, şehitlere rahmet, yaralılara şifa dileyen Azim şunları söyledi:

'ŞİKAYETÇİ OLDUĞUM TEFECİ BENİ FETÖ'CÜ DİYE ŞİKAYET ETTİ'

"1989'da Orta Asya'dan geldim. 2.5-3 yıl Süleyman Efendi yurtlarında kaldım. Ticaret hayatına başladım. FETÖ ile yakından uzaktan ilgim yok. 2012'de bir tefeciyle ilgili şikayetçi oldum. Operasyon yaptılar. Bunlar 4-5 ay cezaevinde kaldı. Çıktıktan, 17 Aralık'tan sonra gidip beni FETÖ'cü diye şikayet etti. İki kere takipsizlik verildi. Sadece tefeci mağduruyum. Bunlarla aynı ortamda bulunmaktan hicap duyuyorum. Ben Türk milliyetçisiyim. Ben FETÖ'cü olsam 2008'de 2-3 ay cezaevinde yatar mıydım? Ne İsa'ya ne Musa'ya yarandım. Dilime hakim olamayıp bazı güvenlik görevlilerine küfretmişim, özür diliyorum."

''İDAM ETSENİZ DAHA İYİ'

Azim, Mahkeme Başkanı Giray'ın hakkındaki iddialara ilişkin sorularını cevaplandırırken "Tefeciler halen 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanıyor. Ne yapacaktım şikayetçi olmayıp da mafyacılık mı yapacaktım? FETÖ'cü değilim. 20 yıldır bunlara deccal diyen insanım. Benim suçum ne? 11 aydır derdimi kimseye anlatamıyorum. Bunlarla aynı ortamda kalmak istemiyorum" dedi. Azim "Bunlara yaklaşmışsam bana 1000 yıl verin. Herkes hizmet hareketi derken ben bunlar PKK'dan daha tehlikeli demişim. 11 aydır kafayı yiyorum. Bu adamlarla yargılanmaktansa idam etseniz daha iyi. FETÖ'den mağdur olmuşum, FETÖ'cülerle yargılanıyorum" ifadelerini kullandı. Azim'den sonra avukatı Şahin Helvacı savunma yaptı.

'BEN DE GÜLEN'İ SEVERİM'

Mahkeme Başkanı Giray'ın, "Fetullah Gülen'in yurt içinde ve dışında sevenleri vardır. Cemaati sevenlerden oluşur. Ben de Gülen'i severim. Çünkü bana herhangi bir zararı olmamıştır" dediğini hatırlatması üzerine İşbilen, "Sohbetlerinden, vaazlarından, konferanslarından sonra kendisine büyük bir ilginin olduğunu zaman içinde gördüm" dedi.

 Giray, dünkü ifadesinde Yaşar Tunagür'den bahsettiğini hatırlatarak İşbilen'e, "Tunagür'ün Gülen'i o dönemin (1960'lar) MİT Müsteşarı ve iş adamlarıyla tanıştırdığı açıklamaları var. Tunagür ve G"ülen ilişkisini biliyor musunuz?" sorusunu yöneltti.  İşbilen, "Bilmiyorum ama duydum. Edirne'de beraber çalışmışlar. O ilişkilerinden kaynaklanan sebeple (Gülen) İzmir'e getirilmiş olabilir. Ama diğerlerini duymadım" dedi. 

Yazar Nurettin Veren'in, kendisinin Altunizade'deki FEM dershanesinde kaldığı odada 'böcek' bulunduğu yönündeki ifadesinin hatırlatılması üzerine İşbilen, "Sanırım Nurettin Bey yanlış anlamış. O yıllarda Moskova'da kalıyordum. Güvenlik kameraları bugünkü gibi yaygın değildi. Misafirlerin kaldığı yerdeki güvenlik kameraları dikkatimi çekmiş. Yoksa böcek bulmadım" ifadelerini kullandı.

Cumhuriyet Savcısı İsmail Şafak da iddianamede "FETÖ'nün İstişare Heyeti Üyesi" olduğunun belirtildiğine dikkat çekerek İşbilen'e, "Kumpas davalarında görev alan emniyet görevlileri, hakim ve savcılar atanırken istişare heyetinde mi karar alınıyordu yoksa Fetullah Gülen tek başına mı karar veriyordu?" sorusunu yöneltti.

"'Ahmet Davutoğlu ailesi ile birlikte Gülen'in evinde kaldı'" haberi, 23 Kasım 2016 tarihinde yazılmıştır. 23 Kasım 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan 'Ahmet Davutoğlu ailesi ile birlikte Gülen'in evinde kaldı' haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 'Ahmet Davutoğlu ailesi ile birlikte Gülen'in evinde kaldı' 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 22:04 Banyonuzdaki Lekeler İçin Aspirinle Kolay Çözüm!
  2. 21:47 İmamoğlu seçime katılımın önemini vurguladı: "Oy kullanacaksınız, oyun bozacaksınız"
  3. 21:40 Yatırımcıların dikkatine: Dolar kurunda tehlike çanları çalıyor!
  4. 21:34 Akşener'den "Oyları bölmeyelim" açıklamalarına tepki geldi
  5. 21:22 Türkiye'nin Uzay Yolculuğu: Türksat 6A Tamamlanma Aşamasında!
  6. 21:21 Erdoğan'dan kendi adayına şaşırtıcı sözler: Boya bak boya!
  7. 21:20 Meral Akşener'in İmamoğlu ve Yavaş'a Sert Eleştirileri: "Hain ve Zorba!"
  8. 21:19 Erdoğan: "Millî iradenin tecelli aracı olan sandık, 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir"
  9. 21:19 Sağlıklı Yaşamın Anahtarı: Doğal Detoks ve Beslenme Bilgileri
  10. 21:11 Bakan Işıkhan, emekli aylıklarıyla ilgili yeni bir değerlendirme yapılacağını açıkladı
  11. 21:11 Lübnan, İsrail saldırılarını BM'ye resmen şikayet edecek
  12. 21:10 Cevdet Yılmaz: "İkinci bir 5 yıla daha İstanbul'un tahammülü yok"
  13. 21:10 Fenerbahçe Beko, ALBA Berlin'i Ağırlıyor: Rövanş Heyecanı Başlıyor!
  14. 21:09 Bakan Işıkhan'dan emeklilere müjde: Temmuz ayında yeniden değerlendireceğiz!
  15. 21:07 FTX'in kurucusu 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı!
  16. 21:07 200'den Fazla Şubesi Olan Dev Bakliyat ve Kuruyemiş Firması İflas Etti!
  17. 21:05 Gelir İdaresi, Vergi Beyannameleri ve Elektronik Defter İşlemlerinin Süresini Uzattı
  18. 21:00 Gazze hükümeti: "İsrail, Şifa Hastanesi'nde 200 Filistinliyi infaz etti"
  19. 20:59 Sağlık Bakanı Koca: Malpraktis Yasası Türkiye'de Kökten Değişim Getiriyor
  20. 20:58 Kendini En Çok Beğenen 3 Burç Belli Oldu! İşte En Kibirli Burçlar!
Gündem Haberleri