AKP Ankara Barosu'nu yine ele geçiremedi

AKP Ankara Barosu'nu yine ele geçiremedi

AKP Ankara Barosu'nu yine ele geçiremedi  Genel Kurul’a ise AKP’li Mehmet Ali Şahin’in oğlu Baroda Birlik Grubu adayı Cem Şahin’in binlerce liralık reklam kampanyası damga vurdu.Ankara Barosu’nun 64. Genel Kurulu, cumartesi gece yarısına kadar süren toplantıda...

 Genel Kurul’a ise AKP’li Mehmet Ali Şahin’in oğlu Baroda Birlik Grubu adayı Cem Şahin’in binlerce liralık reklam kampanyası damga vurdu.

Ankara Barosu’nun 64. Genel Kurulu, cumartesi gece yarısına kadar süren toplantıda gruplar kendilerini tanıtırken, avukarların yeni döneme ilişkin önergeleri oylandı. Yaklaşık 14 bin aktif avukatın kayıtlı olarak çalıştığı Ankara Barosu’nda bugün ise seçim heyecanı vardı.

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde gerçekleştirilen Genel Kurul’da Demokratik Sol Avukatlar Grubu (DSAG) adına mevcut başkan Hakan Canduran, Baroda Birlik Grubu adına Cem Şahin, Milliyetçi Avukatlar Grubu adına Fazıl Çağrı Kuş, Özgürlükçü Çağdaş Avukatlar Grubu adına Nuraay Özdoğan, Savunma Hareketi adına Gökçe Bolat, Baroda Reform Hareketi adına Ali Selek ve Önce İlke Grubu adına Erol Aras, Ankara Barosu başkanlığı için yarıştı.

Başkanlık adaylarının 10 kişilik yönetim kurulu, 5 kişilik disiplin kurulu, 3 kişilik denetleme kurulu ve 46 kişilk Barolar Birliği delege adaylarının yer aldığı listeler havalarda uçuşurken, rekabetin doruk noktasına ulaştığı seçimde listelerin renkleri bile kura yöntemi ile belirlendi. Seçmen avukatlar, oylamanın yapılacağı salona girene kadar adayların ve seçim kampanyası çalışanı avukatların yoğun ilgisi ile karşılaştı. Seçmenleri üniversite girişinde karşılayan adaylar, meslektaşlarına son dakika vaatlerini sıraladı.

Yüksel’e ''işkenceci’ tepkisi

Önceki genel kurullarda tepki gösterilen eski DGM savcısı Nuh Mete Yüksel’in yeniden seçim alanına gelmesi avukatların tepkisine neden oldu. Avukatların protestoları ile karşılaşan Yüksel, “Avukat değil işkencecisin'' sloganlarıyla protesto edilerek genel kurulun yapıldığı Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden çıkarıldı.

Şahin'den binlerce liralık seçim harcaması

Seçim alanı olarak kullanılan Ankara Üniversitesi içi ve çevresinde ise eski TBMM Başkanı, eski Adalet bakanı ve AKP milletvekili olan Mehmet Ali Şahin’in Baroda Birlik Grubu adayı olan oğlu Cem Şahin’in seçim kampanyası damga vurdu. Ankara Büyükşehir Belediyesi adına katıldığı davalar ile bilinen Şahin’in, üniversite çevresinde bulunan bilbordlar, binalar ve yüzlerce bayraklarla yaptığı seçim yatırımı diğer adayların çalışmaları yanında dikkat çekti. Seçimler için binlerce liralık yatırım yapan Şahin’in bu çalışmaları ise avukat meslektaşlarının “Biz Ankara Barosu seçimine gelmek isterken, sanki genel seçime yönlendiriliyoruz gibi'' tepkileri ile karşılaştı.

''Genel seçim yatırımı’

Ankara Barosu başkanı Hakan Canduran, Şahin’in seçim faaliyetlerini eleştirerek, “Baroda Birlik grubu adayı arkadaşımız sanki genel seçime hazırlanıyor gibi, metro duraklarında, bilbordlar kiralanmış. Nasıl oluyor bu anlamıyorum ama çok avukatlık etiğine uyan bir tavır değil'' tepkisini gösterdi. Avukatların birçoğunun bu durumdan rahatsız olduğunu dile getiren Canduran, “Sanki 2017’de yapılan bir seçimin ön yatırımı gibi hissedildi. Çok tepkililer, çevredeki binaları bile kaplamışlar. Bu kadar büyük abartılarla, artık avukatlık etiğinin dışına çıkılarak hareket edilmemesi gerektiğini düşünüyoruz'' dedi.

''Ankara Barosu buna prim vermez’

Şahin’in bu kadar yatırımla bile seçimden başarılı çıkmasının mümkün olmadığını aktaran Canduran, “Ankara Barosu avukatları buna prim vermez. Ama siyaseten kendini tanıtmaysa, evet kendini Ankara halkına tanıttı. Ankara Barosu’nu kullanarak tanıttılar bu hoş birşey değil'' dedi.

''Disiplin soruşturması başlatılmalı’

Özgürlükçü Çağdaş Avukatlar grubunun başkan adayı Nuray Özdoğan’da yaşananlara, “Bizler avukatız, bizler kamu hizmeti görüyoruz. Bizler reklam şirketi değiliz. Kimilerinin babasının siyasi iktidardaki gücünü kullanarak belediyenin bilbordlarını kiralamak suretiyle, avukatlık kanununda yer alan reklam yasağına aykırı bir şekilde reklam yapılmasını eleştiriyoruz. Biz seçime avukatlar arasında giriyoruz, seçim alanı dışında bilbordların kiralanarak reklamın yapılması yasalara aykırı. Bu konuda disiplin soruşturması başlatılması gerektiğini savunuyoruz. Önce biz hukuka uymak zorundayız.''

Baroda yeniden Demokratik Sol kazandı

Seçimleri ''Demokratik Sol’ listesi ile mevcut başkan Hakan Canduran kazandı. Baroya kayıtlı 14 bine yakın avukattan 10 bininin oy kullandığı yarışta, Demokratik Sol grubundan Canduran 5 bin 19, Baroda Birlik Grubu adına AKP’li Mehmet Ali Şahin’in oğlu Cem Şahin bin 313, Milliyetçi Avukatlar adına Fazıl Çağrı Kuş bin 40, Özgürlükçü Çağdaş Avukatlar grubundan Nuray Özdoğan 939, Savunma Hareketi’nden Gökçe Bolat 552, Baroda Reform Hareketi’nden Ali Selek 390, Önce İlke DSA Grubu’ndan Erol Aras 229 ve Bülent Turhan Gündüz 18 oy aldığı öğrenildi.

''OHAL damgasını vurdu’

Mevcut baro yönetimini uygulamaları nedeniyle eleştiren Özgürlükçü Çağdaş Avukatlar grubunun başkan adayı Nuray Özdoğan, Genel Kurul’a ilişkin “OHAL sürecinde bu seçimi yapıyoruz. Dolayısıyla ohal süreci ve bu baskıcı süreç damgasını vurmuş oldu genel kurula. Özellikle şu anki Ankara Barosu yönetimi ve Barolar Birliği yönetiminin ne yazık ki son dönemde Saray’dan yana açıklaması ve özellikle Adli yıl açılışını sarayda yapma gayreti ve tepki üzerine geri çekilmiş olması çok tartışılan başlıklar oldu. Son dönemde işkencenin yaygınlaşmış olması, 90lı yıllardaki işkence yöntemlerinin yeniden gündeme gelmesine karşın Barolar Birliği başkanının ''işkence yok’ demesi dün genel kurulda çok tartışılan başlıklar oldu'' değerlendirmesinde bulundu.

Baroda kadın vurgusu

OHAL sürecinde Ankara Barosu’nun ''amasız’ hukuk devletinin savunması gerektiğini belirten Özdoğan, “Hukuğun, temel hak ve özgürlüklerin yanında bir baro için aday olduk. Kadın kotası uyguladık. Yüzde 50 kadın kotası uygulayarak adaylarımızın çoğunluğunu kadınlardan oluşturduk. Dün cinsiyetçi söylemlerde bulunan, kadın düşmanı söylemlerde bulunan avukatların disipline sevk edilmesi önergemiz kabul edildi. Bu kadınlar açısından bir başarı'' dedi. Kadınların baroda temsili konusunda ciddi sorunlar olduğunun altını çizen Özdoğan, “Özellikle, Türkiye’de 79 tane baro var ve, sadece 5 kadın başkan var. Bu bir trajedi. Eşitlikten, adaletten bahseden bir hukuk örgütünde kadının nasıl temsil edildiğinin de göstergesi bu. Barolar Birliği’nin tarihinde ise hiç kadın başkan yok. Kadının simgesel olarak listelere konulması değil, karar mekanizmalarında daha etkin olarak yer alması gerekiyor'' ifadelerini kullandı.

"AKP Ankara Barosu'nu yine ele geçiremedi" haberi, 17 Ekim 2016 tarihinde yazılmıştır. 17 Ekim 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan AKP Ankara Barosu'nu yine ele geçiremedi haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. AKP Ankara Barosu'nu yine ele geçiremedi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 16:12 Yeniden Refah Partisi'nin adayı, AKP'nin lehine geri adım attı!
  2. 16:04 Fenerbahçe'nin Transfer Hızı: Lorran ve Rodriguinho Gündemde!
  3. 15:58 ABD'de Şubat Ayında Tüketim Harcamaları Yükseldi, Ancak Gelirler Beklentilerin Altında Kaldı
  4. 15:55 Mossad Başkanı Hamas ile Rehine Takası Önerdi, Netanyahu Reddetti
  5. 15:52 Güven Hokna'nın Set İtirafı: Yaprak Dökümü'nde Tuvalet Temizliği!
  6. 15:47 Kırlangıçların Uzun Mesafeli Uçuş Yetenekleri: İsveç Araştırması Detayları Ortaya Çıktı
  7. 15:33 RTÜK, Yerel Seçim Öncesi Siyasi Reklamların Yasaklanacağını Duyurdu!
  8. 15:28 Fiorentina, Zaniolo Hamlesiyle Transfer Pazarında Hareketlilik Yaratıyor
  9. 15:21 İsrail'in Halep'e Hava Saldırısında 38 Kişi Öldü
  10. 15:15 Beşiktaş, 2024-2025 Sezonu İçin Transfer Komitesi Kurdu
  11. 15:10 Xabi Alonso, Gelecek Sezon İçin Kararını Verdi: Leverkusen'de Kalacak!
  12. 15:05 Kurtuluş Kuş'un Evlilik Heyecanı Acı Haberle Karıştı: Eşi Nezaket Şimşek'in Düşük Haberi
  13. 15:04 Perde Arkasında Gizlenen Cinayet: 'Anneme Taciz Etti, Öldürdüm'!
  14. 15:00 Wasco'da Korkunç Olay: İnşaat İşçileri Bacak Çiğneyen Adamla Karşılaştı!
  15. 14:55 İsrail Kısıtlamalarına Rağmen Mescid-i Aksa’da Cuma Namazı Kılındı
  16. 14:51 Lamborghini'nin Yenilenen Logosu: Güçlü, Zarif, Cesur
  17. 14:43 Yapay Zeka: İş Dünyasında Devrim, Akademide Yenilik
  18. 14:39 Kosova'nın Kuzey Mitroviça Bölgesinde Türkçe Resmi Dil Oldu!
  19. 14:37 Babacan'dan Erdoğan'a maaşı çağrısı: "Milyonlarca emekliyi aldatmaktan vazgeçin!"
  20. 14:34 Osayi-Samuel Trabzonspor Fenerbahçe Maç’ı İçin "Şiddet Maçı Bıraktırmalıydı”dedi
Gündem Haberleri