'AKP istihbarat almakta zorlanıyor'

'AKP istihbarat almakta zorlanıyor'

'AKP istihbarat almakta zorlanıyor' MİT'in (Milli İstihbarat Teşkilatı) sorgulanmasına neden olan 28 kişinin öldüğü Hava Kuvvetleri Komutanlığı önündeki bombalı saldırı, istihbarat yeteneklerinin zayıflığını ortaya çıkardı. Karşı Gazete'den Burcu Oral...

MİT'in (Milli İstihbarat Teşkilatı) sorgulanmasına neden olan 28 kişinin öldüğü Hava Kuvvetleri Komutanlığı önündeki bombalı saldırı, istihbarat yeteneklerinin zayıflığını ortaya çıkardı. Karşı Gazete'den Burcu Oral Evren'e konuşan  CHP'nin Bilgi ve İletişim Teknolojilerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger, Türkiye'nin yabancı ülkeler  ile yaptığı istihbarat anlaşmalarının kapsamının son dönemde daraltıldığını, AKP iktidarının Ortadoğu politikası nedeniyle artık komşularından ve müttefiklerinden istihbarat almakta zorlandığını açıkladı.

"MİT'İN MİLLİLİK SORUNU VAR"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın uzun süredir milli duygular ve milliyetçilik üzerinden kamuoyunu ve kurumları yönetmeye çalıştığını vurgulayan Aksünger, adında 'milli' sözcüğü olan MİT açısından ise özellikle 2011-2012 yılından bu yana ciddi 'millilik' sorunları ortaya çıktığını öne sürdü. "MİT,  Erdoğan'ın arka bahçesine döndü.  Bir kişiye itaat ve biat eden bir kurum milli olamaz." diye konuştu.

"İSTİHBARAT ANLAŞMALARININ KAPSAMI DARALDI"

"Suriye ile gerilim başladığından bu yana Türkiye'nin Özgür Suriye Ordusu, Suriyeli muhalifler vb. unsurlara  yardım etme anlayışı nedeniyle komşu ülkeler ve müttefikler, Türkiye ile yaptıkları istihbarat anlaşmalarının kapsamını daralttılar." diyen Aksünger, "istihbarat konusunda da taraflar arasında karşılıklı güven problemleri ortaya çıktı. Şimdi gelen ya da verilen istihbaratın doğru olmadığı da düşünülüyor. Alan çok sınırlandırılmış olduğu için istihbarat da sağlıklı olarak, karşılıklı şekilde doğrulanamıyor." değerlendirmesi yaptı.

"HER ÜLKE İSTİHBARAT İÇİN KENDİ AJANINI YOLLUYOR"

Ortaya çıkan bu durumun Türkiye açısından bir başka sorun daha yarattığına işaret eden CHP Genel Başkan Yardımcısı, şöyle konuştu:

 "Türkiye'nin şimdi  bir sorunu daha var, Türkiye de bu tür istihbarati anlaşmazlıklar nedeniyle diğer ülkeler Türkiye'de ihtiyaç duydukları istihbarat için içimizdeki kendi faaliyetlerini  artırdılar. Yani sınırlarımız içindeki yabancı istihbarat faaliyetleri ve istihbaratçı sayısı arttı."

"DENEYİMLİ KADROLAR TASFİYE EDİLDİ"

Suriye'deki çatışmalar ve 17-25 Aralık Operasyonlarının ardından istihbarat teşkilarında dezenformasyon yaşandığını da vurgulayan Aksünger; "bir kısmı tarikatçı, cemaatçi olabilir ama olmayan kişilerle, solcusu, milliyetçisi, muhalifi hepsi aynı torbaya konulup tasfiye edildi. Bu da kadro zaafiyeti yarattı." sözleriyle istihbarat sorunlarından bir başkasını ortaya koydu.

Genelkurmay Elektronik Sistemler ( GES) Komutanlığının MİT'e devredildiğini ancak buradaki yetişmiş askeri personelinin dışarıda bırakıldığını hatırlatan Erdal Aksünger, "böylece içerideki karışıklıklardan kaynaklı dinleme, izleme, fişleme de sadece  MİT personeli tarafından yapılmaya başlandı... Odağı değiştirilen MİT, 'millilik'ten bu süreçte iyice uzaklaştı, arındırıldı. " diye konuştu.


"TÜRKİYE, İSRAİL'DEN İSTİHBARAT ALACAK"

Suriye'deki Baas rejimini; Suudi Arabistan, ABD ve İsrail'in Baas anlayışını tasfiye süreçlerinde rol aldığını anımsatan Aksünger,  şimdi Türkiye'nin bu alanda ciddi hakimiyeti olan İsrail'den istihbarat almaya başlayacağını öne sürdü ve "Bir dönem hep kavga ettiğimiz ülke gibi görünen İsrail, şu an muhtaç olduğumuzu ülke gibi de görünüyor. Ortadoğu'da ciddi istihbarat yapıyor." dedi.

"MİT, ALDIĞI İSTİHBARATI KİME UÇURUYOR?"

MİT'in de bir istihbarat örgütü olarak Suriye'de bulunması gerektiğinin önemine dikkat çeken Aksünger, "MİT, Suriye'de olmalı ama acaba doğru bilgileri kime uçuruyor?" sorusuyla ilginç bir noktaya dikkat çekti.

"'AKP istihbarat almakta zorlanıyor'" haberi, 19 Şubat 2016 tarihinde yazılmıştır. 19 Şubat 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan 'AKP istihbarat almakta zorlanıyor' haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 'AKP istihbarat almakta zorlanıyor' 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:19 Yavaş, Altınok'a Cumhuriyet Kulesi'ni sordu
  2. 01:18 Yavaş’tan Altınok’a çağrı: "Çocuklarınızın KPSS’de kaç puan aldıklarını bir açıklayın"
  3. 00:35 Korkunç kaza: 45 kişi hayatını kaybetti
  4. 00:28 Oy Kullanmayanlara 31 Mart'ta 475 TL Para Cezası Geliyor!
  5. 00:19 YSK duyurdu: “Oy sayımında iftar molası olmayacak”
  6. 00:13 Fed, faiz indirmek için aceleye gerek olmadığını belirtti
  7. 00:13 Bakan Vedat Işıkhan'dan Emeklilere Maaş Açıklaması Geldi!
  8. 00:05 Lahana: Faydaları ve zararları hazırlama yöntemine göre değişiyor!
  9. 00:04 250 Bin TL'ye yatırım yapın, maaşınız iki katına çıksın!
  10. 00:03 Endişe verici artış: Gençlerde kolon kanseri vakaları patlıyor!
  11. 00:03 Dikkat! Gelir Vergisi Beyanname Süresi Değişti!
  12. 00:03 Erdoğan'dan seçmene çağrı: Sandıklar namusumuza emanet
  13. 00:03 Ekrem İmamoğlu, 14. Kent Lokantası'nın açılışını gerçekleştirdi: "Cumhurbaşkanı bile gelebilir"
  14. 00:01 Korkunç Zincirleme Kaza: 3 Can Kaybı, 8 Yaralı!
  15. 00:00 İspanya, Nelson Kasırgası'nın etkisi altında: 4 kişi hayatını kaybetti
  16. 23:48 Son Dakika: Oy Kullanmayanlar 300 TL ceza ödeyecek
  17. 23:37 Akşener'in öfkesi neden seçimlere yakın zamanda arttı?
  18. 23:27 Avcılar'da Korkunç Olay: Tartıştığı Eşini Çocuklarının Gözü Önünde Öldürdü!
  19. 23:07 Uraz Kaygılaroğlu ve Berna Koraltürk'ten Paylaşımlar Soru işareti Uyandıran Cinsten!
  20. 22:33 Kazakistan, Doğal Felaketin Pençesinde: Binlerce Kişi Tahliye Edildi!
Gündem Haberleri