AKP izliyor işçiler ölüyor: Çalışırken ölmek kader değil!

AKP izliyor işçiler ölüyor: Çalışırken ölmek kader değil!

AKP izliyor işçiler ölüyor: Çalışırken ölmek... ILO tarafından 2001’den bu güne “Dünya Çalışma Güvenliği ve Sağlığı Günü'' olarak ilan edilen 28 Nisan hâlihazırda Dünya’nın 30’undan fazla ülkesinde “Anma ve Yas Günü'' olarak kabul ediliyor.Birleşik Metal-İş...

ILO tarafından 2001’den bu güne “Dünya Çalışma Güvenliği ve Sağlığı Günü'' olarak ilan edilen 28 Nisan hâlihazırda Dünya’nın 30’undan fazla ülkesinde “Anma ve Yas Günü'' olarak kabul ediliyor.

Birleşik Metal-İş Sendikası "28 Nisan, İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybeden İşçileri Anma ve Yas Günü" nedeniyle yaptığı ve "Çalışırken ölmek kader değil" dediği açıklamada, ülkemizde yaşanan iş cinayetlerine ve iktidarın işçi güvenliği konusundaki kayıtsızlığına dikkat çekti. 

Birleşik Metal-İş tarafından yapılan açıklama şöyle:

Çalışma hayatı çoğu zaman işçi katliamları ile gündemimizde. Hayatlarını sürdürebilmek için çalışmak zorunda olan İşçiler, gerekli tedbirlerin alınmaması, denetimlerin yapılmaması sonucu iş cinayetlerinde katlediliyor. Bugün pek çok ülkede, çeşitli sendikalar ve bağlı olduğumuz konfederasyonumuz Küresel Sanayi Sendikası (Industriall) olmak üzere iş cinayetlerine dikkat çekmek için pek çok etkinlikler yapılıyor. Ülkemizde ise bu etkinliklerin sayısı oldukça sınırlı.

İşverenlerin doymak bilmeyen kar hırsı, artan üretim baskısı, esnekleşen ve kuralsız hale gelen çalışma koşulları işçileri öldürüyor. En çok işçi ölümleri taşeronlarda yaşanırken, uzun çalışma sürelerinin ölümleri arttırdığı, esnek çalışmanın aslında esneyen sağlık ve güvenlik tedbirleri demek olduğu biliyorken, AKP hükümeti çalışma koşullarını daha da esnekleştirmek için çabalıyor.

Çalışma Şartları Öldürüyor ya da Hasta Ediyor!

ILO verilerine göre; Dünya’da her 15 saniyede 1 işçi, iş cinayetlerinde hayatını kaybediyor. Her yıl 2 milyon fazla işçi meslek hastalığı ve iş kazaları sonucu hayatını kaybediyor.

Ülkemizde ise, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin verilerine göre; 2015 yılında 1730 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. Yine, Meclis verilerinde göre, 2016 yılının ilk 3 ayında ölen işçi sayısı ise en az 415 ulaştı. 2002-2015 yılları arasında en az 17 bin işçi hayatını kaybetti.

Meslek hastalıkları konusunda ülkemiz sınıfta kalmış durumda. Avrupa ülkelerinde meslek hastalıklarına yakalanan işçi sayılarında artışlar söz konusuyken, ülkemizde 2014 yılında sadece 494 Meslek hastalığı kayıtlara geçebilmiştir. Takipsizlik ve ilgisizlik ve tespit sürecindeki zorluklar yüzünden binlerce işçi meslek hastalıklarına yakalanmasına rağmen kayıtlara geçmiyor.

Son yıllarda artan kitlesel iş cinayetleri ile birlikte ülkemiz işçi mezarlığına dönüşmüş durumda. Davutpaşa, Soma, Ermenek ve Torunlar katliamları toplum vicdanında ve hafızasında kapatılmayacak yaralar açtı. İş cinayetlerinin gerçek sorumluları hak ettikleri cezaları ya almıyor ya da komik cezalarla aramızda ellerini kollarını sallayarak dolaşmaya devam ediyorlar.

Hepimiz ölümlerden sorumluyuz. Devlet denetlemediği ve gerçek sorumluları cezalandırmadığı için, işverenler kar hırslarıyla işçi ölümlerine davetiye çıkardıkları için, toplumun bireyleri işçi ölümlerine sessiz kaldığı için ve nihayetinde siyasi iktidara ve sermayeye sırtını yaslanmış yandaş sendikalar işçi ölümlerini görmezden geldikleri için sorumludur.

Sendikal Alanda Bir İlk!

Sendikamız, işçi sağılığı alanındaki çalışmalarını verilen rutin eğitimlerin bir adım ötesine taşıdı. Pek çok sendikanın, “bizim işimiz mi?'' dediği noktada, sorumluluk alarak üyelerinin çalışmakta olduğu işyerlerini teknik incelemeden geçirme kararı aldı. Biz inanıyoruz ki, işçi ölümlerinin her gün arttığı ülkemizde, sağlık ve güvenlik meselesi işverenlerin inisiyatifine bırakılamayacak kadar önemli bir konudur.

Nisan ayının başından başlayarak tüm örgütlü olduğumuz işyerlerinin fiziki koşullarını incelemek için işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda uzmanlaşmış bir ekiple harekete geçtik. İlk etabı 1 yıl sürecek olan çalışmalarımızın ardından, tespit edilen eksikliklerin giderilmesi ve iyileştirmelerin yapılması için müzakere ve mücadele edeceğiz.

28 Nisan Resmi Anma ve Yas Günü olsun!

Her gün artan iş cinayetlerine kurban edilen işçiler için yılda bir gün duyarlığı arttıracak iş cinayetlerine dikkat çekecek bir gün olmalı. ILO tarafından 2001’den bu güne “Dünya Çalışma Güvenliği ve Sağlığı Günü'' olarak ilan edilen 28 Nisan hâlihazırda Dünya’nın 30’undan fazla ülkesinde “Anma ve Yas Günü'' olarak kabul edilmiştir. 28 Nisan’da yapılan anmalar, ülkemizde de resmi olarak yapılmalı. Buradan, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na çağrımız, 28 Nisan İş Cinayetlerinde Kaybettiğimiz İşçileri Anma ve Yas Günü olarak ilan edilsin.

28 Nisan tarihinde, Sendikamız tüm örgütlü olduğu işyerlerinde anma programı düzenleyecek, vardiyalarda saygı duruşu ve konunun önemine vurgu yapan etkinlikler gerçekleştirecektir.

BİRLEŞİK METAL-İŞ SENDİKASI

Genel Yönetim Kurulu

"AKP izliyor işçiler ölüyor: Çalışırken ölmek kader değil!" haberi, 27 Nisan 2016 tarihinde yazılmıştır. 27 Nisan 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan AKP izliyor işçiler ölüyor: Çalışırken ölmek kader değil! haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. AKP izliyor işçiler ölüyor: Çalışırken ölmek kader değil! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 17:16 Bomba Tehdidi: Danimarka'daki Billund Havaalanı Tahliye Edildi, Bir Kişi Gözaltına Alındı
  2. 17:14 Türkiye'de satılan en ucuz telefon!
  3. 17:12 15 gün sonra yürürlükte: AB'den gelen posta ve kargoya vergi zammı açıkladı
  4. 17:11 Hizmet İhracatında Türkiye'nin Yol Haritası: Bolat'ın Açıklamaları
  5. 17:10 Arka Sokaklar Devam Edecek mi? İlker İnanoğlu açıklama yaptı!
  6. 17:09 Grip Virüsleri: Geleceğin Potansiyel Pandemisi Mi?
  7. 17:08 Mansur Yavaş'tan lüks belediye binaları yapılmasına tepki geldi
  8. 17:06 CHP harekete geçti: Parti aleyhine çalışan üyeler hakkında deliller toplanacağı söyleniyor
  9. 17:06 İstanbul'dan Kalkan Uçakta Kokpit Camı Çatladı: Acil İniş Yapıldı
  10. 17:02 Fahiş Fiyatlara Karşı Toplumsal Tepki: Kafe ve Restoran Boykotu
  11. 16:50 Türkiye Erkek Voleybol Milli Takımı, 2024 Milletler Ligi'ne Hazır!
  12. 16:46 Galatasaray'ın Transfer Hedefi: Fransa'dan Genç Golcü Zan Vipotnik!
  13. 16:37 Acil İniş: THY Uçağının Kokpit Camında Çatlak Tespit Edildi
  14. 16:37 AKP'den DEM'e Geçen Belediyenin Borcu Dudak Uçuklattı!
  15. 16:25 Süper Lig’de küme düşen ilk takım belli! İşte o takım!
  16. 16:25 Lezzet Şöleni: Pratik ve Lezzetli 9 Kaşık Tatlısı Tarifi!
  17. 16:24 Tüketiciyi aldatıcı reklamlara 28,8 milyon lira ceza kesildi
  18. 16:21 Muhalefet KKM zararına tepki gösterdi: Merkez‘in zararı 8 bakanlığın bütçesinden fazla
  19. 16:20 Portakal Şerbetli Kurabiye: Nostaljik Lezzetin Modern Yorumu
  20. 16:19 DEM Parti'den Yerlikaya'ya 'müfettiş' yanıtı geldi
Gündem Haberleri