AKP Türkiye'ye, bu utancı da yaşattı

AKP Türkiye'ye, bu utancı da yaşattı

AKP Türkiye'ye, bu utancı da yaşattı CHP İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Koordinatör Başdanışmanı Erdoğan Toprak, “ABD Dışişleri Bakanlığı’nın açıkladığı 2016 Küresel İnsan Ticareti Raporu’nda, 14 yıldır AKP yönetimindeki Türkiye, utanç listesinde...

CHP İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Koordinatör Başdanışmanı Erdoğan Toprak, “ABD Dışişleri Bakanlığı’nın açıkladığı 2016 Küresel İnsan Ticareti Raporu’nda, 14 yıldır AKP yönetimindeki Türkiye, utanç listesinde yer alıyor. Şimdi bu utancı yasallaştırmak için vatandaşlık vaat ediliyor. AKP iktidarı, Türkiye’yi, fuhuş ve insan ticaretinin merkezine dönüştürdü'' dedi.

CHP’li Toprak, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın açıkladığı 2016 Küresel İnsan Ticareti Raporu’nun Türkiye ile ilgili vahim tespitler içerdiğini kayderek tespitleri yorumladı. Toprak’ın verdiği bilgiye göre, raporda Türkiye’ye ilişkin şu tespitler bulunuyor:

Transit ülke Türkiye: Küresel İnsan Ticareti Raporu’nda, Türkiye’nin, fuhuş ticaretinin, zorla çalıştırılan, insanlık dışı muameleye maruz kalan kadın, erkek ve çocuklar için destinasyon noktası, transit ülkesi ve kara listedeki diğer ülkelere göre, daha az düzeyde de olsa kaynak ülkesi olduğu belirtiliyor.

İnsan ticareti hafife alınıyor: Polisin ve resmi yetkililerin, insan ticaretini hafife aldıkları, şebekelerin üzerine gitmedikleri vurgulanan raporda, Türkiye’nin insan ticaretini engellemede asgari standartları dahi karşılamadığı, son dönemde bazı adımlar atmaya başladığı ifade ediliyor.

Çocuklar dilenci yetişkinler köle: Son bir yılda 1 milyon Suriyeli ve 100 bin Iraklının Türkiye’ye geldiği, binlerce mülteci çocuğun sokaklarda dilencilik yaptığı, erkeklerin ve kadınların kölelik düzeyinde ücretlerle, atölyelerde, ağır işlerde, tarlalarda çalıştırıldıkları, bazılarının zorla çalıştırmaya maruz kaldıkları belirtiliyor.

Kadın ve genç kızlara fuhuş yaptırılıyor: Suriyeli ve diğer yabancı uyruklu kadınlar ve genç kızların radikal İslamcı örgütlerde dahil olmak üzere, gelir sağlamak için fuhuş şebekelerine satıldıkları, barlarda, diskolarda, evlerde, para karşılığı fuhuş yapmaya zorlandıkları dile getiriliyor.

Eylem planı güncellenmiyor: AKP hükümetinin, 2009 yılından bu yana insan ticareti ile mücadele eylem planını yenileyip, güncellemediği, bunun da istismarları kolaylaştırıp, yaygınlaştırdığı vurgulanıyor.

Rapordaki tespitlere ilişkin konuşan Toprak; AKP’nin, Türkiye’yi küresel çapta fuhuş şebekelerinin, insan tacirlerinin, köle gibi çalıştırılan insanların, transit ve kaynak ülkesi, toplanma ve dağıtım merkezi konumuna getirdiğini kaydetti. “Şimdi bu insanları vatandaş yapıp, bu utançtan sıyrılmayı, planlıyor'' diyen Toprak, Hacettepe Üniversitesi Göç ve Siyaset Araştırmaları Merkezi’nin (HÜ- GO) yaptığı araştırmada, beş yıldan bu yana hükümetin, “Suriyelilerin evlerine geri döneceği'' yaklaşımıyla, bir eğitim ve entegrasyon politikasını gündemine almadığı, bunun tehlikeleri konusunda, hükümetin uyarıldığını belirtti.

''Yüzde 97’si eğitimsiz’

Türkiye’ye, 1923’den 2011’e kadar, toplamda 1.8 milyon mülteci geldiğini, ancak hemen hepsinin Türk soylu, Türkçe bilen, meslek sahibi ve nispeten iyi eğitimli kişiler olduğunu söyleyen Toprak, yurttaşlık verilmesi planlanan Suriyelilerin durumunun farklı olduğunu kaydetti. HÜGO araştırmasına göre, büyük bölümünün Türkçe bilmediğini, Cumhurbaşkanının “yüksek kalibreli'' demesine karşın, gerçeğin öyle olmadığını belirten Toprak, şöyle konuştu:

“Eğitim seviyeleri oldukça düşük. Yüzde 45’in üzerindeki Suriyeli okur-yazar bile değil. Çocukların önemli kısmı, beş yıldır, okula gitmiyor. Mesleği, işi olduğunu söyleyenlerin oranı, sadece yüzde 3.9. Hükümet bir yandan yatırım, teşvik paketi açıklıyor, yüksek teknolojili yatırımlara, proje bazında teşvik verileceğini ilan ediyor. Diğer yanda, ülkemizin en büyük ihtiyacı olan nitelikli iş gücü yerine, yüzde 97’si eğitimsiz, niteliksiz, milyonlarca mülteci, işgücü piyasasına girme imkânına kavuşacak. Etnik, mezhepsel, sorunların ağırlaşması dışında, böyle bir durum, çalışma barışını, iş yaşamını, ülke ekonomisini, köklü sorunlarla karşı karşıya bırakacak.''

3 milyon Suriyeliye, vatandaşlık verilmesiyle, Suriye başta olmak üzere, Irak ve diğer çevre ülkelerden, milyonlarca yeni sığınmacının, Türkiye kapılarına dayanması teşvik edilecek. Bunun en kritik sonuçlarından birisi ise, vize muafiyeti pazarlığı yürütülen AB’nin, Türk Pasaportlulara, vizeyi daha da zorlaştırması, kapılarını daha sıkı kapatması olacak.''

"AKP Türkiye'ye, bu utancı da yaşattı" haberi, 08 Temmuz 2016 tarihinde yazılmıştır. 08 Temmuz 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan AKP Türkiye'ye, bu utancı da yaşattı haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. AKP Türkiye'ye, bu utancı da yaşattı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 15:38 Japonya yaşlanmaya karar verdi! Japonya'da büyük hamle!
  2. 15:32 Rıza Sümer’den Kepezlilere Çağrı Var!
  3. 15:32 Toyota'nın Küresel Satışları Şubat Ayında Geriledi: Çin'de Büyük Düşüş
  4. 15:28 Simpsons Dizisi ve Baltimore'daki Kargo Gemisi Kazası: Gerçeklik ile Kurgu Arasındaki İnce Çizgi
  5. 15:23 A Milli Kadın Futbol Takımı 2025 Avrupa Şampiyonası Elemeleri için Kadro Belirledi
  6. 15:18 Yerel seçimlerde kolaylık: THY'den ücretsiz iade ve değişiklik hakkı
  7. 15:18 BM İnsan Hakları Komiseri: İsrail'in Gazze'de Açlığı Silah Olarak Kullanması Savaş Suçu Olabilir
  8. 15:17 İstanbul'dan milyarder sürprizi: Zenginler listesinde beklenmedik isimler!
  9. 15:17 İsrail Eurovision'a Katılıyor! Eden Golan Sahnede Olacak!
  10. 15:14 Çöl Tozlarından Korunmanın Önemi ve Yöntemleri
  11. 15:10 İlkbaharda Gül Dikimi: Bahçenizi Renklendirin!
  12. 15:05 Türkiye'nin Döviz Rezervleri 22 Mart Haftasında Hızla Eriyor: Brüt Rezervler 4 Milyar Dolar Azaldı
  13. 15:02 Yeniden Refah Parti'li adaydan mevcut iktidarın Gazze politikasını eleştiri
  14. 14:53 Trump Markalı Ürünler: Yüksek Fiyatlar ve Alay Konusu Olmalarıyla Gündemde
  15. 14:49 Kahramanmaraş'ta 6 Şubat Deprem Şehitleri Anısına Anıt Yapıldı
  16. 14:45 Özge Özpirinçci Saçlarını Boyattı! O Haliyle Kime Benzedi!
  17. 14:44 Muğla'nın Datça İlçesi Açıklarında 3.9 Büyüklüğünde Deprem: AFAD Verilerine Göre Detaylar
  18. 14:40 Fenerbahçe-Trabzonspor Maçı Sonrası Cezalar Neden Açıklanmadı?
  19. 14:35 Uraz Kaygılaroğlu Yeni Aşkıyla İlk Kez!
  20. 14:35 Kocaeli Sahillerinde Ölü Yunuslar Endişe Yaratıyor: Veteriner Hekimler Alarmda
Gündem Haberleri