AKP'deki 'yedek' krizi için Yıldırım devreye girdi

AKP'deki 'yedek' krizi için Yıldırım devreye girdi

AKP'deki 'yedek' krizi için Yıldırım devreye... Başbakan Binali Yıldırım’ın, anayasa önerisi konusunda milletvekilleriyle yaptığı toplantıda öneriye çok sayıda eleştiri geldi. Doğu ve Güneydoğu milletvekilleri başta olmak üzere pek çok vekil, yedek milletvekilliği ve...

Başbakan Binali Yıldırım’ın, anayasa önerisi konusunda milletvekilleriyle yaptığı toplantıda öneriye çok sayıda eleştiri geldi. Doğu ve Güneydoğu milletvekilleri başta olmak üzere pek çok vekil, yedek milletvekilliği ve seçilme yaşının 18’e düşürülmesinin doğru olmayacağını belirterek, “Her gün ''başımıza ne gelecek’ korkusuyla yaşarız'' görüşünü dile getirdi.

Önerinin zamanlamasını eleştiren bazı vekiller de OHAL ve terör ortamında referanduma gidilmesinin riskli olduğunu belirtti. Bazı milletvekilleri, Cumhurbaşkanlığı sisteminde denetim mekanizmalarının artırılması gerektiğini vurgularken bakanların yargılanmasının daha kolay hale getirilmesi gerektiğini kaydetti.

Cumhuriyet'ten Emine Kaplan'ın haberine göre, Başbakan Binali Yıldırım, dün anayasa önerisi konusunda bilgilendirmek için milletvekilleriyle AKP Genel Merkezi’nde bir araya geldi. Önerinin hazırlanmasında etkisi olan hukukçu milletvekilleri, vekillerin sorularını yanıtladı, ikna etmeye çalıştı.

Toplantıda, ağırlıklı olarak yedek milletvekilliği ve seçilme yaşının 18’e düşürülmesine ilişkin düzenlemelerle ilgili soru ve eleştiriler yöneltildi. Başbakan Yıldırım, önerinin Meclis’ten 330’un üzerinde bir oy oranıyla geçmesini beklediğini, referandumda partiye büyük görev düştüğünü, herkesin anayasa değişiklikleri ve yeni sistemi halka çok iyi anlatması gerektiğini söyledi.

''GELECEK KAYGISI'

Toplantıda söz alan Doğu ve Güneydoğu milletvekilleri başta olmak üzere çok sayıda vekil, yedek milletvekilliği ve seçilme yaşının 18’e düşürülmesinin doğru olmadığını, iki düzenlemenin metinden çıkarılması gerektiğini ifade etti. Bazı bölge milletvekilleri, “Yedek milletvekilliği, Güneydoğu illerinde sıkıntı yaratabilir. Her gün ''başımıza ne gelecek’ kaygısıyla yaşamak zorunda kalırız'' görüşünü dile getirdi.

''DENETİM ELEŞTİRİSİ'

Bazı vekiller, Cumhurbaşkanlığı sisteminde TBMM’nin denetim mekanizmalarının zayıf olduğunu, bunun artırılması yönünde düzenlemeler yapılmasının daha doğru olacağını belirtti. Toplantıda, “Cumhurbaşkanının yargılanabilmesiyle ilgili TBMM Genel Kurulu’nda üçte iki çoğunluk aranmasında bir sıkıntı yok. Ancak bakanların neden aynı oranla Yüce Divan’a gönderilmesi öngörülüyor. Bakanların yargılanmasının daha kolay olması ve oy nisabının düşürülmesi gerekir'' görüşü dile getirildi. Bazı milletvekilleri, anayasa değişikliğinin zamanlamasını eleştirirken, terör ortamı ve OHAL döneminde referanduma gidilmesinin riskli olacağını dile getirerek, nasıl önlemler alınacağını sordu.

''GEÇİŞ ANAYASASI'

 Başbakan Yıldırım, vekillerin eleştirileri ve kaygıları üzerine “Önerilerinizi arkadaşlarımıza iletin. Değişiklik yapılabilir ama tek başımıza karar veremiyoruz. Değişiklikler ancak MHP ile birlikte olabilir. Bu bir geçiş anayasası, gönül arzu eder ki tümü olsun ama mümkün olmuyor'' dedi. Yıldırım, yedek milletvekilliğiyle ilgili eleştiriler üzerine “Adını değiştirebiliriz'' diyerek hukukçu vekillerden bu konuda çalışmalarını istedi. Cumhurbaşkanı ve Meclis’in karşılıklı fesih yetkisiyle ilgili eleştiriler üzerine Yıldırım, “Herkes kendini düşünüp orta yol bulacaktır. Herkes hemen seçim kararı alamaz'' dedi. Toplantıda, bütçenin çıkarılmasıyla ilgili düzenleme konusu da gündeme geldi. Bazı vekillerin “Bütçe yapma yetkisi hükümette, ancak çıkarma yetkisi Meclis’te olacak'' demesi üzerine Yıldırım, “Tam kuvvetler ayrılığını getiriyoruz işte'' yanıtını verdi. Bazı milletvekilleri, cumhurbaşkanı adayı için getirilen kriterler arasında yer alan “Doğuştan Türk olmak'' ifadesini de eleştirerek, “Mesela Mehmet Müezzinoğlu ve onun durumunda olanlar aday olamıyor'' dedi. Yıldırım, bu konuda da çalışma talimatı verdi.

"AKP'deki 'yedek' krizi için Yıldırım devreye girdi" haberi, 22 Aralık 2016 tarihinde yazılmıştır. 22 Aralık 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan AKP'deki 'yedek' krizi için Yıldırım devreye girdi haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. AKP'deki 'yedek' krizi için Yıldırım devreye girdi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 15:23 A Milli Kadın Futbol Takımı 2025 Avrupa Şampiyonası Elemeleri için Kadro Belirledi
  2. 15:18 BM İnsan Hakları Komiseri: İsrail'in Gazze'de Açlığı Silah Olarak Kullanması Savaş Suçu Olabilir
  3. 15:17 İsrail Eurovision'a Katılıyor! Eden Golan Sahnede Olacak!
  4. 15:14 Çöl Tozlarından Korunmanın Önemi ve Yöntemleri
  5. 15:10 İlkbaharda Gül Dikimi: Bahçenizi Renklendirin!
  6. 15:05 Türkiye'nin Döviz Rezervleri 22 Mart Haftasında Hızla Eriyor: Brüt Rezervler 4 Milyar Dolar Azaldı
  7. 15:02 Yeniden Refah Parti'li adaydan mevcut iktidarın Gazze politikasını eleştiri
  8. 14:53 Trump Markalı Ürünler: Yüksek Fiyatlar ve Alay Konusu Olmalarıyla Gündemde
  9. 14:49 Kahramanmaraş'ta 6 Şubat Deprem Şehitleri Anısına Anıt Yapıldı
  10. 14:45 Özge Özpirinçci Saçlarını Boyattı! O Haliyle Kime Benzedi!
  11. 14:44 Muğla'nın Datça İlçesi Açıklarında 3.9 Büyüklüğünde Deprem: AFAD Verilerine Göre Detaylar
  12. 14:40 Fenerbahçe-Trabzonspor Maçı Sonrası Cezalar Neden Açıklanmadı?
  13. 14:35 Uraz Kaygılaroğlu Yeni Aşkıyla İlk Kez!
  14. 14:35 Kocaeli Sahillerinde Ölü Yunuslar Endişe Yaratıyor: Veteriner Hekimler Alarmda
  15. 14:31 Sulu Köftelerde Mükemmel Dengenin Sırları
  16. 14:27 Beyşehir'in İlkbahar Misafirleri: Leylekler Geri Döndü!
  17. 14:23 Carlo Ancelotti'nin Radarındaki Genç Yetenek: Arda Güler
  18. 14:20 Tarım Bakanı Müjdeyi Verdi: Bugün Üreticilere 363 Milyon Lira Değerinde Destek Dağıtılacak!
  19. 14:20 Hz. Meryem olduğunu iddia eden kişiden açıklama geldl!
  20. 14:20 Fenerbahçe'ye La Liga Şoku! İspanyol Basını: "Hukuki Engel Var!"
Politika Haberleri