AKP'nin 'başkanlık' teklifinde Erdoğan'a 'Meclisi kapatma' yetkisi

AKP'nin 'başkanlık' teklifinde Erdoğan'a 'Meclisi kapatma' yetkisi

AKP'nin 'başkanlık' teklifinde Erdoğan'a 'Me... 1 Kasım seçimlerinden sonra gündemin en önemli maddelerinden biri haline gelen ''başkanlık sistemi’ için AKP’nin hazırlayacağı yeni teklife göre, ''başkan ABD’dekinden güçlü olacak.’Üst düzey bir AKP’li yetkilinin...

1 Kasım seçimlerinden sonra gündemin en önemli maddelerinden biri haline gelen ''başkanlık sistemi’ için AKP’nin hazırlayacağı yeni teklife göre, ''başkan ABD’dekinden güçlü olacak.’

Üst düzey bir AKP’li yetkilinin Reuters’a aktardığı bilgilere göre yeni teklifte, “Başkanın parlamentoyu fesih yetkisi olacak ve halkın seçeceği başkan, büyükelçilerle üst düzey bürokratları atayacak''ifadeleri yer aldı.

Sadece ''vatana ihanet’ten yargılanabilecek

Teklifte ayrıca ''gensoru’ ve ''güvenoyu’nun kaldırılması planlanırken, başkan sadece Meclis’teki milletvekili sayısının üçte ikisine denk gelen 367 vekilin oyuyla ''vatana ihanet’ suçlamasından yargılanabilecek.

Mevcut anayasaya göre bir partinin ''gensoru’ vermesi ve 276''güvensizlik oyu’yla hükümet düşürülebiliyor.

Söz konusu teklifin referanduma götürülmesi için en az 330 milletvekilinin desteğini almak gerekirken, oy kullanma imkanı olmayan Meclis Başkanı çıkarıldığında AKP’nin bu sınıra ulaşabilmesi için dışarıdan 14 milletvekilinin desteğine ihtiyacı var.

''ABD’dekinden güçlü olacak’

Reuters’a konuşan AKP’li yetkili, “Başkanlık sistemi teklifimiz hazır. Uzlaşma Komisyonu yeniden oluşmazsa, bu teklifimizi bir saat içinde Meclis’e sunarız. Bizim teklifimizdeki başkan ABD’dekinden güçlü olacak'' dedi.

ABD başkanlık sisteminde ise kongrenin başkanı düşürme yetkisi olmadığı gibi, başkanın da kongreyi fesih yetkisi bulunmuyor.

“ABD’de başkanı delegeler seçerken, öngördüğümüz sisteme göre bizde doğrudan halk seçecek. Bizim sistemimizde büyükelçiler ve yargı dahil üst düzey bürokratları da başkan atayacak'' diyen aynı yetkili, “Biz ABD’deki gibi iki değil, tek Meclis öngörüyoruz. Milletvekili sayısı ise 550 olarak kalacak'' dedi.

2012’deki teklif farklıydı

AKP’nin 2012’de dönemin Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na sunduğu''başkanlık sistemi’ teklifinde, başkanın parlamentoyu feshetmesi durumunda, başkan da düşmüş sayılıyordu.

AKP’li yetkili, öngördükleri sistemde başkanın parlamentoyu feshetme yetkisi olacağını belirtirken, “Ancak karşılıklı feshetme yetkisi de düşünülebilir'' diye konuştu.

Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan bir başbakanlık kaynağı ise öngördükleri sistemde başbakanın konumuyla ilgili olarak, “Başbakan, başkan yardımcısı konumuna gelecektir ve ABD’deki gibi iki numaralı koltukta oturacaktır'' dedi.

Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun 16 Şubat’taki üçüncü toplantısında, CHP’li üyelerin ''kurucu ilkeler ve parlamenter sistemden ödün vermeyeceklerine’ yönelik tavırları üzerine TBMM Başkanı İsmail Kahraman toplantıyı sonlandırmıştı. Ancak Kahraman 26 şubat tarihinde meclisteki dört partinin genel ve eş başkanlarına birer mektup göndererek, yeni anayasa çalışmalarına devam edilmesi için çağrıda bulunmuştu.

Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş da dün akşam bakanlar kurulu toplantısı sonrası yeni anayasa için partiler arasında uzlaşma olmaması durumunda parti olarak kendi tekliflerini Meclis başkanlığınasunacaklarını söylemişti.

"AKP'nin 'başkanlık' teklifinde Erdoğan'a 'Meclisi kapatma' yetkisi" haberi, 01 Mart 2016 tarihinde yazılmıştır. 01 Mart 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan AKP'nin 'başkanlık' teklifinde Erdoğan'a 'Meclisi kapatma' yetkisi haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. AKP'nin 'başkanlık' teklifinde Erdoğan'a 'Meclisi kapatma' yetkisi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 16 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 21:56 Özgür Özel, Kobani davası için heyet görevlendirdi!
  2. 21:52 İsrail çocuk parkına saldırdı: 10 kişi yaşamını kaybetti
  3. 21:41 Galatasaray'dan Türk futbol tarihine geçen o transfer!
  4. 21:39 Türkiye ve ABD, Gazze İçin İnsani Yardım ve Güvenlik Konularını Görüştü
  5. 21:35 Selen Görgüzel kendisine yorum yapan takipçisine o cevabı verdi!
  6. 21:34 Doruk Erolçevik, Türk Eskrim Tarihinde Bir İlk: Dünya Şampiyonu!
  7. 21:14 Avrupa'da Doğal Gaz Fiyatları, Jeopolitik Gerilimlerle Yükselişte: TTF'de %7,5 Artış
  8. 21:08 İsrail-İran Gerilimi Yükseliyor: Tel Aviv Karşılık Hazırlığında
  9. 21:06 Fatih Terim'e TFF Başkanlığı Teklifi: Türk Futbolunda Yeni Bir Dönem Mi Başlıyor?
  10. 21:05 Hazine 46,8 milyar TL borçlandı
  11. 21:02 AKP kulislerinden sarsıcı iddialar! Erdoğan, AKP'yi terk mi ediyor?
  12. 21:02 Dejan Radonjic'dan açıklama; "Oyun planımıza sadık kalarak mücadele edeceğiz"
  13. 21:01 Mehmet Şimşek: "KDV oranlarında artış yapmadık"
  14. 20:59 Evlerde sıkça tercih edilen çay markasının konkordato ilanı geldi: Mahkemeden şaşırtıcı karar!
  15. 20:59 Hazine Bakanı Şimşek'in Politikası: Türkiye İçin Zor Günler mi Başlıyor?
  16. 20:57 Türkiye'nin önde gelen çay markası konkordato ilan etti!
  17. 20:54 CHP'den 4 Milletvekili Belediye Başkanlığına Geçti: TBMM'deki Sandalye Dağılımı Değişti
  18. 20:53 Fenerbahçe - Fatih Karagümrük karşılaşmasının VAR kayıtları yayınlandı
  19. 20:48 Tyler Dorsey Fenerbahçe'den Ayrılıyor mu?
  20. 20:45 Altın sahiplerine kötü haber: "O tarihte ciddi bir düşüş yaşanacak"
Politika Haberleri