AKP'nin enerji politikasının iflası: Enerji piyasası tarihin en büyük krizi!

AKP'nin enerji politikasının iflası: Enerji piyasası tarihin en büyük krizi!

AKP'nin enerji politikasının iflası: Enerji ... Son günlerde yaşanan elektrik kesintileri günlük hayatı olumsuz yönde etkiliyor. Başta İstanbul olmak üzere birçok ilde yaşanan kesintiler nedeniyle, üretim de durdu. Sadece Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde 30 bin işçi, enerji...

Son günlerde yaşanan elektrik kesintileri günlük hayatı olumsuz yönde etkiliyor. Başta İstanbul olmak üzere birçok ilde yaşanan kesintiler nedeniyle, üretim de durdu. Sadece Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde 30 bin işçi, enerji sağlanamaması nedeniyle işyerlerinden geri gönderildi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve elektrik dağıtım şirketleri, elektrik hatlarında yaşanan arızanın giderilmesi için çalışmaların sürdüğünü açıkladı. Faik Sönmez’in, 21 Aralık’ta, Enerji Enstitüsü sitesinde yayınlanan haberinde, doğalgaz ve elektrik piyasalarında tarihin en büyük krizinin yaşandığına dikkat çekmişti.

Haberde, arz yetersizliği nedeniyle BOTAŞ’ın elektrik santrallerini gazını kestiği ve elektrik üretiminin durdurduğu belirtildi. Haberde konuyla ilgili şu ifadeler yer aldı:

“25 Kasım itibariyle mesken gaz tüketimin artmasıyla santrallerin gaz çekişine kısmi olarak kısıtlama getiren BOTAŞ, 14 Aralık’ta tüketimin daha fazla artması sonucu gaz kullanma kısıtını %50’ye çıkarttı. BOTAŞ santrallere ek bir yazı daha göndererek 21 Aralık itibariyle kısıtlamayı %75’e çıkarttı. Kısıtlamalar yinede yetersiz kalınca, 22 Aralık 2016 itibariyle elektrik santrallerine doğalgaz tedariğinin %90 oranında kesildiğini bildirdi. BOTAŞ santrallerin sadece %10’a kadar gaz kullanmasına izin verdi fakat özel sektör santral yetkilileri, bu kadar düşük gaz tedariği ile teknik açıdan türbinlerin devreye girmesi ve çıkması süresinin çok düştüğünü bu nedenle büyük santrallerin tamamen kapatılması zorunluluğunun doğduğunu bildirdi.''

“Sektör yetkilileri, BOTAŞ’ın kararını mesken tüketiminin artması sonucu aldığı bildirdi. Bazı kaynaklara göre ise İran’dan ve Rusya Batı Hattı’ndan gaz akışlarında problem oluştu. Öte yandan, İran ulusal doğalgaz şirketi yetkilileri Türkiye’ye anlaşma gereğince tam kapasitenin tedarik edildiğini hatta Türkiye’nin kendilerinden ek gaz ve elektrik istediğini bildirdi. BOTAŞ’ın doğalgaz akışlarına ve sistemin sağlığına dair verileri gizli tutması nedeniyle alınan bilgiler teyit edilemedi. Sektörü sarsan gelişmeler karşısında ise resmi kaynaklardan hiçbir açıklama yapılmaması dikkat çekti. Bulgaristan ulusal doğalgaz şirketinden alınan bilgilere göre, batı hattından ithal edilen gaz miktarı dün için 45 milyon m3 seviyesinden 42 milyona düştü.''

DOĞALGAZ TÜKETİMİNDE YENİ REKOR 

dogalgaz-tuketimi.jpg

Grafikler: Enerji Enstitüsü

Haberde geçen kışa ait doğalgaz tüketim rekorunun Aralık ayı içerisinde kırıldığı aktarıldı. Geçtiğimiz kış mevsiminde en yüksek doğalgaz tüketimi 181 milyon metreküp olurken, 16.12.2016 tarihinde 184 milyon metreküp tüketim gerçekleşti.

Hafta sonunda (17-18 Aralık) mesken ve sanayi tarafında tüketiminin 170 milyon metrekübe düşmesiyle toplam gaz tüketimi 189 milyon metreküp seviyesine kadar geriledi. Sektör kaynakları, yeterli arz kaynağı gözükmesine rağmen elektrik santrallerine gaz tedarik edilememesini, dağıtım altyapısında aksaklıklar olduğu şeklinde yorumladı.

.elektrik-santralleri-tedarik.jpg

YÜKSEK MALİYET NİSAN’DA YANSIYACAK 

Elektrik fiyatlarının yüzde 400 yükseldiği belirtilirken, her saat değişen elektrik fiyatları tüketiciye hemen yansımıyor.Enerji Piyasası Denetleme Kurulu, 3 aylık dönemlerde elektrik tarifesini belirlediği için, yüksek maliyetlerin Nisan 2017-Haziran 2017 tarife dönemimde tüketiciye yansıyacak.

“Piyasa aktörleri, döviz tarafındaki kur baskısı ile birlikte iç piyasada artan maliyetler düşünüldüğünde 1 Nisan 2017 itibariyle son tüketici için hem gaza hem elektriğe zam beklenmesinin çok olası olduğunu belirtti.''

gunluk-elektrik-fiyati-2.jpg

DOĞALGAZ AÇIĞI 2 HAFTA DAHA DEVAM EDER

Haberde, elektrik dağıtım şirketlerinin, kesintilere ile tüketimi düşürmeye çalışıldığı aktarıldı. Haberde yaşanacak doğalgaz açığının soğuk hava dalgası ile artacağına şu sözlerle dikkat çekildi:

“Kaynaklar, meteorolojik verilere göre gelecek hafta ülke genelinde etkili olması beklenen yeni soğuk hava dalgasıyla doğalgazdaki açığın piyasayı yeni boyutlara taşıyabileceğini yorumladı. Öte yandan bazı uzmanlar, 23 Aralık itibariyle Kolin enerji şirketine ait yüzer LNG tesisinin (FSRU) gaz arzını desteklemesiyle bir miktar açığın kapatılabileceğini ama yetersiz kalacağını ve problemlerin Ocak ayının en az ilk 2 haftasında devam edeceği yönünde ihtimallerin arttığını belirtti.''

Haberin tamamı için

">

"AKP'nin enerji politikasının iflası: Enerji piyasası tarihin en büyük krizi!" haberi, 31 Aralık 2016 tarihinde yazılmıştır. 31 Aralık 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan AKP'nin enerji politikasının iflası: Enerji piyasası tarihin en büyük krizi! haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. AKP'nin enerji politikasının iflası: Enerji piyasası tarihin en büyük krizi! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 09:52 Şahan Gökbakar Yılmaz Morgül'ü ti'ye aldı
  2. 09:46 AK Parti MYK'da 31 Mart analizi: En büyük darbe eski AK Partililerden
  3. 09:41 Göçmen işçi dönemi başladı: Özlem Zengin inkar etti, AK Parti'nin programında yer aldı
  4. 09:36 George Russell: Şu anda ince marjlarla dolu bir savaşın içindeyiz
  5. 09:32 Ahmet Tatlıses'in avukatı: İbrahim Tatlıses'in akli dengesi yerinde değil
  6. 09:27 Mahkemeden Dilan ve Engin Polat’a bir suçtan tahliye kararı
  7. 09:23 Bolu'da damat vahşeti: Eşini ve kayınpederini öldürdü
  8. 09:17 İstanbul'da holding binasına silahlı saldırı
  9. 09:11 Ekrem İmamoğlu yabancı basına konuştu: Türkiye rotasını çizdi
  10. 09:06 Bakan Yerlikaya duyurdu: İstanbul'da "Mahzen-29" operasyonları
  11. 09:03 AK Parti'de “Kent Lokantaları” tartışması: Erdoğan sinirlendi
  12. 08:54 Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu ihalesi MHP'li Eyyup Yıldız ile AKP'li Cevat Olçok’a verildi
  13. 08:50 AK Parti’de Rolex 'kazası': “Biz bu milletin ta kendisiyiz” diye paylaştığı fotoğrafı sildi
  14. 08:45 Yenilenen Jeep Renegade e-Hybrid Türkiye'de: İşte fiyat listesi
  15. 08:39 Cem Yılmaz’ın nafaka esprisine Mehmet Esen’den sert tepki: Aşağılık bir benzetme
  16. 08:36 Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan tessettür yanıtı
  17. 08:28 Depremde oteli yıkılan AK Partili isme hizmet plaketi verildi
  18. 08:25 Nuray Babacan: Erdoğan’ın Marmaris tatilinden kritik detay, damat hariç herkes oradaydı
  19. 08:20 İsmail Saymaz: Facetime’dan talimat, Haliç Köprüsü’nde suikast
  20. 08:16 Aytunç Erkin yazdı: 15 Temmuz öncesi uyaran albay bir kez daha uyardı
Ekonomi Haberleri