AKP'nin son hedefi Güzel Sanatlar Liseleri

AKP'nin son hedefi Güzel Sanatlar Liseleri

AKP'nin son hedefi Güzel Sanatlar Liseleri İstanbul Göztepe’de bulunan, “Proje okul'' statüsündeki Avni Akyol Güzel Sanatlar Lisesinde öğretmenlerin norm fazlası ilan edilmesine ilişkin okulun mezunlarından ve  öğretmenlerinden tepki geldi.  Avni Akyol Güzel Sanatlar...

İstanbul Göztepe’de bulunan, “Proje okul'' statüsündeki Avni Akyol Güzel Sanatlar Lisesinde öğretmenlerin norm fazlası ilan edilmesine ilişkin okulun mezunlarından ve  öğretmenlerinden tepki geldi.  

Avni Akyol Güzel Sanatlar Lisesi öğretmenleri, Güzel Sanatlar Liselerinde gerçekleşecek kadro değişimlerinin yol açacağı sıkıntılara işaret etti. Bu okullara seçilen resim ve müzik bölümü öğretmenlerinin MEB tarafından yapılan yazılı sınavı geçerek akademisyenlerden oluşan uygulama sınav komisyonu tarafından seçildiğini ifade eden eğitimciler, Güzel Sanatlar Liselerinde öğretmen olabilmek için gerekli kriterleri yerine getiren öğretmenlerin alanlarında branşlaşarak bu okullara atandığını kaydetti. Öğretmenler tarafından yapılan yazılı açıklamada, “''Proje Okulları Yönetmeliği’ne göre şu anda dağıtılmak istenen bu tecrübeli ve yetkin kadro kendi branşlarında başka Güzel Sanatlar Lisesine gidememektedirler. Bakanlık, bu öğretmenleri norm fazlası gösterip sınavla elde ettikleri branş haklarını dikkate almaksızın, müzik ve resim öğretmeni olarak zorla herhangi bir okula atamalarını yapmaya çalışmaktadır. Üstelik atama-tayin döneminde değil, eğitim-öğretim yılının başında… MEB bu uygulamasıyla okulların içini boşaltarak öğretmenlerin kazanılmış haklarını elinden almaktadır'' denildi.

Bir tepki de mzeunardan geldi. “Güzel sanatlar liselerine dokunma'' başlığıyla yazılı açıklama yapan mezunlar, yeni atama yönetmeliğine göre ''Proje okul'' kapsamına alınan tüm güzel sanatlar liselerinde görev yapan öğretmenlerin başka okullara tayin istemek zorunda bırakıldığını belirtti.

Mezunların yaptığı açıklama şöyle: 

''GÜZEL SANATLAR LİSELERİNE DOKUNMA!"

Güzel sanatlar liseleri, 1989 yılında dönemin Milli Eğitim Bakanı Avni Akyol'un önderliğinde açılan, 27 yıldır çağdaş eğitim anlayışıyla laik bireyler yetiştirerek, ülkemizi yurt Içinde ve yurt dışında temsil eden çok sayıda başanlı sanatçı mezun etmiş eğitim kurumlandır. Milli Eğitim Bakanlığı'nın proje okul kapsamına aldığı güzel sanatlar liselerinin yeni yayınlanan yönetmeliğine göre, tüm öğretmenleri başka okullara tayin istemek zorunda bırakılmıştır.

Bu şu anlama gelmektedir;  bugün diğer köklü anadolu liseleri gibi güzel sanatlar liselerinin de kadrolan tamamen değiştirilerek içieri boşaltılmaktadır. Yönetmeliğe göre yeni atanan müdürlerin kendi kadrolarını kurabilecek olması politik bir kadrolagma meselesidir. "Proje okulu" adı altında çağdaş eğitim kurumlarına ve sanata yapılan bu darbe Türkiye'de eğitim sisteminin çöküşünü açıkça gözler önüne sermektedir.

Bu, ülkemizde sanat eğitimi veren kurumların kökten kapatılmasına kadar varacak yapılanmanın  ne yazık ki ilk adımıdır.

Güzel sanatlar liselerinde görev yapan öğretmenler, alanlannda başarılı ve sınav kazanarak atanmış öğretmenler.r. Yeni yönetmeliğe göre sınav uygulamasının kaldırılmış olması her türlü şaibeye açık ve haksız bir uygulamadır. Sanatın niteliksizleştirilmeye çalışıldığı bu uygulama sosyal medyada büyük tepki görmektedir. Ancak konunun muhattabı olan Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu konu hakkında hiçbir açıklama yapmamış olması soru Işaretleri uyandırrnaktadır.

Bizler güzel sanatlar liseleri mezunları olarak, güzel sanatlar liseleri hedef gösterilerek sanata, sanatçıya ve Türkiye'nin çağdaş eğitim sistemine yapılan 
bu darbeyi kınıyor, tüm duyarlı gazetecileri, sanatçıları,  sivil toplum örgütlerini konunun takipçisi olmaya çağırıyoruz.''

"AKP'nin son hedefi Güzel Sanatlar Liseleri" haberi, 30 Eylül 2016 tarihinde yazılmıştır. 30 Eylül 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Eğitim kategorisi altında bulunan AKP'nin son hedefi Güzel Sanatlar Liseleri haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. AKP'nin son hedefi Güzel Sanatlar Liseleri 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Eğitim konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 12:40 New York'ta Trump Davası Sırasında Trajik Olay: Şahıs Kendini Ateşe Vererek Hayatını Kaybetti
  2. 12:36 Kuzguncuk'ta Antep Fıstıklı Kurabiyeler Tartışma Yarattı: Maliyet 110 Lira!
  3. 12:31 Denizli Belediye Başkanı Çavuşoğlu'dan İsraf Protestosu: 45 Kiralık Araç Sergilendi
  4. 12:28 AK Parti Grup Başkanvekili Yenişehirlioğlu, Rolex Paylaşımını Silme Kararını Açıkladı
  5. 12:23 İran-İsrail Gerilimi Petrol Fiyatlarını Uçurdu: Türkiye Enerji Arayışlarını Sürdürüyor
  6. 11:42 İstanbul Valisi Gaziosmanpaşa'daki Toprak Kaymasıyla İlgili İncelemelerde Bulundu
  7. 11:39 Fenerbahçe'de Sadettin Saran Adaylığını Açıkladı
  8. 11:34 NASA Başkanı: Çin'in Gizli Uzay Varlığı ve Ay İddiaları ABD'yi Endişelendiriyor
  9. 11:31 Ortadoğu Gerilimi: Piyasalarda Hareketlilik Devam Ediyor
  10. 11:28 İçişleri Bakanı: Mardin ve Diyarbakır Belediyeleri İddiaları İçin Soruşturma Başlatıldı
  11. 11:24 Galatasaray, Okan Buruk'a Yıllık 30 Milyon TL'lik Zam Teklif Ediyor
  12. 11:21 Gazze'deki İsrail Saldırılarında Can Kaybı Artıyor: Son 24 Saatte 37 Ölü, 68 Yaralı
  13. 11:17 Stute Şirket Grubu İflas Başvurusu Yaptı: Ekonomik Zorluklar Artıyor
  14. 11:10 Sağlık Dünyasında Yeniden Parlayan Kuyruk Yağı: İbn-i Sina ve Canan Karatay'dan Destek!
  15. 11:02 Özgür Özel, Anıtkabir’i ziyaret etti: Anıtkabir Özel Defteri’ni de imzaladı
  16. 10:42 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz: Emeklilerle ilgili birtakım hazırlıklar var
  17. 10:37 Reklam Kurulu’ndan aldatıcı reklamlara 3,5 ayda 94 milyon TL ceza
  18. 10:31 AK Partili Yenişehirlioğlu'ndan 'Rolex' açıklaması: Helal yoldan edindim
  19. 10:22 Türkiye yazarı Necmettin Batırel: Döviz can çekişiyor, TL destan yazıyor
  20. 10:14 Algı testi: Resimdeki S harfini 6 saniyede tespit edin
Eğitim Haberleri