Aladağ katliamının itfaiye raporunda ihmaller zinciri ortaya çıktı

Aladağ katliamının itfaiye raporunda ihmaller zinciri ortaya çıktı

Aladağ katliamının itfaiye raporunda ihmalle... Adana'nın Aladağ İlçesi'ndeki tarikat yurdunda çıkan yangında 11'i kız çocuğu 12 kişi hayatını kaybetmişti. Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) yaptığı denetim raporunda yangın merdiveniyle ilgili herhangi bir sorunun tespit...

Adana'nın Aladağ İlçesi'ndeki tarikat yurdunda çıkan yangında 11'i kız çocuğu 12 kişi hayatını kaybetmişti. Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) yaptığı denetim raporunda yangın merdiveniyle ilgili herhangi bir sorunun tespit edilemediği iddia edilmiş, yurdun müdürü Cumali Ali Genç ise yurtta tüm önlemleri aldığını savunarak itfaiye merdiveninin kısa kaldığını öne sürmüştü.

Facianın ardından başlayan soruşturmayla ilgili konuşan "3'ncü kata çıkacak imkan bulamadık. Bir madencinin kovalı vinciyle son kata çıkıldı. Maalesef merdivenli ve kovalı itfaiye aracımız, yangın neredeyse bittiği sırada geldi" ifadelerini kullandı.

'SON KATA ULAŞMAK İÇİN MÜCADELE ETTİK'

Kozan başsavcılığının soruşturmasını sürdürdüğünü söyleyen Akgedik "Herkes, yurdun, milli eğitimin, itfaiyenin eksiğini, yangın konusundaki bilinçsizliğimizi gördü. Ben oradayken, son kata ulaşmak için çok mücadele ettik. Son kat çünkü yangının en yoğun yaşandığı kattı ve birileri 'İçeride kimse yok' diyordu, birileri de içeride 10-11 kişinin olabileceğinden bahsediyordu" dedi.

Israrla yukarıya çıkmaya çalıştıklarını, ancak yangına müdahale edecek ekipman eksikliğini gördüklerini aktaran Akgedik, bir madencinin kovalı vinciyle son kata çıkıldığını, merdivenli ve kovalı itfaiye aracının ise yangın bitmek üzereyken geldiğini belirtti.

Aladağ itfaiyesi ise kendilerine 19.24'te yapılan ihbara, 19.25'te ulaştıklarını, ancak yangın ihbarının geç yapıldığını savundu.

İTFAİYE RAPORU ORTAYA ÇIKTI

Öte yandan yürüyerek gelen bir kişinin ihbarda bulunduğu aktarılan itfaiye raporu ortaya çıktı. Raporda, yönetmeliğe aykırı olarak PVC plastik kapı kullanıldığı ve kapı üzerinde anahtar bulunmadığı tespitleri yer alıyor.

Raporda şu ifadeler kullanıldı:

Üç katlı binanın tamamen alevler içinde olması üzerine müdahalede bulunulmuştur. Yangının binayı tamamen kapladığının görülmesi üzerine takviye kuvvet istenmiştir. Bölge Orman İşletmesi'ne ait iki arozöz ile maden işletmesine ait iki arozöz takviye gelmiştir. Bir CAN-KUR ve bir arazöz ile bir adet merdivenli araçlı personel, toplamda dokuz araçla olaya müdahale etmiştir. Müdahale esnasında seyyar merdivenli aracımız ile binanın doğu cephe birinci katından yedi öğrenci kurtarılarak aşağıya indirilmiş, diğer personelimizin arama kurtarma malzemesiyle beş öğrencinin de atlamak suretiyle tahliyesi sağlanmıştır.

Yangının hızlı ilerlemesinde binanın tavan kısmının vernikli ahşap olmasının etkili olduğunun ifade edildiği raporda, incelemelerde, zemin katta bulunan yemekhane ve mevcut odalardaki pencerelerdeki demir parmaklıklar nedeniyle öğrencilerin yukarı katlara kaçacağının değerlendirildiği belirtildi.

Rapora şöyle devam edildi:

Birinci ve ikinci kat koridorlarından yangın merdivenine çıkış kapılarının, Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmeliğinin 50. maddesinin (b) fıkrası gereği 'İç koridora açılan kapıların yangına karşı en az 30 dakika dayanıklı olması ve kendiliğinden kapatan düzenekleriyle donatılması gerekir' denilmesine rağmen, PVC plastik kapı olduğu ve bu kapıların ısınmadan dolayı yanarak genleşip açılmadığı değerlendirilmektedir. Ayrıca kapı üzerinde anahtar bulunmadığı tespit edildi.

"Aladağ katliamının itfaiye raporunda ihmaller zinciri ortaya çıktı" haberi, 08 Aralık 2016 tarihinde yazılmıştır. 08 Aralık 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Aladağ katliamının itfaiye raporunda ihmaller zinciri ortaya çıktı haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Aladağ katliamının itfaiye raporunda ihmaller zinciri ortaya çıktı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 22:10 Akşener: “Mansur Yavaş, artık CHP Genel Merkezi’nin ev kölesi olmuştur"
  2. 22:04 Banyonuzdaki Lekeler İçin Aspirinle Kolay Çözüm!
  3. 21:47 İmamoğlu seçime katılımın önemini vurguladı: "Oy kullanacaksınız, oyun bozacaksınız"
  4. 21:40 Yatırımcıların dikkatine: Dolar kurunda tehlike çanları çalıyor!
  5. 21:34 Akşener'den "Oyları bölmeyelim" açıklamalarına tepki geldi
  6. 21:22 Türkiye'nin Uzay Yolculuğu: Türksat 6A Tamamlanma Aşamasında!
  7. 21:21 Erdoğan'dan kendi adayına şaşırtıcı sözler: Boya bak boya!
  8. 21:20 Meral Akşener'in İmamoğlu ve Yavaş'a Sert Eleştirileri: "Hain ve Zorba!"
  9. 21:19 Erdoğan: "Millî iradenin tecelli aracı olan sandık, 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir"
  10. 21:19 Sağlıklı Yaşamın Anahtarı: Doğal Detoks ve Beslenme Bilgileri
  11. 21:11 Bakan Işıkhan, emekli aylıklarıyla ilgili yeni bir değerlendirme yapılacağını açıkladı
  12. 21:11 Lübnan, İsrail saldırılarını BM'ye resmen şikayet edecek
  13. 21:10 Cevdet Yılmaz: "İkinci bir 5 yıla daha İstanbul'un tahammülü yok"
  14. 21:10 Fenerbahçe Beko, ALBA Berlin'i Ağırlıyor: Rövanş Heyecanı Başlıyor!
  15. 21:09 Bakan Işıkhan'dan emeklilere müjde: Temmuz ayında yeniden değerlendireceğiz!
  16. 21:07 FTX'in kurucusu 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı!
  17. 21:07 200'den Fazla Şubesi Olan Dev Bakliyat ve Kuruyemiş Firması İflas Etti!
  18. 21:05 Gelir İdaresi, Vergi Beyannameleri ve Elektronik Defter İşlemlerinin Süresini Uzattı
  19. 21:00 Gazze hükümeti: "İsrail, Şifa Hastanesi'nde 200 Filistinliyi infaz etti"
  20. 20:59 Sağlık Bakanı Koca: Malpraktis Yasası Türkiye'de Kökten Değişim Getiriyor
Gündem Haberleri