Ali Koç: Atatürk'ün çizdiği yoldan geriye düştük

Ali Koç: Atatürk'ün çizdiği yoldan geriye düştük

Ali Koç: Atatürk'ün çizdiği yoldan geriye dü... Okuma yazma bilmeyen kadın sayısının 8 milyon olduğu Türkiye'de artan şiddet olayları, kadın istihdamı önündeki en önemli engel olarak gösterildi. Kadınların yalnızca yüzde 33'ünün istihdama katıldığı Türkiye, OECD sıralamasının...

Okuma yazma bilmeyen kadın sayısının 8 milyon olduğu Türkiye'de artan şiddet olayları, kadın istihdamı önündeki en önemli engel olarak gösterildi. Kadınların yalnızca yüzde 33'ünün istihdama katıldığı Türkiye, OECD sıralamasının en alt basamaklarında yer alırken, son birkaç yıldır büyüyen kadına şiddet sorunu iş dünyasının da gündemine oturdu.

Sözcü'den Sayime Başçı'nın haberine göre, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) işbirliği ile McKinsey & Company “Women Matter Türkiye 2016'' Raporu Tanıtım Toplantısı'nda konuşan Borusan CEO'su Agah Uğur, Türkiye'de her 100 kadından 36'sının şiddet gördüğüne dikkat çekti. Uğur, “Bu artık Türkiye'nin bir beka sorunudur. Türkiye medeni bir ülke olacaksa Türk kadının yeri bugünden çok farklı bir yerde olmak zorunda. İstihdam konusunda da şirketlerin öncü olması gerekir'' dedi.

KAHRAMAN LİDER İŞLEMİYOR

Uğur, özellikle Anadolu'ya doğru gidildikçe sorunun daha da hayati bir boyuta ulaştığını dile getirdi. Borusan Holding'in genel merkezinde çalışanların yüzde 40'tan fazlasının kadın olduğunu kaydeden Uğur, bu rakamın Anadolu'daki bayi tedarikçi ve yönetim merkezlerine gidildikçe yüzde 20'nin de altına düştüğünü dile getirdi.
TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran Symes ise iş dünyasındaki değişimleri eski tip liderlik modelleri ile sürdürmenin imkansız olduğuna dikkat çekerek, iş dünyasında kadının rolünü yeniden şekillendirmek ve yeni bir lider modeli yaratmak için fırsat olduğunu kaydetti.

“Sorun çözmek için eksi tip her şeyi bilen kurumun vizyonunu tepeden belirleyen kahraman iş modelleri ve geleneksel liderlik modelleri artık çalışmıyor, bu iş dünyasında da siyaset dünyasında da kanıtlandı'' diye konuşan Symes, kadın erkek eşitliğine mutlaka ihtiyaç olduğunu, daha kapsayıcı ve birlikte öğrenen bir liderlik modelinin devreye girmesi gerektiğini dile getirdi.

KADINLAR DAHA SİSTEMLİ

Cansen Başaran Symes, kadınların erkeklere göre daha sistemsel bir bakış açısına sahip olduğunu söyledi. Symes, “Erkeklerin hepimiz biliyoruz ki sorunlara daha odaklı yaklaşması bir avantaj iken bunu tamamlayacak şekilde kadınların daha sistemsel bir bakış açısına sahip olduğunu biliyoruz. İş birliğine olan yatkınlık çok önemli erkeklerin geçmişten gelen silo (içe kapalı) olarak iş yapma alışkanlıklarının yanında yeni iş yaşamında kadınların çok daha fazla network ve takım kurma gibi özellikler bakımından öne çıktığını görüyoruz'' dedi.

EKONOMİ 28 TRİLYON DOLAR DAHA BÜYÜR

MckInsey and Company tarafından yaklaşık 10 yıldır, Kuzey Amerika, Latin Amerika ve Asya'da yapılan ve kadınların işgücüne katılımını ortaya koyan “Kadın Sorunu'' raporunun Türkiye ayağı bu yıl Türk Sanayicileri ve İş Adamları Derneği işbirliği ile 102 şirkette 240 bin beyaz yakalı çalışan ile geçekleştirildi.

Raporun sonuçlarına ilişkin bilgi veren Mckinsey Türkiye Ortağı Bengü Korkmaz ise kadınların işgücüne katılımı ile 12-28 trilyon dolarlık bir artı ekonominin yaratılabileceğini işaret etti.

Türkiye'nin yüzde 33'lük oran ile kadınların işgücüne katılımında OECD ortalamasının oldukça altında olduğunu ifade eden Korkmaz, bu rakam yüzde 63'e geldiğinde 250 milyar dolarlık ekstra bir ekonomik katkı sağlanacağını dile getirdi.

ATATÜRK'ÜN ÇİZDİĞİ YOLDAN GERİYE DÜŞTÜK

Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Koç, Türkiye'nin, pek çok konuda ilerlerken kadın istihdamı konusunda ise ciddi bir gerileme süreci içinde olduğunu söyledi. Kadına şiddet konusunun gözle görülür ve rahatsız edici boyutlara geldiğini kaydeden Koç, “Artık hepimizin psikolojisini bozuyor kadını da çalışmama noktasına getiriyor. İş dünyasında ve hayatta hiçbir zaman kadın meselelerinin halledileceğini düşünmüyorum ama bugünkü durum da çok kötü. Mustafa Kemal Atatürk Türkiye'yi kurarken bir yol çizmiş, Sabiha Gökçenler çıkmış. Neden böyle gerilere düştük anlamıyorum'' dedi.

'SİSTEMİ DEĞİŞTİRMEYİ DÜŞÜNÜYORUZ'

Türkiye'de toplumsal kalıpların hayatı yönlendirdiğini belirten Koç, bunun kendisini de etkilediğini kaydetti. Kendi hayatından bir örnek veren Koç, “Kalıplar içinde yaşadığımı fark ettim. Ben seyahatlere giderken, 8 yaşındaki oğluma, ben yokken ev sana emanet annene kız kardeşine sahip çık diyorum. Sonra bir gün kızım ''neden bana emanet etmiyorsun' diye sordu. Sistemi değiştirmeyi düşünüyoruz'' diye konuştu.

"Ali Koç: Atatürk'ün çizdiği yoldan geriye düştük" haberi, 23 Aralık 2016 tarihinde yazılmıştır. 23 Aralık 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Ali Koç: Atatürk'ün çizdiği yoldan geriye düştük haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Ali Koç: Atatürk'ün çizdiği yoldan geriye düştük 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 04:03 Şarkı Sözlerindeki Evrim: 1980'den 2020'ye İngilizce Müziğin Dönüşümü
  2. 01:19 Yavaş, Altınok'a Cumhuriyet Kulesi'ni sordu
  3. 01:18 Yavaş’tan Altınok’a çağrı: "Çocuklarınızın KPSS’de kaç puan aldıklarını bir açıklayın"
  4. 00:35 Korkunç kaza: 45 kişi hayatını kaybetti
  5. 00:28 Oy Kullanmayanlara 31 Mart'ta 475 TL Para Cezası Geliyor!
  6. 00:19 YSK duyurdu: “Oy sayımında iftar molası olmayacak”
  7. 00:13 Fed, faiz indirmek için aceleye gerek olmadığını belirtti
  8. 00:13 Bakan Vedat Işıkhan'dan Emeklilere Maaş Açıklaması Geldi!
  9. 00:05 Lahana: Faydaları ve zararları hazırlama yöntemine göre değişiyor!
  10. 00:04 250 Bin TL'ye yatırım yapın, maaşınız iki katına çıksın!
  11. 00:03 Endişe verici artış: Gençlerde kolon kanseri vakaları patlıyor!
  12. 00:03 Dikkat! Gelir Vergisi Beyanname Süresi Değişti!
  13. 00:03 Erdoğan'dan seçmene çağrı: Sandıklar namusumuza emanet
  14. 00:03 Ekrem İmamoğlu, 14. Kent Lokantası'nın açılışını gerçekleştirdi: "Cumhurbaşkanı bile gelebilir"
  15. 00:01 Korkunç Zincirleme Kaza: 3 Can Kaybı, 8 Yaralı!
  16. 00:00 İspanya, Nelson Kasırgası'nın etkisi altında: 4 kişi hayatını kaybetti
  17. 23:48 Son Dakika: Oy Kullanmayanlar 300 TL ceza ödeyecek
  18. 23:37 Akşener'in öfkesi neden seçimlere yakın zamanda arttı?
  19. 23:27 Avcılar'da Korkunç Olay: Tartıştığı Eşini Çocuklarının Gözü Önünde Öldürdü!
  20. 23:07 Uraz Kaygılaroğlu ve Berna Koraltürk'ten Paylaşımlar Soru işareti Uyandıran Cinsten!
Gündem Haberleri