Almanya Cumhurbaşkanı Gauck'tan Türkiye açıklaması

Almanya Cumhurbaşkanı Gauck'tan Türkiye açıklaması

Almanya Cumhurbaşkanı Gauck'tan Türkiye açık... Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Alman ZDF televizyonunda bu akşam yayınlanacak olan "Berlin direkt" programındaki söyleşisinde darbe girişiminin ardından Ankara'nın sert tutumunun Türkiye ile yapılan mülteci anlaşmasını...

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Alman ZDF televizyonunda bu akşam yayınlanacak olan "Berlin direkt" programındaki söyleşisinde darbe girişiminin ardından Ankara'nın sert tutumunun Türkiye ile yapılan mülteci anlaşmasını tehlikeye düşüreceğini düşünmediğini kaydetti. Joachim Gauck, uzlaşmayı “Bu kriterler bize uymuyor diye fes etmek durumunda değiliz'' dedi.

Almanya Cumhurbaşkanı öte yandan "darbe girişiminin ardından atılan adımlarda uygunluk ilkesinin gözetilmiyor oluşuna sıcak bakamayacağını" vurguladı.

Gauck, "Türk makamları tarafından gelecek bir baskıyı ise kabul etmeyeceğimizi tüm açıklığıyla ortaya koymamız gerekmektedir, aynı şekilde ülke için farklı bir bakış açısı bilincini de" ifadesini kullandı.

Gauck Ankara hükümetinin başarılarına da işaretti ve "Ülke bu yönetimle büyük başarılar da sağladı" dedi. Cumhurbaşkanı, "Bu yüzden Almanya'daki birçok Türk ve Türk kökenli vatandaş, bunun kendileri için iyi bir hükümet olduğunu düşünüyor" açıklamasını yaptı.

Gauck'tan Merkel'e destek

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck mülteci politikaları konusunda Başbakan Angela Merkel'e de arka çıktı. Cumhurbaşkanı Gauck, “Bir Başbakan düşünün halkın karşısına geçiyor ve biz bunun üstesinden gelemeyeceğiz diyor. Ben şahsen böyle bir Başbakan istemem, böyle birine niye oy versin ki insanlar'' diyerek, Başbakan Merkel'in mülteci politikasının çatısını oluşturan “Bunu başarabiliriz'' sloganına atıfta bulundu. Gauck, Angela Merkel ile mülteciler konusunda aynı çizgide olduğunu sadece farklı söylemler kullandıklarını ifade etti.

Cumhurbaşkanı, Almanya'da mültecilerin topluma uyumu konusunda mevcut bazı sorunların olmasına rağmen, ülkenin endişe verici bir durum içinde bulunmadığını söyledi. “Batmak üzere olan bir gemi değiliz, bu bir kasırga bile değil. Zaman zaman şiddetli bir rüzgâr çıkıp biraz sarsıntıya, toplum içinde biraz karışıklığa yol açıyor'' diye konuştu.

Cumhurbaşkanı, Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere'in yurtiçinde terörle mücadelenin daha etkin yürütülmesi amacıyla hazırlanan, geçen hafta kamuoyuna tanıttığı yeni güvenlik önlem paketiyle ilgili olarak da İçişleri Bakanı'nın arkasında olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Gauck, “İçişleri Bakanı açık bir şekilde çifte vatandaşlığın ve burkanın yasaklanması görüşüne karşı bir duruş sergiledi'' diyerek bu görüşüne katıldığını vurguladı.

Güvenlik paketinin içeriği

İç güvenlik önlem paketinde, potansiyel failleri erken tespit için psikologlarla işbirliğinin sıkılaştırılması, uyumun güçlendirilmesi için travma yaşamış olan kişilere danışmanlık yapacak kişilerin eğitilmesi ve güvenlik birimlerinde personel sayısının artırılması gibi önlemler yer alıyor.

De Maiziere, bazı Hristiyan Birlik Partisi sıralarından yükselen çifte vatandaşlığın kaldırılması önerisine de sıcak bakmadı. Pakette çifte vatandaşlığa yasak getirilmesi önerisi yer almazken, Federal İçişleri Bakanı, tartışmalı burka yasağı önerisi ile ilgili olarak "İnsan kabul etmediği her şeyi yasaklayamaz. Ben de burka giyilmesini kabul etmiyorum" diye konuşmuştu. De Maiziere, ancak burkanın yasaklanmasının anayasa hukuku açısından sorun oluşturabileceğini belirterek, toptan bir yasaktan yana olmadığı mesajını vermişti. İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, eyaletlerin içişleri bakanları ile gelecek hafta bir araya gelerek yeni iç güvenlik paketini görüşecek.

Kaynak: DW

"Almanya Cumhurbaşkanı Gauck'tan Türkiye açıklaması" haberi, 14 Ağustos 2016 tarihinde yazılmıştır. 14 Ağustos 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Almanya Cumhurbaşkanı Gauck'tan Türkiye açıklaması haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Almanya Cumhurbaşkanı Gauck'tan Türkiye açıklaması 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 24 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 08:38 Arif Pişkin “Gaddar”da Adnan Hoca’yı mı canlandıracak?
  2. 08:33 Bakan Bayraktar'dan net açıklama: Yaz saati uygulaması değişecek mi?
  3. 08:28 İstanbul Havalimanı’na "holding" ortak geldi
  4. 08:24 Fatih Erbakan'dan "Cumhur İttifakı'nda mısınız?" sorusuna yanıt geldi
  5. 08:16 Çadır skandalında ikinci perde: Kızılay çadırları askere diktirip satmış
  6. 08:13 AK Parti'nin kalesi: Yeşilay'ın Bilim Kurulu üyeleri tartışma yarattı
  7. 08:08 Cemil Çiçek: Şimdi partinin MR’ı çekiliyor sonra da gereğinin yapılması lazım
  8. 08:05 Meteoroloji uyardı: Meteoroloji’den Marmara ve Ege dahil birçok bölgeye toz uyarısı
  9. 04:35 Arsenal, derbi maçını 5 golle galip tamamladı
  10. 04:35 Uzun süredir beklenen o yenilik başkentin göbeğinde o tarihte açılıyor!
  11. 04:15 Türkiye'de ilk vaka tespit edildi! Haziran ve Temmuz aylarında vakaların artması bekleniyor
  12. 04:10 Euro 2024 hakemlerin kazançları belli oldu! FIFA kokartlı hakem Meler'in kazancı belli oldu!
  13. 02:15 Katolik Kilisesi'nden 'cinsel istismar mağdurlarına tazminat' kararı alındı
  14. 02:13 İsviçre merkezli Patiswiss'ten Ankara Merkezli Patiswiss'e dava açıldı: Marka 'çalıntı' iddiası
  15. 02:00 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hasan Kılıç'ın cenaze törenine katıldı
  16. 01:54 Konsere geç çıkan Madonna'ya hayranlarından toplu dava haberi geldi
  17. 01:48 Apple’ın Çin’de satışları düşüşte!
  18. 01:33 İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde Değişim Dalgası: Tugay 5 Üst Yöneticinin Görevini Sonlandırdı!
  19. 01:31 Yorgandaki Sarı Lekelerin Kabusu Bitti! Bu Mucizevi Çözümle Yorganlarınız Bembeyaz Olacak
  20. 01:27 Böbrek Taşına Ne İyi Gelir? Ağrıyı Dindiren ve Taşı Düşüren Besinler ve Öneriler
Dünya Haberleri