Almanya'da darbe karşıtı miting tartışması

Almanya'da darbe karşıtı miting tartışması

Almanya'da darbe karşıtı miting tartışması Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) adlı oluşumun öncülüğünde pazar günü Almanya'nın Köln kentinde "Darbeye Karşı Demokrasi Mitingi" sloganı ile bir protesto gösterisi düzenlenecek. Gösteriye yaklaşık 30 bin kişinin...

Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) adlı oluşumun öncülüğünde pazar günü Almanya'nın Köln kentinde "Darbeye Karşı Demokrasi Mitingi" sloganı ile bir protesto gösterisi düzenlenecek. Gösteriye yaklaşık 30 bin kişinin katılması bekleniyor. Ancak UETD'nin öncülük ettiği gösteriye Köln Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) de destek verecek. Köln ADD Başkanı Ahmet Narince de derneğin Facebook sayfası üzerinden mitinge katılım çağrısı yaptı.
Ancak gösteriye öncülük eden UETD'nin AKP'nin Almanya'daki uzantısı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın destekçisi olarak görülmesi tartışmalara neden oluyor. Köln'de bu nedenle Erdoğan karşıtı gösteriler de yapılacak.

Karşıt gösterilerden birini Alman siyasi partilerinin gençlik kolları düzenleyecek. Bir diğeri de aşırı sağcı Pro NRW partisinin çağrısı ile gerçekleşecek. Almanya'daki Kürtler ise karşıt gösteri düzenlemekten vazgeçti. Kürt gruplar gösterilere şiddet karışmasından endişe ettikleri için iptal kararı aldıklarını belirtti.

Deutsche Welle Türkçe'de yer alan habere göre, Köln'de pazar günü yaklaşık 2 bin polisin görevlendirilmesi planlanıyor. Bu polisler arasında Türkçe konuşan memurların da bulunması dikkate alınacak. Köln polisi ayrıca sosyal medyadan da Türkçe olarak bilgilendirme mesajları paylaşacak. Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti İçişleri Bakanı Ralf Jaeger, "eylemlerin şiddet çağrısı yapılarak istismar edilmesi durumunda Kuzey Ren Vestfalya polisinin sert önlemler alacağı" uyarısında bulundu.

15 Temmuz'daki darbe girişiminden sonra Erdoğan'a eleştirel bakanların tehdit edildiğine ve mallarına zarar verildiğine dikkat çeken Jaeger, bu tür eylemlerin kabul edilemez olduğunu vurguladı. Jaeger, "Bu nedenle gösterilerde anayasaya uygun davranılıp davranılmadığına dikkat edeceğiz" dedi. Köln polisi de internet sayfasından yaptığı açıklamada "Demokrasimizde herkesin silahsız ve barışçıl bir şekilde toplanmaya hakkı vardır" ifadelerine yer verdi.

"Amacımız darbe girişimini protesto etmek"

UETD Genel Sekreteri Bülent Bilgi de gösterinin Erdoğan'la ilgili olmadığını, darbe girişimini protesto etmek istediklerini söyledi. Almanya'da yaşayan çok sayıda Türk göçmenin darbe girişimi nedeniyle kızgınlık duyduğunu ifade eden Bilgi, 264 kişinin öldüğü bir darbe girişiminin söz konusu olduğunu ve bunun hemen bir kenara itilemeyeceğini kaydetti.Alman Şark Enstitüsü'nün Türkiye uzmanı Ludwig Schulz da Almanya'daki çok sayıda Türk'ün darbeyi önlenmesini, Türk toplumunun ve demokrasisinin başarısı olarak gördüğü değerlendirmesini yaptı.

"Türk iç politikası Almanya'ya taşınmasın"

Alman politikacıların endişesi ise Türkiye'deki iç politik anlaşmazlıkların Almanya'ya taşınması. Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) Genel Sekreteri Andreas Scheuer, "Türk iç politikasının Almanya'da yeri yok" diyerek Türk iç politikasına angaje olmak isteyenlerin Almanya'yı terk edebileceklerini söyledi.Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Başbakanı Hannelore Kraft da Türkiye'deki iç politik çatışmaların Kuzey Ren Vestfalya'ya taşınmaması uyarısında bulundu. Kraft, herkesin gösteri düzenlemeye hakkı olduğunu ifade ederek göstericilerden barışçıl kalmalarını istedi.
Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) milletvekili Wolfgang Bosbach da Köln'de Erdoğan'a destek için düzenlenecek gösteri nedeniyle kaygılı olduğunu belirtti. WDR Radyosu'na konuşan Bosbach, "Türkiye'yi bir demokrasiden otoriter bir rejime döndüren bir hükümdarı desteklemek amacıyla ülkemizde yaşayan binlerce kişinin mobilize edilmesinden dolayı üzüntü duyuyorum" dedi.Bosbach, Erdoğan'ın demokrasiyi fiilen ortadan kaldırmaya çalıştığını belirterek insan hakları, düşünce özgürlüğü ve basın özgürlüğünün kısıtlandığını söyledi.

"Almanya'da darbe karşıtı miting tartışması" haberi, 29 Temmuz 2016 tarihinde yazılmıştır. 29 Temmuz 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Almanya'da darbe karşıtı miting tartışması haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Almanya'da darbe karşıtı miting tartışması 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 13:42 Pratik ve Lezzetli: Ev Yapımı Patatesli Rulo Börek Tarifi!
  2. 13:41 Borsa İstanbul günün ilk yarısını yükselişle tamamladı
  3. 13:38 Max Kruse'un Sıra Dışı Geri Dönüşü: BSV Al-Dersimspor'un Yeni Takım Kaptanı
  4. 13:34 AB'den Çevre İçin Önemli Adım: Tek Kullanımlık Plastikler Yasaklanıyor
  5. 13:34 Gazze'de yaşam savaşı devam ediyor: Can kaybı 34 bin 305, yaralı sayısı ise 77 bin 293'e yükseldi
  6. 13:30 İş Bankası'nın 100. Yıl Bonosu Yeşil Finansman halka arzında rekor talep gördü
  7. 13:27 Kahramanmaraş'ta 4 Yaşındaki Çocuk Vahşice Katledildi
  8. 13:20 İçişleri Bakanı: DEAŞ'a Yönelik Operasyonlarda 23 Şüpheli Yakalandı
  9. 13:14 Dolar ve Euro, Türk Lirası Karşısında Sabitleniyor: 25 Nisan 2024 Güncel Değerler
  10. 13:10 Altın Piyasası Dalgalı: 25 Nisan 2024 Güncel Fiyatlar!
  11. 13:06 Pedro Sánchez, Eşinin Yolsuzluk İddialarıyla İlgili Soruşturma Nedeniyle Görevini Askıya Aldı
  12. 13:00 Trafikte Emniyet Şeridi İhlali Artık Daha Pahalı: Ceza Miktarı Yüzde 58 Arttı!
  13. 12:57 Simit Fiyatlarına %10 KDV Yansıyacak: Vatandaşlar Zam Endişesi Yaşıyor
  14. 12:53 Panathinaikos, AEK Athens Karşısında Şampiyonluk Yolunda Büyük Darbe Aldı!
  15. 12:49 Sağlıklı Atıştırmalık: Diyet Poğaçası Tarifiyle Lezzetli Alternatif!
  16. 12:45 TikTok CEO'su Shou Zi Chew''İçiniz Rahat Olsun, Hiçbir Yere Gitmiyoruz''
  17. 12:35 Türkiye Meyve Üretiminde Dünya Sıralamasında Yükseliyor: İşte Detaylar!
  18. 12:29 Karabaş Otu Balı: Doğal ve Etkili Bir Sağlık Destekleyicisi
  19. 12:25 Rusya, Uzayın Barışçıl Kullanımını Sağlamayı Hedefleyen Karar Tasarısını Veto Etti
  20. 12:18 Mardin'de Öğrencilerden Çağrı: Okuma Alışkanlığı Ailede Başlamalı
Dünya Haberleri